Η αγορά στις 884 μονάδων, χαμηλότερα των 888 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) με βασικό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες ενώ σημείο αντίστασης το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 884 μονάδες, με πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips ενώ συνεχίστηκε η απαξίωση στις τράπεζες, με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα έως το τέλος της συνεδρίασης.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -1,39% και ακολούθησαν Εθνική -0,82% και lpha Bank -0,49%.
Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η Eurobank στις δημοπρασίες στο +0,48% ενώ σημειώνεται ότι σήμερα 11/10 υπέγραψε με την doValue τη συμφωνία για τη συναλλαγή Mexico.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με απώλειες έκλεισαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,68% ΔΕΗ -1,58% ενώ και ο ΟΤΕ έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στο -1,12%....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών των 888 μονάδων, με βασικό σημείο αντίστασης το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Πρώτο σημείο στήριξης παραμένουν οι 850 μονάδες ενώ εάν επιβεβαιωθεί η δίορθωση των διεθνών αγορών αναμένεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να δεί τος 800 μονάδες.
'Εντονος παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τον υψηλό πληθωριαμό ο οποίος αποδεικνύεται πιο επίμονος από το αναμενόμενο με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα επηρεάζοντας το πραγματικό εισόδημα, καθώς και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που κρατούν πίσω τη βιομηχανική παραγωγή.
Διεθνώς, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να υποχωρεί ειδικά στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι το άλμα στο ΑΕΠ το 2021 ήταν απλά συγκυριακό λόγω της μεγάλης πτώσης του 2020 ενώ όσο ο πληθωρισμός παραμένει τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες των κεντρικων τραπεζών να εγκαταλείψουν σταδιακά την ποσοτική χαλάρωση, που αποτέλεσε μια τοξική λύση για την παγκόσμια οικονομία εδώ και χρόνια.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Mε ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,14% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,13%.
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,36%
Περί τις 14:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς πλησίον του -1,5% και με εξαίρεση την Alpha Bank που διατηρεί το θετικό πρόσημο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,60%.
Λίγο μετα τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα σε Viohalco,Jumbo, Coca Cola πλησίον του -2%...και o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,96% στις 884 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,47 μονάδες και χαμηλό 883,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,7 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 14,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,65 εκατ, ευρώ και όγκου 1,21 εκατ.. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 10,6 χιλ. τεμάχια αξίας 14,8 χιλ. ευρώ..
Ο Μυτιληναίος 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ, η Lamda 85 χιλ. τεμάχια αξίας 637 χιλ. ευρώ.
Η REDS 877 χιλ. τεμάχια αξίας 2,25 εκατ. ευρώ, ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 445 χιλ. ευρώ και η Epsilon 6,5 χιλ. τεμάχια αξίας 114 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών των 888 μονάδων, με βασική στήριξη τις 855 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 895 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 560 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 570 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Επιδείνωση καταγράφεαται σήμερα 11/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται...
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι είναι παροδικός με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή διατηρώντας υπό έλεγχο την αύξηση των αποδόσεων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,92% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν στάσιμες τους τελευταίους 7 μήνες
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν καθηλωμένες τους τελευταίους 7 μήνες παρά την σημαντική προσπάθεια της μείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και των επιτυχημένων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων της Πειραιώς και Alpha bank οι οποίες ενίσχυσαν τα κεφάλαια σχεδόν 2,2 δισεκ. ευρώ.
Έχουμε αναλύσει τις αδυναμίες που υφίστανται, οι ελληνικές τράπεζες με 22 δισεκ. κεφάλαια διαθέτουν 14,6 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Υποχρεώνονται και πουλάνε τις δραστηριότητες POS για να πάρουν π.χ. 300 εκατ η κάθε τράπεζα αλλά να μειώνουν το εύρος των πηγών εσόδων τους.
Οι προμήθειες οριοθετούνται και τα έσοδα από προμήθειες έχουν φθάσει στα όρια τους, ενώ τα έκτακτα κέρδη – πλην από αυτά που θα προέλθουν από πωλήσεις POS – δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.
Οι τρεις γενικοί λόγοι που κρατούν καθηλωμένες τις τραπεζικές μετοχές είναι :
1)Επικρατεί προβληματισμός στους διεθνείς επενδυτές ότι τα επιχειρηματικά πλάνα των ελληνικών τραπεζών δεν θα αποδώσουν ή υπάρχουν αμφιβολίες εάν θα επιτευχθούν.
Τα business plan με κέρδη από 500 έως 650 εκατ ευρώ ετησίως για κάθε τράπεζα, αποτελούν ερωτηματικό.
Όταν μάλιστα η πιστωτική επέκταση… ακόμη είναι πιστωτική συρρίκνωση και γενικώς δεν υπάρχει διάθεση για χορήγηση δανείων.
Π.χ. οι μεγάλες εταιρίες συνάπτουν ομολογιακά δάνεια για να αποπληρώσουν τον τραπεζικό δανεισμό.
Η Eurobank ίσως έχει το πιο ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο για κέρδη 500 εκατ ετησίως αλλά και αυτό έχει προεξοφληθεί.
Μετά τα 500 εκατ τι;
2)Υπάρχει διαρκής κίνδυνος διόρθωσης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Είναι προφανές ότι μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.
Η οικονομική ιστορία που πούλησε η Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προεξοφληθεί.
Η ιστορία τραπεζικής ανάκαμψης με τα NPEs έχει προεξοφληθεί.
Οπότε δεν υπάρχουν και πολλά να προεξοφληθούν....ενώ ο κίνδυνος διόρθωσης ελλοχεύει.
3)Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελεί μια περίπτωση όπου δείχνει την έλλειψη βάθους της αγοράς.
Μια αύξηση 900 εκατ ή και 1 δισεκ. καθηλώνει το χρηματιστήριο, αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα, ποιος μεγάλος επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε μια αγορά που αποδιοργανώνεται με 1 δισεκ. όταν π.χ. ο δείκτης S&P 500 έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 36,5 τρισεκ. δολάρια.
Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εάν δεν λύσει όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί ενώ νέα δεδομένα, όπως αύξηση ενεργειακού κόστους, πληθωρισμός κ.α. περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το θολό τοπίο.
Το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC δεν αμφισβητείται, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, πιθανόν έως το τέλος του α΄ 3μήνου τριμήνου του 2022
Σοβαρή εμπλοκή με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC έχει ανακύψει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το bankingnews.gr.
Το deal το οποίο πριν από εβδομάδες ολοκληρώθηκε στα 455 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, DG Comp, μετά από καταγγελίες του ιατρικού κλάδου στην Ελλάδα, που αναφέρουν ότι το CVC ελέγχοντας τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, την Εθνική Ασφαλιστική, και τα μεγαλύτερα θεραπευτήρια - ιδιωτικές κλινικές της χώρας, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι ιατρικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29% των νοσοκομειακών συμβολαίων των Ελλήνων.
Οπότε εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εστάλη επιστολή από τους ιατρικούς συλλόγους στη DG Comp η οποία διερευνά το deal, ωστόσο όπως πάλι είχε αποκαλύψει το Bankingnews.gr το αμερικανικό fund CVC εξετάζει ακόμη και την πώληση των νοσοκομείων που έχει αγοράσει με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια με την DG Comp.
Πηγές στην Εθνική Τράπεζα αναφέρουν ότι το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC δεν αμφισβητείται, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, πιθανόν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.
Το bankingnews.gr σε επικοινωνία με την DG Comp επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή ελέγχου του deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού "αποτελεί πάγια τακτική της DG Comp όταν έχει καταγγελίες για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού να τα ελέγχει με μεγάλη προσοχή".
Η Εθνική Τράπεζα δεν προδικάζει κάποια αρνητική εξέλιξη στο deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC και φαίνεται ότι αυτό έχει βάση απλά θα καθυστέρησε η ολοκλήρωση της συμφωνίας.
H κρατικοποίηση της Attica bank η λιγότερο δαπανηρή λύση - Η ανακεφαλαιοποίηση σε δύο φάσεις
Η κρατικοποίηση της Attica bank έχει οριστικοποιηθεί αφενός γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν δείχνουν ενδιαφέρον αφετέρου γιατί αποτελεί την λιγότερο δαπανηρή κεφαλαιακά λύση.
Εάν η Attica bank δεν κρατικοποιηθεί και σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,5 δισεκ. οπότε με 180 με 190 εκατ που θα δαπανήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκύπτει μια τεράστια διαφορά, η κρατικοποίηση κοστίζει λιγότερο σε σχέση με την ενεργοποίηση του resolution, bail in και διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα με κόστος για το δημόσιο 1,5 δισεκ. όσα θα ήταν τα κεφάλαια που θα τοποθετούσε το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης – funding gap.
Η Attica bank λοιπόν αποφεύγει το bail in με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών γιατί είναι ακριβότερη και πιο κοστοβόρος λύση έναντι της κρατικοποίησης.
Η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέτοντας ως όρο να μην καλύψει το 100% των κεφαλαίων δηλαδή τα 240 εκατ που έχει ανακοινώσει η Attica bank ότι θα είναι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εάν καλύψει το 100% θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια.
Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 50 εκατ ευρώ επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έως 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ άθροισμα 240 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την φάση, στην φάση της κρατικοποίησης δεν θα συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής αλλά σε επόμενη φάση όπου θα χρειαστούν και νέα πρόσθετά κεφάλαια.
Τα warrants ξεκίνησαν με τιμή 9,18 ευρώ ή 151,8 εκατ ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα 11/10 καμία πράξη δεν έχει σημειωθεί κατά την διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο.
Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 λήγει η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 180 με 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 500 με 600 εκατ ευρώ.
Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή
Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου ωστόσο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στο μέλλον.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.
Με την φάση 1 των 240 εκατ και την φάση 2 των 200 με 300 εκατ η Attica bank θα συγκεντρώσει από 440 έως 540 εκατ ευρώ και μαζί με τα 187 εκατ που διαθέτει θα μηδενίσει τα NPEs, θα προχωρήσουν οι δύο τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και θα πάρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και θα διαθέτει θετικά κεφάλαια ούσα πλήρως εξυγιασμένη.
Εν συνεχεία η Attica bank χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα νέο business plan που θα στοχεύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως είναι σήμερα η Attica bank δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης.
Η επικαιρότητα
Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν τις επόμενες δύο εβδομάδες οι επιστήμονες προκειμένου να αποτιμήσουν τις συνέπειες στον επιδημιολογικό χάρτη από την άρση όλων των περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους, γεγονός που εκτιμάται πως θα αυξήσει την κινητικότητα αλλά και τις κοινωνικές επαφές.
Η ανησυχία εστιάζει κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων σε αυτές τις περιοχές είναι ακόμα και κάτω του 50%.
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται ένα ακόμα κύμα της επιδημίας, ενώ επισημαίνουν το εκρηκτικό σκηνικό που μπορεί να δημιουργηθεί από το συνδυασμό του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο κατά της covid – σημειώνεται πως ήδη από χθες Κυριακή 10/10 άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 50 ετών εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα 6μηνο από τη δεύτερη δόση – όσο και κατά της εποχικής γρίπης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει τα χειρότερα για το σύστημα υγείας.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 11/10 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφονται στις εξελίξεις που αφορούν τον κολοσσό ακινήτων Evergrande και τα αποτελέσματα των αμερικανικών τράπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,16%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,01%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,28% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,75%.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις επικρατούν σήμερα 11/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων στηρίζει τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και εξόρυξης, αν και η νευρικότητα για τον πληθωρισμό και τις επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων επηρεάζουν το κλίμα στην αγορά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,55% και το ETF GREC στο -0,61% (27,79 δολ. ).
Απαξίωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Συνεχίστηκε η απαξίωση στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να κλείνει με θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5520 ευρώ, με πτώση -0,82% με όγκο 740 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1120 ευρώ, με πτώση -0,49% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4150 ευρώ, με πτώση -1,39% με όγκο 708 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8450 ευρώ, με άνοδο +0,48%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0250 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 457 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,88 ευρώ, με άνοδο +0,13% με όγκο 8,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,52 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο Sarantis +1,14%.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,12 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση στα 10,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,12% και αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,72 ευρώ, με πτώση -1,58% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με πτώση -0,74% και αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,72 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,07 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,84 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8660 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0278% ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,92% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 0 μονάδες βάσης
Επιδείνωση καταγράφονται σήμερα 11/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται ...
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι είναι παροδικός με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή διατηρώντας υπό έλεγχο την αύξηση των αποδόσεων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,92% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,92% με το αμερικανικό 10ετές 1,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 52 μονάδες βάσης…
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 11/10 στις αγορές ομολόγων .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,92%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/10/2021 στο -0,12% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -1,39% και ακολούθησαν Εθνική -0,82% και lpha Bank -0,49%.
Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η Eurobank στις δημοπρασίες στο +0,48% ενώ σημειώνεται ότι σήμερα 11/10 υπέγραψε με την doValue τη συμφωνία για τη συναλλαγή Mexico.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με απώλειες έκλεισαν οι δεικτοβαρείς Coca Cola -1,68% ΔΕΗ -1,58% ενώ και ο ΟΤΕ έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στο -1,12%....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών των 888 μονάδων, με βασικό σημείο αντίστασης το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Πρώτο σημείο στήριξης παραμένουν οι 850 μονάδες ενώ εάν επιβεβαιωθεί η δίορθωση των διεθνών αγορών αναμένεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να δεί τος 800 μονάδες.
'Εντονος παραμένει ο προβληματισμός των επενδυτών αναφορικά με τον υψηλό πληθωριαμό ο οποίος αποδεικνύεται πιο επίμονος από το αναμενόμενο με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα επηρεάζοντας το πραγματικό εισόδημα, καθώς και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που κρατούν πίσω τη βιομηχανική παραγωγή.
Διεθνώς, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να υποχωρεί ειδικά στις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι το άλμα στο ΑΕΠ το 2021 ήταν απλά συγκυριακό λόγω της μεγάλης πτώσης του 2020 ενώ όσο ο πληθωρισμός παραμένει τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες των κεντρικων τραπεζών να εγκαταλείψουν σταδιακά την ποσοτική χαλάρωση, που αποτέλεσε μια τοξική λύση για την παγκόσμια οικονομία εδώ και χρόνια.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Mε ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,14% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,13%.
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,36%
Περί τις 14:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς πλησίον του -1,5% και με εξαίρεση την Alpha Bank που διατηρεί το θετικό πρόσημο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,60%.
Λίγο μετα τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα σε Viohalco,Jumbo, Coca Cola πλησίον του -2%...και o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,96% στις 884 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,47 μονάδες και χαμηλό 883,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,7 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 14,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,65 εκατ, ευρώ και όγκου 1,21 εκατ.. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 10,6 χιλ. τεμάχια αξίας 14,8 χιλ. ευρώ..
Ο Μυτιληναίος 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ, η Lamda 85 χιλ. τεμάχια αξίας 637 χιλ. ευρώ.
Η REDS 877 χιλ. τεμάχια αξίας 2,25 εκατ. ευρώ, ο Sarantis 50 χιλ. τεμάχια αξίας 445 χιλ. ευρώ και η Epsilon 6,5 χιλ. τεμάχια αξίας 114 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, χαμηλότερα του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών των 888 μονάδων, με βασική στήριξη τις 855 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 895 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 560 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 570 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Επιδείνωση καταγράφεαται σήμερα 11/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται...
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι είναι παροδικός με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή διατηρώντας υπό έλεγχο την αύξηση των αποδόσεων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,92% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν στάσιμες τους τελευταίους 7 μήνες
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν καθηλωμένες τους τελευταίους 7 μήνες παρά την σημαντική προσπάθεια της μείωσης των προβληματικών δανείων αλλά και των επιτυχημένων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων της Πειραιώς και Alpha bank οι οποίες ενίσχυσαν τα κεφάλαια σχεδόν 2,2 δισεκ. ευρώ.
Έχουμε αναλύσει τις αδυναμίες που υφίστανται, οι ελληνικές τράπεζες με 22 δισεκ. κεφάλαια διαθέτουν 14,6 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Υποχρεώνονται και πουλάνε τις δραστηριότητες POS για να πάρουν π.χ. 300 εκατ η κάθε τράπεζα αλλά να μειώνουν το εύρος των πηγών εσόδων τους.
Οι προμήθειες οριοθετούνται και τα έσοδα από προμήθειες έχουν φθάσει στα όρια τους, ενώ τα έκτακτα κέρδη – πλην από αυτά που θα προέλθουν από πωλήσεις POS – δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.
Οι τρεις γενικοί λόγοι που κρατούν καθηλωμένες τις τραπεζικές μετοχές είναι :
1)Επικρατεί προβληματισμός στους διεθνείς επενδυτές ότι τα επιχειρηματικά πλάνα των ελληνικών τραπεζών δεν θα αποδώσουν ή υπάρχουν αμφιβολίες εάν θα επιτευχθούν.
Τα business plan με κέρδη από 500 έως 650 εκατ ευρώ ετησίως για κάθε τράπεζα, αποτελούν ερωτηματικό.
Όταν μάλιστα η πιστωτική επέκταση… ακόμη είναι πιστωτική συρρίκνωση και γενικώς δεν υπάρχει διάθεση για χορήγηση δανείων.
Π.χ. οι μεγάλες εταιρίες συνάπτουν ομολογιακά δάνεια για να αποπληρώσουν τον τραπεζικό δανεισμό.
Η Eurobank ίσως έχει το πιο ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο για κέρδη 500 εκατ ετησίως αλλά και αυτό έχει προεξοφληθεί.
Μετά τα 500 εκατ τι;
2)Υπάρχει διαρκής κίνδυνος διόρθωσης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Είναι προφανές ότι μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική δεν αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.
Η οικονομική ιστορία που πούλησε η Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προεξοφληθεί.
Η ιστορία τραπεζικής ανάκαμψης με τα NPEs έχει προεξοφληθεί.
Οπότε δεν υπάρχουν και πολλά να προεξοφληθούν....ενώ ο κίνδυνος διόρθωσης ελλοχεύει.
3)Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αποτελεί μια περίπτωση όπου δείχνει την έλλειψη βάθους της αγοράς.
Μια αύξηση 900 εκατ ή και 1 δισεκ. καθηλώνει το χρηματιστήριο, αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα, ποιος μεγάλος επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε μια αγορά που αποδιοργανώνεται με 1 δισεκ. όταν π.χ. ο δείκτης S&P 500 έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 36,5 τρισεκ. δολάρια.
Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εάν δεν λύσει όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα δεν θα καταφέρει να διαφοροποιηθεί ενώ νέα δεδομένα, όπως αύξηση ενεργειακού κόστους, πληθωρισμός κ.α. περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το θολό τοπίο.
Το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC δεν αμφισβητείται, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, πιθανόν έως το τέλος του α΄ 3μήνου τριμήνου του 2022
Σοβαρή εμπλοκή με τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC έχει ανακύψει, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το bankingnews.gr.
Το deal το οποίο πριν από εβδομάδες ολοκληρώθηκε στα 455 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, DG Comp, μετά από καταγγελίες του ιατρικού κλάδου στην Ελλάδα, που αναφέρουν ότι το CVC ελέγχοντας τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, την Εθνική Ασφαλιστική, και τα μεγαλύτερα θεραπευτήρια - ιδιωτικές κλινικές της χώρας, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Οι ιατρικοί σύλλογοι αναφέρουν ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29% των νοσοκομειακών συμβολαίων των Ελλήνων.
Οπότε εγείρεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εστάλη επιστολή από τους ιατρικούς συλλόγους στη DG Comp η οποία διερευνά το deal, ωστόσο όπως πάλι είχε αποκαλύψει το Bankingnews.gr το αμερικανικό fund CVC εξετάζει ακόμη και την πώληση των νοσοκομείων που έχει αγοράσει με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια με την DG Comp.
Πηγές στην Εθνική Τράπεζα αναφέρουν ότι το deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC δεν αμφισβητείται, αλλά θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, πιθανόν έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.
Το bankingnews.gr σε επικοινωνία με την DG Comp επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή ελέγχου του deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC, ωστόσο όπως αναφέρθηκε από αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού "αποτελεί πάγια τακτική της DG Comp όταν έχει καταγγελίες για ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού να τα ελέγχει με μεγάλη προσοχή".
Η Εθνική Τράπεζα δεν προδικάζει κάποια αρνητική εξέλιξη στο deal Εθνικής Ασφαλιστικής με CVC και φαίνεται ότι αυτό έχει βάση απλά θα καθυστέρησε η ολοκλήρωση της συμφωνίας.
H κρατικοποίηση της Attica bank η λιγότερο δαπανηρή λύση - Η ανακεφαλαιοποίηση σε δύο φάσεις
Η κρατικοποίηση της Attica bank έχει οριστικοποιηθεί αφενός γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν δείχνουν ενδιαφέρον αφετέρου γιατί αποτελεί την λιγότερο δαπανηρή κεφαλαιακά λύση.
Εάν η Attica bank δεν κρατικοποιηθεί και σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,5 δισεκ. οπότε με 180 με 190 εκατ που θα δαπανήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκύπτει μια τεράστια διαφορά, η κρατικοποίηση κοστίζει λιγότερο σε σχέση με την ενεργοποίηση του resolution, bail in και διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα με κόστος για το δημόσιο 1,5 δισεκ. όσα θα ήταν τα κεφάλαια που θα τοποθετούσε το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης – funding gap.
Η Attica bank λοιπόν αποφεύγει το bail in με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών γιατί είναι ακριβότερη και πιο κοστοβόρος λύση έναντι της κρατικοποίησης.
Η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέτοντας ως όρο να μην καλύψει το 100% των κεφαλαίων δηλαδή τα 240 εκατ που έχει ανακοινώσει η Attica bank ότι θα είναι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εάν καλύψει το 100% θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια.
Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 50 εκατ ευρώ επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έως 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ άθροισμα 240 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την φάση, στην φάση της κρατικοποίησης δεν θα συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής αλλά σε επόμενη φάση όπου θα χρειαστούν και νέα πρόσθετά κεφάλαια.
Τα warrants ξεκίνησαν με τιμή 9,18 ευρώ ή 151,8 εκατ ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα 11/10 καμία πράξη δεν έχει σημειωθεί κατά την διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο.
Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 λήγει η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 180 με 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 500 με 600 εκατ ευρώ.
Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή
Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου ωστόσο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στο μέλλον.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.
Με την φάση 1 των 240 εκατ και την φάση 2 των 200 με 300 εκατ η Attica bank θα συγκεντρώσει από 440 έως 540 εκατ ευρώ και μαζί με τα 187 εκατ που διαθέτει θα μηδενίσει τα NPEs, θα προχωρήσουν οι δύο τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και θα πάρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και θα διαθέτει θετικά κεφάλαια ούσα πλήρως εξυγιασμένη.
Εν συνεχεία η Attica bank χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα νέο business plan που θα στοχεύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως είναι σήμερα η Attica bank δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης.
Η επικαιρότητα
Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν τις επόμενες δύο εβδομάδες οι επιστήμονες προκειμένου να αποτιμήσουν τις συνέπειες στον επιδημιολογικό χάρτη από την άρση όλων των περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους, γεγονός που εκτιμάται πως θα αυξήσει την κινητικότητα αλλά και τις κοινωνικές επαφές.
Η ανησυχία εστιάζει κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων σε αυτές τις περιοχές είναι ακόμα και κάτω του 50%.
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται ένα ακόμα κύμα της επιδημίας, ενώ επισημαίνουν το εκρηκτικό σκηνικό που μπορεί να δημιουργηθεί από το συνδυασμό του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο κατά της covid – σημειώνεται πως ήδη από χθες Κυριακή 10/10 άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 50 ετών εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα 6μηνο από τη δεύτερη δόση – όσο και κατά της εποχικής γρίπης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει τα χειρότερα για το σύστημα υγείας.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 11/10 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφονται στις εξελίξεις που αφορούν τον κολοσσό ακινήτων Evergrande και τα αποτελέσματα των αμερικανικών τράπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,16%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,01%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,28% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,75%.
Οι αγορές στη Νότια Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις επικρατούν σήμερα 11/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.
Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων στηρίζει τις μετοχές των εταιριών πετρελαίου και εξόρυξης, αν και η νευρικότητα για τον πληθωρισμό και τις επικείμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων επηρεάζουν το κλίμα στην αγορά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,55% και το ETF GREC στο -0,61% (27,79 δολ. ).
Απαξίωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Συνεχίστηκε η απαξίωση στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να κλείνει με θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5520 ευρώ, με πτώση -0,82% με όγκο 740 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1120 ευρώ, με πτώση -0,49% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4150 ευρώ, με πτώση -1,39% με όγκο 708 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8450 ευρώ, με άνοδο +0,48%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0250 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 457 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,88 ευρώ, με άνοδο +0,13% με όγκο 8,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,52 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο Sarantis +1,14%.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,12 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση στα 10,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,12% και αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,72 ευρώ, με πτώση -1,58% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με πτώση -0,74% και αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,72 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,07 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,28 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,84 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8660 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0278% ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,92% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 0 μονάδες βάσης
Επιδείνωση καταγράφονται σήμερα 11/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται ...
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών ότι είναι παροδικός με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει χαλαρή διατηρώντας υπό έλεγχο την αύξηση των αποδόσεων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,92% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,92% με το αμερικανικό 10ετές 1,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 52 μονάδες βάσης…
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 11/10 στις αγορές ομολόγων .
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,92%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/10/2021 στο -0,12% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών