Η αγορά αναζητεί ένα ισχυρό καταλύτη που θα αλλάξει το προφίλ της, με την επενδυτική ένδεια και την ρηχότητα να έχουν σχεδόν εκμηδενίσει το ενδιαφέρον…
(upd16) Συνεχίστηκε η εικόνα απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 891 μονάδες, από τις 899 μονάδες υψηλό ημέρας, με αδύναμες τις τράπεζες για μια ακόμη συνεδρίαση, με εξαίρεση την Eurobank η οποία κράτησε τα κέρδη της +1,86% ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, η αγορά κατέβαλε προσπάθεια να προσεγγίσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με στηρίξεις από την Eurobank με κέρδη άνω του +3%, Εθνική, ΔΕΗ +2%...ενώ για μια ακόμη φορά εμφανή ήταν η αδυναμία των αγοραστών να συνεχίσουν την άνοδο.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +0,76% και Alpha Bank +0,18% ενώ η Εθνική υποχώρησε στο -0,35% από +2,16% υψηλό ενδοσυνεδριακό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν στις δεικτοβαρείς ΟΤΕ -1,95%, Coca Cola -1,45% ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ +1,78%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με βασικό σημείο αντίστασης το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Η αγορά αναζητεί ένα ισχυρό καταλύτη που θα αλλάξει το προφίλ της, με την επενδυτική ένδεια και την ρηχότητα να έχουν σχεδόν εκμηδενίσει το ενδιαφέρον…
Ωστόσο, η πρόβλεψη για 780 μονάδες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου δεν επιβεβαιώθηκε
Η αγορά έκανε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 853 μονάδες αρχές Οκτωβρίου και έκτοτε κράτησε αυτά τα επίπεδα, χωρίς όμως να μπορεί να διαφοροποιηθεί…
Μπορεί η Wall να σημειώνει ράλι κάποιες ημέρες αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παρακολουθεί, έχει απομονωθεί.
Ο βασικός λόγος που δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για 780 μονάδες έως τις 15 Οκτωβρίου ήταν ότι και διεθνώς ειδικά στην Wall αποτράπηκε η διόρθωση…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο 19/10 καθώς θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση της ΔΕΗ με θέματα την έγκριση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της ΑΜΚ καθώς και οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης.
Επίσης, σήμερα 18/10 ξεκινάει η δημόσια προσφορά ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, της Capital Product Partners, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20/10.
Το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί μεταξύ 2,6% και 3%.
Στο εξωτερικό, το κλίμα στις αγορές έχει βελτιωθεί από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των εταιρειών στις ΗΠΑ ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη 20/10 με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Ωστόσο η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει αναφορικά με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες, θεωρούν έως τώρα προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών.
Θα είναι ο Νοέμβριος καλός χρηματιστηριακός μήνας στην Ελλάδα λόγω S&P, Moody’s και MSCI;
Θα είναι ο Νοέμβριος του 2021 καλός χρηματιστηριακός μήνας;
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 αξιολογεί την Ελλάδα ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s.
Ο Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα BB με θετικές προοπτικές, θα αποτελέσει έκπληξη να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος καθώς μέσα στο 2021 προέβη ήδη σε μια αναβάθμιση.
Συν τοις άλλοις εάν προβεί σε αναβάθμιση το ΒΒ θα καθοριστεί σε ΒΒ+ μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – interment grade.
To βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει αναβάθμιση της Ελλάδος από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 22 Οκτωβρίου 2021.
Στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η τελευταία για το 2021 αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International ή MSCI.
Αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη standard MSCI η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν θα ήταν έκπληξη άπαξ και η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ενώ ιστορικά ο Νοέμβριος μήνας χρηματιστηριακά είναι καλός, δεν είναι απόλυτο ότι θα συμβεί το ίδιο ή στην ίδια έκταση με το παρελθόν.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,21% ενώ στά πρώτα λέπτά της συνεδρίσης σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,06%.
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +3,27%, Εθνική +2,15% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTS E25, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,7% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,48%.
Λίγο μετά τις 16:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,54%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,38% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,03 μονάδες και χαμηλό 889,92 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,4 εκατ.ευρώ και όγκου 3,92 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 895 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 2,53 εκατ. τεμάχια αξίας 2,86 εκατ. ευρώ και η Εθνική 248 χιλ. τεμάχια αξίας 643 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 92 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 51,6 χιλ. τεμάχια αξίας 800 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 888 μονάδες και ακολουθούν οι 880, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 – 905 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 574 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Eπιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 18/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στον εφοδιασμό έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό ασκώντας πιέσεις στους επενδυτές ομολόγων και τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν έως τώρα προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών.
Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με την Fed, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε μείωση των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους ενώ αστίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρότερη την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,96% και το ιταλικό 10ετές στο 0,93% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Θετική η κυβέρνηση υπό όρους να δοθεί το 10% των μετοχών της Εθνικής σε μικρούς επενδυτές
Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;
Ναι υπό ποια παράμετρο;
Στο παρελθόν π.χ. το 2006 ή 2007 οι μικρομέτοχοι έλεγχαν το 40% της Εθνικής… τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και τα hedge funds λιγότερα... όσο περισσότεροι μικροί επενδυτές συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας τόσο μεγαλύτερο το επενδυτικό ενδιαφέρον και η κερδοσκοπία.
Σήμερα οι περισσότεροι επενδυτές είναι hedge funds ή επενδυτές δυνητικοί πωλητές και οι μικρομέτοχοι ελέγχουν μόλις το 10% των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Κάποια στιγμή στα μέσα του 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προχωρήσει σε placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Θα μπορούσαν αυτά τα placement να αποτελέσουν απαρχή αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης των ελληνικών τραπεζών… ελληνοποιώντας το σύστημα.
Θα μπορούσε το ΤΧΣ να διαθέσει 10% σε ξένους θεσμικούς και 10% σε μικρομετόχους, ώστε σταδιακά οι μικρομέτοχοι να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Θετική η κυβέρνηση υπό όρους να δοθεί το 10% των μετοχών της Εθνικής σε μικρούς επενδυτές.
Κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews ότι «την κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά μέρος των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δοθεί σε μικροεπενδυτές, θα ήταν ένα θετικό μήνυμα, ωστόσο πριν συμβεί αυτό θα πρέπει η κοινωνία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματιστήριο».
Εάν η οικονομία ανακάμπτει και λεφτά υπάρχουν όπως διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, εάν λεφτά υπάρχουν και οι πολίτες ευημερούν, τότε θα εμφανιστούν και θα αγοράσουν μετοχές της Εθνικής, μιας τράπεζας ορόσημο και σύμβολο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Το 10% σήμερα της Εθνικής αποτιμάται 235 εκατ ευρώ, άνετα μπορούν να βρεθούν από μικρούς επενδυτές…
Πιστεύουμε ότι και με πολιτικά κριτήρια θα ήταν ένα καλό κίνητρο, η άνοδος της μετοχής της Εθνικής σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει κοινωνικές ομάδες ικανοποιημένων πολιτών και θα δημιουργήσει την προσδοκία ότι η ανάκαμψη και το χρήμα διαχέεται στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να το αξιοποιήσει πολιτικά.
Πρωτοφανής η ανοχή της ΤτΕ στην χρεοκοπημένη Attica bank, η μαύρη τρύπα 600 εκατ. ευρώ
Έχουμε αναλύσει ότι η Attica bank έχει μαύρη τρύπα 600 εκατ ευρώ και έτσι εξηγείται γιατί κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια, έτσι εξηγείται γιατί όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις αποτυγχάνουν και έτσι εξηγείται γιατί η τράπεζα απέτυχε.
Ευθύνη για την αποτυχία της Attica bank δεν φέρει μόνο ο Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος κατά την άποψη μας ήταν ακατάλληλος να σηκώσει το βάρος αυτής της μικρής αλλά μονίμως ελαττωματικής τράπεζας…
Η Τράπεζα της Ελλάδος συγκαλύπτει πρωτοφανώς ένα διαχρονικό σκάνδαλο
Ο Στουρνάρας έχει εκτεθεί επειδή η επιλογή του αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη, η Attica bank δεν είναι απλά μια χρεοκοπημένη τράπεζα, είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο…
Προφανώς και ένα σκάνδαλο για να συντηρείται χρόνια τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και από του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι είναι διαχρονική η εμπλοκή των κυβερνήσεων στην διατήρηση μιας τοξικά άρρωστης τράπεζας.
Με ζημίες τα τελευταία 18 χρόνια περί τα 1,4 δισεκ.
Με το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών να έχει χάσει 1 δισεκ. ευρώ πρωτοφανής ζημία για ένα ταμείο και χωρίς να υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος πως σπαταλάει ένας ασφαλιστικός φορέας 1 δισεκ. χωρίς ευθύνη.
Η Attica bank χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις ως μηχανισμός άσκησης πολιτικής δανειοδότησης ημετέρων.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η Attica bank έχει δανειοδοτήσει επιχειρηματίες – απατεώνες…
Το σκάνδαλο είναι διαχρονικό, συνεχές και καταστροφικό για τους εργαζομένους καθώς στην φάση της θεραπείας σοκ που έρχεται αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της αποτυχημένης πορείας προς τον γκρεμό.
Τα 16.541.878 warrants – παραστατικούς τίτλους – που εξέδωσε η Attica bank θα μετατραπούν σε ισόποσες μετοχές στις 19 Οκτωβρίου 2021 και στις 20 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τους δεν σημειώθηκε καμία πράξη.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ελέγχει το 68,2% των μετοχών, το ΤΣΜΕΔΕ το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.
Η κρατικοποίηση της Attica bank έχει οριστικοποιηθεί αφενός γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν δείχνουν ενδιαφέρον αφετέρου γιατί αποτελεί την λιγότερο δαπανηρή κεφαλαιακά λύση.
Εάν η Attica bank δεν κρατικοποιηθεί και σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,5 δισεκ. οπότε με 180 με 190 εκατ που θα δαπανήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκύπτει μια τεράστια διαφορά, η κρατικοποίηση κοστίζει λιγότερο σε σχέση με την ενεργοποίηση του resolution, bail in και διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα με κόστος για το δημόσιο 1,5 δισεκ. όσα θα ήταν τα κεφάλαια που θα τοποθετούσε το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης – funding gap.
Η Attica bank λοιπόν αποφεύγει το bail in με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών γιατί είναι ακριβότερη και πιο κοστοβόρος λύση έναντι της κρατικοποίησης.
Η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέτοντας ως όρο να μην καλύψει το 100% των κεφαλαίων δηλαδή τα 240 εκατ που έχει ανακοινώσει η Attica bank ότι θα είναι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εάν καλύψει το 100% θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια.
Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 50 εκατ ευρώ επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έως 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ άθροισμα 240 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την φάση, στην φάση της κρατικοποίησης δεν θα συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής αλλά σε επόμενη φάση όπου θα χρειαστούν και νέα πρόσθετά κεφάλαια.
Ορισμένες πικρές αλήθειες για την Attica bank
Η Attica bank έχει θετικά κεφάλαια 187 εκατ όπως αναφέρει ή -600 εκατ αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Η απάντηση είναι η εξής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Attica bank δεν διαθέτει 187 εκατ θετικά κεφάλαια.
Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.
α) Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 έληξε η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 180 με 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Παρ΄ ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποτύχει πλήρως στην επένδυση του στην Attica bank έχοντας χάσει 1 δισεκ. ευρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ δίνει το πράσινο φως συμμετοχής στην αύξηση, κυρίως γιατί ετέθη ως όρος από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ο βασικότερος λόγος είναι όμως ότι το ΤΣΜΕΔΕ που συνδέεται με τον ΕΦΚΑ προτάθηκε να συμμετάσχει ώστε να μην κρατικοποιηθεί πλήρως η Attica bank αντί 68,2% εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυπτε και τα 240 εκατ θα κατείχε το 90% της Attica bank.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 600 εκατ ευρώ.
β) Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή
Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου ωστόσο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στο μέλλον.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.
Η επικαιρότητα
Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι θάνατοι νέων ηλικίας έως 35 ετών.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότεροι είναι οι νέοι που μολύνονται, τόσο πιο πολλά θα είναι τα σοβαρά περιστατικά και τόσο πιο αυξημένοι οι θάνατοι.
Για αυτό το λόγο απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων λόγω covid είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, την ανησυχία εντείνει όχι μόνο η διασπορά του ιού στη βόρεια Ελλάδα, κατάσταση που εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και ο συνδυασμός του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη.
Εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί ένα άκρως επικίνδυνο «κοκτέιλ» κρουσμάτων που θα αυξήσει τα σοβαρά περιστατικά και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/10 οι ασιατικές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο, λόγω των ενεργειακών ελλείψεων καθώς και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,66%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,31% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,28%
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 18/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τα στοιχεία για την επιβράδυνση του ΑΕΠ της Κίνας, καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Πλήγμα στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επέφερε η κρίση των ακινήτων που έχει πυροδοτήσει ο φόβος για την κατάρρευση της Evergrande, καθώς και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το γ΄ τρίμηνο του 2021 στο 4,9% σε ετήσιο ρυθμό, εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας κατέγραψε άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, αφού ανέκαμψε αλματωδώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (+18,3%).
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή μίας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων (Philip Morris, Johnson & Johnson, P&G, Netflix, Verizon, IBM, Tesla), καθώς και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη την Τετάρτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,95% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,55%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF GREC στο +0,07% (27,96 δολ. )
Αδύναμες οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank
Αδύναμες για μια ακόμη συνεδρίαση εμφανίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση την Eurobank η οποία διατήρησε τα κέρδη της.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,550 ευρώ, με πτώση -0,35% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1295 ευρώ, με άνοδο +0,18% με όγκο 11,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4490 ευρώ, με άνοδο +0,76% με όγκο 2,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8858 ευρώ, με άνοδο +1,86% με όγκο 8,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,79 ευρώ, με πτώση -1,69% με όγκο 7,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Viohalco, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,32 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση στα 10,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με πτώση -1,95% και αποτίμηση 6,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,15 ευρώ, με άνοδο +1,78% και αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4550 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με πτώση -0,89% και αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,98 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,52 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8620 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 699 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,96% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 3 μονάδες βάσης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 18/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,96% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 106 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφονται σήμερα 18/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,93%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/10/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, η αγορά κατέβαλε προσπάθεια να προσεγγίσει το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με στηρίξεις από την Eurobank με κέρδη άνω του +3%, Εθνική, ΔΕΗ +2%...ενώ για μια ακόμη φορά εμφανή ήταν η αδυναμία των αγοραστών να συνεχίσουν την άνοδο.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +0,76% και Alpha Bank +0,18% ενώ η Εθνική υποχώρησε στο -0,35% από +2,16% υψηλό ενδοσυνεδριακό.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν στις δεικτοβαρείς ΟΤΕ -1,95%, Coca Cola -1,45% ενώ ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ +1,78%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με βασικό σημείο αντίστασης το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Η αγορά αναζητεί ένα ισχυρό καταλύτη που θα αλλάξει το προφίλ της, με την επενδυτική ένδεια και την ρηχότητα να έχουν σχεδόν εκμηδενίσει το ενδιαφέρον…
Ωστόσο, η πρόβλεψη για 780 μονάδες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου δεν επιβεβαιώθηκε
Η αγορά έκανε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 853 μονάδες αρχές Οκτωβρίου και έκτοτε κράτησε αυτά τα επίπεδα, χωρίς όμως να μπορεί να διαφοροποιηθεί…
Μπορεί η Wall να σημειώνει ράλι κάποιες ημέρες αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παρακολουθεί, έχει απομονωθεί.
Ο βασικός λόγος που δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για 780 μονάδες έως τις 15 Οκτωβρίου ήταν ότι και διεθνώς ειδικά στην Wall αποτράπηκε η διόρθωση…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο 19/10 καθώς θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη γενική συνέλευση της ΔΕΗ με θέματα την έγκριση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της ΑΜΚ καθώς και οι όροι και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης.
Επίσης, σήμερα 18/10 ξεκινάει η δημόσια προσφορά ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, της Capital Product Partners, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 20/10.
Το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί μεταξύ 2,6% και 3%.
Στο εξωτερικό, το κλίμα στις αγορές έχει βελτιωθεί από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των εταιρειών στις ΗΠΑ ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη 20/10 με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Ωστόσο η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει αναφορικά με την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες, θεωρούν έως τώρα προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών.
Θα είναι ο Νοέμβριος καλός χρηματιστηριακός μήνας στην Ελλάδα λόγω S&P, Moody’s και MSCI;
Θα είναι ο Νοέμβριος του 2021 καλός χρηματιστηριακός μήνας;
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 αξιολογεί την Ελλάδα ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s.
Ο Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα BB με θετικές προοπτικές, θα αποτελέσει έκπληξη να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος καθώς μέσα στο 2021 προέβη ήδη σε μια αναβάθμιση.
Συν τοις άλλοις εάν προβεί σε αναβάθμιση το ΒΒ θα καθοριστεί σε ΒΒ+ μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – interment grade.
To βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει αναβάθμιση της Ελλάδος από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 22 Οκτωβρίου 2021.
Στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η τελευταία για το 2021 αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International ή MSCI.
Αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη standard MSCI η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν θα ήταν έκπληξη άπαξ και η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ενώ ιστορικά ο Νοέμβριος μήνας χρηματιστηριακά είναι καλός, δεν είναι απόλυτο ότι θα συμβεί το ίδιο ή στην ίδια έκταση με το παρελθόν.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,21% ενώ στά πρώτα λέπτά της συνεδρίσης σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,06%.
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +3,27%, Εθνική +2,15% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTS E25, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,7% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,48%.
Λίγο μετά τις 16:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,54%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,38% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,03 μονάδες και χαμηλό 889,92 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,4 εκατ.ευρώ και όγκου 3,92 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 895 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 2,53 εκατ. τεμάχια αξίας 2,86 εκατ. ευρώ και η Εθνική 248 χιλ. τεμάχια αξίας 643 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 92 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 51,6 χιλ. τεμάχια αξίας 800 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 888 μονάδες και ακολουθούν οι 880, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 – 905 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 574 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.
Eπιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 18/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στον εφοδιασμό έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό ασκώντας πιέσεις στους επενδυτές ομολόγων και τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι θεωρούν έως τώρα προσωρινές τις αυξήσεις των τιμών.
Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, με την Fed, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά σε μείωση των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους ενώ αστίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρότερη την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,96% και το ιταλικό 10ετές στο 0,93% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Θετική η κυβέρνηση υπό όρους να δοθεί το 10% των μετοχών της Εθνικής σε μικρούς επενδυτές
Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;
Ναι υπό ποια παράμετρο;
Στο παρελθόν π.χ. το 2006 ή 2007 οι μικρομέτοχοι έλεγχαν το 40% της Εθνικής… τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και τα hedge funds λιγότερα... όσο περισσότεροι μικροί επενδυτές συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας τόσο μεγαλύτερο το επενδυτικό ενδιαφέρον και η κερδοσκοπία.
Σήμερα οι περισσότεροι επενδυτές είναι hedge funds ή επενδυτές δυνητικοί πωλητές και οι μικρομέτοχοι ελέγχουν μόλις το 10% των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Κάποια στιγμή στα μέσα του 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προχωρήσει σε placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Θα μπορούσαν αυτά τα placement να αποτελέσουν απαρχή αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης των ελληνικών τραπεζών… ελληνοποιώντας το σύστημα.
Θα μπορούσε το ΤΧΣ να διαθέσει 10% σε ξένους θεσμικούς και 10% σε μικρομετόχους, ώστε σταδιακά οι μικρομέτοχοι να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Θετική η κυβέρνηση υπό όρους να δοθεί το 10% των μετοχών της Εθνικής σε μικρούς επενδυτές.
Κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews ότι «την κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά μέρος των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δοθεί σε μικροεπενδυτές, θα ήταν ένα θετικό μήνυμα, ωστόσο πριν συμβεί αυτό θα πρέπει η κοινωνία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματιστήριο».
Εάν η οικονομία ανακάμπτει και λεφτά υπάρχουν όπως διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, εάν λεφτά υπάρχουν και οι πολίτες ευημερούν, τότε θα εμφανιστούν και θα αγοράσουν μετοχές της Εθνικής, μιας τράπεζας ορόσημο και σύμβολο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Το 10% σήμερα της Εθνικής αποτιμάται 235 εκατ ευρώ, άνετα μπορούν να βρεθούν από μικρούς επενδυτές…
Πιστεύουμε ότι και με πολιτικά κριτήρια θα ήταν ένα καλό κίνητρο, η άνοδος της μετοχής της Εθνικής σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει κοινωνικές ομάδες ικανοποιημένων πολιτών και θα δημιουργήσει την προσδοκία ότι η ανάκαμψη και το χρήμα διαχέεται στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να το αξιοποιήσει πολιτικά.
Πρωτοφανής η ανοχή της ΤτΕ στην χρεοκοπημένη Attica bank, η μαύρη τρύπα 600 εκατ. ευρώ
Έχουμε αναλύσει ότι η Attica bank έχει μαύρη τρύπα 600 εκατ ευρώ και έτσι εξηγείται γιατί κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια, έτσι εξηγείται γιατί όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις αποτυγχάνουν και έτσι εξηγείται γιατί η τράπεζα απέτυχε.
Ευθύνη για την αποτυχία της Attica bank δεν φέρει μόνο ο Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος κατά την άποψη μας ήταν ακατάλληλος να σηκώσει το βάρος αυτής της μικρής αλλά μονίμως ελαττωματικής τράπεζας…
Η Τράπεζα της Ελλάδος συγκαλύπτει πρωτοφανώς ένα διαχρονικό σκάνδαλο
Ο Στουρνάρας έχει εκτεθεί επειδή η επιλογή του αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη, η Attica bank δεν είναι απλά μια χρεοκοπημένη τράπεζα, είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο…
Προφανώς και ένα σκάνδαλο για να συντηρείται χρόνια τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και από του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι είναι διαχρονική η εμπλοκή των κυβερνήσεων στην διατήρηση μιας τοξικά άρρωστης τράπεζας.
Με ζημίες τα τελευταία 18 χρόνια περί τα 1,4 δισεκ.
Με το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών να έχει χάσει 1 δισεκ. ευρώ πρωτοφανής ζημία για ένα ταμείο και χωρίς να υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος πως σπαταλάει ένας ασφαλιστικός φορέας 1 δισεκ. χωρίς ευθύνη.
Η Attica bank χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις ως μηχανισμός άσκησης πολιτικής δανειοδότησης ημετέρων.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η Attica bank έχει δανειοδοτήσει επιχειρηματίες – απατεώνες…
Το σκάνδαλο είναι διαχρονικό, συνεχές και καταστροφικό για τους εργαζομένους καθώς στην φάση της θεραπείας σοκ που έρχεται αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της αποτυχημένης πορείας προς τον γκρεμό.
Τα 16.541.878 warrants – παραστατικούς τίτλους – που εξέδωσε η Attica bank θα μετατραπούν σε ισόποσες μετοχές στις 19 Οκτωβρίου 2021 και στις 20 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τους δεν σημειώθηκε καμία πράξη.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ελέγχει το 68,2% των μετοχών, το ΤΣΜΕΔΕ το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.
Η κρατικοποίηση της Attica bank έχει οριστικοποιηθεί αφενός γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν δείχνουν ενδιαφέρον αφετέρου γιατί αποτελεί την λιγότερο δαπανηρή κεφαλαιακά λύση.
Εάν η Attica bank δεν κρατικοποιηθεί και σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,5 δισεκ. οπότε με 180 με 190 εκατ που θα δαπανήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκύπτει μια τεράστια διαφορά, η κρατικοποίηση κοστίζει λιγότερο σε σχέση με την ενεργοποίηση του resolution, bail in και διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα με κόστος για το δημόσιο 1,5 δισεκ. όσα θα ήταν τα κεφάλαια που θα τοποθετούσε το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης – funding gap.
Η Attica bank λοιπόν αποφεύγει το bail in με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών γιατί είναι ακριβότερη και πιο κοστοβόρος λύση έναντι της κρατικοποίησης.
Η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέτοντας ως όρο να μην καλύψει το 100% των κεφαλαίων δηλαδή τα 240 εκατ που έχει ανακοινώσει η Attica bank ότι θα είναι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εάν καλύψει το 100% θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια.
Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 50 εκατ ευρώ επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έως 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ άθροισμα 240 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την φάση, στην φάση της κρατικοποίησης δεν θα συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής αλλά σε επόμενη φάση όπου θα χρειαστούν και νέα πρόσθετά κεφάλαια.
Ορισμένες πικρές αλήθειες για την Attica bank
Η Attica bank έχει θετικά κεφάλαια 187 εκατ όπως αναφέρει ή -600 εκατ αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Η απάντηση είναι η εξής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Attica bank δεν διαθέτει 187 εκατ θετικά κεφάλαια.
Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.
α) Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 έληξε η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 180 με 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Παρ΄ ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποτύχει πλήρως στην επένδυση του στην Attica bank έχοντας χάσει 1 δισεκ. ευρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ δίνει το πράσινο φως συμμετοχής στην αύξηση, κυρίως γιατί ετέθη ως όρος από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ο βασικότερος λόγος είναι όμως ότι το ΤΣΜΕΔΕ που συνδέεται με τον ΕΦΚΑ προτάθηκε να συμμετάσχει ώστε να μην κρατικοποιηθεί πλήρως η Attica bank αντί 68,2% εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυπτε και τα 240 εκατ θα κατείχε το 90% της Attica bank.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 600 εκατ ευρώ.
β) Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή
Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου ωστόσο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στο μέλλον.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.
Η επικαιρότητα
Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι θάνατοι νέων ηλικίας έως 35 ετών.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότεροι είναι οι νέοι που μολύνονται, τόσο πιο πολλά θα είναι τα σοβαρά περιστατικά και τόσο πιο αυξημένοι οι θάνατοι.
Για αυτό το λόγο απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων λόγω covid είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, την ανησυχία εντείνει όχι μόνο η διασπορά του ιού στη βόρεια Ελλάδα, κατάσταση που εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και ο συνδυασμός του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη.
Εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί ένα άκρως επικίνδυνο «κοκτέιλ» κρουσμάτων που θα αυξήσει τα σοβαρά περιστατικά και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 18/10 οι ασιατικές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο η κινεζική οικονομία κατέγραψε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο, λόγω των ενεργειακών ελλείψεων καθώς και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην αγορά ακινήτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,66%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,31% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,28%
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 18/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τα στοιχεία για την επιβράδυνση του ΑΕΠ της Κίνας, καθώς και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Πλήγμα στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επέφερε η κρίση των ακινήτων που έχει πυροδοτήσει ο φόβος για την κατάρρευση της Evergrande, καθώς και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της το γ΄ τρίμηνο του 2021 στο 4,9% σε ετήσιο ρυθμό, εξαιτίας κυρίως της κρίσης των ακινήτων και τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος που άσκησαν πίεση στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας κατέγραψε άνοδο 7,9% σε ετήσια βάση, αφού ανέκαμψε αλματωδώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου (+18,3%).
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή μίας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων (Philip Morris, Johnson & Johnson, P&G, Netflix, Verizon, IBM, Tesla), καθώς και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη την Τετάρτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,85%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,95% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,55%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF GREC στο +0,07% (27,96 δολ. )
Αδύναμες οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank
Αδύναμες για μια ακόμη συνεδρίαση εμφανίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση την Eurobank η οποία διατήρησε τα κέρδη της.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,550 ευρώ, με πτώση -0,35% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1295 ευρώ, με άνοδο +0,18% με όγκο 11,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4490 ευρώ, με άνοδο +0,76% με όγκο 2,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8858 ευρώ, με άνοδο +1,86% με όγκο 8,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,00 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,79 ευρώ, με πτώση -1,69% με όγκο 7,2 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, Viohalco, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,32 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση στα 10,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με πτώση -1,95% και αποτίμηση 6,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,15 ευρώ, με άνοδο +1,78% και αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4550 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με πτώση -0,89% και αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,98 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,14 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,90 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -2,38% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,52 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 801 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8620 ευρώ, με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 699 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,96% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 3 μονάδες βάσης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 18/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,96% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,93%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 106 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφονται σήμερα 18/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,93%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/10/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών