Με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας η αγορά δεν κατάφερε να διατηρήσει το κρίσιμο τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων
Εν τω μεταξύ, διευρύνονται τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στη Γερμανία +1,2% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +1,6%....
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η πανδημία με την μετάλλαξη «Omicron» να εξακολουθεί να καλπάζει και να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλώντας καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα.
Το 2021 έκλεισε για το ελληνικό χρηματιστήριο με κέρδη πλησίον του +10%, ενώ όχι μόνο δεν κατάφερε να προσεγγίζει τις 1000 μονάδες όπως πολλοί ήλπιζαν αλλά έκλεισε και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 900 μονάδες σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου η εικόνα ήταν διαφορετική…..
Η αγορά προσέγγισε ξανά το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων μετά από 14 συνεδριάσεις ενώ σημαντική στήριξη παραμένουν οι 871 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός των 200 ημερών.
Και ενώ αναμένεται ένας καταλύτης για να αντιστραφεί η τάση, εν μέσω πανδημίας και εκτίναξης του πληθωρισμού το βλέμμα είναι στραμμένο στην πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στις 14 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές δηλαδή δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ενώ αν και δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα, θα διατηρηθεί αμετάβλητη η αξιολόγηση…υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αναβαθμιστεί το outlook δηλαδή οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές…
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Eurobank +1,53% και ακολούθησε η Πειραιώς +0,78%, αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Εθνική -1,09%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +3,09%, Aegean +2,39%, ΑΔΜΗΕ +2,28%, ΟΤΕ +1,69%.....ενώ ήπια υποχώρησαν Sarantis -1,57%, Τέρνα Ενεργειακή -1,33%, ΔΕΗ -1,06%..
Mε κέρδη +9% έκλεισε η μετοχή της Phoenix Vega Μezz με αυξημένο όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις
Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση που είχε στείλει στο ΧΑ είχε κέρδη προ φόρων και τόκων 4,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο από 12/4/21 έως 30/9/21, ενώ για το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη προ φόρων και τόκων ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ.
Παρόμοια κίνηση καταγράφηκε και από το Kairo Mezz με άνοδο +7,91% και με όγκο 499 χιλ. τεμάχια.
Οι δύο τίτλοι έχουν ακολουθήσει σχεδόν παρόμοια πορεία το τελευταίο διάστημα.
Οι εκτιμήσεις για το 2022
Κύριο χαρακτηριστικό της χρηματιστηριακής χρονιάς που πέρασε, ήταν η απογοήτευση των επενδυτών λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη οι οποίες βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Αυτό δεν συνέβη στο ελληνικό χρηματιστήριο γιατί απλά οι επενδυτές δεν είχαν ορατότητα, δεν είδαν φως στον ορίζοντα ενώ χωρίς νέους καταλύτες και για το 2022 δεν πρέπει να αναμένουν και πολλά πράγματα .....
Το μεγάλο στοίχημα για το 2022 είναι και πάλι ο τραπεζικός κλάδος και αν θα μπορέσει να οδηγήσει την αγορά προς τις 1.000 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Αν και τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες παρέμεναν μη επενδύσιμες, το 2022 θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα, οπότε θα δούμε περισσότερους επενδυτές να τις διερευνούν και να τις αγοράζουν.
Παρ΄ όλα αυτά δεν αναμένουμε μεγάλες ανατρεπτικές αλλαγές στις αποτιμήσεις και στην πορεία των μετοχών.
Ο Γενικός Δείκτης το 2022 θα κινηθεί σε ένα εύρος με χαμηλό τις 800 μονάδες ίσως και τις 750 μονάδες στο δυσμενές σενάριο και τις 1.030 μονάδες ίσως και 1.040 μονάδες υψηλό.
Σημειώνεται ότι η διακύμανση είναι μεγάλη καθώς λαμβάνουμε υπόψη ότι θα ξεκινήσει και η αλλαγή πλεύσης ως προς την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών… γεγονός που θα επιφέρει στασιμότητα ή και διόρθωση.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,57%.
Περί τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +2,09% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,17% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,82%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,62% στις 898 μονάδες έχοντας υψηλό στις 900,66 μονάδες και χαμηλό τις 895,19 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,15 εκατ. ευρώ και όγκου 1,03 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 545 χιλ. ευρώ και η Eurobank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 451 χιλ. ευρώ.
Η Aegean 30ιλ. τεμάχια αξίας 146 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 898 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910, οι 925, οι 935 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 871 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200), οι 860 και οι 850 μονάδες
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 576 μονάδες, με πρώτη ζώνη αντίστασης τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 565 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,30%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/1 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το κλίμα να παραμένει επιφυλακτικό από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος το οποίο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις αναφορές των Κεντρικών Τραπεζών ότι εντός του 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί,
Εν τω μεταξύ, το θετικό κλίμα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δεν αποτυπώθηκε στις αγορές, καθώς η νέα μετάλλαξη της ‘Omicron’ ο υψηλός πληθωρισμός και α αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές και να αυξάνουν την μεταβλητότητα .
Υπενθυμίζεται ότι Fed και Τράπεζα της Αγγλίας με κύριο σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού ανακοίνωσαν μέτρα κατά της άσκηση υπερχαλαρής πολιτικής ενώ η ΕΚΤ πιο επιφυλακτική ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του P.E.P.P ..
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,30%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,30% και το ιταλικό 10ετές στο 1,16% και με το μεταξύ τους spread στις 14 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 113 μονάδες ή 1,13% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.
Η επικαιρότητα
Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας εξέτασαν κατά τη σημερινή τους σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, οι οποίοι είχαν τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσουν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την πορεία της πανδημίας.
Αν και η Omicron εξακολουθεί να καλπάζει και να σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλώντας καθημερινά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα – να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τους ειδικούς είτε αύριο Τρίτη 4/1 ή το αργότερο την Τετάρτη 5/1, με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη να υποστηρίζει πως το βασικό σενάριο θέλει τα σχολεία να ανοίγουν κανονικά, ενδεχομένως με αυξημένο testing.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει μια παράταση (μιας ή και δύο εβδομάδων) στο άνοιγμα των σχολείων και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γενικότερα για τους γονείς και για την εργασία τους.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 3/1 οι ασιατικές αγορές με τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας, Κίνας και Αυστραλίας να παραμένουν κλειστά λόγω αργίας .
Εν τω μεταξύ, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε o κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande, εν αναμονή της δημοσιοποίησης «εσωτερικών πληροφοριών», όπως μεταδίδει το Reuters.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,53% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,37%.
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Κέρδη καταγράφονται σήμερα 3/1 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον όγκο των συναλλαγών ωστόσο να είναι περιορισμένος μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,6% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1%.
Κλειστή παραμένει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.
Τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 58 μονάδες, από 58,4 μονάδες τον Νοέμβριο.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,40%, ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREC στο +0,40% ( 26,56 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχωρίζει η Eurobank
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά και με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,90 ευρώ, με πτώση -1,09%, με όγκο 597 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0770 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με άνοδο +0,78% με όγκο 598 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9050 ευρώ, με άνοδο +1,53% με όγκο 2,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, με πτώση -2,36% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1666 ευρώ, με άνοδο +3,61% με όγκο 533 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,08 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 339 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +3,09%, Aegean +2,39%, ΑΔΜΗΕ +2,28%, ΟΤΕ +1,69%....
Στον αντίποδα υποχώρησαν Sarantis -1,57%, Τέρνα Ενεργειακή -1,33%, ΔΕΗ -1,06%..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,14 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 11,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,53 ευρώ, με άνοδο +1,69% και αποτίμηση 7,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,30 ευρώ, με πτώση -1,06% και αποτίμηση 3,55 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,47 ευρώ, με άνοδο +2,28% και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,68 ευρώ, με άνοδο +1,68% και αποτίμηση 4,47 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,30 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,79 ευρώ, με άνοδο +1,51% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,75 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 825 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0304 ευρώ, με άνοδο +4,47% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,30% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 14 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/1 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το κλίμα να παραμένει επιφυλακτικό από την μετάλλαξη Omicron, τον υψηλό πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος το οποίο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται από τις αναφορές των Κεντρικών Τραπεζών ότι εντός του 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί..
Το θετικό κλίμα από την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές Ελληνικών ομολόγων, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα δεν αποτυπώθηκε στις αγορές, καθώς η νέα μετάλλαξη της ‘Omicron’ ο υψηλός πληθωρισμός και αλλαγή της νομισματικής πολιτικής εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές ….
Υπενθυμίζεται ότι Fed και Τράπεζα της Αγγλίας με κύριο σκοπό την τιθάσευση του πληθωρισμού ανακοίνωσαν μέτρα κατά της άσκηση υπερχαλαρής πολιτικής ενώ η ΕΚΤ πιο επιφυλακτική ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του P.E.P.P ..
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,30%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,30% και το ιταλικό 10ετές στο 1,16%.
Το ελληνικό 10ετές 1,31% με το αμερικανικό 10ετές 1,51% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης από 146 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,13% ή 113 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 85 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/1 στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς η πανδημία με τη μετάλλαξη Omicron, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση αλλά και η αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,16%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/1/2022 στο -0,17% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,16% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,63%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών