Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δημιουργούνται οι συνθήκες για νέο haircut στο ελληνικό χρέος όπως και το Φθινόπωρο του 2011 - Ενστάσεις από το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών - Διαφωνίες και για την ύφεση

Δημιουργούνται οι συνθήκες για νέο haircut στο ελληνικό χρέος όπως και το Φθινόπωρο του 2011 - Ενστάσεις από το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών - Διαφωνίες και για την ύφεση
Σε έναν ατέρμονα κύκλο φαίνονται πως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς νέα εμπόδια και νέες διαφωνίες τίθενται συνεχώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, αγκάθι στις διαπραγματεύσεις στέκονται οι αποκλίσεις στην εκτιμώμενη ύφεση για το 2013, η οποία θα επηρεάσει και την βιωσιμότητα του χρέους. Το ίδιο μάλιστα ακριβώς πρόβλημα είχε αναδυθεί και το περασμένο φθινόπωρο, όπου τελικά οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στην συμφωνία για κούρεμα του χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας  εκτιμά πως η ύφεση θα περιοριστεί στο 3,8%, όπως χαρακτηριστικά συμπεριλήφθη και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θεωρούν πως η ύφεση θα αγγίξει το 5% λόγω των νέων μέτρων λιτότητας που επίκεινται να εφαρμοστούν στην ελληνική κοινωνία.
Ως εκ τούτου, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τίθεται εν αμφιβόλω εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης, γεγονός που μπλοκάρει την αποταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ εκ μέρους του ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του οργανισμού απαγορεύεται κάθε έγκριση αποταμίευσης ποσού σε χώρα που το χρέος της δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν από μία εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ ακόμα από το να έχει διασφαλιστεί, και προέβλεψε ότι το 2014 θα έχει σκαρφαλώσει στο 180,2% του ΑΕΠ, από 164,9% εφέτος και 176,2% το 2013.
Σε ό,τι αφορά την ύφεση, εκτιμά ότι εφέτος θα ανέλθει στο 7%, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται από το 2015, καθώς το 2013 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% και το 2014 θα παραμείνει στάσιμη (0%).
Η Fitch επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα (Μνημόνιο) είναι εκτός πορείας και τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων.
Τέλος, εκτιμά ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου, δεν θα υπάρξει απόφαση για την επανεκκίνηση του προγράμματος χορήγησης των δόσεων του δανείου στήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης