Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά στις 917 μονάδες μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με εμφανή όμως την αδυναμία να ξεφύγει από την ζώνη των 920 μονάδων
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 917 μονάδες, με επίκεντρο την Εθνική στο +4,95% και με υψηλό ημέρας +7,89% ενώ με κέρδη έκλεισε και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με εξαίρεση την ΔΕΗ -2,42% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες αλλά και την δεικτοβαρή Coca Cola -0,69%.
O όγκος και ο τζίρος ενισχύθηκαν από τα πακέτα μετοχών ( 16 εκατ. ευρώ ) αλλά και του ομολόγου της EΛΒΑΛΧΑΚΟΡ ( 5,6 εκατ. ευρώ) την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του στην αγορά ομολόγων στο ΧΑ, καλύπτοντας το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Επίσης, αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές στην ΔΕΗ καλύπτοντας το υπόλοιπο 20% του συνολικού τζίρου καθώς ήταν οι ουρές της χθεσινής συνεδρίασης όπου και πραγματοποιήθηκε το rebalancing του δείκτη MSCI .
Η εκτόξευση του πληθωρισμού στα υψηλά ετών και η έκρηξη της πανδημίας συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές ενώ η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται σε επιλεκτικές μετοχές.
Με απώλειες -2,42% έκλεισε η ΔΕΗ η οποία μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης μετοχικόυ κεφαλαίου των 1,35 εκατ. ευρώ όπου της άνοιξε τον δρόμο να εισαχθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard.
Από σήμερα 17/11 η ΔΕΗ εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard Greece και έτσι προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά η πραγματική αξία της ΔΕΗ δεν είναι στα 10 ευρώ και η αποτίμηση στα 3,85 δισεκ. με το P/E 152 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 και με απόδοση ιδίων κεφαλαίων μηδέν… συνεχίζει να είναι πανάκριβη.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη, διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημα με την Eurobank +0,63%, Alpha Bank +0,59% και Πειραιώς +0,42%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά στις 917 μονάδες μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με εμφανή την αδυναμία όμως να ξεφύγει από την ζώνη των 920 μονάδων όπου αποτελεί την πρώτη αντίσταση.
Χωρίς νέους καταλύτες ο μέγιστος στόχος για την αγορά το 2021 είναι οι 940 με 950 μονάδες στο θετικό σενάριο ενώ αν λάβουμε υπόψη μας μια διόρθωση διεθνώς η αγορά μπορεί να δοκιμάσει τις 850 μονάδες .
Τα βλέμματα την Παρασκευή 19/11 - Moody's, παράγωγα, αποτελέσματα Πειραιώς
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 19/11, καθώς η Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου ενώ λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων .
Επίσης το βράδυ της ίδια ημέρας αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Σημειώνεται ότι η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα με χαμηλότερη βαθμολογία έναντι S&P και Fitch, στο Βa3, με σταθερές προοπτικές
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν είναι το πιθανότερο σενάριο παρ΄ ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα αλλά μόνο οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Εάν δεν υπάρξει αναβάθμιση ούτε των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητική έκπληξη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,03%..
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική +7,89% αλλά και σε επιλεγμενες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ... o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,2% και o Γενικός Δείκτης στο +0,98%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,87% στις 917 μονάδες έχοντας υψηλό στις 918,89 μονάδες και χαμηλό τις 910,49 μονάδες.
Οι καθαρές συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα και τις συναλλαγές στην ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 21,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 40,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,6 εκατ. διακινήθηκαν ούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 21,3 εκατ. ευρώ και όγκου 10,66 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 7,48 εκατ. τεμάχια αξίας 7,2 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 2,69 εκατ. τεμάχια αξίας 2,99 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 389 χιλ. τεμάχια αξίας 3,96 εκατ. ευρώ, η Jumbo 71,9 χιλ. τεμάχια αξίας 967 χιλ. ευρώ. και ο ΟΛΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 549 χιλ. ευρώ.
Επίσης, δύο πακέτα συνολικής αξίας 5,62 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ομόλογο της ΕΛΒΑΛ ΧΑΚΟΡ την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στην αγορά ομολόγων του ΧΑ.
Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι των ομολογιών θα λαμβάνουν επιτόκιο 2,45% σύμφωνα με όσα καθορίστηκαν βάση της προσφοράς και η διάρκεια του ομολόγου είναι 7 έτη.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 920 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 904 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και ακολουθούν οι 900 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν την αγορά στις 895 μονάδες και ακολουθούν οι 880 - 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 615 - 620 μονάδες και οι 635 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 575 - 570 μονάδες, οι 565 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,21%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το 10ετές στο 1,21% και το Ιταλικό 10ετές στο 0,99% με επίκεντρο την εκτόξευση του πληθωρισμού.
Οι τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι είναι πολύ απίθανη η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν έπεισαν τους επενδυτές
Σημειώνεται ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, σε υπερδιπλάσια επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού αποδεικνύονται τώρα μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι πίστευαν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να αναθεωρήσουν την νομισματική τους πολιτική.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,21% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99% και με το μεταξύ τους spread στις 22 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 95 μονάδες ή 0,95% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Attica Bank – Το ύψος της ΑΜΚ των 240 εκατ. δεν φτάνει.... απαιτούνται 450 – 500 εκατ.
Επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται στην Attica Bank, όπου οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου παρατείνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Η βασική στρατηγική που ακολουθείται έως σήμερα είναι λανθασμένη, καθώς έχει οριοθετηθεί χωρίς καμία τεκμηρίωση το ύψος της αύξησης κεφαλαίου στα 240 εκατ. ευρώ.
Η ενημέρωση που έχουν λάβει οι βασικοί ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Bain Capital και η Ellington, είναι ότι από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις θα εγγραφούν άλλα 240 εκατ. ζημίες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Attica Bank, κατά δήλωση της, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, με βάση τα IFRS9 και όχι 186 εκατ. που αναφέρει στις ανακοινώσεις της.
Οπότε με την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ άπαξ και θα εμφανίσει ζημία 240 εκατ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις θα συνεχίσει επί της ουσίας να έχει μηδενικά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η αύξηση κεφαλαίου να είναι της τάξεως των 450 – 500 εκατ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το μείζονος σημασίας κεφαλαιακό πρόβλημα της Attica Bank.
Τόσο η Bain Capital που συμμετέχει στη διαδικασία διεκδίκησης της Attica Bank, όσο και η Ellington θέτουν το εξής θέμα: ζητούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει όλη τη ζημιά της Attica Bank και μετά να εμφανιστούν ως «σωτήρες» της τράπεζας καταβάλλοντας νέα κεφάλαια.
Δηλαδή ζητούν ο Έλληνας φορολογούμενος να αναλάβει όλη τη ζημιά της Attica Bank, που υπολογίζεται σε 550 – 600 εκατ. και εν συνεχεία να έρθει ένα διεθνές fund και με 100 – 150 εκατ. να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, η οποία θα είναι «καθαρή».
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 68,2% της Attica Bank.
Που εμπλέκεται η DGComp, ESM και SSΜ
Η DGComp είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιολογεί θέματα κρατικής βοήθειας (state aid).
Ο ESM είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, στον οποίο υπάγεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο SSM είναι ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, που ενώ δεν εποπτεύει την Attica Bank την παρακολουθεί ως τραπεζική αρχή.
Το πρόβλημα λοιπόν με όλους αυτούς τους θεσμούς είναι ότι θεωρούν μόνο τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΣΜΕΔΕ ως κρατική βοήθεια.
Επομένως πρέπει να συμμετάσχει και ένας ιδιώτης επενδυτής με 20 – 30 εκατ. για να δικαιολογήσει τα προσχήματα.
Ωστόσο τόσο η Bain Capital όσο και η Ellington δεν θέλουν να επενδύσουν 20 – 30 εκατ. εάν δεν έχουν τη διαβεβαίωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι θα καλύψει και τις τωρινές και τις μελλοντικές ζημιές της Attica Bank.
Δηλαδή ζητούν άλλος να καλύψει τις ζημιές και να εμφανιστούν αυτοί εκ του ασφαλούς επενδυτές.
Αυτό βέβαια δεν ονομάζεται επένδυση, αλλά κάτι άλλο…
Η Attica Bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα, χωρίς κεφάλαια και με χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο.
Όποιος την πάρει θα το μετανιώσει πικρά που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τόσα χρήματα.
Η επικαιρότητα
Αν και το ΕΣΥ λειτουργεί εδώ και ημέρες στο «κόκκινο» με έκρηξη των αριθμών των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων ασθενών η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Αντιθέτως, υποστηρίζει πως η σημερινή στρατηγική που ακολουθεί θα συνεχιστεί, πως οι ισχύοντες περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους δεν θα αρθούν, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αποδίδουν καθώς διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και πως το κύριο βάρος δίνεται στην αύξηση των εμβολιασμών.
Την ίδια στιγμή, μελετάται το σενάριο η χορήγηση της γ’ δόσης να γίνεται νωρίτερα κατά ένα μήνα, και από τους έξι μήνες να γίνεται στους 5 μήνες καθώς παρατηρείται πως αρκετοί που είχαν εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες του 2021 νοσούν, μεταδίδουν και αρκετοί νοσηλευόνται σε νοσοκομεία.
Όσον αφορά την επιστράτευση των γιατρών, αναφέρεται πως μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 40 ιδιώτες γιατροί από τους Ιατρικούς Συλλόγους Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, αριθμός που ανταποκρίνεται περίπου στο 50% στις απαιτήσεις που είχε θέσει το υπουργείου Υγείας, το οποίο επισημαίνει πως αν τα επόμενα 24ωρα δεν καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε θα προχωρήσει στην αποστολή των φύλλων επίταξης των υπηρεσιών υγείας ιδιωτών γιατρών.
Ήπιες απώλειες στις ασιατικές αγορές
Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα 17/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές παρά την άνοδο της Wall Street λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,40%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,16%.
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 17/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη νέα έξαρση της πανδημίας και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της ΕΕ, να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύθηκε το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι διπλάσιο και από τον στόχο που έχει θέσει η Bank of England.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,2% το 12μηνο έως τον Οκτώβριο του 2021 έναντι 3,1% τον Σεπτέμβριο,
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,35%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο +0,51% ( 27,84 δολ. )
Ήπια άνοδος στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική +5%
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα με εξαίρεση την Εθνική η οποία κατέγραψε ισχυρά κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8210 ευρώ, με άνοδο +4,95% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1115 ευρώ, με άνοδο +0,59% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ, με άνοδο +0,42% με όγκο 1,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9660 ευρώ, με άνοδο +0,63% με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,1350 ευρώ, με άνοδο +4,95%, με όγκο 5,2 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε 17,20 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λόγω ΔΕΗ και πακέτων
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα και την ΔΕΗ.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ +4,79%, Τέρνα Ενεργειακή +4,51%, ΕΛΠΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνο ΔΕΗ και Coca Cola..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,22 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση στα 11,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με άνοδο +0,94% και αποτίμηση 6,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,07 ευρώ, με πτώση -2,42% και αποτίμηση 3,85 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,60 ευρώ, με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,13 ευρώ, με άνοδο +1,39% και αποτίμηση 4,63 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,34 ευρώ, με άνοδο +2,76% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,42 ευρώ, με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,51 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με άνοδο +2,44% και κεφαλαιοποίηση 805 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,97 ευρώ, με άνοδο +4,79% και κεφαλαιοποίηση 739 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,02990 ευρώ, με άνοδο +3,82% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,21% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 22 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με το ελληνικό 10ετές στο 1,21% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99% με επίκεντρο την έκρηξη του πληθωρισμού.
Oι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι είναι πολύ απίθανη η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν έπεισαν τους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 1,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης από 146 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,95% ή 95 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται ήμερα 17/11 στις αγορές της Ευρώπης καθώς οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι είναι πολύ απίθανη η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν έπεισαν τους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων είχαν περιοριστεί απόρροια των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/11/2021 στο -0,24% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
O όγκος και ο τζίρος ενισχύθηκαν από τα πακέτα μετοχών ( 16 εκατ. ευρώ ) αλλά και του ομολόγου της EΛΒΑΛΧΑΚΟΡ ( 5,6 εκατ. ευρώ) την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του στην αγορά ομολόγων στο ΧΑ, καλύπτοντας το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Επίσης, αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές στην ΔΕΗ καλύπτοντας το υπόλοιπο 20% του συνολικού τζίρου καθώς ήταν οι ουρές της χθεσινής συνεδρίασης όπου και πραγματοποιήθηκε το rebalancing του δείκτη MSCI .
Η εκτόξευση του πληθωρισμού στα υψηλά ετών και η έκρηξη της πανδημίας συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές ενώ η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να τοποθετούνται σε επιλεκτικές μετοχές.
Με απώλειες -2,42% έκλεισε η ΔΕΗ η οποία μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης μετοχικόυ κεφαλαίου των 1,35 εκατ. ευρώ όπου της άνοιξε τον δρόμο να εισαχθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard.
Από σήμερα 17/11 η ΔΕΗ εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard Greece και έτσι προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank και Alpha Bank.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά η πραγματική αξία της ΔΕΗ δεν είναι στα 10 ευρώ και η αποτίμηση στα 3,85 δισεκ. με το P/E 152 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 και με απόδοση ιδίων κεφαλαίων μηδέν… συνεχίζει να είναι πανάκριβη.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη, διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημα με την Eurobank +0,63%, Alpha Bank +0,59% και Πειραιώς +0,42%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά στις 917 μονάδες μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με εμφανή την αδυναμία όμως να ξεφύγει από την ζώνη των 920 μονάδων όπου αποτελεί την πρώτη αντίσταση.
Χωρίς νέους καταλύτες ο μέγιστος στόχος για την αγορά το 2021 είναι οι 940 με 950 μονάδες στο θετικό σενάριο ενώ αν λάβουμε υπόψη μας μια διόρθωση διεθνώς η αγορά μπορεί να δοκιμάσει τις 850 μονάδες .
Τα βλέμματα την Παρασκευή 19/11 - Moody's, παράγωγα, αποτελέσματα Πειραιώς
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 19/11, καθώς η Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου ενώ λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων .
Επίσης το βράδυ της ίδια ημέρας αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Σημειώνεται ότι η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα με χαμηλότερη βαθμολογία έναντι S&P και Fitch, στο Βa3, με σταθερές προοπτικές
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν είναι το πιθανότερο σενάριο παρ΄ ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα αλλά μόνο οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Εάν δεν υπάρξει αναβάθμιση ούτε των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα είναι αρνητική έκπληξη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,03%..
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική +7,89% αλλά και σε επιλεγμενες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ... o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,2% και o Γενικός Δείκτης στο +0,98%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,87% στις 917 μονάδες έχοντας υψηλό στις 918,89 μονάδες και χαμηλό τις 910,49 μονάδες.
Οι καθαρές συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα και τις συναλλαγές στην ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 21,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 40,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,6 εκατ. διακινήθηκαν ούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 21,3 εκατ. ευρώ και όγκου 10,66 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 7,48 εκατ. τεμάχια αξίας 7,2 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 2,69 εκατ. τεμάχια αξίας 2,99 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 389 χιλ. τεμάχια αξίας 3,96 εκατ. ευρώ, η Jumbo 71,9 χιλ. τεμάχια αξίας 967 χιλ. ευρώ. και ο ΟΛΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 549 χιλ. ευρώ.
Επίσης, δύο πακέτα συνολικής αξίας 5,62 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ομόλογο της ΕΛΒΑΛ ΧΑΚΟΡ την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στην αγορά ομολόγων του ΧΑ.
Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι των ομολογιών θα λαμβάνουν επιτόκιο 2,45% σύμφωνα με όσα καθορίστηκαν βάση της προσφοράς και η διάρκεια του ομολόγου είναι 7 έτη.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 917 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 920 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 904 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και ακολουθούν οι 900 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν την αγορά στις 895 μονάδες και ακολουθούν οι 880 - 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 615 - 620 μονάδες και οι 635 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 575 - 570 μονάδες, οι 565 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,21%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το 10ετές στο 1,21% και το Ιταλικό 10ετές στο 0,99% με επίκεντρο την εκτόξευση του πληθωρισμού.
Οι τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι είναι πολύ απίθανη η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν έπεισαν τους επενδυτές
Σημειώνεται ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, σε υπερδιπλάσια επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού αποδεικνύονται τώρα μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι πίστευαν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να αναθεωρήσουν την νομισματική τους πολιτική.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,21% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99% και με το μεταξύ τους spread στις 22 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 95 μονάδες ή 0,95% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Επικίνδυνα παιχνίδια στην Attica Bank – Το ύψος της ΑΜΚ των 240 εκατ. δεν φτάνει.... απαιτούνται 450 – 500 εκατ.
Επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται στην Attica Bank, όπου οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου παρατείνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Η βασική στρατηγική που ακολουθείται έως σήμερα είναι λανθασμένη, καθώς έχει οριοθετηθεί χωρίς καμία τεκμηρίωση το ύψος της αύξησης κεφαλαίου στα 240 εκατ. ευρώ.
Η ενημέρωση που έχουν λάβει οι βασικοί ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Bain Capital και η Ellington, είναι ότι από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις θα εγγραφούν άλλα 240 εκατ. ζημίες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Attica Bank, κατά δήλωση της, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, με βάση τα IFRS9 και όχι 186 εκατ. που αναφέρει στις ανακοινώσεις της.
Οπότε με την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ άπαξ και θα εμφανίσει ζημία 240 εκατ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις θα συνεχίσει επί της ουσίας να έχει μηδενικά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Για το λόγο αυτό απαιτείται η αύξηση κεφαλαίου να είναι της τάξεως των 450 – 500 εκατ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το μείζονος σημασίας κεφαλαιακό πρόβλημα της Attica Bank.
Τόσο η Bain Capital που συμμετέχει στη διαδικασία διεκδίκησης της Attica Bank, όσο και η Ellington θέτουν το εξής θέμα: ζητούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει όλη τη ζημιά της Attica Bank και μετά να εμφανιστούν ως «σωτήρες» της τράπεζας καταβάλλοντας νέα κεφάλαια.
Δηλαδή ζητούν ο Έλληνας φορολογούμενος να αναλάβει όλη τη ζημιά της Attica Bank, που υπολογίζεται σε 550 – 600 εκατ. και εν συνεχεία να έρθει ένα διεθνές fund και με 100 – 150 εκατ. να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, η οποία θα είναι «καθαρή».
Προφανώς αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ελέγχει το 68,2% της Attica Bank.
Που εμπλέκεται η DGComp, ESM και SSΜ
Η DGComp είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αξιολογεί θέματα κρατικής βοήθειας (state aid).
Ο ESM είναι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, στον οποίο υπάγεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο SSM είναι ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, που ενώ δεν εποπτεύει την Attica Bank την παρακολουθεί ως τραπεζική αρχή.
Το πρόβλημα λοιπόν με όλους αυτούς τους θεσμούς είναι ότι θεωρούν μόνο τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΣΜΕΔΕ ως κρατική βοήθεια.
Επομένως πρέπει να συμμετάσχει και ένας ιδιώτης επενδυτής με 20 – 30 εκατ. για να δικαιολογήσει τα προσχήματα.
Ωστόσο τόσο η Bain Capital όσο και η Ellington δεν θέλουν να επενδύσουν 20 – 30 εκατ. εάν δεν έχουν τη διαβεβαίωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι θα καλύψει και τις τωρινές και τις μελλοντικές ζημιές της Attica Bank.
Δηλαδή ζητούν άλλος να καλύψει τις ζημιές και να εμφανιστούν αυτοί εκ του ασφαλούς επενδυτές.
Αυτό βέβαια δεν ονομάζεται επένδυση, αλλά κάτι άλλο…
Η Attica Bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα, χωρίς κεφάλαια και με χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο.
Όποιος την πάρει θα το μετανιώσει πικρά που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τόσα χρήματα.
Η επικαιρότητα
Αν και το ΕΣΥ λειτουργεί εδώ και ημέρες στο «κόκκινο» με έκρηξη των αριθμών των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων ασθενών η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Αντιθέτως, υποστηρίζει πως η σημερινή στρατηγική που ακολουθεί θα συνεχιστεί, πως οι ισχύοντες περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους δεν θα αρθούν, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα αποδίδουν καθώς διαφαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και πως το κύριο βάρος δίνεται στην αύξηση των εμβολιασμών.
Την ίδια στιγμή, μελετάται το σενάριο η χορήγηση της γ’ δόσης να γίνεται νωρίτερα κατά ένα μήνα, και από τους έξι μήνες να γίνεται στους 5 μήνες καθώς παρατηρείται πως αρκετοί που είχαν εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες του 2021 νοσούν, μεταδίδουν και αρκετοί νοσηλευόνται σε νοσοκομεία.
Όσον αφορά την επιστράτευση των γιατρών, αναφέρεται πως μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 40 ιδιώτες γιατροί από τους Ιατρικούς Συλλόγους Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, αριθμός που ανταποκρίνεται περίπου στο 50% στις απαιτήσεις που είχε θέσει το υπουργείου Υγείας, το οποίο επισημαίνει πως αν τα επόμενα 24ωρα δεν καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός, τότε θα προχωρήσει στην αποστολή των φύλλων επίταξης των υπηρεσιών υγείας ιδιωτών γιατρών.
Ήπιες απώλειες στις ασιατικές αγορές
Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα 17/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές παρά την άνοδο της Wall Street λόγω των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,40%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,25% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,16%.
Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 17/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τη νέα έξαρση της πανδημίας και την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της ΕΕ, να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.
Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύθηκε το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι διπλάσιο και από τον στόχο που έχει θέσει η Bank of England.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,2% το 12μηνο έως τον Οκτώβριο του 2021 έναντι 3,1% τον Σεπτέμβριο,
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,35%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο +0,51% ( 27,84 δολ. )
Ήπια άνοδος στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική +5%
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα με εξαίρεση την Εθνική η οποία κατέγραψε ισχυρά κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8210 ευρώ, με άνοδο +4,95% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1115 ευρώ, με άνοδο +0,59% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ, με άνοδο +0,42% με όγκο 1,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9660 ευρώ, με άνοδο +0,63% με όγκο 9,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,58 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,07 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 477 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 4,1350 ευρώ, με άνοδο +4,95%, με όγκο 5,2 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε 17,20 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 342 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λόγω ΔΕΗ και πακέτων
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα και την ΔΕΗ.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ +4,79%, Τέρνα Ενεργειακή +4,51%, ΕΛΠΕ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν μόνο ΔΕΗ και Coca Cola..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,22 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση στα 11,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με άνοδο +0,94% και αποτίμηση 6,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,07 ευρώ, με πτώση -2,42% και αποτίμηση 3,85 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,60 ευρώ, με άνοδο +2,16% και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,13 ευρώ, με άνοδο +1,39% και αποτίμηση 4,63 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,34 ευρώ, με άνοδο +2,76% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,42 ευρώ, με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,51 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με άνοδο +2,44% και κεφαλαιοποίηση 805 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,97 ευρώ, με άνοδο +4,79% και κεφαλαιοποίηση 739 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,02990 ευρώ, με άνοδο +3,82% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,21% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 22 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με το ελληνικό 10ετές στο 1,21% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99% με επίκεντρο την έκρηξη του πληθωρισμού.
Oι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι είναι πολύ απίθανη η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν έπεισαν τους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 1,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης από 146 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,95% ή 95 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται ήμερα 17/11 στις αγορές της Ευρώπης καθώς οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι είναι πολύ απίθανη η οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν έπεισαν τους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Το τελευταίο διάστημα οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων είχαν περιοριστεί απόρροια των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/11/2021 στο -0,24% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών