Tα βλέμματα στραμμένα στις ανακοινώσεις του MSCI ( 11/11), στην αξιολόγηση της Moody’s (19/11) αλλά και στο τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 921 μονάδες, πλησίον στα υψηλά της ημέρας, με στηρίξεις από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ειδικότερα από την ΔΕΗ +8,18% και τον όμιλο ΤΕΡΝΑ με κέρδη πλησίον του +6%... ενώ κόπωση καταγράφηκε στις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κυκλοφόρησαν φήμες περί πώλησης πακέτου μετοχών της Τέρνας Ενεργειακής στη ΔΕΗ, οι οποίες όμως είναι αβάσιμες.
Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα με 4,5 δισ. ανεκτέλεστο παρέμεινε στάσιμος χρηματιστηριακά επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα από τις ζημιές του Τέξας, ανακάμπτει.
Η συνολική βελτίωση του ομίλου αρχίζει να αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Ο Γενικός Δείκτης μετά από πολύμηνη συσσώρευση έκλεισε στις 921 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 915 μονάδων και με επόμενες τις 630 μονάδες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανακοινώσεις του MSCI την τρέχουσα εβδομάδα (11/11) αλλά και η αξιολόγηση της Moody’s (19/11).
Ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει από τα νέα της πανδημίας καθώς καθημερινά καταρρίπτονται τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως κοινωνία και οικονομία δεν ξανακλείνουν αλλά τους ειδικούς να μην αποκλείουν ένα νέο lockdown.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική +1,5% και ακολουθησαν Πειραιώς +0,69% και Alpha Bank +0,45% ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,10%.
Tα βλέμματα στραμμένα στις ανακοινώσεις του MSCI ( 11/11) και στην αξιολόγηση της Moody’s (19/11)
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του MSCI την τρέχουσα εβδομάδα (11/11) προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις εταιρείες που μένουν, φεύγουν ή εισέρχονται στους δείκτες και συγκεκριμένα στον MSCI Greece Standard.
Πέραν από την ένταξη της ΔΕΗ στις 11 Νοεμβρίου στον δείκτη MSCI standard ή σε έκτακτη αξιολόγηση μετά τις 11 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση.
Η Εθνική δεν θα αναβαθμιστεί ενώ δεν είναι πιθανό να αναβαθμιστεί ούτε ο Μυτιληναίος που θεωρείτο ως φαβορί για αναβάθμιση, αντικαθιστώντας την Jumbo.
Να σημειωθεί ότι η Jumbo έχει αποτίμηση στο χρηματιστήριο 1,78 δισεκ. και ο Μυτιληναίος 2,18 δισεκ. ευρώ.
Θεωρητικά έχει πλεονέκτημα ο Μυτιληναίος αλλά μάλλον δεν θα υπάρξει αναβάθμιση.
Η επόμενη ημερομηνία στην οποία θα εστιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η 19 Νοεμβρίου 2021καθώς η Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Είναι πιθανό να αναβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές και λιγότερο πιθανό να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα κατά μια κλίμακα σε Βα2 από Βα3.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα - To ελληνικό 10ετές 1,07%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/11 στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 1,07% και το ιταλικό στο 0,88% μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός..
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,07% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 85 μονάδες ή 0,85% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,03%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με έλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,52% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με ήπιες απώλειες -0,19%.
Περί τις 12:45 με ήπιες αγοαστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,68%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα σε ΔΕΗ +9,7% και στον όμιλο Τέρνα.... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,69%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,59% στις 921 μονάδες έχοντας υψηλό στις 922,15 μονάδες και χαμηλό τις 905,10 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,88 εκατ. ευρώ και όγκου 2,61 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 911 χιλ. τεμάχια αξίας 1,32 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 235 χιλ. αξίας 2,44 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 63 χιλ. τεμάχια αξίας 828 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 25 χιλ. τεμάχια αξίας 312 χιλ. ευρώ, η ΕΛΧΑ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 463 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 44,2 χιλ. τεμάχια αξάις 175 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 921 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 915 μονάδων και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895 – 890 μοινάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 885 και ακολουθούν οι 875, 865 και στις 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 605 μονάδες ενώ η διατήρηση των 600 μονάδων με προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών θα οδηγήσει στις 635 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 575 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 540 και οι 500 μονάδες.
Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ με 3,8 δισεκ. κεφαλαιοποίηση βραχυπρόθεσμα θα πάρει ώθηση από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 1,35 δισεκ. και βεβαίως από την αναβάθμιση στον δείκτη MSCI standard, στις 11 Νοεμβρίου ή σε έκτακτη συνεδρίαση μετά τις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η ΔΕΗ μετά τις κινήσεις αυτές και τις εισροές που θα υπάρξουν θα έχει εξαντλήσει τα ανοδικά της περιθώρια.
Όπως έχει αναλυθεί η ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές, με την ΑΜΚ 1,35 δισ αποκρύβοντας ότι είναι πανάκριβη, εξαρτημένη από πολιτικό κίνδυνο και ρίσκο υλοποίησης
Θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα :
1)Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,47 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,8 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Δεν είναι πολύφερνη νύφη αλλά μια προβληματική κατάσταση που θέλει να παρουσιαστεί ως υγιής.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,73 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –
Μια πανάκριβη εταιρία, υλοποίησε αύξηση στα 9 ευρώ σε τέτοιες τιμές η ΔΕΗ απλά θα επιβεβαιώσει ότι υφαρπάζει τα λεφτά των μικροεπενδυτών.
2)Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.
3)Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.
4)Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ βρίσκεται με τα εξής ποσοστά
α) 23,8% Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας
β) 10,3% ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
γ) CVC 10%
δ) Νέοι μέτοχοι της αύξησης κεφαλαίου 26,2%
ε) Μέτοχοι πριν την αύξηση κεφαλαίου 29,7%.
Από την αύξηση των 1,35 δισεκ. ευρώ ή καθαρή αύξηση 1,29 δισεκ. – αφαιρώντας έξοδα 55 εκατ - εφόσον η τιμή της αύξησης είναι τα 9 ευρώ ώστε να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.
α) 3,2 δισεκ. σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024.
β) 1,7 δισεκ. για επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή ενέργειας
Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.
Έρχεται mega deal στα NPEs με συγχώνευση dovalue και Cepal
Εντός των επόμενων 5 με 10 ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της Αριάδνης, ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ που αφορούν προβληματικά δάνεια από την PQH που διαχειρίζεται τα NPEs των bad bank Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και άλλων μικρότερων τραπεζών όπως Probank, Proton bank, συνεταιριστικών τραπεζών κ.α.
Πρόκειται για περίπου 5 δισεκ. προβληματικά δάνεια που θα πουληθούν, οπότε το τίμημα εκτιμάται σε 900 εκατ ευρώ τουλάχιστον μπορεί να φθάσει και στο 1 δισεκ. ευρώ ή στο 20% της ονομαστικής αξίας των πωλούμενων προβληματικών δανείων.
Οι 3 μεγάλες εταιρίες διαχείρισης δείχνουν ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η DoValue μαζί με την Bain Capital και Frotress, η Intrum και η Cepal…
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν φήμες που αναφέρουν ότι η Intrum που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια της Πειραιώς και η Davidson Kempner – Cepal που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια της Alpha bank θα συνεργαστούν κατεβάζοντας κοινή πρόταση για την Αριάδνη για να ξεπεράσουν την Dovalue, ωστόσο αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό.
Για την Dovalue εάν πλειοδοτήσει θα φθάσει στα 37 με 38 δισεκ. υπό διαχείριση NPEs και θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα.
Εάν πλειοδοτήσει η Intrum θα προσεγγίσει τα υπό διαχείριση NPEs της Dovalue που σήμερα ανέρχονται στα 33 δισεκ..
Η Intrum από 27 δισεκ. θα φθάσει στα 32 δισεκ. NPEs.
Επίσης και για την Cepal θα είναι μείζονος σημασίας deal γιατί επίσης θα προσεγγίσει την Dovalue.
Και οι τρεις ενδιαφέρονται πολύ σοβαρά αλλά θα την πάρει όποιος… βάλει πάνω από 1 δισεκ. ευρώ και δεν είναι πολλοί που μπορούν να βάλλουν στο τραπέζι πάνω από 1 δισ ευρώ πραγματικό μετρητό.
Ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι δεν θα απέκλειαν συγκέντρωση δυνάμεων στην διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να υπάρξει deal δηλαδή συγχώνευση της doValue με την Cepal.
Η doValue προέρχεται από την Eurobank και η Cepal από την Alpha bank.
Μια συγχώνευση των δύο εταιριών διαχείρισης NPEs doValue και Cepal θα δημιουργούσε μια νέα εταιρία με 65 δισεκ. υπό διαχείριση NPEs, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερο των good bank συστημικών τραπεζών.
Μια πιθανή συγχώνευση doValue με Cepal δεν προδιαθέτει σε καμία περίπτωση deal μεταξύ Eurobank και Alpha bank, ούτως ή άλλως οι εταιρίες διαχείρισης έχουν αποσχιστεί από τις τράπεζες και αποτελούν ξεχωριστές δραστηριότητες.
Βέβαια οι εταιρίες διαχείρισης NPEs ακόμη διαχειρίζονται προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών αλλά το NPEs ratio θα υποχωρήσει στο 5% τους επόμενους 12-18 μήνες σε όλες τις τράπεζες, οπότε θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί.
Deal μεταξύ doValue και Cepal δεν είναι απίθανο, παρά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που προφανώς υπάρχουν αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το project Αριάδνη.
Οι εξελίξεις στην Attica bank;
Την τρέχουσα θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο με βάση το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank.
Η αύξηση των 240 εκατ ευρώ θα πραγματοποιηθεί με τρεις τρόπους
1)Να καλύψουν την αύξηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 68,2% εισφέροντας 180 εκατ και τα υπόλοιπα 60 εκατ να καταβάλλουν ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ.
2)Να ακολουθεί η ίδια διαδικασία αλλά να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό το Ellington που προτάθηκε ως επενδυτής αν και είναι αμφίβολο εάν πληροί τα κριτήρια.
Η Bain Capital έθεσε πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
3)Η ανακεφαλαιοποίηση να χωριστεί σε δύο φάσεις, στην πρώτη φάση να την καλύψουν τα Ταμεία και στην δεύτερη φάση ο ιδιώτης επενδυτής.
Σε όλα τα σενάρια η διοίκηση της Attica bank θα αντικαταστεί πλήρως όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η επικαιρότητα
Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει η επιδημία του κορωνοϊού τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών σε νοσοκομεία αλλά και των διασωληνωμένων, αριθμοί που αποτυπώνουν και την τεράστια, αν όχι ασφυκτική πίεση που βιώνουν τα νοσοκομεία.
Η κατάσταση είναι δραματική και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οδεύουμε ολοταχώς προς τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφέρουν πως σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν μπορεί να αντιστραφεί πλέον η αρνητική αυτή εικόνα.
Η κυβέρνηση, η οποία για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού και πλέον τρέχει πίσω από αυτόν, επέβαλλε από το περασμένο Σάββατο 6/11 μια σειρά νέων περιορισμών κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, διαμηνύοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
Πάντως, επιφυλάξεις για τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης διατηρούν πολλοί ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν και δεν θέλει κανείς ένα lockdown, αυτό παραμένει στο τραπέζι.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 8/11 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο των στοιχείων για το εμπόριο στην Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,35%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,20%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,46% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,31%.
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 8/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 10/11.
Σε νέα ιστορικά υψηλά συνεχίζουν να κινούνται σήμερα 8/11 οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα διαδοχικά ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στο θετικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει τα ισχυρά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων για το προηγούμενο τρίμηνο.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και το τελικό πράσινο φως της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων. της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο +1,91% ( 28,59 δολ. )
Κόπωση στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Κόπωση καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8420 ευρώ, με άνοδο +1,5% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1170 ευρώ, με άνοδο +0,45% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με άνοδο +0,69% με όγκο 2,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9770 ευρώ, με πτώση -0,10% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9980 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,92 ευρώ, με άνοδο +3,16%, με όγκο 4,1 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,20 ευρώ, με άνοδο +0,82%% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.
Κέρδη τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν ΔΕΗ +8% και ο όμιλος Τέρνα +6%
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ +8,18% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή +6,48%, ΓΕΚ Τέρνα +5,7%, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Motor Oil -1,21%., Aegean -1,16% και ΟΛΠ -0,44%.
Σημειώνεται ότι από σήμερα 8/11η Motor Oil διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,17 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 11,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,25 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,65 ευρώ, με άνοδο +8,18% και αποτίμηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,64 ευρώ, με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,18 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 4,63 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,22 ευρώ, με άνοδο +2,7% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,45 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,85 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 836 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8680 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0276 ευρώ, με άνοδο +2,22% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,07% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 19 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός έβαλαν φρένο στο επιθετικό sell off στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,06% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 134 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητη τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,88%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/11/2021 στο -0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,42%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κυκλοφόρησαν φήμες περί πώλησης πακέτου μετοχών της Τέρνας Ενεργειακής στη ΔΕΗ, οι οποίες όμως είναι αβάσιμες.
Ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα με 4,5 δισ. ανεκτέλεστο παρέμεινε στάσιμος χρηματιστηριακά επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα από τις ζημιές του Τέξας, ανακάμπτει.
Η συνολική βελτίωση του ομίλου αρχίζει να αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Ο Γενικός Δείκτης μετά από πολύμηνη συσσώρευση έκλεισε στις 921 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 915 μονάδων και με επόμενες τις 630 μονάδες.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ανακοινώσεις του MSCI την τρέχουσα εβδομάδα (11/11) αλλά και η αξιολόγηση της Moody’s (19/11).
Ωστόσο η επιφυλακτικότητα παραμένει από τα νέα της πανδημίας καθώς καθημερινά καταρρίπτονται τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως κοινωνία και οικονομία δεν ξανακλείνουν αλλά τους ειδικούς να μην αποκλείουν ένα νέο lockdown.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική +1,5% και ακολουθησαν Πειραιώς +0,69% και Alpha Bank +0,45% ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,10%.
Tα βλέμματα στραμμένα στις ανακοινώσεις του MSCI ( 11/11) και στην αξιολόγηση της Moody’s (19/11)
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις του MSCI την τρέχουσα εβδομάδα (11/11) προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις εταιρείες που μένουν, φεύγουν ή εισέρχονται στους δείκτες και συγκεκριμένα στον MSCI Greece Standard.
Πέραν από την ένταξη της ΔΕΗ στις 11 Νοεμβρίου στον δείκτη MSCI standard ή σε έκτακτη αξιολόγηση μετά τις 11 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση.
Η Εθνική δεν θα αναβαθμιστεί ενώ δεν είναι πιθανό να αναβαθμιστεί ούτε ο Μυτιληναίος που θεωρείτο ως φαβορί για αναβάθμιση, αντικαθιστώντας την Jumbo.
Να σημειωθεί ότι η Jumbo έχει αποτίμηση στο χρηματιστήριο 1,78 δισεκ. και ο Μυτιληναίος 2,18 δισεκ. ευρώ.
Θεωρητικά έχει πλεονέκτημα ο Μυτιληναίος αλλά μάλλον δεν θα υπάρξει αναβάθμιση.
Η επόμενη ημερομηνία στην οποία θα εστιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η 19 Νοεμβρίου 2021καθώς η Moody’s θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Είναι πιθανό να αναβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές και λιγότερο πιθανό να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα κατά μια κλίμακα σε Βα2 από Βα3.
Σταθεροποίηση στα ομόλογα - To ελληνικό 10ετές 1,07%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/11 στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 1,07% και το ιταλικό στο 0,88% μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός..
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,07% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 85 μονάδες ή 0,85% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,03%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με έλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,52% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με ήπιες απώλειες -0,19%.
Περί τις 12:45 με ήπιες αγοαστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,68%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ειδικότερα σε ΔΕΗ +9,7% και στον όμιλο Τέρνα.... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,69%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,59% στις 921 μονάδες έχοντας υψηλό στις 922,15 μονάδες και χαμηλό τις 905,10 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,88 εκατ. ευρώ και όγκου 2,61 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 911 χιλ. τεμάχια αξίας 1,32 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 235 χιλ. αξίας 2,44 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 63 χιλ. τεμάχια αξίας 828 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 25 χιλ. τεμάχια αξίας 312 χιλ. ευρώ, η ΕΛΧΑ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 463 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 44,2 χιλ. τεμάχια αξάις 175 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 921 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 915 μονάδων και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895 – 890 μοινάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 885 και ακολουθούν οι 875, 865 και στις 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 605 μονάδες ενώ η διατήρηση των 600 μονάδων με προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών θα οδηγήσει στις 635 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 575 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 540 και οι 500 μονάδες.
Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;
Η ΔΕΗ με 3,8 δισεκ. κεφαλαιοποίηση βραχυπρόθεσμα θα πάρει ώθηση από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου των 1,35 δισεκ. και βεβαίως από την αναβάθμιση στον δείκτη MSCI standard, στις 11 Νοεμβρίου ή σε έκτακτη συνεδρίαση μετά τις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η ΔΕΗ μετά τις κινήσεις αυτές και τις εισροές που θα υπάρξουν θα έχει εξαντλήσει τα ανοδικά της περιθώρια.
Όπως έχει αναλυθεί η ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές, με την ΑΜΚ 1,35 δισ αποκρύβοντας ότι είναι πανάκριβη, εξαρτημένη από πολιτικό κίνδυνο και ρίσκο υλοποίησης
Θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα :
1)Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,47 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,8 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Δεν είναι πολύφερνη νύφη αλλά μια προβληματική κατάσταση που θέλει να παρουσιαστεί ως υγιής.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,73 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –
Μια πανάκριβη εταιρία, υλοποίησε αύξηση στα 9 ευρώ σε τέτοιες τιμές η ΔΕΗ απλά θα επιβεβαιώσει ότι υφαρπάζει τα λεφτά των μικροεπενδυτών.
2)Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.
3)Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.
4)Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ βρίσκεται με τα εξής ποσοστά
α) 23,8% Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας
β) 10,3% ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
γ) CVC 10%
δ) Νέοι μέτοχοι της αύξησης κεφαλαίου 26,2%
ε) Μέτοχοι πριν την αύξηση κεφαλαίου 29,7%.
Από την αύξηση των 1,35 δισεκ. ευρώ ή καθαρή αύξηση 1,29 δισεκ. – αφαιρώντας έξοδα 55 εκατ - εφόσον η τιμή της αύξησης είναι τα 9 ευρώ ώστε να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.
α) 3,2 δισεκ. σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024.
β) 1,7 δισεκ. για επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή ενέργειας
Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.
Έρχεται mega deal στα NPEs με συγχώνευση dovalue και Cepal
Εντός των επόμενων 5 με 10 ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της Αριάδνης, ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ που αφορούν προβληματικά δάνεια από την PQH που διαχειρίζεται τα NPEs των bad bank Αγροτικής Τράπεζας και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και άλλων μικρότερων τραπεζών όπως Probank, Proton bank, συνεταιριστικών τραπεζών κ.α.
Πρόκειται για περίπου 5 δισεκ. προβληματικά δάνεια που θα πουληθούν, οπότε το τίμημα εκτιμάται σε 900 εκατ ευρώ τουλάχιστον μπορεί να φθάσει και στο 1 δισεκ. ευρώ ή στο 20% της ονομαστικής αξίας των πωλούμενων προβληματικών δανείων.
Οι 3 μεγάλες εταιρίες διαχείρισης δείχνουν ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η DoValue μαζί με την Bain Capital και Frotress, η Intrum και η Cepal…
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν φήμες που αναφέρουν ότι η Intrum που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια της Πειραιώς και η Davidson Kempner – Cepal που διαχειρίζεται τα προβληματικά δάνεια της Alpha bank θα συνεργαστούν κατεβάζοντας κοινή πρόταση για την Αριάδνη για να ξεπεράσουν την Dovalue, ωστόσο αυτό το σενάριο δεν φαίνεται πιθανό.
Για την Dovalue εάν πλειοδοτήσει θα φθάσει στα 37 με 38 δισεκ. υπό διαχείριση NPEs και θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα.
Εάν πλειοδοτήσει η Intrum θα προσεγγίσει τα υπό διαχείριση NPEs της Dovalue που σήμερα ανέρχονται στα 33 δισεκ..
Η Intrum από 27 δισεκ. θα φθάσει στα 32 δισεκ. NPEs.
Επίσης και για την Cepal θα είναι μείζονος σημασίας deal γιατί επίσης θα προσεγγίσει την Dovalue.
Και οι τρεις ενδιαφέρονται πολύ σοβαρά αλλά θα την πάρει όποιος… βάλει πάνω από 1 δισεκ. ευρώ και δεν είναι πολλοί που μπορούν να βάλλουν στο τραπέζι πάνω από 1 δισ ευρώ πραγματικό μετρητό.
Ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι δεν θα απέκλειαν συγκέντρωση δυνάμεων στην διαχείριση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να υπάρξει deal δηλαδή συγχώνευση της doValue με την Cepal.
Η doValue προέρχεται από την Eurobank και η Cepal από την Alpha bank.
Μια συγχώνευση των δύο εταιριών διαχείρισης NPEs doValue και Cepal θα δημιουργούσε μια νέα εταιρία με 65 δισεκ. υπό διαχείριση NPEs, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερο των good bank συστημικών τραπεζών.
Μια πιθανή συγχώνευση doValue με Cepal δεν προδιαθέτει σε καμία περίπτωση deal μεταξύ Eurobank και Alpha bank, ούτως ή άλλως οι εταιρίες διαχείρισης έχουν αποσχιστεί από τις τράπεζες και αποτελούν ξεχωριστές δραστηριότητες.
Βέβαια οι εταιρίες διαχείρισης NPEs ακόμη διαχειρίζονται προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών αλλά το NPEs ratio θα υποχωρήσει στο 5% τους επόμενους 12-18 μήνες σε όλες τις τράπεζες, οπότε θα έχουν πλήρως εξυγιανθεί.
Deal μεταξύ doValue και Cepal δεν είναι απίθανο, παρά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που προφανώς υπάρχουν αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το project Αριάδνη.
Οι εξελίξεις στην Attica bank;
Την τρέχουσα θα οριστικοποιηθεί το μοντέλο με βάση το οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Attica bank.
Η αύξηση των 240 εκατ ευρώ θα πραγματοποιηθεί με τρεις τρόπους
1)Να καλύψουν την αύξηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 68,2% εισφέροντας 180 εκατ και τα υπόλοιπα 60 εκατ να καταβάλλουν ΤΣΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ.
2)Να ακολουθεί η ίδια διαδικασία αλλά να συμμετάσχει με ένα μικρό ποσοστό το Ellington που προτάθηκε ως επενδυτής αν και είναι αμφίβολο εάν πληροί τα κριτήρια.
Η Bain Capital έθεσε πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.
3)Η ανακεφαλαιοποίηση να χωριστεί σε δύο φάσεις, στην πρώτη φάση να την καλύψουν τα Ταμεία και στην δεύτερη φάση ο ιδιώτης επενδυτής.
Σε όλα τα σενάρια η διοίκηση της Attica bank θα αντικαταστεί πλήρως όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η επικαιρότητα
Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει η επιδημία του κορωνοϊού τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών σε νοσοκομεία αλλά και των διασωληνωμένων, αριθμοί που αποτυπώνουν και την τεράστια, αν όχι ασφυκτική πίεση που βιώνουν τα νοσοκομεία.
Η κατάσταση είναι δραματική και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οδεύουμε ολοταχώς προς τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφέρουν πως σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν μπορεί να αντιστραφεί πλέον η αρνητική αυτή εικόνα.
Η κυβέρνηση, η οποία για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού και πλέον τρέχει πίσω από αυτόν, επέβαλλε από το περασμένο Σάββατο 6/11 μια σειρά νέων περιορισμών κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, διαμηνύοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
Πάντως, επιφυλάξεις για τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης διατηρούν πολλοί ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν και δεν θέλει κανείς ένα lockdown, αυτό παραμένει στο τραπέζι.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 8/11 οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο των στοιχείων για το εμπόριο στην Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,35%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,20%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,46% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,31%.
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 8/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 10/11.
Σε νέα ιστορικά υψηλά συνεχίζουν να κινούνται σήμερα 8/11 οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα διαδοχικά ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας στο θετικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει τα ισχυρά αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων για το προηγούμενο τρίμηνο.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και το τελικό πράσινο φως της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων. της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο +1,91% ( 28,59 δολ. )
Κόπωση στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Κόπωση καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8420 ευρώ, με άνοδο +1,5% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1170 ευρώ, με άνοδο +0,45% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με άνοδο +0,69% με όγκο 2,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9770 ευρώ, με πτώση -0,10% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9980 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,92 ευρώ, με άνοδο +3,16%, με όγκο 4,1 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,20 ευρώ, με άνοδο +0,82%% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.
Κέρδη τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισαν ΔΕΗ +8% και ο όμιλος Τέρνα +6%
Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ +8,18% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή +6,48%, ΓΕΚ Τέρνα +5,7%, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Motor Oil -1,21%., Aegean -1,16% και ΟΛΠ -0,44%.
Σημειώνεται ότι από σήμερα 8/11η Motor Oil διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,17 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 11,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,25 ευρώ, με άνοδο +0,29% και αποτίμηση 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,65 ευρώ, με άνοδο +8,18% και αποτίμηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,64 ευρώ, με άνοδο +2,33% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,18 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 4,63 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,22 ευρώ, με άνοδο +2,7% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με πτώση -1,21% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,45 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,34 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,85 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 836 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8680 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 701 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0276 ευρώ, με άνοδο +2,22% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,07% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 19 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός έβαλαν φρένο στο επιθετικό sell off στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,06% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 134 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 8/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητη τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,88%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/11/2021 στο -0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,42%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών