Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στους 200 έφτασαν οι καλεσμένοι στο roadshow της ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο - Πολ Τόμσεν " Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί"

Στους 200 έφτασαν οι καλεσμένοι στο roadshow της ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο - Πολ Τόμσεν
Διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τειχών» Μνημονίου έδωσαν ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι εκπρόσωποι της τρόικας  σε περισσότερους από 200 θεσμικούς επενδυτές χθες στο Λονδίνο....
Η πρώτη παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές αγορές έγινε μέσα σε κλίμα ικανοποίησης για τον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης και την έως τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας διαβεβαιώνοντας ότι ο στόχος του 8,1% για το φετινό έλλειμμα είναι επιτεύξιμος.
«Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος» επισήμαναν οι επικεφαλής της τρόικας Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, οι οποίοι εστίασαν στο γενικό πλαίσιο του Προγράμματος.
Το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας έδωσαν εκτενείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσαν αναλυτές, τραπεζίτες, διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων και άλλα στελέχη ξένων οίκων, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ελληνες, κατά την εκδήλωση που οργάνωσε το Institute of International Finance (IIF).
Μεταξύ των απαντήσεων που δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως από την τρόικα και ειδικότερα από το ΔΝΤ ήταν πως αναζητούνται εναλλακτικά σχέδια, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει κανονικά τις δανειακές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια και κυρίως μετά το 2013, αν χρειασθεί, σύμφωνα με τις εντυπώσεις που αποκόμισαν στελέχη ξένων οίκων.
Ο κ.Τόμσεν του ΔΝΤ απέρριψε ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και τόνισε δε πως ακόμη κι αν η χώρα προχωρούσε σε ένα haircut της αξίας των ομολόγων της για να μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό όφελος θα ήταν σχετικά μικρό, υπονοώντας ότι δεν έλυνε το πρόβλημα.
Τα στελέχη της τρόικας ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς είναι μέλος της ευρωζώνης και όχι όπως άλλες αναδυόμενες χώρες που κατέφυγαν στο ΔΝΤ.
«Η αγορά του Λονδίνου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για την Ελλάδα στην παρούσα φάση», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters και δήλωσε πεπεισμένος πως «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011».
Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την έκδοση «ομολόγων διασποράς», τα οποία θα απευθύνονται στους Έλληνες που βρίσκονται εκτός της χώρας. Αναφερόμενος δε στην προχθεσινή έκδοση των εντόκων γραμματίων, στην οποία συμμετείχαν κατά 30% ξένοι επενδυτές, χαρακτήρισε θετικό οποιοσδήποτε δανεισμό με επιτόκιο κάτω του 5%.
Ο υπουργός Οικονομικών, τον οποίο συνοδεύουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, μαζί με την τρόικα μιλούν σήμερα το πρωί σε διεθνείς επενδυτές στο Παρίσι. Αυτή την ώρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντάται με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το road show ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα με την επίσκεψη του κλιμακίου στην Φρανκφούρτη όπου θα παρουσιάσουν στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ξένους επενδυτές.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης