Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής - Ασφυκτικές πιέσεις ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση - Εκκληση για μείωση των επιτοκίων και περισσότερη επιείκεια από την τρόικα απευθύνει το IIF

Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής - Ασφυκτικές πιέσεις ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση - Εκκληση για μείωση των επιτοκίων και περισσότερη επιείκεια από την τρόικα απευθύνει το IIF
(upd) Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας. Το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το Ταμείο να πιέζει ασφυκτικά για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα. Το ΔΝΤ καθυστερεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνουν οι Financial Times.
Εν τω μεταξύ, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης που αναφέρουν ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι όποιες εξελίξεις θα ληφθούν μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν είναι στο τραπέζι η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα.
Το Διεθνές Νομισαμτικό Ταμείο, προειδοποίησε δια στόματος του εκπροσώπου Gerry Rice ότι δεν θα καταβληθεί το μερίδιό του στην ελληνική διάσωση, αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η κάλυψη του κενού χρηματοδότησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το επίπεδο του ελληνικού χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί, πιέζοντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση με τη συμμετοχή και τους επίσημου τομέα.
Για να προχωρήσει το δάνειο είναι απαραίτητα δύο βασικά στοιχεία: Χρειαζόμαστε τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Όσον για το πώς θα εκπληρωθούν αυτές οι απαιτήσεις στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, πρέπει να το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.

FT: Το ΔΝΤ καθυστερεί τις εξελίξεις

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως και οι ομόλογοί τους στην Αθήνα, αναφέρουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της - σχετικά με το πακέτο των μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος - οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ΔΝΤ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Ελλάδα πάλι στο προσκήνιο», σημειώνει ότι το ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξο για το αν η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει εκεί που απέτυχε η προκάτοχός της, δηλαδή στην ταχεία και πλήρη εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να επιστρέψει η χώρα στην οικονομική ανάπτυξη. Η στάση του ΔΝΤ έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της τρόικας των διεθνών δανειστών, προσθέτει το δημοσίευμα.
Οι πιστωτές από την ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times, θεωρούν ότι η νέα ελληνική ομάδα, που περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει δείξει αξιόπιστη θέληση για να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρας. «Το ΔΝΤ δείχνει τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την ικανότητα των Ελλήνων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχους της ΕΕ, προσθέτοντας: «Ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας θέλουν να κάνουν τα σωστά, αλλά υποφέρουν από μία τρομακτική κληρονομιά και ένα πολύ κακό παρόν».
Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ έχει άμεση επίπτωση στην αναθεώρηση του προγράμματος (για την Ελλάδα), δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. Αν δεν επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα του νέου γύρου των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να μειώσει αρκετά γρήγορα το επίπεδο του χρέους της για να καταστεί «βιώσιμο» μακροπρόθεσμα, χωρίς οι πιστωτές να πάρουν δραστικά μέτρα, όπως το να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνουν οι Financial Times, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 3,8% έως 4% το επόμενο έτος, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ύφεση θα είναι πιο κοντά στο 5%.
«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι τώρα είναι η ώρα μεγάλων αποφάσεων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι φωνές για «Grexit» (την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ) έχουν εκλείψει από το καλοκαίρι. «Αν η Ελλάδα ξεκινήσει να παίζει τα παλιά της παιχνίδια, νομίζω ότι θα αρχίσετε να τις ακούτε (τις φωνές για Grexit) πιο δυνατά τις επόμενες δύο εβδομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

IIF: «Δεν είναι λύση η αναδιάρθρωση - Μόνη ελπίδα η μείωση των επιτοκίων»

Έκκληση προς τους διεθνείς δανειστές μας να μειώσουν τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν, απευθύνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Charles Dallara. Στόχος, όπως τονίζει, να βοηθηθεί η χώρα μας στην προσπάθειά της να εξέλθει από την ύφεση.
Ο κ. Dallara προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να περιορίσει το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς ανάπτυξη και ζήτησε περισσότερη επιείκεια από την τρόικα. «Δεν βλέπω το λόγο που η Ευρωζώνη συνεχίζει να δανείζει την Ελλάδα με αυτά τα επιτόκια».
Ο κ. Dallara αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΔΝΤ περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους. Όπως είπε, μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση δεν είναι ούτε παραγωγική ούτε απαραίτητη. «Αυτό που θα ενθαρρύναμε θα ήταν μία μεγαλύτερη προθυμία από την πλευρά των δανειστών της Ευρωζώνης. Και θα ήθελα να προτείνω ακόμη και το ΔΝΤ να μειώσει ουσιαστικά τα επιτόκια των δανείων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα», είπε.
Πρότεινε ως στόχο το 0,8% στα επίσημα δάνεια, κάτω από το 4% που είχε αρχικά υιοθετηθεί.
Κάλεσε επίσης τους διεθνείς δανειστές να δώσουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τα δάνειά της, όπως έχει ήδη ζητήσει η χώρα. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να στραφεί η προσοχή στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αντί να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στις βραχυπρόθεσμες μειώσεις του προϋπολογισμού.
Πορτογαλία - Ιρλανδία
Σύμφωνα με τον κ. Dallara, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει το χρέος της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, προκειμένου να βοηθήσει τις δύο αυτές χώρες να επιστρέψουν σύντομα στις αγορές.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:38)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης