Η πρόβλεψη για μια υποτιθέμενη έξοδο της ελληνικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου δεν έχει καμία σχέση είτε με τα κέρδη της είτε με την αξία της
Ο ιδρυτής της Jumbo κ. A. Βακάκης επισήμανε τον αθέμιτο ανταγωνισμό λόγω των νέων μέτρων της πανδημίας και την πιέσεις που δέχεται η
εταιρεία σε Βουλγαρία και Ρουμανία λόγω των lockdown, ωστόσο εδώ και καιρό η μετοχή έχει “βαρύνει” καθώς στις 11 Νοεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση της αναθεώρησης των ελληνικών μετοχών του Δείκτη ΜSCI Standard.
Η πρόβλεψη της Γαλλικής Τράπεζας Societe Generale για μια υποτιθέμενη έξοδο της ελληνικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου, όπως θα δούμε, δεν έχει καμία σχέση είτε με τα κέρδη της είτε με την αξία της σε ακίνητα, μετρητά. Κι αυτό ισχύει και για άλλες ελληνικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μετοχές των οποίων στο παρελθόν εισήλθαν ή εξήλθαν από τον Δείκτη. Ο Μr Jumbo με την πώληση του πακέτου μετοχών στα 14,8 ευρώ ενίσχυσε την ελεύθερη διασπορά των μετοχών και αύξησε κατά τι την κεφαλαιοποίηση με τη νέα χρηματική διανομή εντός του 2021. Η στόχευση του μερίσματος, όμως, πιθανότατα δεν ήταν να αποφευχθεί η έξοδος απο τον Δείκτη, αλλά οι μέτοχοι της εταιρείας και η πάγια δέσμευση της προς αυτούς. Στην εμπορική αγορά, επίσης, εσχάτως κυκλοφορεί μια έρπουσα φημολογία που αναφέρει ότι, ένας ξένος όμιλος – γνωστός προς την Jumbo - ασκεί πιέσεις προκειμένου να αγοράσει μετοχές της. Έστω και σε επίπεδο φήμης, η εξέλιξη συμβαδίζει με τα όσα συμβαίνουν σε ανεπτυγμένες αγορές.
Ο “μύθος” του ΜSCI
Aς επιστρέψουμε, όμως, στον MSCI. Η ένταξη των μετοχών σ ένα διεθνή δείκτη, όπως ο ΜSCI, ενισχύει τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών καθώς εισρέουν σημαντικά κεφάλαια από τα διεθνή funds, αλλά κατά βάση αποτελεί ένα Δείκτη ο οποίος κινείται επ ωφελεία των επιχειρηματιών – βασικών μετόχων, αλλά και όσων επενδυτών είχαν τοποθετηθεί έγκαιρα στην μετοχή πριν από την άνοδο της κεφαλαιοποίησης στο όριο που θέτει ο οίκος ( άνω του 1 δισ. δολάρια ).Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση εισόδου μιας μετοχής ( είτε με έκτακτη αναθεώρηση όπως αναμένεται να συμβεί με την ΔΕΗ λόγω της αύξησης κεφαλαίου, είτε με τακτική αναθεώρηση ) οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές πωλούν τις μετοχές σε υψηλότερες τιμές προς τα παθητικά funds του MSCI. Στην αντίστροφη διαδικασία της εξόδου μιας μετοχής από τον Δείκτη, τα funds που εξέρχονται έχουν ως αντισυμβαλλόμενους τους βασικούς μετόχους, αλλά και τους επενδυτές που θεωρούν ως εσφαλμένη την χαμηλή κεφαλαιοποίηση η οποία έχει διαμορφωθεί την δεδομένη χρονική στιγμή. Για την Jumbo, οι εκτιμήσεις αναφέρουν εκροές 88,4 εκατ. δολάρια.
Ta μεγέθη
Την χρονιά της πανδημίας (2020) η Jumbo εμφάνισε μείωση τζίρου στα 694 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα λειτουργικά κέρδη διατηρήθηκαν στα 209 εκατ. ευρώ απο 259 εκατ. ευρώ το 2019. Και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 138 εκατ. ευρώ από 177,6 εκατ. ευρώ. Τα δε καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 67,1 εκατ. ευρώ από 49,8 εκατ. ευρώ το 2020. Eντός του 2021, η Jumbo διένειμε μεικτό μέρισμα 0,47 ευρώ ανά μετοχή και θα διανείμει άλλα 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός (359 εκατ. ευρώ) και τα ταμειακά διαθέσιμα συν τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού ανήλθαν στο ύψος – ρεκόρ των 755 εκατ. ευρώ. Οι δε ενσώματες ακινητοποιήσεις ( οικόπεδα, κτίρια, εξοπλισμός ) ανέρχονται σε 581 εκατ. ευρώ. Θα ήταν ενδιαφέρον εάν η εταιρεία προχωρούσε σε μια αποτίμηση της αξίας των ιδιόκτητων ακινήτων. Άλλωστε, η Jumbo δεν διαθέτει βιομηχανικό εξοπλισμό ο οποίος παλιώνει στο πέρασμα του χρόνου.
Πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μάχη από αμερικανικά funds για τις εισηγμένες αλυσίδες super market Morissons – Sainsburry στηρίχθηκε στην αξία των ακινήτων των καταστημάτων τους. Στην πρώτη πραγματοποιήθηκε προσφορά 7 δις. λίρες, και η αξία των ακινήτων - το 85% της οποίας ήταν ελεύθερη ιδιοκτησία ( freehold ) και δίχως δανεισμό - αποτιμήθηκε σε 6 δισ. λίρες. Συμπερασματικά, η υποτιθέμενη έξοδος της μετοχής της Jumbo από τον MSCI δεν μειώνει την κερδοφορία, τα κέρδη ή τα μετρητά.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών