Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρέμβαση Πεπόνη - Τέντε για τη διαρροή της λίστας του ΣΔΟΕ - Τα 32 πολιτικά πρόσωπα που "απασχολούν" την δικαιοσύνη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - Τρανταχτά πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα

Παρέμβαση Πεπόνη - Τέντε για τη διαρροή της λίστας του ΣΔΟΕ - Τα 32 πολιτικά πρόσωπα που
(upd3)Την λίστα με τα 32 ονόματα που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικού χρήματος έχει ήδη παρουσιαστεί στο διαδίκτυο. Παρέμβαση Πεπόνη για τη διαρροή. Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα από τον Άρειο Πάγο.



Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά τη δημοσιοποίηση σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης λίστας με τα ονόματα πολιτικών που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Στόχος είναι να εντοπιστούν οι υπάλληλοι που είναι υπαίτιοι για τη διαρροή, καθώς κοινοποιήθηκε υπηρεσιακό έγγραφο που αφορά εν εξελίξει δικαστική έρευνα, αλλά και να αποδοθούν, εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου.
Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κατ. Αντωνίου.
Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τη διαρροή της λίστας με τα ονόματα πολιτικών προσώπων του ΣΔΟΕ ζήτησε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.
Σε έγγραφό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός τονίζει ότι από τα σημερινά δημοσιεύματα προκύπτει πως συνεχίζονται οι διαρροές στοιχείων ανακριτικού υλικού, που αφορά «ιδιαιτέρως ευαίσθητες υποθέσεις (υποθέσεις με φερόμενους ως ελεγχόμενους πολιτικούς αξιωματούχους, όπως βουλευτές, πρώην υπουργούς κ.λπ.), διερευνώμενες από το ΣΔΟΕ».
Όπως λέει, «με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η προσβολή βασικών κανόνων που διέπουν την ποινική προδικασία (αρχή της μυστικότητας)».
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξε παραβίαση:
α) του υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 του Ποινικού Κώδικα) εκ μέρους των αρμοδίων υπαλλήλων που δημοσιοποίησαν τη λίστα με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων των οποίων διερευνάται η περιουσιακή κατάσταση.
β) των όρων της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή εκ μέρους δημοσιογράφων ή άλλων προσώπων και
γ) των όρων της παραγράφου 3 του άρθρου 252 του Ποινικού Κώδικα εκ μέρους όσων δημοσίευσαν πρώτοι την παραπάνω λίστα.

Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ) για τη λίστα του ΣΔΟΕ: «Θα αμυνθώ με κάθε έννομο τρόπο»

Κατασκευασμένη θεωρεί ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, τη λίστα με τα ονόματα πολιτικών του ΣΔΟΕ.
«Το όνομα μου», αναφέρει σε δήλωσή του, «δεν μπορεί να υπάρχει σε καμία λίστα του ΣΔΟΕ. Είναι λίστα κατασκευασμένη» και συνεχίζει: «Τα περιουσιακά μου στοιχεία είναι όλα δηλωμένα και αποκτημένα με πλήρη διαφάνεια. Θεωρώ ντροπή να σπιλώνονται με αυτόν τον τρόπο πολιτικοί που έδωσαν αγώνες για την διαφάνεια. Και θα αμυνθώ με κάθε έννομο τρόπο.
Πρόκειται για ένα βρώμικο παιγνίδι και δεν θα μου κλείσει κανείς το στόμα. Συγκρούομαι και θα συνεχίσω να συγκρούομαι κάθε μέρα με την φαυλότητα και την αδιαφάνεια. Η μοναδική περιουσία μου είναι όσα δηλώνω στο πόθεν έσχες μου,το καθαρό μου όνομα και οι αξίες μου που δεν έπαψα ποτέ να τις υπηρετώ».

Επιστολή Μεϊμαράκη στον υπουργό Δικαιοσύνης

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη -επικαλούμενος και την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων- απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ζητώντας να μεριμνήσει άμεσα ώστε να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και τα οποία ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε αυτή την κίνηση «επειδή με τις επιλεκτικές διαρροές δημιουργείται νοσηρό κλίμα και όλοι οι βουλευτές μένουν αθωράκιστοι σε οποιονδήποτε θέλει να τους πλήξει προσωπικά ή να πλήξει το κοινοβούλιο. Σε μια περίοδο που καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, θα πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα. Διότι δεν είναι δυνατόν ο καταγγέλλων να κάνει χρήση απορρήτων εγγράφων ατιμώρητος, και ο καταγγελλόμενος να μην έχει πρόσβαση ούτε στο φάκελό του», προσέθεταν.

Θ. Νάκος (αντιπρ. Βουλής): Κάποιοι στο ΣΔΟΕ παίζουν παιχνίδια

Την εκτίμηση ότι «κάποιοι στο ΣΔΟΕ παίζουν παιχνίδια» έκανε ο Θ. Νάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα με όσους ελέγχονται από την υπηρεσία.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Εδώ μπαίνει μεγάλο θέμα πώς λειτουργεί το ΣΔΟΕ κι εγώ θα το πω ευθέως τώρα και πολιτικά, από αυτούς που ήταν και φύγανε. Πώς λειτουργούσε ή πώς λειτουργεί ακόμα, διότι, απ΄ ό,τι κατάλαβα, υπάρχει μια έντονη διαμάχη εκεί…
Εννοώ ότι στο ΣΔΟΕ υπάρχουν μετατροπές, αλλαγές. Πάντα συμβαίνει αυτό. Εγώ καλώ τον εισαγγελέα να επιληφθεί της υποθέσεως. Όταν βρίσκεται σε στάδιο ανακρίσεως, ή προανακρίσεως, ή ελέγχου, απαγορεύεται η κοινοποίηση, όπως και ο ίδιος ο κ. Πεπόνης λέει στο έγγραφό του, των στοιχείων αυτών, εάν δεν υπάρξει κάτι το βάσιμο. Η διαρροή αυτή, που είναι παράνομη, από ποιόν έγινε και γιατί;» διερωτήθηκε ο κ. Νάκος.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η πολιτική μου διαδρομή υπήρξε πάντα διαφανής και κρυστάλλινη

«Η πολιτική μου διαδρομή υπήρξε πάντα διαφανής και κρυστάλλινη, όπως και η περιουσιακή μου κατάσταση», τονίζει η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το όνομα της οποίας περιλαμβάνεται σε λίστα με πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ.
Το όνομα της κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται σε υπόθεση προμήθειας τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ, πριν από 10 χρόνια, το 2002, όταν ήταν γενική γραμματέας Εμπορίου. Όπως αναφέρει στη δήλωσή της, η ίδια συμμετείχε ex officio στις διακομματικές επιτροπές.
Στη συγκεκριμένη επιτροπή μετείχαν και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, καθώς και δύο δικαστικοί λειτουργοί. Οι αποφάσεις, σημειώνει, ελήφθησαν σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, που έλεγξαν την υπόθεση και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμά της, εφόσον οι αναφορές που γίνονται στο πρόσωπό της θίγουν την τιμή και την υπόληψή της.

Τα ονόματα είναι:

Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Εξετάζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Στερεάς Ελλάδας και ελέγχεται για την περίοδο που ήταν ακόμα βουλευτής. Η δίωξη θα προβεί στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών καθώς έχει σταλεί εισαγγελική παραγγελία. Ελέγχεται για ακίνητα στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.

• Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηνών. Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης τον Ιούνιο του 2012. Η καταγγελία παραπέμπει σε συσχετισμό με προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών για την διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε δημοτική επιχείρηση ραδιοφωνίας (Αθήνα 9,84) και αφορά πόθεν έσχες και παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

• Αθανάσιος Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής. Η έρευνα ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 2012 και ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Ο έλεγχος βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

• Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε.

• Γιώργος Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Διενεργείται έλεγχος κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα που απεστάλη στις 18 Ιουλίου 2012. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της συζύγου του. Η υπόθεση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

• Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.

• Άρης Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγεται έλεγχος κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας ιδιώτη. Έχουν ζητηθεί στοιχεία για την πηγή των δηλωθέντων εισοδημάτων του από την αρμόδια ΔΟΥ καθώς και στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα.

• Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έγινε ανώνυμη καταγγελία για παράνομο πλουτισμό, η οποία αναφέρει ότι κατέχει τρία ξενοδοχεία στην Ιεράπετρα τα οποία σύμφωνα με την καταγγελία, ίσως να μην είναι στο όνομά του.

• Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υπουργός Άμυνας.

• Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

• Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

• Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Ν.Δ. Ελέγχεται για την περίοδο που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007).

• Μαρίνα Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

• Γιάννος Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργείται έλεγχος τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και βρίσκεται σε αναμονή των στοιχείων από τις τράπεζες.

• Αντώνης Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας. Ελέγχεται μετά από καταγγελία που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης.

• Νίκος Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πελλοπονήσου. Ο έλεγχος ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2011 και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων από τις τράπεζες.

• Παναγιώτης Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στη Δίωξη.

• Ελπίδα Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Βορείου Αιγαίου για την περίοδο που ήταν βουλευτής.

• Φίλιππος Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου.

• Αλέξανδρος Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλίας ενώ η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

• Λεωνίδας Τζάνης, πρώην υφυπουργός εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ. Ελέγχεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».

• Ιωάννης Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και προέκυψε εξ’ αιτίας της εμπλοκής του, ως δικηγόρος, σε διάφορες εταιρίες, για τις οποίες η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια συγκεκριμένης έρευνας που διεξάγει. Έχει ζητηθεί ο έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων.

• Αναστάσιος Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ. Διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος και έλεγχος των τραπεζικών του λογαριασμών στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.

• Ιωάννης Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ. Ξεκίνησε έλεγχος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

• Απόστολος Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ. Έχει γίνει καταγγελία για παράνομο πλουτισμό. Κατόπιν αυτής εκδόθηκε εντολή έρευνας. Ελέγχονται τα εισοδήματα και οι δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κατά τα έτη 2000-12 καθώς και η περιουσιακή του κατάσταση βάσει των δηλώσεων Ε9 που έχει υποβάλλει. Έχουν ζητηθεί στοιχεία και για τις μετακινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών και τα αποτελέσματα αναμένονται.

• Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη Ν.Δ. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας προς το Σώμα Επιθεωρητών ΣΕΕΔ. Έχει ζητηθεί άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τα τραπεζικά ιδρύματα και τα αποτελέσματα αναμένονται.

• Νικόλαος Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών.

• Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας.

• Φώτης Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ.

• Δημήτρης Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη.

• Χρήστος Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών.

• Κωνσταντίνος Λιάσκας, πρώην υπουργός

• Χρήστος Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί Νέας Δημοκρατίας.

• Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελίας για παράνομο πλουτισμό.

• Μιχάλης Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην δήμαρχος Μελίκης. Ελέγχεται μετά από καταγγελία για παράνομο πλουτισμό.

• Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου. Ελέγχεται κατόπιν καταγγελιών για παράνομο πλουτισμό.

• Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης