Oι επενδυτές ανησυχούν για το εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών
(upd14) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 876 μονάδες, μηδενίζοντας τις αρχικές απώλειες στις δημοπρασίες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και με τις ανησυχίες για την παράλλαξη Omicron να αυξάνονται και να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Οι επενδυτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι για ανάληψη ρίσκου έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση εάν η παράλλαξη Omicron της Covid -19 είναι πιο μεταδοτική και γενικότερα, πιο επικίνδυνη.
Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις προχωρούν στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για άλλη μια φορά ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο φόβος νέων lockdown προσώρας απομακρύνεται...
Στον αντίποδα, πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -1,4% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -1,2%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876 μονάδες, ενώ οι προσδοκίες να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα μειώνονται…με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται εντός έτους στις 900 μονάδες ενώ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την επιδείνωση της πανδημίας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες πέριξ του -2% γύρισαν θετικά, για να επανέλθουν πτωτικά...ενώ στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο στο υψηλό της ημέρας..
Ειδικότερα, με κέρδη +1,44% έκλεισε Eurobank από χαμηλό ημέρας -1,64%, ενώ ήπια υποχώρησαν Πειραιώς -0,62%, Alpha Bank -0,24% και Εθνική -0,19%.
Συνεχίστηκε και σήμερα η στρέβλωση στην Attica Bank με την μετοχή να κλείνει με κέρδη +1,94% στα 0,5260 ευρώ ενώ με πτώση 78,21% έκλεισε το δικαίωμα της Attica Bank στα 0,10 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ξεκίνησε στις 25/11 με τιμή εκκίνησης τα 33,35 ευρώ ενώ αύριο 3/12 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του
Σύμφωνα με τους όρους της ΑΜΚ - στην 1 παλαιά αντιστοιχούν 49,5265 νέες με τιμή 0,20 ευρώ - αν κάποιος αγόρασε σήμερα το δικαίωμα και εξασκήσει το δικαίωμα αγοράζει τις νέες μετοχές με τιμή 0,20 ευρώ η μία (0,20 ευρώ η τιμή διάθεσης συν την τιμή του δικαιώματος αναλογικά ανά νέα μετοχή) όταν η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 0,5260 ευρώ.
H τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος έχει οριστεί στις 8/12 και με την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών να ξεκινά στις 14/12..
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ +1,53% και Τέρνα Ενεργειακή +1,2% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση Sarantis -1,94% και Viohalco -1,85%.
Η ΕΚΤ μεταθέτει για 3 Φεβρουαρίου 2022, αντί για 16/12, τις αποφάσεις της για το πρόγραμμα πανδημίας και την Ελλάδα
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Παρά το γεγονός, ότι η εμφάνιση της παράλλαξης Omicron έχει μειώσει την πιθανότητα της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες η έκρηξη του πληθωρισμού προμηνύει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής C. Lagarde θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς απ΄ότι φαίνεται ο πληθωρισμός παραμένει και δεν είναι παροδικός.
Με βάση πληροφορίες η C. Lagarde, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Ενώ η παράλλαξη Οmicron ακόμη δεν μας έχει δείξει εάν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη διαιώνιση της πανδημίας, εντούτοις με πρόσχημα την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί θα επιτρέψει στη Lagarde να αναβάλει για δύο μήνες ουσιαστικά τις τελικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, εντάχθηκε από το παράθυρο στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,20%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 2,5% με 3%.
Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βγουν από το πρόγραμμα πανδημίας, που αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας, ενώ προφανώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδας κοντά στα 33 δις. δεν επαρκεί για να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ γνωρίζει την πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και δεν θα επιτρέψει να εκτεθούν στους κερδοσκοπικούς κινδύνους οι ελληνικοί τίτλοι.
Για το λόγο αυτό είχε εξεταστεί να δοθεί ένα waiver, δηλαδή μια επέκταση, ειδικά για την Ελλάδα του προγράμματος πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα ανοίξει την πόρτα στην Fed για να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη -1%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες πλησίον του +2% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,52%
Περί τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς +1,38% αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips να επιχειρεί ανοδικά, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,28% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,30%.
Περί τις 16:00, εντάθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,84%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% στις 876 μονάδες έχοντας υψηλό στις 879,84 μονάδες και χαμηλό τις 869,85 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,58 εκατ. ευρώ και όγκου 103 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 865 – 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 895 – 900 μονάδων, οι 925, οι 935 και οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 565 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 – 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615- 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 535 και οι 500 μονάδες.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,19% - Στο επίκεντρο η νέα παράλλαξη της covid - 19 και ο πληθωρισμός
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη της covid-19 και τον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων..
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, η επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της παράλλαξης Omicron θα ανακόψει την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,98% και με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 117 μονάδες ή 1,17% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.
Οι οίκοι αξιολόγησης αλλάζουν στρατηγική για την Ελλάδα – Χωρίς επενδυτική βαθμίδα, εάν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές
Οι βασικοί οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s, η Standard and Poor’s, η Fitch και η DBRS δεν θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή BBB- και υψηλότερα εάν πρωτίστως δεν έχει αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές…
Ενώ λανθασμένα πολλοί υποστηρίζουν ότι η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα έρθει από την πορεία της οικονομίας, φαίνεται ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν το εάν και εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Ως γνωστό η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής από τους οίκους αξιολόγησης :
α) Moody’s Ba3 με σταθερές προοπτικές… απαιτούνται 3 κλίμακες για να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
β) Standard and Poor’s BB με θετικές προοπτικές… απαιτούνται 2 κλίμακες μέχρι να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
γ) Fitch ΒΒ με σταθερές προοπτικές…2 κλίμακες μέχρι να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
δ) DBRS BB με θετικές προοπτικές 2 κλίμακες μέχρι να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
Είναι προφανές ότι το 2022 κάποια στιγμή τον Μάρτιο 2022 θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ακόμη μια κλίμακα π.χ. σε ΒΒ+ αλλά η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, ουσιαστικά η έξοδος από την ζώνη των junk bond των κερδοσκοπικών ομολόγων θα πραγματοποιηθεί υπό δύο αιρέσεις…
1)Οι πολιτικές εξελίξεις όπως διαμορφωθούν μετά τις εκλογές να διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της Ελλάδος.
Π.χ. μια κυβέρνηση συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκη δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα διασφάλιζε αυτή την προοπτική.
Επειδή τίποτε δεν είναι θέσφατο και δεδομένο αναβάθμιση θα υπάρξει μόνο εάν υπάρχει σαφές πολιτικό τοπίο.
2)Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ξανά κρίση χρέους άπαξ και έχει προσεγγίσει τα 400 δισεκ. και μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό σοκ στα ελληνικά ομόλογα.
Η στάση της ΕΚΤ και η διατήρηση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα πανδημίας θεωρείται μείζονος σημασίας.
Χωρίς τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είχαν εκτιναχθεί στο 2,5% με 3% επίπεδα που θα καταστούσαν – ξανά – μη βιώσιμο το χρέος…
Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης - Το αλαζονικό εξώδικο των σεσημασμένων της Reggeborgh
Η αποστολή εξώδικου ανεξέλεγκτης αλαζονείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ήταν η απάντηση της Reggeborgh στην απόφαση της Επιτροπής να ζητήσει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που τεκμηριώνουν αυτό που πολλοί γνώριζαν και όλοι υποπτεύονταν:
Ο ολλανδός τζογαδόρος επιχειρεί και στην ελληνική αγορά ότι έκανε σε πολλές άλλες, να αποκτήσει τον έλεγχο εισηγμένης εταιρείας με μυστικές συνεργασίες και σκοτεινή ατζέντα.
«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» σχολίαζαν χθες σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες που έχουν αντιληφθεί πλέον τις πρακτικές της ολλανδικής εταιρίας που δεν δημοσιεύει ούτε ισολογισμό, προκειμένου να είναι ανεξέλεγκτη.
Πέραν όμως από αυτήν την συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν τζογαδόροι της χρηματιστηριακής αγοράς, έκανε εντύπωση η αλαζονική θέση της Reggeborgh, να επιπλήττει την εποπτική αρχή επειδή υποτίθεται στρέφεται κατά… της Ελλάκτωρ «τη στιγμή που ο όμιλος ανακάμπτει μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την επάνοδό του σε κερδοφορία στο Γ’ τρίμηνο του 2021».
Καταρχήν, η Ελλάκτωρ, μπορεί να πέτυχε τυχαία, ανεπαίσθητη κερδοφορία κάποιο τρίμηνο αλλά στα αποτελέσματα του ενεαμήνου διαπιστώνεται διεύρυνση ζημιών σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020 όταν η χώρα ήταν κλειστή με lockdown! Ακόμα και μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. οι ζημιές αυξήθηκαν, ο τζίρος μειώθηκε, επιδεινώθηκε το περιθώριο κερδοφορίας.
Αυτή είναι η υποτιθέμενη «ανάκαμψη» του ομίλου που επικαλείται ο ολλανδός τζογαδόρος.
Δεν μας κάνει εντύπωση αυτό γιατί το bankingnews.gr είχε εντοπίσει έγκυρα ότι έχουμε να κάνουμε με πρακτικές «παπατζήδων» με «δεξιοτέχνες» που κρύβουν έντεχνα το τραπουλόχαρτο!
Τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι και υπερβολικά αλαζόνες.
Ταυτίζονται με την εταιρεία Ελλάκτωρ, επειδή ελέγχουν την διοίκησή της με στελέχη ανάλογης ποιότητας.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει στραφεί εναντίον δύο μετόχων εισηγμένης εταιρείας που βαρύνονται με σοβαρή παράβαση. Αυτούς έχουν εντοπίσει με σοβαρά στοιχεία και ζητούν εξηγήσεις, την απολογία τους θα λέγαμε σε δικαστήριο ώστε να επιβληθούν κυρώσεις.
Η υπόθεση δεν έχει να κάνει με εταιρεία αλλά με μετόχους που επειδή δεν διαθέτουν το 100% της εταιρείας δεν έχουν δικαίωμα να την εμπλέκουν στα σχέδιά τους.
Ο μόνος λόγος που το κάνουν είναι επειδή νόμιζαν ότι εξασφάλισαν την ανοχή της πολιτείας, της αγοράς, των τραπεζών να είναι ανεξέλεγκτοι.
Επειδή φαίνεται ότι απολαμβάνουν το Βοναπαρτικό ύφος, θυμίζουμε κάτι που είχε πει ο Ναπολέων:
«Με το θράσος μπορεί να αναλάβει κανείς τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.»
Ο Ολλανδός τζογαδόρος δεν είναι μόνος.
Έχει επιλέξει και την ανάλογη ομάδα για να υλοποιήσει τα σχέδιά του.
Από ολόκληρη την ελληνική και διεθνή αγορά μάνατζερ έχει επιλέξει ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Ε. Μπουλούτα που τιμωρήθηκε από εποπτικές αρχές δύο χωρών για χειραγώγηση μετοχών.
Τοποθέτησε στην Ελλάκτωρ τον Α. Ξενόφο που πριν λίγες εβδομάδες είχε ευνοήσει ανταγωνιστική εταιρία στον μεγαλύτερo διαγωνισμό δημοσίου έργου.
Μάλλον τον έχουν ενημερώσει ότι οι ποινές στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από την Επιτροπή οι παραβάσεις, δεν επιβάλλονται μόνον στις δύο «επενδυτικές» εταιρείες Reggeborgh και Atlas που ενέχονται αλλά και σε πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί τους.
Και με την αλαζονικό περιεχόμενο του εξωδίκου που περιφρονεί κάθε έννοια νομιμότητας, επιβεβαιώνουν κάτι ακόμα που γνωρίζαμε.
Είναι μια ομάδα σεσημασμένων που νόμιζαν ότι η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και τώρα καταλαβαίνουν ότι βρέθηκαν σε λάθος εποχή σε λάθος χώρα. Θα υποστούν τις συνέπειες.
Η επικαιρότητα
Το πρώτο κρούσμα της παράλλαξης Omicron καταγράφηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τη στιγμή που υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενόψει των Χριστουγέννων αλλά και της νέας παράλλαξης, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τη μεταδοτικότητά της και για το εάν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Το πρώτο κρούσμα της Omicron ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης κατά τη συνέντευξη του για τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, για τις εξαιρέσεις που θα ισχύουν αλλά και για το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα που ήρθε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου, ενώ ανέφερε ότι έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα και ότι γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του.
Πάντως και μέχρι στιγμής, το αφήγημα της κυβέρνησης παραμένει σταθερό.
Η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα νέο lockdown ενώ τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους πολίτες, παρά μόνο όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Πάντως και παρά τις αντιδράσεις, από την κυβέρνηση διατυπώνεται ικανοποίηση για τον ρυθμό των εμβολιασμών στους ανθρώπους της εν λόγω ηλικιακής ομάδας, καθώς όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα σε μια ημέρα από την ανακοίνωση των μέτρων, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως 26 περιοχές της Ελλάδας είναι σε βαθύ κόκκινο, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιδημία φαίνεται σταθεροποιείται τουλάχιστον όσον αφορά τα κρούσματα, προειδοποιώντας πάντως πως η πίεση με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 2/12 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την ανησυχία για την παράλλαξη Omicron αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,65%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,55% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,57%
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Υπό πίεση διαπραγματεύονται σήμερα 2/12 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street, η οποία κατέγραψε απώλειες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Omicron στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για το εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,4%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,80%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο -0,40% και το ETF GREC στο -0,04% ( 26,19 δολ. ).
Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με πτώση -0,19% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0555 ευρώ, με πτώση -0,24% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με πτώση -0,62% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9028 ευρώ, με άνοδο +1,44% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0650 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2360 ευρώ, με άνοδο +1,94% και με όγκο 48,5 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Μ εμεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Sarantis -1,94%, Viohalco -1,85%, Eλλακτώρ -1,74% ....
H Coca Cola έκλεισε στα 27,67 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση στα 10,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,47 ευρώ, με άνοδο +0,39% και αποτίμηση 7,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,60 ευρώ, με άνοδο +1,53% και αποτίμηση 3,67 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 4,32 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,64 ευρώ, με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,98 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,58 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,78 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,29 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 776 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με άνοδο +2,84% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,19% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 21 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της COVID -19 αλλά και τον πληθωρισμό με τους επενδυτές να στρέφεται στα ασφαλή καταφύγια..
Την ώρα που η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές εξαιτίας της παράλλαξης Omicron , οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve J. Powell, ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την επόμενη μέρα των αγορών καθώς ανάφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το tapering- μεγαλύτερες μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων- καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.
Tο ενδιαφέρον εστιάζεται και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς η επικεφαλής C. Lagarde θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς απ΄ότι φαίνεται ο πληθωρισμός παραμένει και δεν είναι παροδικός.
Το ελληνικό 10ετές 1,19% με το αμερικανικό 10ετές 1,43% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 153 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,17% ή 117 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της covid-19 αλλά και στην έκρηξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,98%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/12/2021 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Οι επενδυτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι για ανάληψη ρίσκου έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση εάν η παράλλαξη Omicron της Covid -19 είναι πιο μεταδοτική και γενικότερα, πιο επικίνδυνη.
Προς το παρόν, οι κυβερνήσεις προχωρούν στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για άλλη μια φορά ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο φόβος νέων lockdown προσώρας απομακρύνεται...
Στον αντίποδα, πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -1,4% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -1,2%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876 μονάδες, ενώ οι προσδοκίες να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα μειώνονται…με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται εντός έτους στις 900 μονάδες ενώ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα με την επιδείνωση της πανδημίας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες πέριξ του -2% γύρισαν θετικά, για να επανέλθουν πτωτικά...ενώ στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο στο υψηλό της ημέρας..
Ειδικότερα, με κέρδη +1,44% έκλεισε Eurobank από χαμηλό ημέρας -1,64%, ενώ ήπια υποχώρησαν Πειραιώς -0,62%, Alpha Bank -0,24% και Εθνική -0,19%.
Συνεχίστηκε και σήμερα η στρέβλωση στην Attica Bank με την μετοχή να κλείνει με κέρδη +1,94% στα 0,5260 ευρώ ενώ με πτώση 78,21% έκλεισε το δικαίωμα της Attica Bank στα 0,10 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το δικαίωμα ξεκίνησε στις 25/11 με τιμή εκκίνησης τα 33,35 ευρώ ενώ αύριο 3/12 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του
Σύμφωνα με τους όρους της ΑΜΚ - στην 1 παλαιά αντιστοιχούν 49,5265 νέες με τιμή 0,20 ευρώ - αν κάποιος αγόρασε σήμερα το δικαίωμα και εξασκήσει το δικαίωμα αγοράζει τις νέες μετοχές με τιμή 0,20 ευρώ η μία (0,20 ευρώ η τιμή διάθεσης συν την τιμή του δικαιώματος αναλογικά ανά νέα μετοχή) όταν η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 0,5260 ευρώ.
H τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος έχει οριστεί στις 8/12 και με την διαπραγμάτευση των νέων μετοχών να ξεκινά στις 14/12..
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ +1,53% και Τέρνα Ενεργειακή +1,2% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση Sarantis -1,94% και Viohalco -1,85%.
Η ΕΚΤ μεταθέτει για 3 Φεβρουαρίου 2022, αντί για 16/12, τις αποφάσεις της για το πρόγραμμα πανδημίας και την Ελλάδα
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Παρά το γεγονός, ότι η εμφάνιση της παράλλαξης Omicron έχει μειώσει την πιθανότητα της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες η έκρηξη του πληθωρισμού προμηνύει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η επικεφαλής C. Lagarde θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς απ΄ότι φαίνεται ο πληθωρισμός παραμένει και δεν είναι παροδικός.
Με βάση πληροφορίες η C. Lagarde, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Ενώ η παράλλαξη Οmicron ακόμη δεν μας έχει δείξει εάν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη διαιώνιση της πανδημίας, εντούτοις με πρόσχημα την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί θα επιτρέψει στη Lagarde να αναβάλει για δύο μήνες ουσιαστικά τις τελικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, εντάχθηκε από το παράθυρο στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,20%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 2,5% με 3%.
Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βγουν από το πρόγραμμα πανδημίας, που αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας, ενώ προφανώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδας κοντά στα 33 δις. δεν επαρκεί για να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η ΕΚΤ γνωρίζει την πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και δεν θα επιτρέψει να εκτεθούν στους κερδοσκοπικούς κινδύνους οι ελληνικοί τίτλοι.
Για το λόγο αυτό είχε εξεταστεί να δοθεί ένα waiver, δηλαδή μια επέκταση, ειδικά για την Ελλάδα του προγράμματος πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Federal Reserve J. Powell, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στα μέσα Δεκεμβρίου, το ενδεχόμενο να επιταχύνει τη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας.
Ο τερματισμός του προγράμματος θα ανοίξει την πόρτα στην Fed για να αυξήσει τα επιτόκια της από τα ιστορικά τους χαμηλά προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη -1%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες πλησίον του +2% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,52%
Περί τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς +1,38% αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips να επιχειρεί ανοδικά, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,28% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,30%.
Περί τις 16:00, εντάθηκαν οι πωλήσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,84%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% στις 876 μονάδες έχοντας υψηλό στις 879,84 μονάδες και χαμηλό τις 869,85 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,58 εκατ. ευρώ και όγκου 103 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 876 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 865 – 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 895 – 900 μονάδων, οι 925, οι 935 και οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 565 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 – 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615- 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 535 και οι 500 μονάδες.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,19% - Στο επίκεντρο η νέα παράλλαξη της covid - 19 και ο πληθωρισμός
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη της covid-19 και τον αντίκτυπο της στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων..
Οι επενδυτές βρίσκονται προβληματισμένοι καθώς από την μια, η επιστροφή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της παράλλαξης Omicron θα ανακόψει την ανάπτυξη αναγκάζοντας την ΕΚΤ να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και από την άλλη η εκτόξευση του πληθωρισμού αυξάνει τον φόβο για την ταχύτερη άρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,19% και το ιταλικό 10ετές στο 0,98% και με το μεταξύ τους spread στις 21 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 117 μονάδες ή 1,17% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.
Οι οίκοι αξιολόγησης αλλάζουν στρατηγική για την Ελλάδα – Χωρίς επενδυτική βαθμίδα, εάν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές
Οι βασικοί οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s, η Standard and Poor’s, η Fitch και η DBRS δεν θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή BBB- και υψηλότερα εάν πρωτίστως δεν έχει αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές…
Ενώ λανθασμένα πολλοί υποστηρίζουν ότι η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα θα έρθει από την πορεία της οικονομίας, φαίνεται ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν το εάν και εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Ως γνωστό η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής από τους οίκους αξιολόγησης :
α) Moody’s Ba3 με σταθερές προοπτικές… απαιτούνται 3 κλίμακες για να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
β) Standard and Poor’s BB με θετικές προοπτικές… απαιτούνται 2 κλίμακες μέχρι να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
γ) Fitch ΒΒ με σταθερές προοπτικές…2 κλίμακες μέχρι να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
δ) DBRS BB με θετικές προοπτικές 2 κλίμακες μέχρι να επιτευχθεί επενδυτική βαθμίδα.
Είναι προφανές ότι το 2022 κάποια στιγμή τον Μάρτιο 2022 θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ακόμη μια κλίμακα π.χ. σε ΒΒ+ αλλά η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, ουσιαστικά η έξοδος από την ζώνη των junk bond των κερδοσκοπικών ομολόγων θα πραγματοποιηθεί υπό δύο αιρέσεις…
1)Οι πολιτικές εξελίξεις όπως διαμορφωθούν μετά τις εκλογές να διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της Ελλάδος.
Π.χ. μια κυβέρνηση συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και Βαρουφάκη δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα διασφάλιζε αυτή την προοπτική.
Επειδή τίποτε δεν είναι θέσφατο και δεδομένο αναβάθμιση θα υπάρξει μόνο εάν υπάρχει σαφές πολιτικό τοπίο.
2)Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ξανά κρίση χρέους άπαξ και έχει προσεγγίσει τα 400 δισεκ. και μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό σοκ στα ελληνικά ομόλογα.
Η στάση της ΕΚΤ και η διατήρηση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα πανδημίας θεωρείται μείζονος σημασίας.
Χωρίς τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα είχαν εκτιναχθεί στο 2,5% με 3% επίπεδα που θα καταστούσαν – ξανά – μη βιώσιμο το χρέος…
Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης - Το αλαζονικό εξώδικο των σεσημασμένων της Reggeborgh
Η αποστολή εξώδικου ανεξέλεγκτης αλαζονείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ήταν η απάντηση της Reggeborgh στην απόφαση της Επιτροπής να ζητήσει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που τεκμηριώνουν αυτό που πολλοί γνώριζαν και όλοι υποπτεύονταν:
Ο ολλανδός τζογαδόρος επιχειρεί και στην ελληνική αγορά ότι έκανε σε πολλές άλλες, να αποκτήσει τον έλεγχο εισηγμένης εταιρείας με μυστικές συνεργασίες και σκοτεινή ατζέντα.
«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» σχολίαζαν χθες σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες που έχουν αντιληφθεί πλέον τις πρακτικές της ολλανδικής εταιρίας που δεν δημοσιεύει ούτε ισολογισμό, προκειμένου να είναι ανεξέλεγκτη.
Πέραν όμως από αυτήν την συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν τζογαδόροι της χρηματιστηριακής αγοράς, έκανε εντύπωση η αλαζονική θέση της Reggeborgh, να επιπλήττει την εποπτική αρχή επειδή υποτίθεται στρέφεται κατά… της Ελλάκτωρ «τη στιγμή που ο όμιλος ανακάμπτει μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την επάνοδό του σε κερδοφορία στο Γ’ τρίμηνο του 2021».
Καταρχήν, η Ελλάκτωρ, μπορεί να πέτυχε τυχαία, ανεπαίσθητη κερδοφορία κάποιο τρίμηνο αλλά στα αποτελέσματα του ενεαμήνου διαπιστώνεται διεύρυνση ζημιών σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020 όταν η χώρα ήταν κλειστή με lockdown! Ακόμα και μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. οι ζημιές αυξήθηκαν, ο τζίρος μειώθηκε, επιδεινώθηκε το περιθώριο κερδοφορίας.
Αυτή είναι η υποτιθέμενη «ανάκαμψη» του ομίλου που επικαλείται ο ολλανδός τζογαδόρος.
Δεν μας κάνει εντύπωση αυτό γιατί το bankingnews.gr είχε εντοπίσει έγκυρα ότι έχουμε να κάνουμε με πρακτικές «παπατζήδων» με «δεξιοτέχνες» που κρύβουν έντεχνα το τραπουλόχαρτο!
Τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι και υπερβολικά αλαζόνες.
Ταυτίζονται με την εταιρεία Ελλάκτωρ, επειδή ελέγχουν την διοίκησή της με στελέχη ανάλογης ποιότητας.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει στραφεί εναντίον δύο μετόχων εισηγμένης εταιρείας που βαρύνονται με σοβαρή παράβαση. Αυτούς έχουν εντοπίσει με σοβαρά στοιχεία και ζητούν εξηγήσεις, την απολογία τους θα λέγαμε σε δικαστήριο ώστε να επιβληθούν κυρώσεις.
Η υπόθεση δεν έχει να κάνει με εταιρεία αλλά με μετόχους που επειδή δεν διαθέτουν το 100% της εταιρείας δεν έχουν δικαίωμα να την εμπλέκουν στα σχέδιά τους.
Ο μόνος λόγος που το κάνουν είναι επειδή νόμιζαν ότι εξασφάλισαν την ανοχή της πολιτείας, της αγοράς, των τραπεζών να είναι ανεξέλεγκτοι.
Επειδή φαίνεται ότι απολαμβάνουν το Βοναπαρτικό ύφος, θυμίζουμε κάτι που είχε πει ο Ναπολέων:
«Με το θράσος μπορεί να αναλάβει κανείς τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.»
Ο Ολλανδός τζογαδόρος δεν είναι μόνος.
Έχει επιλέξει και την ανάλογη ομάδα για να υλοποιήσει τα σχέδιά του.
Από ολόκληρη την ελληνική και διεθνή αγορά μάνατζερ έχει επιλέξει ως διευθύνοντα σύμβουλο τον Ε. Μπουλούτα που τιμωρήθηκε από εποπτικές αρχές δύο χωρών για χειραγώγηση μετοχών.
Τοποθέτησε στην Ελλάκτωρ τον Α. Ξενόφο που πριν λίγες εβδομάδες είχε ευνοήσει ανταγωνιστική εταιρία στον μεγαλύτερo διαγωνισμό δημοσίου έργου.
Μάλλον τον έχουν ενημερώσει ότι οι ποινές στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν από την Επιτροπή οι παραβάσεις, δεν επιβάλλονται μόνον στις δύο «επενδυτικές» εταιρείες Reggeborgh και Atlas που ενέχονται αλλά και σε πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί τους.
Και με την αλαζονικό περιεχόμενο του εξωδίκου που περιφρονεί κάθε έννοια νομιμότητας, επιβεβαιώνουν κάτι ακόμα που γνωρίζαμε.
Είναι μια ομάδα σεσημασμένων που νόμιζαν ότι η χώρα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και τώρα καταλαβαίνουν ότι βρέθηκαν σε λάθος εποχή σε λάθος χώρα. Θα υποστούν τις συνέπειες.
Η επικαιρότητα
Το πρώτο κρούσμα της παράλλαξης Omicron καταγράφηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, τη στιγμή που υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ενόψει των Χριστουγέννων αλλά και της νέας παράλλαξης, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό για τη μεταδοτικότητά της και για το εάν διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Το πρώτο κρούσμα της Omicron ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης κατά τη συνέντευξη του για τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, για τις εξαιρέσεις που θα ισχύουν αλλά και για το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Όπως είπε ο κ.Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα που ήρθε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου, ενώ ανέφερε ότι έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα και ότι γίνεται λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του.
Πάντως και μέχρι στιγμής, το αφήγημα της κυβέρνησης παραμένει σταθερό.
Η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ένα νέο lockdown ενώ τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα δεν θα αφορούν τους εμβολιασμένους πολίτες, παρά μόνο όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.
Πάντως και παρά τις αντιδράσεις, από την κυβέρνηση διατυπώνεται ικανοποίηση για τον ρυθμό των εμβολιασμών στους ανθρώπους της εν λόγω ηλικιακής ομάδας, καθώς όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσα σε μια ημέρα από την ανακοίνωση των μέτρων, σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη δόση.
Αξίζει να σημειωθεί, πως 26 περιοχές της Ελλάδας είναι σε βαθύ κόκκινο, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιδημία φαίνεται σταθεροποιείται τουλάχιστον όσον αφορά τα κρούσματα, προειδοποιώντας πάντως πως η πίεση με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 2/12 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την ανησυχία για την παράλλαξη Omicron αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,65%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,55% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,57%
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Υπό πίεση διαπραγματεύονται σήμερα 2/12 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Wall Street, η οποία κατέγραψε απώλειες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Omicron στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για το εάν η παραλλαγή Omicron θα πλήξει την ανάκαμψη των οικονομιών και τα σχέδια νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,4%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,8% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,80%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο -0,40% και το ETF GREC στο -0,04% ( 26,19 δολ. ).
Μεταβλητότητα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με πτώση -0,19% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0555 ευρώ, με πτώση -0,24% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με πτώση -0,62% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9028 ευρώ, με άνοδο +1,44% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0650 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2360 ευρώ, με άνοδο +1,94% και με όγκο 48,5 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Μ εμεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Sarantis -1,94%, Viohalco -1,85%, Eλλακτώρ -1,74% ....
H Coca Cola έκλεισε στα 27,67 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση στα 10,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,47 ευρώ, με άνοδο +0,39% και αποτίμηση 7,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,60 ευρώ, με άνοδο +1,53% και αποτίμηση 3,67 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 4,32 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,64 ευρώ, με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,98 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,58 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,78 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,29 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 776 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με άνοδο +2,84% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,19% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 21 μονάδες βάσης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της COVID -19 αλλά και τον πληθωρισμό με τους επενδυτές να στρέφεται στα ασφαλή καταφύγια..
Την ώρα που η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές εξαιτίας της παράλλαξης Omicron , οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve J. Powell, ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την επόμενη μέρα των αγορών καθώς ανάφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το tapering- μεγαλύτερες μειώσεις στις μηνιαίες αγορές ομολόγων- καθώς η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.
Tο ενδιαφέρον εστιάζεται και στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς η επικεφαλής C. Lagarde θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις για αλλαγή της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς απ΄ότι φαίνεται ο πληθωρισμός παραμένει και δεν είναι παροδικός.
Το ελληνικό 10ετές 1,19% με το αμερικανικό 10ετές 1,43% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 153 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,17% ή 117 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 21 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 87 μονάδες βάσης…
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/12 στις αγορές της Ευρώπης, με επίκεντρο την νέα παράλλαξη Omicron της covid-19 αλλά και στην έκρηξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,98%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/12/2021 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών