Η αγορά διατήρησε τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών ενώ το σενάριο διόρθωσης παραμένει ενεργό όσο η αγορά βρίσκεται κάτω από τις 900 μονάδες
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 894 μονάδες, με στηρίξεις από τα κέρδη της Εθνικής +3,23% και της Alpha Bank +2,5% ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips χωρίς όμως δυναμική και με μέτριο τζίρο.
Στη λήξη των παραγώγων του Οκτωβρίου δεν άλλαξε την εικόνα της αγοράς με οριακή μεταβολή του Γενικού Δείκτη.
Περίπου 3 εκατ. ευρώ έγιναν συναλλαγές με τις μετοχές που είχαν τις περισσότερες εντολές να είναι της Eurobank και της Alpha Bank.
Στις υπόλοπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησαν Eurobank +1,95% και Πειραιώς +1,13%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη +3,02% ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ και ακολούθησαν Motor Oil +2,82% και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα +1,67% ...ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Jumbo -3,03%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, υψηλότερα από τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, με βασικό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες και σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,28% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε με κέρδη +1,29%.
Εσωτερικά, το κλίμα απαξίωσης και απραξίας δεν έχει αλλάξει πέρα από κάποιες αναλαμπές ... ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο έναντι του Οκτωβρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει το προγραμματισμό και για τις πληρωμές του 2022.
Αν και η καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων οφείλεται σε κοινοτικές διαδικασίες ωστόσο αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς όσο αργούν να εισρεύσουν οι πόροι του Ταμείου τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την κινητοποίηση των επενδύσεων και την δυναμική επανάκαμψη της οικονομίας δεδομένης της σημαντικής συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, στο 9% ανήλθε τελικά η μείωση του ΑΕΠ το 2020, έναντι μείωσης 8,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.
Στο εξωτερικό, το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε σημαντικά χθες 14/10, με την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων επτά μηνών και συνεχίζεται και σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης....
Τραπεζικά νέα
Συνεχίστηκαν και σήμερα 15/10 τα κέρδη στην Alpha Bank καθώς το ξένο fund που ρευστοποιούσε τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα για την αύξηση της ΔΕΗ, έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις του.
H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ~6 δισ. ευρώ
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του έτους ενώ θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά ~150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται σε 18,5% (pro-forma) στο 1ο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μη-εξηπυρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12,7%.
Έληξε χθες 14/10 η διαπραγμάτευση των 16.541.878 warrants της Attica Bank, χωρίς να πραγματοποιηθεί καμιά πράξη από τις 6/10 όπου ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους.
Σημειώνεται ότι στις 19/10 θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,83%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική και Alpha Bank αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, Ελλάκτωρ , Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,72%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, με την Εθνική +3,23, Alpha Bank +2,5% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +2,3%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,69% στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 894,96 μονάδες και χαμηλό 889,39 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,16 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 504 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank διακίνησε 303 χιλ. τεμάχια αξίας 338 χιλ. ευρώ και η Eurobank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 428 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 109 χιλ. τεμάχια αξίας 1,45 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 783 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, υψηλότερα από τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών με πρώτη αντίσταση τις 895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 – 905 μονάδες, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 570 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 570 - 575 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Ειδικότερα, προβλέπεται tapering 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων να περιορίζονται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,90% και το ιταλικό 10ετές στο 0,86% και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Το αμερικανικό fund CVC έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων
Το bankingnews πρόσφατα είχε αναφερθεί στην επιθετική ανάπτυξη του CVC στην Ελλάδα - και μάλιστα το BN έχει υποστηρίξει και πολλά από αυτά τα deals - ενώ με τις τοποθετήσεις αυτές ουσιαστικά το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων.
Ειδικότερα συμμετέχει :
α ) Στον κλάδο Υγείας με στρατηγικό ποσοστό, μέσω Υγείας, Metropolitan κ.α. ωστόσο δέχθηκε τις καταγγελίες του ομίλου Αποστολόπουλου στην DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και λόγω της Εθνικής Ασφαλιστικής….
β) Στον κλάδο ασφαλειών με στρατηγικό ποσοστό 90% στην Εθνική Ασφαλιστική, ένα deal που ελέγχεται από την DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω των αναφορών ότι ελέγχει το 29% στα ιατρικά συμβόλαια και εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι το deal CVC με Εθνική Ασφαλιστική, μετατίθεται λόγω του ελέγχου και μάλλον θα κλείσει στο α΄ τρίμηνο του 2022.
γ ) Στον κλάδο τροφίμων και εστίασης αφού εξαγόρασε το 100% της Vivartia και απέκτησε ισχυρότατη παρουσία και μέσω της ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάρμπα Στάθης κ.α.
δ ) Στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΔΕΗ με συνεισφορά 300 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου των 850 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ αποκτώντας το 10% της ΔΕΗ και έτσι συμμετέχει και στον ΔΕΔΔΗΕ άπαξ και είναι θυγατρική με ποσοστό 51%.
Να σημειωθεί ότι το CVC είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή Δικτύου την Macquarie από την Αυστραλία που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Επίσης, βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για να εξαγοράσει την αλυσίδα supermarket Μασούτης θέλοντας να δημιουργήσει ένα από τους τρεις βασικούς πόλους στα supermarket στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση του Μασούτη, υπάρχουν διερευνητικές επαφές και όχι deal, οπότε είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι ακόμη…
Με τις τοποθετήσεις αυτές ουσιαστικά το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων
Στο ερώτημα του bankingnews γιατί μόνο το το αμερικανικό fund CVC επενδύει σε όλους τους κλάδους - με εξαίρεση την Macquarie από την Αυστραλία που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - και δεν υπάρχει άλλος επενδυτής να επιδείξει ενδιαφέρον;
Στο ερώτημα αυτό, το BN έλαβε μια απάντηση από μια πηγή προσκείμενη στο CVC, ότι το αμερικανικό fund με τις στρατηγικές τοποθετήσεις που έχει πραγματοποιήσει, έδειξε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και πήρε το ρίσκο να αναλάβει τον ελληνικό κίνδυνο.
Ποντάρει σε ένα βασικό σενάριο, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι θετικές μεσοπρόθεσμα, οπότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν αξία και θα αποκομίσει υπεραξίες.
Για ορισμένους με το πλήθος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και σε συνδυασμό με το ιστορικό προηγούμενο της Ισπανίας, όπου αγόρασε ιδιωτικά θεραπευτήρια το CVC στα 950 εκατ και τα πούλησε στα 5,5 δισεκ. το αμερικανικό fund… θα μπορούσε να στοχεύει σε 4-5 χρόνια σε αξίες ακόμη και 4-5 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην Υγεία έχει επενδύσει άνω των 200 εκατ ευρώ. στην Vivartia περίπου 200 εκατ, στην Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ. στην ΔΕΗ περίπου 300-350 εκατ και εάν προκύψει και deal με τον Μασούτη… θα έχει επενδύσει 1,4 με 1,5 δισεκ. συνολικά οπότε θα μπορούσε να πωλήσει στα 5 δισεκ. σε βάθος 4-5 ετών.
Όπως καθίσταται αντιληπτό το CVC είναι αγοραστής… αλλά επί της ουσίας δυνητικός πωλητής σε βάθος ετών…
Η περίπτωση της Ισπανίας αποδεικνύει ότι στόχος είναι οι πολλαπλάσιες υπεραξίες…
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ θα υποχρεώσουν Reggebrogh και διοίκηση να δουν την ωμή πραγματικότητα
Σε νέα φάση εισέρχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η γνωστή μετοχική αντιπαράθεση στον όμιλο Ελλάκτωρ.
Και οι δύο πλευρές διαθέτουν περίπου από 30% των μετοχών η κάθε μια, προτιμούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά είναι βέβαιον ότι σχεδιάζουν τις νέες κινήσεις.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πυκνές από εξελίξεις....
Η πλευρά των εταιρειών Greenhill και Kiloman των επιχειρηματιών Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με μια αναπάντεχη κίνηση απέκτησαν επιπλέον 0,7% της εταιρείας δείχνοντας αποφασιστικότητα ενώ στελέχη της άλλης πλευράς σε προφανή αμηχανία προσπάθησαν να αποδώσουν την ήττα τους σε… λάθος που (κατά τη γνώμη τους) έκαναν οι αντίπαλοι!
Πάντως έως τώρα η αντιπαράθεση των δύο πλευρών γίνεται σε δύο πεδία.
Πρώτον όσον αφορά το παρελθόν και τις ενδεχόμενες ευθύνες.
Δεύτερον, σχετικά με την μελλοντική πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ.
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αλλά και της κατασκευαστικής αγοράς που παρακολουθούν με εύλογο ενδιαφέρον την υπόθεση σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε άμυνα για να μην πούμε υποχώρηση.
Αντίθετα η ανακοίνωση του εφοπλιστικού διδύμου, θεωρείται προάγγελος νέων πρωτοβουλιών καθώς επιχείρησε την πλήρη αποδόμηση των πεπραγμένων της διοίκησης.
Όσον αφορά τις ευθύνες για το παρελθόν, τεκμηριώνεται ότι οι ζημιές προκλήθηκαν στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια την περίοδο διοίκησης Μπόμπολα και στα φωτοβολταϊκά της Αυστραλίας με αποκλειστική ευθύνη του Ε. Σαραντόπουλου.
Το πρόβλημα της σημερινής διοίκησης είναι ότι αποφεύγει να αποδεχθεί την πραγματικότητα καθώς πήρε τον έλεγχο της εταιρείας ακριβώς επειδή συμμάχησε με όσους την είχαν βλάψει στο παρελθόν.
Και τώρα δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Αλλά και όσον αφορά την μελλοντική πορεία της μεγάλης εταιρείας, η διοίκηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα ελκυστικό και ρεαλιστικό όραμα.
Κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιλογές της.
Δείχνει να απομακρύνεται από την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής, με το επιχείρημα ότι θα στραφεί σε πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες αλλά αυτές παραμένουν ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας…
Τα πραγματικό όμως πρόβλημα της εταιρείας είναι ότι ο ολλανδός μέτοχος ατύχησε στο επιτελείο που προσέλαβε. Κι αυτό επειδή η επιλογή του δεν έγινε με κριτήριο και ζητούμενο, την δυναμική ανάπτυξη της επιχείρησης.
Την αρχική περίοδο εμπλοκής της Reggeborgh με την Ελλάκτωρ, ο ολλανδός επενδυτής ήταν βασικός μέτοχος ανταγωνιστικής κατασκευαστικής εταιρείας το επιτελείο της οποίας είχε προτείνει τους περισσότερους από τους σημερινούς διοικούντες την Ελλάκτωρ.
Στο μεταξύ τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν αλλά παραδόξως παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα, τα οποία μάλλον αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης καθώς είχαν τοποθετηθεί με αποστολή να λειτουργούν συμπληρωματικά…
Η επικαιρότητα
Παραμένει ο προβληματισμός και η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και για τον ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό των εμβολιασμών
Οι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο της επιδημίας, αναφέροντας από τη μια την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα και από την άλλη τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεκρών λόγω της covid.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο, όσοι και απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τείχος ανοσίας έναντι του ιού, τότε οι νεκροί θα αυξάνονται και θα φτάσουν ενδεχομένως και τους 2.700 έως τα Χριστούγεννα.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι ειδικοί συνηγορούν υπέρ του να γίνουν κανονικά, έστω και με κάποια μέτρα προστασίας, οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, θέση με την οποία συναινεί και η κυβέρνηση.
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 15/10 οι ασιατικές αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από τη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,81%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +1,48% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,88%
Kέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά συνεχίζουν και σήμερα 15/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων επτά μηνών, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street μετριάζουν την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό.
Στα επίπεδα των 14,93 δολαρίων ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Goldman Sachs, από μόλις 10,8 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες και για τα έσοδα, αφού ανακοίνωσε ότι ανήλθαν στα 13,61 δισ., από 11,68 δισ. που περίμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,95% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,85%, ο S&P 500 στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο +0,49% (27,93 δολ. )
Στο υψηλό της ημέρας οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με μέτριες όμως συναλλαγές ενώ ξεχώρισαν Εθνική και Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με άνοδο +3,23% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1275 ευρώ, με άνοδο +2,5% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4380 ευρώ, με άνοδο +1,13% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8696 ευρώ, με άνοδο +1,95% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,8550 ευρώ, με πτώση -1,03% με όγκο 2,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,78 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +3,02%, Motor Oil και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Coca Cola, ΟΤΕ και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,75 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση στα 11,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,6050 ευρώ, με πτώση -0,79% και αποτίμηση 7,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,99 ευρώ, με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,75% και αποτίμηση 4,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,59 ευρώ, με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,61 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,90 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 713 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,90% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 4 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,90% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,86%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,90% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης από 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης…
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,86%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/10/2021 στο -0,17% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Στη λήξη των παραγώγων του Οκτωβρίου δεν άλλαξε την εικόνα της αγοράς με οριακή μεταβολή του Γενικού Δείκτη.
Περίπου 3 εκατ. ευρώ έγιναν συναλλαγές με τις μετοχές που είχαν τις περισσότερες εντολές να είναι της Eurobank και της Alpha Bank.
Στις υπόλοπες τράπεζες, ανοδικά ακολούθησαν Eurobank +1,95% και Πειραιώς +1,13%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη +3,02% ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ και ακολούθησαν Motor Oil +2,82% και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα +1,67% ...ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στην Jumbo -3,03%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, υψηλότερα από τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, με βασικό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες και σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,28% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε με κέρδη +1,29%.
Εσωτερικά, το κλίμα απαξίωσης και απραξίας δεν έχει αλλάξει πέρα από κάποιες αναλαμπές ... ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 3,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο έναντι του Οκτωβρίου που προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει το προγραμματισμό και για τις πληρωμές του 2022.
Αν και η καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων οφείλεται σε κοινοτικές διαδικασίες ωστόσο αποτελεί αρνητική εξέλιξη καθώς όσο αργούν να εισρεύσουν οι πόροι του Ταμείου τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την κινητοποίηση των επενδύσεων και την δυναμική επανάκαμψη της οικονομίας δεδομένης της σημαντικής συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, στο 9% ανήλθε τελικά η μείωση του ΑΕΠ το 2020, έναντι μείωσης 8,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.
Στο εξωτερικό, το κλίμα στις αγορές βελτιώθηκε σημαντικά χθες 14/10, με την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων επτά μηνών και συνεχίζεται και σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης....
Τραπεζικά νέα
Συνεχίστηκαν και σήμερα 15/10 τα κέρδη στην Alpha Bank καθώς το ξένο fund που ρευστοποιούσε τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα για την αύξηση της ΔΕΗ, έχει ολοκληρώσει τις πωλήσεις του.
H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με κοινοπραξία αποτελούμενη από θυγατρικές των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group καθώς και την doValue Greece για την πώληση του 95% ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη-εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής λογιστικής αξίας ~6 δισ. ευρώ
Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του έτους ενώ θα ενισχύσει τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας κατά ~150 μονάδες βάσης, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να αυξάνεται σε 18,5% (pro-forma) στο 1ο εξάμηνο του έτους ενώ την ίδια στιγμή ο δείκτης μη-εξηπυρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 12,7%.
Έληξε χθες 14/10 η διαπραγμάτευση των 16.541.878 warrants της Attica Bank, χωρίς να πραγματοποιηθεί καμιά πράξη από τις 6/10 όπου ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους.
Σημειώνεται ότι στις 19/10 θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,83%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική και Alpha Bank αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, Ελλάκτωρ , Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,72%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, με την Εθνική +3,23, Alpha Bank +2,5% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +2,3%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,69% στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 894,96 μονάδες και χαμηλό 889,39 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,16 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 504 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank διακίνησε 303 χιλ. τεμάχια αξίας 338 χιλ. ευρώ και η Eurobank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 428 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 109 χιλ. τεμάχια αξίας 1,45 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 783 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, υψηλότερα από τις 888 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών με πρώτη αντίσταση τις 895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 – 905 μονάδες, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 570 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 570 - 575 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Ειδικότερα, προβλέπεται tapering 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων να περιορίζονται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,90% και το ιταλικό 10ετές στο 0,86% και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Το αμερικανικό fund CVC έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων
Το bankingnews πρόσφατα είχε αναφερθεί στην επιθετική ανάπτυξη του CVC στην Ελλάδα - και μάλιστα το BN έχει υποστηρίξει και πολλά από αυτά τα deals - ενώ με τις τοποθετήσεις αυτές ουσιαστικά το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων.
Ειδικότερα συμμετέχει :
α ) Στον κλάδο Υγείας με στρατηγικό ποσοστό, μέσω Υγείας, Metropolitan κ.α. ωστόσο δέχθηκε τις καταγγελίες του ομίλου Αποστολόπουλου στην DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και λόγω της Εθνικής Ασφαλιστικής….
β) Στον κλάδο ασφαλειών με στρατηγικό ποσοστό 90% στην Εθνική Ασφαλιστική, ένα deal που ελέγχεται από την DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω των αναφορών ότι ελέγχει το 29% στα ιατρικά συμβόλαια και εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι το deal CVC με Εθνική Ασφαλιστική, μετατίθεται λόγω του ελέγχου και μάλλον θα κλείσει στο α΄ τρίμηνο του 2022.
γ ) Στον κλάδο τροφίμων και εστίασης αφού εξαγόρασε το 100% της Vivartia και απέκτησε ισχυρότατη παρουσία και μέσω της ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάρμπα Στάθης κ.α.
δ ) Στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΔΕΗ με συνεισφορά 300 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου των 850 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ αποκτώντας το 10% της ΔΕΗ και έτσι συμμετέχει και στον ΔΕΔΔΗΕ άπαξ και είναι θυγατρική με ποσοστό 51%.
Να σημειωθεί ότι το CVC είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή Δικτύου την Macquarie από την Αυστραλία που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Επίσης, βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για να εξαγοράσει την αλυσίδα supermarket Μασούτης θέλοντας να δημιουργήσει ένα από τους τρεις βασικούς πόλους στα supermarket στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση του Μασούτη, υπάρχουν διερευνητικές επαφές και όχι deal, οπότε είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι ακόμη…
Με τις τοποθετήσεις αυτές ουσιαστικά το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων
Στο ερώτημα του bankingnews γιατί μόνο το το αμερικανικό fund CVC επενδύει σε όλους τους κλάδους - με εξαίρεση την Macquarie από την Αυστραλία που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ - και δεν υπάρχει άλλος επενδυτής να επιδείξει ενδιαφέρον;
Στο ερώτημα αυτό, το BN έλαβε μια απάντηση από μια πηγή προσκείμενη στο CVC, ότι το αμερικανικό fund με τις στρατηγικές τοποθετήσεις που έχει πραγματοποιήσει, έδειξε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και πήρε το ρίσκο να αναλάβει τον ελληνικό κίνδυνο.
Ποντάρει σε ένα βασικό σενάριο, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι θετικές μεσοπρόθεσμα, οπότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν αξία και θα αποκομίσει υπεραξίες.
Για ορισμένους με το πλήθος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και σε συνδυασμό με το ιστορικό προηγούμενο της Ισπανίας, όπου αγόρασε ιδιωτικά θεραπευτήρια το CVC στα 950 εκατ και τα πούλησε στα 5,5 δισεκ. το αμερικανικό fund… θα μπορούσε να στοχεύει σε 4-5 χρόνια σε αξίες ακόμη και 4-5 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην Υγεία έχει επενδύσει άνω των 200 εκατ ευρώ. στην Vivartia περίπου 200 εκατ, στην Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ. στην ΔΕΗ περίπου 300-350 εκατ και εάν προκύψει και deal με τον Μασούτη… θα έχει επενδύσει 1,4 με 1,5 δισεκ. συνολικά οπότε θα μπορούσε να πωλήσει στα 5 δισεκ. σε βάθος 4-5 ετών.
Όπως καθίσταται αντιληπτό το CVC είναι αγοραστής… αλλά επί της ουσίας δυνητικός πωλητής σε βάθος ετών…
Η περίπτωση της Ισπανίας αποδεικνύει ότι στόχος είναι οι πολλαπλάσιες υπεραξίες…
Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ θα υποχρεώσουν Reggebrogh και διοίκηση να δουν την ωμή πραγματικότητα
Σε νέα φάση εισέρχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η γνωστή μετοχική αντιπαράθεση στον όμιλο Ελλάκτωρ.
Και οι δύο πλευρές διαθέτουν περίπου από 30% των μετοχών η κάθε μια, προτιμούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά είναι βέβαιον ότι σχεδιάζουν τις νέες κινήσεις.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πυκνές από εξελίξεις....
Η πλευρά των εταιρειών Greenhill και Kiloman των επιχειρηματιών Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη, με μια αναπάντεχη κίνηση απέκτησαν επιπλέον 0,7% της εταιρείας δείχνοντας αποφασιστικότητα ενώ στελέχη της άλλης πλευράς σε προφανή αμηχανία προσπάθησαν να αποδώσουν την ήττα τους σε… λάθος που (κατά τη γνώμη τους) έκαναν οι αντίπαλοι!
Πάντως έως τώρα η αντιπαράθεση των δύο πλευρών γίνεται σε δύο πεδία.
Πρώτον όσον αφορά το παρελθόν και τις ενδεχόμενες ευθύνες.
Δεύτερον, σχετικά με την μελλοντική πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ.
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αλλά και της κατασκευαστικής αγοράς που παρακολουθούν με εύλογο ενδιαφέρον την υπόθεση σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε άμυνα για να μην πούμε υποχώρηση.
Αντίθετα η ανακοίνωση του εφοπλιστικού διδύμου, θεωρείται προάγγελος νέων πρωτοβουλιών καθώς επιχείρησε την πλήρη αποδόμηση των πεπραγμένων της διοίκησης.
Όσον αφορά τις ευθύνες για το παρελθόν, τεκμηριώνεται ότι οι ζημιές προκλήθηκαν στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια την περίοδο διοίκησης Μπόμπολα και στα φωτοβολταϊκά της Αυστραλίας με αποκλειστική ευθύνη του Ε. Σαραντόπουλου.
Το πρόβλημα της σημερινής διοίκησης είναι ότι αποφεύγει να αποδεχθεί την πραγματικότητα καθώς πήρε τον έλεγχο της εταιρείας ακριβώς επειδή συμμάχησε με όσους την είχαν βλάψει στο παρελθόν.
Και τώρα δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Αλλά και όσον αφορά την μελλοντική πορεία της μεγάλης εταιρείας, η διοίκηση δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα ελκυστικό και ρεαλιστικό όραμα.
Κανείς δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιλογές της.
Δείχνει να απομακρύνεται από την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομής, με το επιχείρημα ότι θα στραφεί σε πλέον κερδοφόρες δραστηριότητες αλλά αυτές παραμένουν ακόμα στη σφαίρα της φαντασίας…
Τα πραγματικό όμως πρόβλημα της εταιρείας είναι ότι ο ολλανδός μέτοχος ατύχησε στο επιτελείο που προσέλαβε. Κι αυτό επειδή η επιλογή του δεν έγινε με κριτήριο και ζητούμενο, την δυναμική ανάπτυξη της επιχείρησης.
Την αρχική περίοδο εμπλοκής της Reggeborgh με την Ελλάκτωρ, ο ολλανδός επενδυτής ήταν βασικός μέτοχος ανταγωνιστικής κατασκευαστικής εταιρείας το επιτελείο της οποίας είχε προτείνει τους περισσότερους από τους σημερινούς διοικούντες την Ελλάκτωρ.
Στο μεταξύ τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν αλλά παραδόξως παρέμειναν τα ίδια πρόσωπα, τα οποία μάλλον αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης καθώς είχαν τοποθετηθεί με αποστολή να λειτουργούν συμπληρωματικά…
Η επικαιρότητα
Παραμένει ο προβληματισμός και η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και για τον ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό των εμβολιασμών
Οι επιστήμονες ωστόσο επιμένουν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο της επιδημίας, αναφέροντας από τη μια την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα και από την άλλη τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νεκρών λόγω της covid.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο, όσοι και απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει τείχος ανοσίας έναντι του ιού, τότε οι νεκροί θα αυξάνονται και θα φτάσουν ενδεχομένως και τους 2.700 έως τα Χριστούγεννα.
Παρόλο αυτά οι περισσότεροι ειδικοί συνηγορούν υπέρ του να γίνουν κανονικά, έστω και με κάποια μέτρα προστασίας, οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, θέση με την οποία συναινεί και η κυβέρνηση.
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 15/10 οι ασιατικές αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από τη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,81%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +1,48% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,88%
Kέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικά συνεχίζουν και σήμερα 15/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση των τελευταίων επτά μηνών, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα στη Wall Street μετριάζουν την ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό.
Στα επίπεδα των 14,93 δολαρίων ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Goldman Sachs, από μόλις 10,8 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες και για τα έσοδα, αφού ανακοίνωσε ότι ανήλθαν στα 13,61 δισ., από 11,68 δισ. που περίμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,95% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,85%, ο S&P 500 στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο +0,49% (27,93 δολ. )
Στο υψηλό της ημέρας οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες με μέτριες όμως συναλλαγές ενώ ξεχώρισαν Εθνική και Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με άνοδο +3,23% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1275 ευρώ, με άνοδο +2,5% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4380 ευρώ, με άνοδο +1,13% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8696 ευρώ, με άνοδο +1,95% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,8550 ευρώ, με πτώση -1,03% με όγκο 2,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,78 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +3,02%, Motor Oil και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Coca Cola, ΟΤΕ και Aegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,75 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση στα 11,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,6050 ευρώ, με πτώση -0,79% και αποτίμηση 7,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,99 ευρώ, με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,75% και αποτίμηση 4,74 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,59 ευρώ, με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,61 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,90 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 713 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,90% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 4 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,90% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,86%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,90% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης από 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης…
Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,86%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/10/2021 στο -0,17% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών