To ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στάσιμο, αδιάφορο επενδυτικά με τους εγχώριους και ξένους επενδυτές να μη πείθονται από τα βήματα προόδου της Ελλάδος
(upd14) Συνεχίστηκε η απογοητευτική εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 871 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό την νευρικότητα στις τράπεζες οι οποίες έκλεισαν στις δημοπρασίες στα υψηλά της ημέρας ενώ μεταβλητότητα καταγράφηκε και στην ΔΕΗ η οποία έκλεισε τελικά με κέρδη +1,76% από υψηλό ημέρας πλησίον του +3% και χαμηλό -0,59%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +2,21% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,17%, Πειραιώς +0,87% και Eurobank +0,61%.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εκτός της ΔΕΗ, ανοδικά ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή +1,95% και Τιτάν +1,53%....ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ -2,52% και Jumbo -2,31%.
Στη μικρή κεφαλαιοποίση ξεχώρισε η μετοχή της Intracom στο +8,17% με υψηλό όγκο συναλλαγών, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως επίκειται σημαντική ανακοίνωση από την εταιρεία και αυτός είναι ο λόγος της ανόδου.
Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση των αρνητικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η μετοχή αύξησε σημαντικά τη μεταβλητότητά της, ενώ κατέγραψε και σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά έτους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με βασικά θέματα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες με την αγορά να παραμένει καθηλωμένη εδώ και 5 με 6 μήνες πέριξ των 870 μονάδων ενώ δεν αποκλείεται όπως έχουμε αναφέρει ότι μπορεί να δούμε και τις 780 μονάδες στιγμιαία το αμέσως προσεχώς διάστημα.
Βλέποντας την μεγάλη εικόνα η οικονομία ανακάμπτει λογιστικά, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 να αναφέρει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 6,1%, και στο 4,5% το 2022....δεν αντικατοπτρίζει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Το κρατικό και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 650 δισεκ. ευρώ - δημόσιο χρέος 400 δισεκ. περίπου, NPEs 100 δισεκ. οφειλές στην εφορία 110 δισεκ. και οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία 36 δισεκ. ευρώ.
Τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται μόλις στο 4,8% του συνολικού χρέους δημόσιου και ιδιωτικού, οπότε αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
Από την άλλη, στις διεθνείς αγορές μετά τα ιστορικά υψηλά, αυξάνεται η επιφυλακτικότητα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, την προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση, τις εξελίξεις στην κινέζικη οικονομία ....γεγονότα που σηματοδοτούν διόρθωση από την οποία θα επηρεαστεί και η εγχώρια αγορά.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,14% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,16%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,27% και ο Tραπεζικός Δείκτης στο -0,46%.
Λίγο πριν τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την ΔΕΗ +2,71%.... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,68%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +2,21%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,18%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,09% στις 871 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,98 μονάδες και χαμηλό 868,71 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 14,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,2 εκατ. ευρώ και όγκου 433 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 4,07 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 486 χιλ. ευρώ.
Η Epsilon 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 551 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με πρώτη αντίσταση τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μετά την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων ημερών, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η καθοδική αυτή διόρθωση θα είναι μάλλον παροδική.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεπερνώντας ελαφρώς και τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εφοδιασμό, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με βασικά θέματα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84% και το ιταλικό 10ετές στο 0,83% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της ΑΜΚ 900 εκατ στα 7,8 με 8,4 ευρώ… για μια ακόμη φορά ζημιώνει το δημόσιο
Στην ΔΕΗ λοιπόν ο σχεδιασμός είναι η αποκρατικοποίηση άπαξ και το ποσοστό του δημοσίου θα υποχωρήσει από 51% σε 34%.... μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 900 εκατ ευρώ.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια ιδιάζουσα επιχείρηση του δημοσίου τομέα αν και έχουν υπάρξει κινήσεις εξυγίανσης με βασικότερη την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου που με βάση τα road show θα διαμορφωθεί μεταξύ 850 με 900 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης τα 7,8 με 8,4 ευρώ.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η Goldman Sachs στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει μεγάλη κινητοποίηση.
Εάν η αύξηση είναι 900 εκατ ευρώ και η τιμή διάθεσης π.χ. τα 8,4 ευρώ θα εκδοθούν 107 εκατ μετοχές.
Εάν η αύξηση είναι 900 εκατ ευρώ και η τιμή διάθεσης π.χ. τα 8 ευρώ θα εκδοθούν 112 εκατ μετοχές
Η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 232 εκατ μετοχές εκ των οποίων 116 εκατ κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Οι 116 εκατ μετοχές του δημοσίου στις 339 με 344 εκατ μετοχές που θα κατέχει μετά την αύξηση ισοδυναμεί με ποσοστό 34% το οποίο θα κατέχει το ελληνικό δημόσιο καθώς δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια θα υποστεί dilution.
Υποθέτοντας ότι η μετοχή της ΔΕΗ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 10 ευρώ αυτό σημαίνει ότι η αξία των μετοχών του δημοσίου θα είναι 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ είναι 1 δισεκ. ευρώ περίπου άπαξ και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 2 δισεκ. ευρώ.
Εάν πουλούσε το 17% των μετοχών σε παρούσες αξίες θα έπαιρνε 340 εκατ ευρώ.
Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ενώ οι εκτιμήσεις είναι ανοδικές για την πορεία της μετοχής, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν αποδόσεις με βάση τα προσδοκώμενα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε η ΔΕΗ για να διασφαλίσει το μέγιστο των συμφερόντων του δημοσίου να ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής τράπεζας με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1999 καθώς είχε πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα placement και έκδοση νέων μετοχών.
Αυτό θα μπορούσε να πράξει και η ΔΕΗ, να πραγματοποιήσει placement του 17% των μετοχών σε διεθνείς επενδυτές και σε επόμενη φάση να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Για πολλοστή φορά η λύση ήταν να χάσει ο έλληνας φορολογούμενος ένα σενάριο που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται εσχάτως ουκ ολίγες φορές… αλλά αυτή η ζημία θα βαφτιστεί επιτυχία.
Χωρίς καθοριστική συμμετοχή του ΤΧΣ, η Attica Bank δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει 150 με 180 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών 50 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει σήμερα 30 εκατ αποτίμηση, όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα αποκτήσει το 68% μέσω των Warrants και εάν καταβάλλει 150 εκατ με 180 εκατ θα βρεθεί να ελέγχει το 68% με 80% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη λύση πλην της κρατικοποίησης της Attica bank καθώς κανείς επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τράπεζα που θεωρείται κουτί της Πανδώρας.
Ορισμένοι εικάζουν ότι η συνολική μαύρη τρύπα της Attica bank είναι περίπου 500 εκατ και άλλοι την προσδιορίζουν 620 εκατ.
Εάν υποθέσουμε ότι είναι 500 εκατ μείον 186 εκατ τα υφιστάμενα κεφάλαια έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια πάνω από 310 εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 240 εκατ της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου δεν επαρκούν.
Το λογικό σενάριο είναι ότι ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών επενδύουν 240 εκατ για να καλύψουν μέρος των ζημιών αλλά θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα 300 εκατ ώστε η τράπεζα να μηδενίσει τις ζημίες και να διαθέτει θετικό κεφάλαιο περίπου 200 εκατ ευρώ.
Αυτά περί ενδιαφέροντος επενδυτών είναι αέρας, κανένας επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank υπό το πρίσμα της πλήρους συσκότισης για το πόσες είναι οι ζημίες της τράπεζας και η αρνητική καθαρή θέση.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών πάντως που παρακολουθεί τις εξελίξεις διάκειται θετικά στην συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank…..
Η επικαιρότητα
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, όπου 11 περιφερειακές ενότητες έχουν περάσει στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και της μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας καθ’ολη τη διάρκεια του 24ωρου.
Ήδη πολλοί ειδικοί ζητούν να απαγορευτεί συνολικά η μουσική, ή να επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους τη στιγμή που ενόψει και των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μην διεξαχθούν σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που βιώσαμε τον περσινό χειμώνα.
Μάλιστα απαισιόδοξα είναι τα τελευταία στοιχεία τόσο για τη διασπορά της πανδημίας όσο και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πιέσεις καταγράφηκαν σήμερα 4/10 στις ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα και στις εξελίξεις που αφορούν την Evergrande.
Σε αναστολή τέθηκε η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande, σήμερα 4/10, προκαλώντας νέες αναταράξεις στις αγορές, καθώς επέστρεψε η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητά της να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,13% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,44%.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Κίνα και στην Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την τύχη του κινεζικού κολοσσού Evergrande, προκαλούν νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Εν τω μεταξύ πιέσεςι ασκούνται στην Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πολιτικό παζάρι στην Ουάσινγκτον για πακέτο επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου Biden.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,255% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P 500 στο -0,75%, ο Nasdaq στο -1,65% ενώ το ETF GREC καταγράφει ήπια κέρδη +0,33% ( 27,63 δολ. )
Στα υψηλα της ημέρας οι τράπεζες με χαμηλές όμως συναλλαγές
Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές κλείνοντας τελικά ανοδικά, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με τις συναλλαγές όμως σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με άνοδο +2,21% με όγκο 881 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με άνοδο +1,17% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,39 ευρώ, με άνοδο +0,87% με όγκο 832 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,82 ευρώ, με άνοδο +0,61% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +4% και κεφαλαιοποίηση 466 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,12 ευρώ, με άνοδο +5,78% με όγκο 15 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,26 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Τιτάν...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΕΛΠΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,10 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση στα 10,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με πτώση -0,93% και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,65 ευρώ, με άνοδο +1,76% και αποτίμηση 2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,32 ευρώ, με πτώση -2,52% και κεφαλαιοποίηση 538 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,57 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,95 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8340 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 688 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0279 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,84% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 1 μονάδες βάσης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μετά την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων ημερών, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η καθοδική αυτή διόρθωση θα είναι μάλλον παροδική.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεπερνώντας ελαφρώς και τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εφοδιασμό, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με βασικά θέματα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,84% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,82%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,84% με το αμερικανικό 10ετές 1,47% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης από 107 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 51 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/10 στις αγορές ομολόγων .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,83%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/10/2021 στο -0,22% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +2,21% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,17%, Πειραιώς +0,87% και Eurobank +0,61%.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εκτός της ΔΕΗ, ανοδικά ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή +1,95% και Τιτάν +1,53%....ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ -2,52% και Jumbo -2,31%.
Στη μικρή κεφαλαιοποίση ξεχώρισε η μετοχή της Intracom στο +8,17% με υψηλό όγκο συναλλαγών, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν πως επίκειται σημαντική ανακοίνωση από την εταιρεία και αυτός είναι ο λόγος της ανόδου.
Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση των αρνητικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, η μετοχή αύξησε σημαντικά τη μεταβλητότητά της, ενώ κατέγραψε και σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά έτους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με βασικά θέματα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες με την αγορά να παραμένει καθηλωμένη εδώ και 5 με 6 μήνες πέριξ των 870 μονάδων ενώ δεν αποκλείεται όπως έχουμε αναφέρει ότι μπορεί να δούμε και τις 780 μονάδες στιγμιαία το αμέσως προσεχώς διάστημα.
Βλέποντας την μεγάλη εικόνα η οικονομία ανακάμπτει λογιστικά, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 να αναφέρει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 στο 6,1%, και στο 4,5% το 2022....δεν αντικατοπτρίζει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Το κρατικό και ιδιωτικό χρέος φθάνει τα 650 δισεκ. ευρώ - δημόσιο χρέος 400 δισεκ. περίπου, NPEs 100 δισεκ. οφειλές στην εφορία 110 δισεκ. και οφειλές σε ασφαλιστικά Ταμεία 36 δισεκ. ευρώ.
Τα 31 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται μόλις στο 4,8% του συνολικού χρέους δημόσιου και ιδιωτικού, οπότε αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.
Από την άλλη, στις διεθνείς αγορές μετά τα ιστορικά υψηλά, αυξάνεται η επιφυλακτικότητα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, την προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση, τις εξελίξεις στην κινέζικη οικονομία ....γεγονότα που σηματοδοτούν διόρθωση από την οποία θα επηρεαστεί και η εγχώρια αγορά.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,14% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,16%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,27% και ο Tραπεζικός Δείκτης στο -0,46%.
Λίγο πριν τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την ΔΕΗ +2,71%.... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,68%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική +2,21%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,18%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,09% στις 871 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,98 μονάδες και χαμηλό 868,71 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 14,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,2 εκατ. ευρώ και όγκου 433 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΠΑΠ διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 4,07 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 486 χιλ. ευρώ.
Η Epsilon 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 551 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με πρώτη αντίσταση τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μετά την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων ημερών, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η καθοδική αυτή διόρθωση θα είναι μάλλον παροδική.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεπερνώντας ελαφρώς και τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εφοδιασμό, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με βασικά θέματα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84% και το ιταλικό 10ετές στο 0,83% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της ΑΜΚ 900 εκατ στα 7,8 με 8,4 ευρώ… για μια ακόμη φορά ζημιώνει το δημόσιο
Στην ΔΕΗ λοιπόν ο σχεδιασμός είναι η αποκρατικοποίηση άπαξ και το ποσοστό του δημοσίου θα υποχωρήσει από 51% σε 34%.... μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 900 εκατ ευρώ.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια ιδιάζουσα επιχείρηση του δημοσίου τομέα αν και έχουν υπάρξει κινήσεις εξυγίανσης με βασικότερη την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου που με βάση τα road show θα διαμορφωθεί μεταξύ 850 με 900 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης τα 7,8 με 8,4 ευρώ.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η Goldman Sachs στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει μεγάλη κινητοποίηση.
Εάν η αύξηση είναι 900 εκατ ευρώ και η τιμή διάθεσης π.χ. τα 8,4 ευρώ θα εκδοθούν 107 εκατ μετοχές.
Εάν η αύξηση είναι 900 εκατ ευρώ και η τιμή διάθεσης π.χ. τα 8 ευρώ θα εκδοθούν 112 εκατ μετοχές
Η ΔΕΗ διαθέτει σήμερα 232 εκατ μετοχές εκ των οποίων 116 εκατ κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Οι 116 εκατ μετοχές του δημοσίου στις 339 με 344 εκατ μετοχές που θα κατέχει μετά την αύξηση ισοδυναμεί με ποσοστό 34% το οποίο θα κατέχει το ελληνικό δημόσιο καθώς δεν θα συμμετάσχει με νέα κεφάλαια θα υποστεί dilution.
Υποθέτοντας ότι η μετοχή της ΔΕΗ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 10 ευρώ αυτό σημαίνει ότι η αξία των μετοχών του δημοσίου θα είναι 1,16 δισεκ. ευρώ.
Η τρέχουσα αποτίμηση της ΔΕΗ είναι 1 δισεκ. ευρώ περίπου άπαξ και η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 2 δισεκ. ευρώ.
Εάν πουλούσε το 17% των μετοχών σε παρούσες αξίες θα έπαιρνε 340 εκατ ευρώ.
Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ενώ οι εκτιμήσεις είναι ανοδικές για την πορεία της μετοχής, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν αποδόσεις με βάση τα προσδοκώμενα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε η ΔΕΗ για να διασφαλίσει το μέγιστο των συμφερόντων του δημοσίου να ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής τράπεζας με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1999 καθώς είχε πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα placement και έκδοση νέων μετοχών.
Αυτό θα μπορούσε να πράξει και η ΔΕΗ, να πραγματοποιήσει placement του 17% των μετοχών σε διεθνείς επενδυτές και σε επόμενη φάση να πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Για πολλοστή φορά η λύση ήταν να χάσει ο έλληνας φορολογούμενος ένα σενάριο που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται εσχάτως ουκ ολίγες φορές… αλλά αυτή η ζημία θα βαφτιστεί επιτυχία.
Χωρίς καθοριστική συμμετοχή του ΤΧΣ, η Attica Bank δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει 150 με 180 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών 50 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει σήμερα 30 εκατ αποτίμηση, όπερ σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα αποκτήσει το 68% μέσω των Warrants και εάν καταβάλλει 150 εκατ με 180 εκατ θα βρεθεί να ελέγχει το 68% με 80% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη λύση πλην της κρατικοποίησης της Attica bank καθώς κανείς επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τράπεζα που θεωρείται κουτί της Πανδώρας.
Ορισμένοι εικάζουν ότι η συνολική μαύρη τρύπα της Attica bank είναι περίπου 500 εκατ και άλλοι την προσδιορίζουν 620 εκατ.
Εάν υποθέσουμε ότι είναι 500 εκατ μείον 186 εκατ τα υφιστάμενα κεφάλαια έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια πάνω από 310 εκατ ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 240 εκατ της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου δεν επαρκούν.
Το λογικό σενάριο είναι ότι ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών επενδύουν 240 εκατ για να καλύψουν μέρος των ζημιών αλλά θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα 300 εκατ ώστε η τράπεζα να μηδενίσει τις ζημίες και να διαθέτει θετικό κεφάλαιο περίπου 200 εκατ ευρώ.
Αυτά περί ενδιαφέροντος επενδυτών είναι αέρας, κανένας επενδυτής δεν θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank υπό το πρίσμα της πλήρους συσκότισης για το πόσες είναι οι ζημίες της τράπεζας και η αρνητική καθαρή θέση.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών πάντως που παρακολουθεί τις εξελίξεις διάκειται θετικά στην συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank…..
Η επικαιρότητα
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, όπου 11 περιφερειακές ενότητες έχουν περάσει στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και της μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας καθ’ολη τη διάρκεια του 24ωρου.
Ήδη πολλοί ειδικοί ζητούν να απαγορευτεί συνολικά η μουσική, ή να επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους τη στιγμή που ενόψει και των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μην διεξαχθούν σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που βιώσαμε τον περσινό χειμώνα.
Μάλιστα απαισιόδοξα είναι τα τελευταία στοιχεία τόσο για τη διασπορά της πανδημίας όσο και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πιέσεις καταγράφηκαν σήμερα 4/10 στις ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στην οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται στην Κίνα και στις εξελίξεις που αφορούν την Evergrande.
Σε αναστολή τέθηκε η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande, σήμερα 4/10, προκαλώντας νέες αναταράξεις στις αγορές, καθώς επέστρεψε η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητά της να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,13% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,44%.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Κίνα και στην Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας
Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την τύχη του κινεζικού κολοσσού Evergrande, προκαλούν νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Εν τω μεταξύ πιέσεςι ασκούνται στην Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πολιτικό παζάρι στην Ουάσινγκτον για πακέτο επενδύσεων του Αμερικανού προέδρου Biden.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,255% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P 500 στο -0,75%, ο Nasdaq στο -1,65% ενώ το ETF GREC καταγράφει ήπια κέρδη +0,33% ( 27,63 δολ. )
Στα υψηλα της ημέρας οι τράπεζες με χαμηλές όμως συναλλαγές
Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές κλείνοντας τελικά ανοδικά, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με τις συναλλαγές όμως σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με άνοδο +2,21% με όγκο 881 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με άνοδο +1,17% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,39 ευρώ, με άνοδο +0,87% με όγκο 832 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,82 ευρώ, με άνοδο +0,61% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +4% και κεφαλαιοποίηση 466 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,12 ευρώ, με άνοδο +5,78% με όγκο 15 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,26 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Τιτάν...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΕΛΠΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,10 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση στα 10,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με πτώση -0,93% και αποτίμηση 7,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,65 ευρώ, με άνοδο +1,76% και αποτίμηση 2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,32 ευρώ, με πτώση -2,52% και κεφαλαιοποίηση 538 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,57 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +1,53% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,60 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,95 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8340 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 688 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0279 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,84% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 1 μονάδες βάσης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μετά την εκρηκτική άνοδο των προηγούμενων ημερών, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η καθοδική αυτή διόρθωση θα είναι μάλλον παροδική.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008 ξεπερνώντας ελαφρώς και τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Eurostat.
Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον εφοδιασμό, προκαλούν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκτονώσουν την κατάσταση , διαβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με βασικά θέματα τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα αλλά και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,84% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,82%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,84% με το αμερικανικό 10ετές 1,47% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης από 107 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 51 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/10 στις αγορές ομολόγων .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,83%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/10/2021 στο -0,22% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών