Με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα η αγορά διατήρησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων για πέμπτη συνεχόμενη συνεδριάση
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 902 μονάδες διατηρώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα καθώς δεν υποστηρίζεται από τις συναλλαγές, οι οποίες κινήθηκαν και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -1,07% και ακολούθησε η Εθνική -0,30%, αμετάβλητη η Eurobank από +2,11% υψηλό ημέρας, ενώ ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς +0,67%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +2,74%, Jumbo +2,65% ....ενώ υποχώρησαν ΕΛΠΕ -2,44%, ΑΔΜΗΕ -2,31%...
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2021, ο Μυτιληναίος σημείωσε αύξηση 13% στα καθαρά κέρδη στα 115 εκατ. ευρώ ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.698,1 εκατ. έναντι €1.341,0 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ καθώς ισχυρότατοι παίκτες των διεθνών αγορών έχουν εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση ενώ αναμένεται να προσεγγίσει το 1,2 δισ και να φτάσει και τα 1,4 δισ, που σημαίνει ότι ο πήχης των νέων μετοχών θα τοποθετηθεί ακόμα υψηλότερα.
Ως cornestone επενδυτής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα συμμετάσχει η CVC Advisers, η οποία διατίθεται να επενδύσει έως 395 εκατ. ευρώ, εφόσον το τίμημα δεν υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή.
Στόχος να έχει τον έλεγχο τουλάχιστον του 10% της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ με εξάμηνη περίοδο υποχρεωτικής διακράτησης.
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Oι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς διάφορα γεγονότα έχουν προβληματίσει, όπως το ενεργειακό κόστος, ο πληθωρισμός, αλλά και το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την FED και ακολούθως την ΕΚΤ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της μετά το Μάρτιο του 2022, όπου λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας με τις τελικές απαντήσεις να δίνονται μέχρι τον Δεκέμβριο.
Επίσης, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ αλλά και η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.
Το βλέμμα είναι στραμμένο και στις 11 Νοεμβρίου όπου αναμένεται η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard όπου αναμένεται να ενταχθεί η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το ΤΧΣ.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,31%.
Περί τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +2,11% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,94% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,57%.
Περί τις 16:00 με ήπιες απώλειες στις τράπεζες, με την Alpha Bank -1,43% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,45% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,02% διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημο.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,10% στις 902 μονάδες έχοντας υψηλό στις 906,31 μονάδες και χαμηλό 901,33 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,02 εκατ. ευρώ και όγκου 900 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 440 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 45 χιλ. τεμάχια αξίας 412 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 21,4 χιλ. τεμάχια αξάις 332 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 35 χιλ. αξίας 455 χιλ. ευρώ και η Lamda 359 χιλ. τεμάχια αξίας 2,63 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 902 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890 -885 μονάδες, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 584 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 580 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 540 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις επιθετικές πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Εξάλλου, η παραίτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Jens Weidmann που αντιδρούσε στη χαλαρές πιστωτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η ΕΚΤ τις πιο ευέλικτες πολιτικές γεγονός που διευκολύνει και την Ελλάδα καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα μετά το PEPP, τον Μάρτιο του 2022.
Εν τω μεταξύ, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,02% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η ΤτΕ εγκρίνει τις κρατικές εγγυήσεις και από την άλλη ο διοικητής ανησυχεί εάν θα καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις
Η κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων λήξαν.
Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα καταπέσουν, γιατί εάν συμβεί αυτό θα έχει χρεοκοπήσει η Ελλάδα, η Eurostat δεν θα ζητήσει να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος και μια ακόμη απόπειρα να σαμποτάρουν τον Ηρακλή… δυστυχώς από την Τράπεζα της Ελλάδος… θα καταρρεύσει.
Το βασικό ζήτημα ανέκυψε από τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που συνεχίζει να υποβαθμίζει, να υποτιμάει και να σαμποτάρει τον Ηρακλή με τις παρεχόμενες εγγυήσεις 24 δισ. ευρώ.
Η νέα προσπάθεια – που είναι παλαιά γιατί το θέμα αυτό χρονολογείται εδώ και 12 μήνες – αφορά με το εάν η Eurostat θεωρεί χρέος τα 24 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις που παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες από τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Προφανώς και εάν θεωρεί χρέος τις κρατικές εγγυήσεις το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στα 411 δισεκ. ευρώ οπότε ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα και το αφήγημα Μητσοτάκη ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όμως οι κρατικές εγγυήσεις όπως συμβαίνει και στην Ιταλία δεν έχουν καταπέσει και δεν ενσωματώνονται στο δημόσιο χρέος.
Ο Στουρνάρας σαμποτάροντας διαρκώς τον Ηρακλή Ι και ΙΙ προσπαθεί να μας πει ψευδώς ότι εάν καταπέσουν οι εγγυήσεις θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 24 δισ. ευρώ.
Λέμε ψευδώς ότι εάν καταπέσουν και τα 24 δισ. αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει πλήρως, το οποίο προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα Μητσοτάκη για ανάκαμψη και σταθερότητα στη χώρα.
Ο Στουρνάρας στην απέλπιδα προσπάθεια του να επαναφέρει τη νεκρή πρόταση της bad bank, κινδυνολογεί επικίνδυνα εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο τον διόρισε ως κεντρικό τραπεζίτη.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που προέβλεπε ότι τα προβληματικά δάνεια από την πανδημία θα φτάσουν τα 20 δισ., αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του στα 10 δισ. και τελικά ίσα που φτάνουν τα 2,2 δισ.
Τόσο εύστοχες είναι οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για πολλοστή φορά τα παιχνίδια και οι μάταιες ελπίδες του Στουρνάρα για την bad bank δεν θα περάσουν.
Η Eurobank για τους επόμενους 12 μήνες δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ούτε απόσχιση της Grivalia
Ένα όργιο φημών έχει ξεσπάσει εσχάτως, με επίκεντρο την Eurobank με αφορμή την άνοδο της μετοχής στα 0,91 ευρώ, την κεφαλαιοποίηση στα 3,37 δισεκ. ευρώ και βεβαίως την πώληση μετοχών υπό την μορφή πακέτου λίγο πάνω από 1% από αμερικανικό fund.
Η φήμη είναι ότι η Grivalia θα αποσχιστεί από την Eurobank και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ
Με βάση αυτή την φήμη το Fairfax θα πουλήσει μέρος των μετοχών που κατέχει και από 33% θα υποχωρήσει στο 22%.
Η φήμη αυτή δεν είναι νέα έρχεται και επανέρχεται…
Ωστόσο οι επενδυτές και οι μέτοχοι της Eurobank πρέπει να χαλαρώσουν, για τους επόμενους 12 μήνες η Eurobank δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, ούτε απόσχιση της Grivalia που δραστηριοποιείται στα ακίνητα.
Όμως είναι αλήθεια… έχει κάποιο σχέδιο για τα ακίνητα που προσεχώς θα αποκαλυφθεί.
Υπάρχει μια αρχή που θεωρούμε ότι θα επιβεβαιωθεί.
Όσο υπάρχει ενσωματωμένη στον ισολογισμό η Grivalia αύξηση κεφαλαίου ΔΕΝ θα κάνει η Eurobank.
Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν, όντως το Fairfax από τον Καναδά, ο βασικός στρατηγικός επενδυτής στην Eurobank με ποσοστό 33% ήθελε να αποεπενδύσει, να πουλήσει μέρος των μετοχών της τράπεζας, προηγουμένως όμως ήθελε να αποσχίσει την Grivalia από την Eurobank.
To Fairfax θεωρεί ότι τα ακίνητα θα δώσουν σοβαρές υπεραξίες – αποδόσεις στην Ελλάδα.
Αυτός οι σχεδιασμός – καθώς ήταν σχεδιασμός – έχει μεταβληθεί.
Το Fairfax δεν βιάζεται να φύγει και δεν βιάζεται να προχωρήσει στην απόσχιση της Grivalia.
Ο σχεδιασμός πάντως για αύξηση 1,5 δισεκ. στο τέλος του 2022 δεν έχει αλλάξει αλλά ακόμη τελεί υπό αιρέσεις…
Ως προς την HSBC Ελλάδος εάν έως τις 10 Νοεμβρίου δεν κλείσει, η Eurobank θα αποσυρθεί από την διαδικασία.
Τι σημαίνει αυτό για την μετοχή;
Πριν περίπου 4 μήνες το BN είχε αναφέρει ότι προς το τέλος του 2021 η μετοχή θα βρίσκεται πέριξ των 0,90 ευρώ.
Ήδη η μετοχή βρίσκεται στα 0,91 ευρώ και οτιδήποτε υψηλότερο θα θεωρείται υπερτιμημένο.
Η Eurobank θα επιτύχει το 2021, προσέξτε το 2021 κέρδη 470 εκατ ευρώ και το 2022 κέρδη περίπου 540 εκατ ευρώ με στόχο το 2023 κέρδη 580-620 εκατ ευρώ.
Η προοπτική αυτή κερδοφορίας του 2022 δίνει P/E 3,37 δισεκ. διά 540 εκατ = 6,2, το οποίο θεωρείται χαμηλό - φθηνό για τα δεδομένα της Ευρώπης.
Το ισχυρό χαρτί της Eurobank είναι η σταθερότητα της κερδοφορίας της και η προβλεψιμότητα της και το κυριότερο από επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων... ειδικά αυτό το τελευταίο ας το λάβουμε υπόψη.
Π.χ γνωρίζουμε ότι από το εξωτερικό και από τα ακίνητα σε ετήσια βάση μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη περίπου 300 εκατ ευρώ και τουλάχιστον 250 εκατ από την Ελλάδα από τόκους και προμήθειες.
Η επιτυχία αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην διοίκηση Καραβία που έχει δημιουργήσει τον καλύτερο ισολογισμό ελληνικής τράπεζας ως προς τις πηγές εσόδων με καλή διασπορά και προβλεψιμότητα.
Για το 2022 η μετοχή της Eurobank το πολύ να φθάσει στην ζώνη των 1,05 με 1,10 ευρώ που σημαίνει περιθώριο ανόδου 18%.
Πρέπει να καταστεί αντιληπτό ότι η μετοχή της Eurobank δεν έχει ισχυρά ανοδικά περιθώρια, ωστόσο είναι μια σταθερή και αμυντική μετοχή… που δεν θα εκπλήξει αρνητικά.
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ΤΧΣ με Bain Capital για την Attica bank… - Νέα αύξηση στην β΄ φάση 120-140 εκατ ευρώ
Τα βασικά στελέχη της Bain Capital επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα, έχουν πραγματοποιήσει επαφές με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επίκεντρο την Attica bank… αλλά ο σχεδιασμός είναι να κάνουν μια συμφωνία… εμφανιζόμενοι σε δεύτερη φάση…
Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Ellington αλλά η Bain Capital θεωρείται ως ο πιο ολοκληρωμένος επενδυτής, το αμερικανικό fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο υπό όρους.
Η πρώτη φάση
Στην πρώτη φάση θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank με 240 εκατ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 68,2% της Attica bank και το ΤΣΜΕΔΕ που έχει υποχωρήσει στο 14,7% ενώ το e-ΕΦΚΑ με 13% δεν θα συμμετάσχει.
Ο σχεδιασμός λοιπόν είναι τα 240 εκατ να τα επενδύσει το μεν ΤΧΣ 190 εκατ και 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ.
Προφανώς το ΤΧΣ θα βρεθεί στο 80% και το ΤΣΜΕΔΕ στο σχεδόν 20%.
Υπάρχει πρόταση να συμμετάσχει η Bain Capital στην πρώτη φάση αλλά φαίνεται πιθανότερο για την δεύτερη φάση.
Η δεύτερη φάση
Η δεύτερη φάση που χρονικά μπορεί να εκτυλιχτεί σε διάστημα 2-3 μηνών υλοποιείται νέα αύξηση κεφαλαίου 120 με 140 εκατ την οποία θα καλύψει πλήρως μόνο η Bain Capital εφόσον ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις με το ΤΧΣ για την Attica bank.
Οπότε θα έχουν επενδυθεί 240 εκατ στην πρώτη φάση και 120-140 εκατ στην δεύτερη φάση συν τα 186 εκατ που έχει ως κεφάλαια η Attica bank άθροισμα 566 εκατ ευρώ.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι η μαύρη τρύπα της Attica bank είναι από 550 έως 620 εκατ ευρώ.
Η επικαιρότητα
Ανεξέλεγκτα κινείται και πάλι η πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το πώς θα εξελιχθεί η covid τους επόμενους ιδιαίτερα δύσκολους μήνες του χειμώνα.
Ήδη ο Οκτώβριος ολοκληρώνεται με ιδιαίτερα αυξημένες νοσηλείες έναντι του Σεπτεμβρίου, κάτι που προμηνύει πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, κάτι που άλλωστε αποτυπώνουν και οι εκτιμήσεις των ειδικών, βάσει των οποίων από τα μέσα Νοεμβρίου είναι πιθανό να φτάσουμε ακόμα και στα 5.000 κρούσματα ημερησίως.
Την ίδια πάντως στιγμή, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου και οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες είναι στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη την χώρα νοσηλεύονται με covid περισσότεροι από 2.400 ασθενείς, εκ των οποίων οι 609 είναι σε ΜΕΘ, ενώ ενδεικτικό είναι πως στη βόρεια Ελλάδα, το 96% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 26/10 οι ασιατικές αγορές με τα εταιρικά αποτελέσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,77%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,34%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,36% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,94%.
Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 26/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς η ροή των αποτελεσμάτων τριμήνου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σήμερα.
Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη 28/10, των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και μία σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται το +0,35%, ο S&P 500 στο +0,65%, ο Nasdaq στο +0,80% και το ETF GREC στο +0,11% ( 28,28 δολ. )
Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6920 ευρώ, με πτώση -0,30% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1080 ευρώ, με πτώση -1,07% με όγκο 6,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4970 ευρώ, με άνοδο +0,67% με όγκο 844 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκελισε στα 0,91 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,92 ευρώ, με πτώση -1,38%, με όγκο 4,7 χιλ. τεμάχια και εφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,14 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, Jumbo, Sarantis, Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Lamda...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,40 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση στα 10,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,4750 ευρώ, με πτώση -0,13% και αποτίμηση 7,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,08 ευρώ, με άνοδο +0,11% και αποτίμηση 2,11 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,54 ευρώ, με πτώση -2,31% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,55 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 4,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,99 ευρώ, με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με άνοδο +2,65% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,47 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 796 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8220 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 684 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,02% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 10 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν οι ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,02% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 1,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης από 113 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στις αγορές της Ευρώπης, μετά τις σημαντικές πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο επίκεντρο η άνοδος του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,92%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/10/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,39%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών