Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην κρίσιμη αντίσταση των 600 μονάδων, με αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 10/5/2021 (606,16 μονάδες)
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908 μονάδες, με εμφανή την δυσκολία να προσεγγίσει την πρώτη αντίσταση των 915 μονάδων καθώς δεν είχε μια ακόμη συνεδρίαση την υποστήριξη των συναλλαγών ενώ αρνητικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην κρίσιμη αντίσταση των 600 μονάδων, με αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 10/5/2021 (606,16 μονάδες).
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με θετικό πρόσημο έκλεισαν Eurobank +0,54% και Alpha Bank +0,04% ενώ ήπια υποχώρησαν Εθνική -0,36% και Πειραιώς -0,14%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola +1,95%, Τέρνα Ενεργειακή +1,88%... ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο OTE -1,94%....
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ΔΕΗ όπου χθες 3/11 τη δεύτερη ημέρα της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής έκλεισε με κάλυψη του ελληνικού βιβλίου προσφορών.
Αυτό σημαίνει ότι καλύφθηκαν επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι από την πρώτη ημέρα καλύφθηκε το συνολικό ποσό της αύξησης που ζητά η ΔΕΗ από τους επενδυτές (1,35 δισεκατομμύρια ευρώ) με προσφορές άνω των 3 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών κλείνει σήμερα Πέμπτη 4/11 ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 16 Νοεμβρίου.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 11 Νοεμβρίου καθώς η MSCI θα ανακοινώσει τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της με πιθανή αναβάθμιση της ΔΕΗ είτε στις 11 Νοεμβρίου ή σε άλλη έκτακτη ημερομηνία προφανώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου.
Δεν θα αναβαθμιστεί η Εθνική τράπεζα καθώς πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης αλλά όχι το κριτήριο της διασποράς μετοχών free float καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% των μετοχών και αυτό το κριτήριο είναι μεγάλης σημασίας στα κριτήρια αξιολόγησης.
Ερωτηματικό είναι εάν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος, αν και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι ούτε και στις 11 Νοεμβρίου θα αναβαθμιστεί παρ΄ ότι πληροί το κριτήριο της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.
Ξεκινά το tapering η Fed - Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στα ομόλογα
Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού στο 1,13% και με το ιταλικό 10ετές στο 0,95% μετά τις χθεσινές καθησυχαστικές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ενώ θετικά επέδρασε το γεγονός ότι σήμερα 4/11 η Τράπεζα της Αγγλίας διέψευσε τις προσδοκίες των αγορών, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ειδικότερα και όπως αναμενόταν και εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες 3/11 ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο 2021 με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, σηματοδοτώντας μια επίσημη στροφή από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση της του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.
Ειδικότερα, η Fed διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος του 0 έως 0,25% ενώ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Επιπλέον θετικά επέδρασαν και οι χθεσινές διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Επίσης τόνισε η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή όταν η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,24%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobnak +1,15% και Πειραιώς +1,02% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,72%.
Λίγο μετά τις 12:00, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,46%
Λίγο πριν τις 16:30 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες με την Πειραιώς -1,36% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,58%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 σε αρνητικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 908 μονάδες έχοντας υψηλό στις 912,34 μονάδες και χαμηλό τις 907,22 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,9 εκατ. ευρώ και όγκου 3,17 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank 2,35 εκατ. τεμάχια αξίας 2,26 εκατ. ευρώ και Πειραιώς 450 χιλ. τεμάχια αξίας 662 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 127 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 87,6 χιλ. τεμάχια αξίας 1,03 εκατ. ευρώ, ο ΟΛΠ 12,8 χιλ. τεμάχια αξίας 235 χιλ. ευρώ και η Entersoft 66 χιλ. τεμάχια αξίας 350χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία245
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 908 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 - 895 μονάδες, και ακολουθούν οι 885, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 575 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 540 και οι 500 μονάδες.
Είναι πιθανό η Reggeborgh να επιστρέψει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; - Ο Ελλάκτωρ σχεδιάζει νέα ΑΜΚ και οι φήμες για Αρχιρόδον
Ο Ελλάκτωρ συνεχίζει να χάνει δουλειές, να συρρικνώνεται και ενώ συγκέντρωσε 120,5 εκατ με την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου καμία τράπεζα δεν τους δανείζει και στις εγγυητικές… περιμένουν να λήξουν για να τους ανανεώσουν νέες εγγυητικές.
Η διοίκηση Μπουλούτα μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων, ανύπαρκτη, με φήμες και διαρροές διοικεί μια καταρρέουσα εταιρία.
Και ξέρουν πολύ καλά ότι με φήμες δεν διοικείται ένας όμιλος όπως ο Ελλάκτωρ.
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δέχεται ισχυρές πιέσεις να επιβάλλει πρόστιμα στην Reggeborgh για εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού, οπότε οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες.
Αντί να ασχολείται η διοίκηση με το πώς θα ανακάμψει και εξυγιανθεί ο Ελλάκτωρ φημολογούν και σκέφτονται πως θα πλήξουν τους εφοπλιστές Μπάκο και Καυμενάκη οι οποίοι φάνηκαν απολύτως συνεπείς, συμμετείχαν στην αύξηση παρ΄ ότι έχουν αποκλειστεί από το διοικητικό συμβούλιο.
Το bankingnews θα μεταφέρει μέρος αυτών των φημών και θα τις σχολιάσει αναλόγως.
Φήμη πρώτη – Ο Ελλάκτωρ θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 120-150 εκατ ευρώ και θα τοποθετηθεί η Αρχιρόδον
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να ερωτηθεί το 31,2% καθώς αυτό είναι το ποσοστό που ελέγχουν οι εφοπλιστές.
Πρωτίστως οποιαδήποτε απόφαση παρθεί θα απαιτήσει και την συναίνεση των εφοπλιστών παρ΄ ότι έχει παρθεί απόφαση να υλοποιούνται αυξήσεις κεφαλαίου από την Γενική Συνέλευση.
Εάν υλοποιηθεί αύξηση 120 με 150 εκατ οι εφοπλιστές θα συμμετάσχουν κανονικότατα.
Όμως θα πρέπει η ανύπαρκτη διοίκηση του Ελλάκτωρ να εξηγήσει στους επενδυτές το εξής.
Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης των 120,5 εκατ ανέφεραν ότι η ρευστότητα επαρκεί για τουλάχιστον 12 μήνες.
Από την τελευταία αύξηση έχουν περάσει 4 μήνες… τι έγινε που πήγαν τα λεφτά σε διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης που γλείφουν την Reggeborgh από μια εταιρία τον Ελλάκτωρ που εμφανίζει ζημίες και συρρικνώνεται;
Ότι συμβαίνει σήμερα θα το βρουν μπροστά τους οι διοικούντες του Ελλάκτωρ και προφανώς θα κληθούν στην δικαιοσύνη για πολλά.
Για την φήμη που διακινεί η διοίκηση του Ελλάκτωρ περί Αρχιρόδον – κατασκευαστική εταιρία ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Ολλανδία - ότι θα τοποθετηθεί μέσω νέας αύξησης…
Δεν ξέρουμε εάν εμφανιστεί η Αρχιρόδον ή αρχιτουλίπα ή η αρχιτσουκνίδα αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εφοπλιστές θα είναι παρόντες σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυτά περί Αρχιρόδον… εμφανίστηκαν όλως τυχαίως μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews για τον Λιανό και την Αρχιρόδον ως παρκαδόρου μετοχών της Reggeborgh.
Φήμη δεύτερη… η Reggeborgh έχει μυστική συμφωνία να επιστρέψει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Την φήμη αυτή παραδόξως την διακινεί η διοίκηση του Ελλάκτωρ και δεν κατανοούμε τον λόγο.
Με βάση αυτή την φήμη, η Reggeborgh μετά την επιθετική συρρίκνωση του Ελλάκτωρ, την εντυπωσιακή αδράνεια και απαξίωση… θα βρει να πουλήσει τις μετοχές του Ελλάκτωρ – για την ιστορία έχει δεχθεί πρόταση για τον σκοπό αυτό – και θα ενεργοποιήσει option ώστε να επιστρέψει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Θεωρούμε ότι η φήμη αυτή μπάζει από παντού καθώς η πλευρά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δηλώσει ότι έφυγαν οι ολλανδοί και ησυχάσαμε.
Η διοίκηση του Ελλάκτωρ πέραν από το να συσκέπτεται πως θα ξεγελάσει το μέτοχο της με ποσοστό 31,2%, πως θα παραπληροφορήσει και παραπλανήσει ας κοιτάξει να πάρει κανένα έργο γιατί τα έχουν κάνει μαντάρα.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ δεν διοικείται απλά παραπαίει σε βαθμό ανησυχητικό.
Υποσημείωση
Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι φανατικός υποστηρικτής της Reggeborgh ενός κατασκευαστή που αποδεικνύει από την στάση του ότι δεν σέβεται την ελληνική νομοθεσία και τους κανόνες.
Είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός εξωτερικών που σαμποτάρει τα ελληνικά συμφέροντα και υποστηρίζει τους ολλανδούς της Reggeborgh.
Και από εκεί επίσης θα έχουμε σοβαρές αποκαλύψεις.
Η περίπτωση της Attica bank είναι τραγική, απελπιστικά τραγική.
Ο βασικός μέτοχος της Attica Bank με ποσοστό 68,2% είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια διαδικασία αύξησης κεφαλαίου 240 εκατ και το ερώτημα είναι εάν τα κεφάλαια θα τα επενδύσει το ΤΧΣ μαζί με το ΤΣΜΕΔΕ ή θα εμφανιστεί και κάποιος επενδυτής όπως η Bain Capital ή το μικρό fund Ellington.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι η πρώτη φορά που καλείται να διασώσει μια μη συστημική τράπεζα.
Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει.
Έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews η μαύρη τρύπα προσεγγίζει τα 500 με 600 εκατ ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ο Ηλίας Ξηρουχάκης, ωστόσο θα βρεθεί στο επίκεντρο
Οι εξελίξεις :
1)Τα funds που έχουν εμφανιστεί για την Attica bank γνωρίζουν ότι η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει και βάζουν όρους σκληρούς.
Ο κυριότερος να πάρει την ζημία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Θα δεχθεί αυτόν τον ρόλο του μετόχου κομπάρσου το ΤΧΣ;
Θα δεχθεί να χάσει ο έλληνας φορολογούμενος για να κερδίσει ένας ιδιώτης;
2)Μέχρι τώρα η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν δίνει το πράσινο φως για την συμμετοχή στην αύξηση του ΤΧΣ και του ΤΣΜΕΔΕ επειδή αυτό ονομάζεται κρατική βοήθεια state aid.
Ψάχνονται λοιπόν να βάλουν ένα fund υποτυπωδώς τώρα, στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, ακολούθως το ΤΧΣ θα πάρει την ζημία και στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή σε μια δεύτερη αύξηση κεφαλαίου θα εμφανιστεί το fund για να πάρει την Attica bank καθαρή.
3)Το ζήτημα της βιωσιμότητας της Attica bank δεν είναι μονοδιάστατο.
Δεν αφορά μόνο τα κεφάλαια αλλά και το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας.
Η Attica bank εμφανίζει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση δηλαδή η τράπεζα έχει παταγωδώς αποτύχει, έχει χρεοκοπήσει.
Ποιος θα διασώσει μια τράπεζα που έχει χρεοκοπήσει;
4)Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ως διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και βασικός μέτοχος της Attica bank έπρεπε χθες… όχι αύριο αλλά χθες να έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλου του διοικητικού συμβουλίου.
Η διοίκηση Πανταλάκη έριξε στα βράχια την Attica bank η τράπεζα κατέρρευσε και χρειάζεται κρατικό χρήμα για να διασωθεί.
Αυτό συνεπάγεται άμεση αντικατάσταση όλης της διοίκησης.
Πίσω από την πλάτη του ΤΧΣ γίνονται περίεργα παιχνίδια.
5)Το ΤΧΣ πρέπει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Attica bank και να επιβάλλει θεραπεία σοκ.
Η Attica bank είτε διασωθεί, είτε κλείσει, είτε σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα δεν θα έχει καμία επίδραση στην κοινωνία.
Προφανώς και για λόγους πολιτικούς η κυβέρνηση προτιμάει την διάσωση για να μην στιγματιστεί ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε resolution δηλαδή εξυγίανση – διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα – έστω και μιας ασήμαντης όπως η Attica bank.
Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ως CEO του ΤΧΣ να προσέξει μην εξελιχθεί το Ταμείο ως κομπάρσος και φορτωθεί χαοτικές ζημίες της Attica bank.
Η επικαιρότητα
Δραματική παραμένει η κατάσταση στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει αρχίσει να μετατοπίζεται και προς τη νότια Ελλάδα, όπου και εκεί παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.
Τα δεδομένα είναι αποκαρδιωτικά αλλά και ενδεικτικά του σαρωτικού τέταρτου κύματος που εκτιμάται πως ακόμα δεν έχει κορυφωθεί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι πολίτες πρόκειται να μολυνθούν από covid εντός των επόμενων τριών μηνών, γεγονός που αν πράγματι επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι κάθε μήνα θα νοσούν περίπου 300.000 πολίτες και θα πεθαίνουν 1.166.
Απέναντι σε αυτά τα τραγικά δεδομένα και τις εφιαλτικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει μέσω του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν, είναι αποφασισμένη να εξαπολύσει σαρωτικούς ελέγχους από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πρόσφατα μέτρα που αποφασίστηκαν – κυρίως για τους ανεμβολίαστους πολίτες – θα τηρηθούν.
Πέρα από τα μέτρα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι και η αύξηση των εμβολιασμών ενώ από αύριο Παρασκευή 5/11 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση της γ’ δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, εφόσον βέβαια έχει παρέλθει ένα 6μηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 4/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,93%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,81%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,52% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,25%.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 4/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε νέα υψηλά, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υπομονετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, αψηφώντας την πίεση από αγορές και επενδυτές για αύξηση επιτοκίων.
Ωστόσο, η BoE διατήρησε ζωντανή την προοπτική σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής σύντομα, καθώς αναφέρει ότι πιθανώς θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% τους επόμενους μήνες, εάν συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή 5/11 ενώ οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημείωσαν χαμηλό πανδημίας, στις 269.000 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο των 283.000 την προηγούμενη εβδομάδα...
Σε χαμηλά 6 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα υλικοτεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία, οδήγησαν τις τιμές παραγωγής σε αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινούνται στο -0,30%, ο S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο -1,89% ( 28,01 δολ. ).
Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,79 ευρώ, με πτώση -0,36% με όγκο 417 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1190 ευρώ, με άνοδο +0,04% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4680 ευρώ, με πτώση -0,14% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9620 ευρώ, με άνοδο +0,54% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,57 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,99 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 442 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκελισε στα 3,68 ευρώ, με πτώση -2,13% με όγκο 2,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 89 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,24 ευρώ, με πτώση -0,12% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, Sarantis, Ελλάκτωρ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,31 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση στα 11,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -1,94% και αποτίμηση 6,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,50 ευρώ, με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,58 ευρώ, με άνοδο +1,57% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,33 ευρώ, με πτώση -0,52% και αποτίμηση 4,68 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,04 ευρώ, με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με πτώση -0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,96 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,57 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,05 ευρώ, με άνοδο +0,69% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,60 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 809 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,85 ευρώ, με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 694 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0277 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,13% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 18 μονάδες βάσης
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και τις σημερινές αποφάσει της Τράπεζας την Αγγλίας αμετάβλητα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αψηφώντας την πίεση από αγορές και επενδυτές για αύξηση επιτοκίων..
Όπως αναμενόταν και εξαιτίας της προόδου που έχει σημειώσει η οικονομία, η Fed ανακοίνωσε χθες 3/11 ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο 2021 με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, σηματοδοτώντας μια επίσημη στροφή από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 για την καταπολέμηση της του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.
Ειδικότερα, η Fed διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο εύρος του 0 έως 0,25% ενώ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων κατά 15 δισ. δολάρια, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.
Eπιπλέον θετικά επέδρασαν οι χθεσινές διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμόσουμε το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Επίσης τόνισε η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή όταν η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,13% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,95%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,13% με το αμερικανικό 10ετές 1,55% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης από 138 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης…
Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται σήμερα 4/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υπομονετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων..
Επίσης θετκά επέδρασε η απόφαση της Τράπεζας την Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αψηφώντας την πίεση από αγορές και επενδυτές για αύξηση επιτοκίων..ε
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,95%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/11/2021 στο -0,21% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,43%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών