Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Πίστωση χρόνου» για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας από την Τρόικα - «Ακανθώδες» ζήτημα τα κλειστά επαγγέλματα - Τι αποκαλύπτει ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ - Μεγαλύτερος ο «πέλεκυς» των μέτρων το 2013

«Πίστωση χρόνου» για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας  από την Τρόικα - «Ακανθώδες» ζήτημα τα κλειστά επαγγέλματα - Τι αποκαλύπτει ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ - Μεγαλύτερος ο «πέλεκυς» των μέτρων το 2013
(upd)Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει πάνω στο πακέτο των περικοπών, ωστόσο το «χάσμα» που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης με την Τρόικα δεν  αφορά μόνο στα μέτρα των 13,6 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στην Τρόικα και για το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου κορυφαία θέση σε αυτό το ακανθώδες ζήτημα έχει η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.
Η ελληνική πλευρά έχει καθυστερήσει σημαντικά  με την υλοποίηση της συγκεκριμένης Μνημονικής δέσμευσης,  γεγονός, που σύμφωνα με πληροφορίες, ανάγκασαν χθες τον Γιάννη Στουρνάρα να ζητήσει νέα πίστωση χρόνου από την Τρόικα, έως το τέλος του 2012  για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών.
Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται η έκδοση των απαιτούμενων εφαρμοστικών εγκυκλίων ή των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων μέσω των οποίων θα αίρονται οι σημερινοί περιορισμοί που ισχύουν σήμερα  σε μια σειρά επαγγελμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τοπίο με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα έπρεπε κανονικά να έχει ξεκαθαρίσει από τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το 2ο Μνημόνιο.
Ενημερωτικό σημείωμα για την εφαρμογή του νόμου 3919/2011 (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων) που έχει στην κατοχή του το «bankingnews», επισημαίνει την τραγική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και κωδικοποιεί τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα περισσότερα επαγγέλματα.
Όπως για τους:  Φορτοεκφορτωτές, Λογιστές –Φοροτεχνικούς, Ορκωτούς Εκτιμητές, Δικηγόρους,  Ενεργειακούς Επιθεωρητές, Αναλογιστές, Συμβολαιογράφους, Μηχανικούς, Οινολόγους, Μελισσοκόμους, τις  εταιρείες  Εμπορίας πετρελαιοειδών, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και κέντρα Ξένων Γλωσσών, ΚΤΕΟ,  Βρεφικοί Σταθμοί, Πρακτορεία Τύπου,
Στο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα οφέλη που θα έχει η ελληνική οικονομία από την μείωση των περιορισμών στην λειτουργία των επαγγελμάτων και των αγορών. Επικαλείται η έκθεση του ΚΕΠΕ σύμφωνα με την οποία η μη απελευθέρωση των επαγγελμάτων στερούν από το εθνικό εισόδημα πρόσθετους πόρους ύψους 3,6 δις. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ).
Eντωμεταξύ, μεγαλύτερα βάρη για τους Έλληνες κομίζει το νέο πακέτο των περικοπών. Όπως προέκυψε από την χθεσινή  συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα  οι περικοπές το 2013 θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ, έναντι 7,8 δισ. που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Για να καλυφθεί αυτό το ποσό δεν αποκλείεται κάποια από τα φορολογικά μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για το 2014 να εφαρμοστούν από φέτος.
Επίσης, η «τρύπα» των 3 δις. ευρώ  που χώριζε κυβέρνηση και Τρόικα συρρικνώθηκε εξαιτίας των προτάσεων για:
-          Περικοπή των δώρων στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες επιπλέον θα «ψαλιδιστούν» τουλάχιστον κατά 30 ευρώ μηνιαίως.
-          Μεγαλύτερες μειώσεις στις υψηλές συντάξεις .Η κυβερνητική πρόταση έκανε λόγο για μείωση στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ως εξής: -2% από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, -5% από τα 1.500 έως τα 2.000 ευρώ και -10% για μεγαλύτερες συντάξεις.
Οι συζητήσεις του Υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.
Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτιμάται ότι θα γίνει σήμερα εκτενής συζήτηση για την εισαγωγή «συμμετρικής» ρήτρας, η οποία θα προβλέπει τόσο την επιβολή πρόσθετων μέτρων (νέων περικοπών σε μισθούς) αν η χώρα μας δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής, όσο και την ελάφρυνση των μέτρων, σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπεράσουν τις προβλέψεις.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης