Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο Α. Σαμαράς στην Handelsblatt - Ζητά τη στήριξη της ΕΚΤ και απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM - Μέχρι τέλη Νοεμβρίου αντέχει η Ελλάδα - Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Δημοκρατία

 Ο Α. Σαμαράς στην Handelsblatt - Ζητά τη στήριξη της ΕΚΤ και απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM - Μέχρι τέλη Νοεμβρίου αντέχει η Ελλάδα - Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Δημοκρατία
Να χρηματοδοτηθούν απευθείας οι ελληνικές τράπεζες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε για άλλη μια φορά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποδεχόμενη χαμηλότερο επιτόκιο στα ελληνικά ομόλογα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ευρωτράπεζας ή μετακύλισή τους όταν λήξουν.
Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως βλέπει ενδείξεις ανάκαμψης, με κάποια αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και την επίτευξη πλεονάσματος στον προϋπολογισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
«Το κλειδί είναι η ρευστότητα. Για αυτό η επόμενη δόση είναι τόσο σημαντική για εμάς» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. «Μετά ο κουμπαράς αδειάζει», ανέφερε.
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η ελληνική δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόσκληση της ιστορίας της.  Αναφέρθηκε στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, ως απόδειξη ότι η Ελλάδα οδεύει προς την άβυσσο.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής, λόγω της αιφνίδιας Ανόδου της Χρυσής Αυγής», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ίδια μοίρα με τη Δημοκρατία της Βαïμάρης.
Χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς,  διεμήνυσε πως θα ζητήσει ευνοϊκότερους όρους για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει στα χαρτοφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Draghi.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, αφού, όπως τόνισε, μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε αυτόματα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών κατά 60-70%.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξει θετική απόφαση για την εκταμίευση της επομένης δόσης προς την Ελλάδα, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, έως την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου.
Η Ελλάδα χρειάζεται την επόμενη δόση το συντομότερο δυνατόν, τόνισε ο κ. Σαμαράς.  
"Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει", πρόσθεσε στη συνέχεια για να επισημάνει πως "Σε έναν χρόνο από τώρα το ελληνικό success story θα αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την Ευρώπη".
"Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι τιμωρία που επιβάλλεται από παράγοντες εκτός Ελλάδας", σημείωσε επίσης.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε την κρισιμότητα της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι "δεν είναι απλώς τεχνικός όρος. Είναι πολιτική προϋπόθεση για ευημερία της κοινωνίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης