Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν επίκειται ισπανικό αίτημα διάσωσης - Κρίσιμες επαφές Hollande, Monti, Rajoy στη Μάλτα ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής - Οι ηγέτες καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στη «γραμμή Merkel»

Δεν επίκειται ισπανικό αίτημα διάσωσης -  Κρίσιμες επαφές Hollande, Monti, Rajoy στη Μάλτα ενόψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής - Οι ηγέτες καθορίζουν τη στάση τους απέναντι στη «γραμμή Merkel»
Μίνι Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη Μάλτα, με τη συμμετοχή του Francois Hollande, του Mario Monti και του Mariano Rajoy.
Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα συναντηθούν στο πλαίσιο συνόδου ηγετών της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής στη Βαλέτα. Δεν επίκειται ισπανική διάσωση, δήλωσαν πηγές της ευρωζώνης.
Το γραφείο του Γάλλου προέδρου ανακοίνωσε πως η τριμερής συνάντηση θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής. Η ανακοίνωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο Monti θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας στις 18:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, ενώ θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στις 19:30.
Ωστόσο η συνάντηση των τριών ηγετών αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας αλλά και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες του αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη «γραμμή» της Καγκελάριου Merkel, με την Ισπανία και το ενδεχόμενο διάσωσή της να βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν επιθυμεί μια νέα μεμονωμένη διάσωση χώρας, καθώς οι Γερμανοί βουλευτές αλλά και η κοινή γνώμη, ήδη αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η συζήτηση γύρω από την τύχη της ισπανικής οικονομίας δεν έχει τέλος, με τις αγορές να περιμένουν ένα ξεκάθαρο σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι.  Εν τω μεταξύ αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ενός άμεσου αιτήματος ισπανικής διάσωσης, καθώς οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
«Η Ισπανία δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα, είμαι βέβαιος ότι εάν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί άμεσα», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Eυρωζώνης , όπως μεταδίδει το Reuters. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy θα ζητήσει βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ε.Ε. τόνισε αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίση των ισπανικών τραπεζών από τον ESM φέτος.
Χθες, δημοσίευμα του Reuters ανάφερε ότι οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται σχέδιο ασφάλισης ισπανικών ομολόγων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ισπανία να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, χωρίς να απομυζήσει τον μηχανισμό στήριξης ESM. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Luis De Guindos δήλωνε ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης και οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν συνιστούν bailout.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης