Στη ζώνη των 800 με 830 ή 850 μονάδων θα δημιουργηθεί μια βάση στήριξης… αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 940-950 μονάδες έως το τέλος του 2021
Θετικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, με τον Dax στην Γερμανία +0,90%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο +1,8% ενώ και οι βασικοί δείκτες στην Wall Street καταγράφουν άνοδο πέριξ του +1%.
Οι επενδυτές λειτούργησαν ενστικτωδώς αλλά πανικοβλημένοι με τον εφιάλτη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και των lockdown να επιστρέφει, σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας….χωρίς να έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα για το κατά πόσο η Omicron είναι επικίνδυνη ή θανατηφόρος με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι τα συμπτώματα είναι ήπια…
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες με κρίσιμη την αντίσταση των 880 - 890 μονάδων.
Στη ζώνη των 800 με 830 ή 850 μονάδων θα δημιουργηθεί μια βάση στήριξης… αλλά όπως έχουμε αναλύσει και θα δικαιωθούμε… το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 940-950 μονάδες έως το τέλος του 2021.
Βραχυπρόθεσμα μπορεί να δούμε ξανά τις 880 μονάδες στην ανοδική κίνηση αλλά να μην περιμένετε πολλά από την ανοδική αντίδραση.
Μάλιστα για το 2022 έχουμε προβλέψει μέγιστη κίνηση έως τις 1.050 μονάδες αν και… θα δούμε τι θα συμβεί με τις μεταλλάξεις.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +3,42% και ακολούθησαν Εθνική +2,69%, Πειραιώς +1,97% και Eurobank +1,36%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Ελλάκτωρ +4,65%, ΕΧΑΕ +3,75%, Viohalco +3,64%...ενώ υποχώρησε μόνο η Coca Cola - 0,92%.
Μετά τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας τα οποία χαρακτηρίζονται πολύ καλά από τους αναλυτές,με την JP Morgan να πιστεύει ότι οι μετοχές της Εθνικής προσφέρουν έναν ελκυστικό τρόπο για να τοποθετηθεί κανείς την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, δίνοντας σύσταση overweight και τιμή στόχο στα 3,30 ευρώ.
Σήμερα 29/11 αναμένονται τα αποτελέσματα από την ΕΧΑΕ και αύριο 30/11 ανακοινώνουν οι ΔΕΗ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Ελλάκτωρ και την αυλαία των τραπεζών κλείνει η Alpha Bank.
Eπίσης, αύριο 30/11 θ απραγματοποιηθούν οι αλλαγές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.
Συνεχίστηκε η στρέβλωση στην Attica Bank
Συνεχίστηκε και σήμερα η στρέβλωση στην Attica Bank καθώς η μετοχή έκλεισε με κέρδη +12,5% μετά τις σωρευτικές απώλειες 70% το τελευταίο τετραήμερο ενώ και το δικαίωμα έκλεισε στο +65,85% στα 1,0780 ευρώ.
Σύμφωνα με τους όρους της ΑΜΚ- στην 1 παλαιά αντιστοιχούν 49,5265 νέες με τιμή 0,20 ευρώ - αν κάποιος αγόρασε σήμερα το δικαίωμα και εξασκήσει το δικαίωμα αγοράζει τις νέες μετοχές με τιμή 0,22 ευρώ η μία (0,20 ευρώ η τιμή διάθεσης συν την τιμή του δικαιώματος αναλογικά ανά νέα μετοχή) όταν η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 0,6030 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ξεκίνησε στις 25/11 με τιμή εκκίνησης τα 33,35 ευρώ και λήγει στις 3/12 .
H τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος έχει οριστεί στις 8/12 και με την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών να ξεκινά στις 14/12..
Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά, η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει κεφαλαιακά και έχει υποστεί καταστροφή με όρους επιχειρηματικής ανάπτυξης άπαξ και συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες στα προ προβλέψεων έσοδα ενώ το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με το Ellington θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank ζητώντας από το ΤΧΣ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,60% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,65%.
Λίγο πριν τις 15:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +4% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Ελλάκτωρ +5%, Jumbo +3,5%, Μυτιληναίος +3% ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,19% και ο Γενικός Δείκτης στο 1,93%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,44% στις 871 μονάδες έχοντας υψηλό στις 875,48 μονάδες και χαμηλό τις 863,98 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 21 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,4 εκατ.ευρώ και όγκου 3,02 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eθνική διακίνησε 381 χιλ.τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 525 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,64 εκατ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 13,3 χιλ. τεμάχια αξίας 196 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 40 χιλ. τεμάχια αξίας 551 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 447,2 χιλ. τεμάχια αξίας 1,67 εκατ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 871 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 865 μονάδων και ακολουθεί η κρίσιμη ζώνη των 880 - 890 μονάδων, οι 900 και οι 920 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 559 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 570 μονάδες και ακολουθούν οι 590, οι 600 και η ζώνη των 615- 625 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 520 και οι 500 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,29% - Στο επίκεντρο η νέα μετάλλαξη της covid - 19
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα μετάλλαξη της covid-19 στην Νότια Αφρική με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων .
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, με την πανδημία και τις μεταλλάξεις της, επανέρχονται τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown τα οποία θα ανακόψουν την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της στην ιταλική τηλεόραση RAI, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde διαμήνυσε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος του Covid-19 ή την παραλλαγή Όμικρον.
Η Ευρωπαία κεντρική τραπεζίτης θύμισε επίσης ότι σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική αναμένεται να ληφθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Επίσης, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν τίθενται λόγοι αμφιβολίας ότι θα σταματήσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP την άνοιξη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το PEPP θα τελειώσει εντελώς – τα ομόλογα που ωριμάζουν πρέπει να αντικατασταθούν και αυτές οι επανεπενδύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.
Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλα προγράμματα αγορών στην εργαλειοθήκη μας» είπε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,29% και το ιταλικό 10ετές στο 0,99% και με το μεταξύ τους spread στις 30 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 112 μονάδες ή 1,12% κοντά στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης
Τι μας έδειξε το 9μηνο 2021 των ελληνικών τραπεζών; - Ακόμη δεν είναι επενδύσιμες, πίεση στα έσοδα από τόκους
Τι μας έδειξε το 9μηνο του 2021 για τις ελληνικές τράπεζες;
Σε γενικές γραμμές αποδείχθηκε ότι με τις επιδόσεις τους οι τράπεζες έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν άπαξ και καταγράφεται μείωση των εντόκων εσόδων…
Η ανάλυση αυτή δεν στηρίζεται στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς μετά το sell off στις 26 Νοεμβρίου στις 29 Νοεμβρίου θα σημειωθεί αντίδραση και κάποιας μορφής ωραιοποίηση, αναφερόμαστε στην συνολική εικόνα των τραπεζών όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα.
Ο πυρήνας κερδοφορίας τους μειώνεται – δηλαδή τα έντοκα έσοδα - κυρίως γιατί με τις τιτλοποιήσεις NPEs παύουν να λογιστικοποιούν τόκους από τα προβληματικά δάνεια.
Ενώ σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση των NPEs και η Eurobank έγινε η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο αριθμό προβληματικών ανοιγμάτων εντούτοις η πίεση στα έντοκα έσοδα αποτελεί απόδειξη αδυναμίας…
Ποια τα βασικά συμπεράσματα;
1) Με την Alpha bank να ανακοινώνει αποτελέσματα 9μήνου στις 30 Νοεμβρίου 2021 οπότε απουσιάζει από το δείγμα, εντούτοις, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι έχουν ακόμη δρόμο οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να αποκαταστήσουν τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις.
2) Στο γ΄ τρίμηνο 2021 όλες οι τράπεζες είχαν κάμψη εσόδων από τόκους αλλά βελτίωση προμηθειών που ωστόσο οριοθετείται, δεν μπορούν να επιτυγχάνουν συνεχή αύξηση από έσοδα προμηθειών.
3) Η Eurobank είναι πρώτη ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο NPEs και με τον καλύτερο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Αντιθέτως η Πειραιώς βρίσκεται στο 39% και η Eurobank στο 72%.
Η Πειραιώς θα πρέπει να διενεργήσει πρόσθετες προβλέψεις για να ολοκληρώσει την φάση εξυγίανσης των προβληματικών της δανείων.
4) Με όρους κεφαλαίων καταγράφεται αύξηση ειδικά στην Εθνική τράπεζα, απόδειξη ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον και αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό στον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις στο 70,2%.
5)Τα δάνεια συνεχίζουν να μειώνονται καθώς οι αποπληρωμές και οι τιτλοποιήσεις είναι περισσότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.
6)Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται, ακόμη οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να παρουσιάσουν μια ωραία ιστορία προσέλκυσης επενδυτών.
Το να υποστηρίζουν ότι θα διανείμουν μέρισμα για το 2022, τον Μάρτιο του 2023… δεν αποτελεί και σπουδαίο χρηματιστηριακό δέλεαρ… υπάρχει χρόνος για να επανακαθοριστούν οι αποτιμήσεις έως τότε.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε κυρώσεις σε Reggeborgh και Atlas για συντονισμό στον Ελλάκτωρ – Πλήρης δικαίωση ΒΝ
Οι συνεχείς αποκαλύψεις του www.bankingnews.gr (BN) για τις συστηματικές παρανομίες που συντελέστηκαν στον Ελλάκτωρ από την πλευρά της Reggeborgh που κατέχει περίπου το 30% των μετοχών οδήγησαν την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναγνωρίσει ότι υπήρξε συντονισμός μετόχων, οι οποίοι παρασκηνιακά παραπλάνησαν την επενδυτική κοινότητα και τη γενική συνέλευση και μεθόδευσαν τον έλεγχο του Ελλάκτωρ.
Το Bankingnews.gr με μια συστηματική και εμπεριστατωμένη διερεύνηση των γεγονότων είχε αποκαλύψει πως η Reggeborgh παραβίαζε συστηματικά τους κανόνες του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Με βάση πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με 6 θετικές ψήφους υπέρ και 1 κατά, αναγνώρισε ότι όντως η Reggeborgh λειτούργησε συντονισμένα με τον μέτοχο Atlas και έτσι κατάφερε να διασφαλίσουν τον έλεγχο της γενικής συνέλευσης του Ελλάκτωρ.
Οι δόλιες μεθοδεύσεις των Ολλανδών της Reggeborgh ήρθαν στο φως, αποδεικνύουν την παραβατική τους συμπεριφορά και καταρρίπτουν το προσωπείο του δήθεν σοβαρού ξένου επενδυτή.
Για το bankingnews.gr οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δικαίωση, αλλά είναι μόνο ένα μέρος των αποκαλύψεων τις οποίες έχουμε προβεί, καθώς θα ακολουθήσει νέα μεγάλη έρευνα που θα αποκαλύψει σημεία και τέρατα στα οποία από πίσω για πολλοστή φορά βρίσκεται η Reggeborgh.
Ένα από τα δεκάδες άρθρα του bankingnews για τις παρανομίες τις Reggeborgh στις 2 Νοεμβρίου 2021
Νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σκοτεινές διαδρομές μετοχών της Ελλάκτωρ που έκρυβε ο ολλανδός επενδυτής, αποκαλύπτει η έρευνα του Bankingnews.
Σκοτεινό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την υπόθεση του πακέτου μετοχών της Ελλάκτωρ που είχαν εντοπιστεί στην κυπριακή τράπεζα Astro Bank και ξαφνικά αγοράστηκαν από την επενδυτική εταιρεία Atlas που ανήκει σε φίλους του Χόλτερμαν της Reggeborgh.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση συγκάλυψης όμως είχαν διαπραχθεί σειρά χρηματιστηριακών παραβάσεων ίσως και ποινικά αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος.
Οι μετοχές που ήταν περίπου 4,5% της εταιρίας δεν βρέθηκαν στην λιβανέζικης ιδιοκτησίας κυπριακή τράπεζα, από θαύμα, ούτε είναι λιβανέζικα γλυκά που παρασκεύασε ζαχαροπλάστης.
Ο «μάγερας» πάντως, ίσως και παρκαδόρος είναι γνωστός στην ελληνική αγορά.
Με αμφιλεγόμενη προϊστορία στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχε νομικές εκκρεμότητες και μετακινήθηκε σε άλλη αγορά και έγινε διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Αρχιρόδον.
Πρόκειται για τον Ηλία Λιανό που ήταν συνέταιρος του μακαρίτη Τζόνη Μαρκόπουλου, μετόχου και στη συνέχεια ιδιοκτήτης της Proton Bank, παίκτης των δομημένων ομολόγων που κατέστρεψαν μερικά ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Η. Λιανός παρά την θύελλα που είχαν προκαλέσει υποθέσεις όπως εκείνη του Λαυρεντιάδη κλπ κατάφερε να επιβιώσει αλώβητος και άλλαξε πεδίο δραστηριοτήτων αναλαμβάνοντας κορυφαία θέση στην Αρχιρόδον, η έδρα της οποίας βρίσκεται – τι σύμπτωση - στην Ολλανδία.
Αυτός, με χρηματοδότηση Χόλτερμαν του επικεφαλής της Reggeborgh, αγόρασε τις μετοχές και τις «πάρκαρε» στην εξωτική Astro bank.
Μάλιστα η όλη επιχείρηση γιορτάστηκε με μια φιλική συνάντηση των πρωταγωνιστών, με τον διευθύνοντα της Astro Bank να απολαμβάνει την θαλασσινή ατμόσφαιρα στο κομψό κότερο του ολλανδού που ονομάζεται Lars.
Βέβαια η Astro Bank δεν συνεργάζονταν πρώτη φορά με τον Χόλτερμαν.
Την εντοπίσαμε παλαιότερα να έχει αγοράσει μετοχές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στον ολλανδό.
Αυτή τη φορά όμως αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική.
Όταν έγινε γνωστό ότι είχαν φθάσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοιχεία που αποκάλυπταν τον πραγματικό ιδιοκτήτη των μετοχών, τα πράγματα άλλαξαν.
Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πως ενημερώθηκε ο «σοβαρός» ολλανδός επενδυτής ότι τον πήραν… είδηση.
Τέλος πάντως όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν το ίδιο κόλπο και επειδή αν εμφανίζονταν να αγοράζει τις μετοχές, η Reggeborgh, θα ξεπερνούσε το 33% και θα υποχρεώνονταν σε δημόσια πρόταση, απευθύνθηκαν σε φίλους.
Επιστρατεύτηκε η επενδυτική εταιρεία Atlas, παλιοί γνώριμοι και συνεργάτες του Χόλτερμαν οι οποίοι από το πουθενά ανακάλυψαν την μικρή κυπριακή τράπεζα και το πολύτιμο χαρτοφυλάκιο που έκρυβε.
Κάτι εντυπωσιακές συμπτώσεις....
Η επικαιρότητα
Δεδομένα θα πρέπει να θεωρούνται τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ύστερα από τον παγκόσμιο συναγερμό που έχει σημάνει η εξάπλωση της νέας παράλλαξης Omicron, η οποία αναγκάζει τη μια χώρα μετά την άλλη να ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ταξιδιωτικούς περιορισμούς ακόμα και κλείσιμο των συνόρων.
Αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό της που προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα στους εμβολιασμένους και ότι τα όποια μέτρα, εάν χρειαστεί, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, η παράλλαξη Omicron δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς.
Μέχρι να αποδειχθεί – και επισήμως – το κατά πόσο σοβαρή είναι η νέα παράλλαξη, η κυβέρνηση διαμηνύει πως παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα πράττει, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή στοχεύει στους αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, στην αύξηση των εμβολιασμών και στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει σήμερα Δευτέρα 29/11 στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ενώ αύριο Τρίτη 30/11 θα συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών, όπου και εκεί θα συζητηθούν τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην επόμενη φάση.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν θα επιβληθεί lockdown εντός των επόμενων εβδομάδων, κάτι που μάλλον θα κριθεί από το πόσο σοβαρή είναι η νέα παράλλαξη, και το κυριότερο εάν αυτή διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 29/11 οι ασιατικές αγορές καθώς, επανέρχονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,63%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,06% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,92%.
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το sell off της Παρασκευής 26/11
Ανακάμπτουν σήμερα 29/11 οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά το sell off της Παρασκευής 26/11, λόγω της μετάλλαξης της covid-19 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής.
Oι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για το εάν η παραλλαγή θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει το Reuters.
Στο μεταξύ, η Isabel Schnabel, μέλος της μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έφθασε στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο και θα είναι πρόωρη μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,6%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,90%, ο S&P 500 στο +1,1%, ο Nasdaq στο +1,4% και το ETF GREC στο +2,9% ( 26,26 δολ. )
Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές όπως ήταν αναμενόμενο, μετά το sell off της περασμένης Παρασκευής 26/11 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τράπεζες..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,63 ευρώ, με άνοδο +2,69% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0445 ευρώ, με άνοδο +3,42% με όγκο 7,68 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2950 ευρώ, με άνοδο +1,97% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8954 ευρώ, με άνοδο +1,36% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,06 ευρώ, με άνοδο +1,44% και κεφαλαιοποίηση 473 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,6030 ευρώ, με άνοδο +12,50% και με όγκο 47 χιλ. τεμάχια
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,86 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +4,65%, ΕΧΑΕ +3,75%, Viohalco +3,64%...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισε μόνο η Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,03 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση στα 10,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με άνοδο +0,90% και αποτίμηση 6,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,40 ευρώ, με άνοδο +1,95% και αποτίμηση 3,59 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,33 ευρώ, με άνοδο +0,65% και αποτίμηση 4,35 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με άνοδο +2,77% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,86 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με άνοδο +3,4% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,36 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,23 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 770 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8160 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 681 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0281 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,29% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 30 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29/11 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα μετάλλαξη της covid-19 στην Νότια Αφρική.
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, οι μεταλλάξεις της πανδημίας επαναφέρουν την επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων και των lockdown τα οποία θα ανακόψουν την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Το ελληνικό 10ετές 1,29% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης από 162 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης, κοντά στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,06% ή 106 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφονται σήμερα 29/11 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την νέα μετάλλαξη της covid-19 στην Νότια Αφρική.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Νοεμβρίου του 2021 στο 0,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/11/2021 στο -0,31% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών