Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα χνάρια της Citigroup και η Capital Economics - Θέμα μηνών η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και η διάσπαση της Ευρωζώνης - Δεν πείθεται από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης

Στα χνάρια της Citigroup και η Capital Economics - Θέμα μηνών η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και η διάσπαση της Ευρωζώνης - Δεν πείθεται από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης
Θέμα... λίγων μηνών θεωρεί την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ η Capital Economics, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με τη Citigroup που διατηρεί στο 90% τις πιθανότητες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
H Capital Economics δεν μοιάζει να πείθεται από τις συνεχείς δηλώσεις - το τελευταίο διάστημα - περί "αλλαγής κλίματος υπέρ της Ελλάδας προς το θετικότερο" και εκφράζει τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει εισέλθει στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της έκθεσης πρόοδου, την εκταμίευση της επόμενης δόσης  των 31,5 δισ., προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος για τη 2ετή παράταση του Μνημονίου.
Μάλιστα αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι πως την πρόβλεψη περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ εντός των επόμενων μηνών δεν την διατυπώνει ένας αναλυτής του οίκου, αλλά ο ίδιος ο ιδρυτής της, Roger Bootle.
O Bootle είναι γνωστός και για έναν ακόμη λόγο, αφού έχει διατελέσει σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών στο παρελθόν.
"Πράγματι, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα λίγων μόνο μηνών", τονίζει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Capital Economics. "H βασική υπόθεση του οίκου είναι πως η Ελλάδα, μια εξαιρετικά αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης, θα είναι η πρώτη που θα αποχωρήσει", εξηγεί στη συνέχεια.
"Μετά την έξοδο της Ελλάδας, θα υπάρξει και μια ακόμη χώρα που θα αποχωρήσει από το ευρώ. Θα είναι μια επίσης αδύναμη χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας", προσθέτει, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τη δεύτερη χώρα που πιθανόν να εγκαταλείψει το ευρώ. "Η δεύτερη αποχώρηση δεν θα αργήσει. Πιθανότατα θα συμβεί τον επόμενο χρόνο", προβλέπει ο Bootle.
Αναφερόμενος στα εσωτερικά της Βρετανίας, ο ιδρυτής της Capital Economics επισημαίνει πως σε περίπτωση διάσπασης του ευρώ, η βρετανική κυβέρνηση θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη - ώστε να προχωρήσει στην κρατικοποίηση κάποιας βρετανικής τράπεζας που ενδεχομένως απειληθεί με κατάρρευση - από ότι το 2008, οπότε και κατέρρευσε η Lehman Brothers.
H Bank of England, σπεύδει να διαβεβαιώσει ο Βοοtle, θα θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα στη Βρετανία...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης