γράφει :
Παρά την άνοδο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 10,72% οι 10 από τις 25 μετοχές έκλεισαν με απώλειες που για την περίπτωση της Πειραιώς ανήλθαν μέχρι και το 94% περίπου.
Δύο ακόμα σημείωσαν άνοδο αλλά μικρότερη από αυτή του δείκτη (Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ) και οι υπόλοιπες είχαν άνοδο έως και 82%.
Μεγάλη κερδισμένη η Quest Συμμετοχών με 82% αλλά και με λίγες μέρες παρουσίας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Οι τράπεζες είχαν δύο πρόσωπα: Αυτό της Πειραιώς όπου η ανακεφαλαιοποίηση διέλυσε τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και αυτή της Eurobank και της Εθνικής με αξιόλογη άνοδο, ενώ η Alpha Bank πήγε καλύτερα από τον δείκτη, αλλά αρκετά πίσω έναντι των δύο άλλων.
Η Eurobank είχε την καλύτερη πορεία με άνοδο 52,43% και ακολούθησε η Εθνική η οποία μάλιστα έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τα υψηλά του 2021 με άνοδο 30,08%.
Η Alpha Bank παρέμεινε κοντά στην τιμή της αύξησης και μακριά από τα υψηλά έτους, έχοντας άνοδο 13,3%.
Το μεγάλο στοίχημα για το 2022 είναι και πάλι ο τραπεζικός κλάδος και αν θα μπορέσει να οδηγήσει την αγορά προς τις 1.000 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Εξαιρετικά τα πήγαν Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ, ενώ η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και του τουρισμού βοήθησε τις εταιρείες διύλισης να καταγράψουν άνοδο άνω του 12%.
Καλή σχετικά και η εικόνα της ΕΥΔΑΠ, αλλά και της Coca Cola, οι οποίες έκλεισαν τη χρονιά λίγο καλύτερα από τον FTSE 25.
Ανοδικά και ο ΟΠΑΠ αν και η αγορά περίμενε κάτι καλύτερο.
Από κει και πέρα η αγορά αφήνει ανοικτά θέματα για το 2022 σε αρκετές εταιρείες, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί από την πανδημία, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πληθωριστικές πιέσεις σε συγκεκριμένες μετοχές.
Η Jumbo έχει κάνει λόγο για μία ακόμη χρονιά το 2022 και φέτος υποχώρησε 11,2%, χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται το υψηλότερο μέρισμα που έδωσε το 2021 έναντι του 2022.
Η Ελλάκτωρ μετά την αύξηση κεφαλαίου περιμένει να ανακάμψει η κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά η κόντρα των βασικών μετόχων, έχει καθηλώσει τη μετοχή και το 2021 είχε απώλειες 23%.
Η Aegean αν αφήσουμε πίσω την πανδημία και έχουμε μία καλύτερη τουριστική χρονιά φέτος θα μπορούσε να ανακάμψει.
Η Τιτάν υποχώρησε οριακά καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενεργειακό κόστος και για τις τιμές εκπομπών ρύπων.
Οι εταιρείες διύλισης αν προχωρήσουν πιο γρήγορα τους σχεδιασμούς για την ενεργειακή μετάβαση θα μπορέσουν να ανακάμψουν αφού ακόμα και σήμερα βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η αλλαγή της διοίκησης στην ΕΧΑΕ, αλλά και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα κρίνουν την πορεία της μετοχής, η οποία είχε μικρές απώλειες χωρίς να προσμετρηθούν οι διανομές χρημάτων στους μετόχους.
Ο ΟΛΠ απογοήτευσε αν και είχε αρκετά καλό εννεάμηνο, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η Lamda παρά τις παρουσιάσεις για το Ελληνικό.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έδωσε πολύ καλό μέρισμα φέτος και η μετοχή χωρίς αυτό κινήθηκε ανοδικά κατά 9%.
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν πολύ καλά, αλλά οι επενδυτές ανησυχούν συνολικά για τον κλάδο λόγω του ενεργειακού κόστους.
Τέλος, η ΕΥΔΑΠ περιμένει να πέσουν οι υπογραφές για την τιμή του νερού με το δημόσιο και να εξετάσει τι θα κάνει με τα κεφάλαια που μένουν.
Μέρος αυτών πιθανότατα θα δοθεί στους μετόχους.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών