Στο επίκεντρο οι σημερινές ανακοινώσεις της Fed, η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία ενώ στο εσωτερικό απογοήτευση κυριαρχεί για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια ακόμη κρίση....
Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Dax στη Γερμανία +2,1% ενώ κέρδη καταγράφονται και στην Wall Street, με τον Nastaq στο +1,8%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές ανακοινώσεις της Fed αλλά και στις εξελίξεις αναφορικά με τη γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία.
Στο εσωτερικό απογοήτευση κυριαρχεί για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κακοκαιρία με το επιτελικό κράτος να αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία του να αντιμετωπίσει μια ακόμη κρίση.
Η αγορά έκλεισε στις 932 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 930 μονάδων ενώ δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο των 900 μονάδων..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Εθνική +5,91%, Πειραιώς +4,48% και Alpha Bank +4,03% ενώ η Eurobank έκλεισε στο +0,89% από +2,06% υψηλό ημέρας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ +5,36%, ΔΕΗ +2,54%, ΟΤΕ +2,35% ....ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον Ελλάκτωρ -2,85%.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 7% θα οδηγήσει σήμερα 26/1 την FED να αλλάξει ριζικά νομισματική πολιτική, προβλέπεται αύξηση επιτοκίων 4 φορές αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2022.
Το 0% με 0,25% θα γίνει 0,80% με 1% το 2022.
Σε δύο χρόνια θα μπορούσε το επιτόκιο παρέμβασης της FED να βρίσκεται στο 1,5% εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων…
Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ώστε να μετριαστεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.
Τι σημαίνει αυτό για το χρηματιστήριο διόρθωση…
Πιστεύουμε ότι η αρχής της μεγάλης διόρθωσης που περιμένουμε θα ξεκινήσει είτε μετά την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την FED ή ακόμη και στην πρώτη αύξηση τον Μάρτιο του 2022 όπου ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.500 μονάδες δηλαδή πτώση -20%.
Η πιθανότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο να οδηγηθεί για το 2022 στις 800 με 780 μονάδες δηλαδή πτώση -15% είναι πάνω από 70% ενώ 30% η πιθανότητα η διόρθωση να είναι μικρότερη δηλαδή κάτω από τις 900 μονάδες να υπάρξει ισχυρή στήριξη π.χ. στις 880 με 850 μονάδες.
Επιχειρηματικά νέα
- Το μίγμα αλαζονείας και ανικανότητας της διοίκησης Reggeborgh που διοικεί την Ελλάκτωρ αλλά και την θυγατρική της Αττική Οδό στην οποία κατέχει ποσοστό 65,75%, είχε ως αποτέλεσμα πρωτοφανή ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών και επιβατών στην Αττική.
Ως γνωστό έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό με ημερομηνία καταβολής μη δεσμευτικών προσφορών 20 Απριλίου 2022.
Μετά το φιάσκο, όπου χιλιάδες αυτοκίνητα έμειναν εγκλωβισμένα στην Αττική οδό ο διευθύνων σύμβουλος παραιτήθηκε αλλά ακέραιη φέρει την ευθύνη ο Ελλάκτωρ στον οποίο κατ΄ ουσία ανήκει η Αττική Οδός.
Μετά από αυτή την φαύλη και δραματική εξέλιξη είναι ξεκάθαρο ότι ο Ελλάκτωρ έβαλε ταφόπλακα στα σχέδια του να διεκδικήσει την Αττική Οδό…
Εδώ το ερώτημα είναι… θα διεκδικούσε ο Ελλάκτωρ την Αττική Οδό;
Η ουσία πάντως είναι ότι μετά την παταγώδη αποτυχία της Αττικής Οδού στην διαχείριση της κακοκαιρίας… ο Ελλάκτωρ αποκλείστηκε επί της ουσίας από την διαγωνιστική διαδικασία.
- Αύριο 27/1 πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης του ΧΑ θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2021 η Μυτιληναίος.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγo για πωλήσεις 2,46 δισ. ευρώ, EBITDA 355 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 158 εκατ. ευρώ.
- Σήμερα 26/1 οι μετοχές της Intrakat διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 51,3 εκατ. ευρώ και τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι 1,90 ευρώ με αναλογία 0,562748 νέες για κάθε μία παλιά.
Το δικαίωμα θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στο ΧΑ στις 31 Ιανουαρίου και μέχρι 9 Φεβρουαρίου, ενώ οι δικαιούχοι θα έχουν δικαίωμα να το ασκήσουν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου.
- Επίσης, το εταιρικό ομόλογο της Premia Properties ξεκινάει τη διαπραγμάτευσή του στην αντίστοιχη αγορά του Χ.Α..
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,75% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,55%.
Περί τις 15:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,19%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς να κλείνουν στα υψηλά της ημέρας και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +3,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,15% στις 930 μονάδες έχοντας υψηλό στις 933,34 μονάδες και χαμηλό τις 920,23 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 90,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 37,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,7 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,85 εκατ. ευρώ και όγκου 8,99 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η η Alpha Bank 6,21 εκατ. τεμάχια αξίας 7,95 εκατ. ευρώ, η Εθνική διακίνησε 228 χιλ. τεμάχια αξίας 731 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 150 χιλ. τεμάχια αξίας 218 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,75 εκατ. τεμάχια αξίας 1,73 εκατ. ευρώ..
Η ΔΕΗ 510 χιλ. τεμάχια αξίας 4,37 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 67 χιλ. τεμάχια αξίας 1,16 εκατ. ευρώ και η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 403 χιλ. ευρώ και η Lamda 40 χιλ. τεμάχια αξίας 281 χιλ. ευρώ. .
Επίσης, η Premia Properties διακίνησε ένα ομόλογο αξίας 651 χιλ. ευρώ
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 932 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 930 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες, οι 960, οι 970, οι 980 και οι 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 654 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 675 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 585, οι 565 και οι 550 μονάδες.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,65%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/1 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Στο επίκεντρο οι σημερινές αποφάσεις της Fed, όπου θα επισπεύσει τις διαδικασίες για αύξηση των επιτοκίων εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο προγραμμάτιζε τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022, προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αυξήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1,38% και με το μεταξύ τους spread στις 27 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 118 μονάδες ή 1,18%, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.
Η επικαιρότητα
Ο υψηλός αριθμός των θανάτων που καταγράφεται καθημερινά αλλά και η πίεση που εξακολουθούν να ασκούν στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία , εκτιμάται πως θα είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα κρίνουν και τις σημερινές αποφάσεις των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας για το εάν θα διατηρηθούν ή θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως τις 30 Ιανουαρίου.
Αν και οι «σκληροί δείκτες» παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι εμβολιασμοί έχουν «παγώσει» λόγω και της κακοκαιρίας , ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζεται μειωμένος αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη ενώ σε πτωτική πορεία φαίνεται να είναι και το ιικό φορτίο στα λύματα, στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ειδικών πως η πανδημία έχει φτάσει στην κορύφωση της και πως πλέον είναι σε φάση αποκλιμάκωσης.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι λόγω της κακοκαιρίας δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο των επιστημόνων, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν για ακόμα μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση .
Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές
Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 26/1 οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,44%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,66%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,19% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,41%.
Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν σήμερα 26/1 οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο το στις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίασης της Fed αλλά και στις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη να επιταχύνει τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, με στόχο να δαμάσει τον πληθωρισμό και να αντιμετωπίσει τουλάχιστον προς το παρόν, τους οικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, την αστάθεια της αγοράς και τους φόβους της Δύσης για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η απόφαση, που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα το βράδυ, δεν θα δεσμεύσει την κεντρική τράπεζα σε μια συγκεκριμένη πορεία δράσης μέχρι να ξανασυνεδριάσει η επιτροπή σε επτά εβδομάδες.
Ωστόσο, ελλείψει σημαντικής αλλαγής στην πορεία της οικονομίας, η Fed είναι πιθανό στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο να αρχίσει να αποσύρει την υποστήριξή της, πιστεύοντας ότι ένας συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων και μικρότερης παρουσίας κεντρικής τράπεζας στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,9%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,60%, ο S&P 500 στο +1,2%, ο Nasdaq στο +1,8% και το ETF GREC με κέρδη +1,16% ( 27,92 δολ. )
Σημειώνεται ότι η μετοχή της Microsoft σημειώνει άνοδο 5,3%, μετά το άλμα στις πωλήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια για πρώτη φορά.
Στα υψηλά της ημέρας οι τράπεζες - πλην της Eurobank - με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank να κλείνουν στα υψηλά της ημέρας..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με άνοδο +5,91%, με όγκο 3,05 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με άνοδο +4,03% με όγκο 13,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4690 ευρώ, με άνοδο +4,48% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9786 ευρώ, με άνοδο +0,89% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,63 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1050 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 493 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1686 ευρώ, με πτώση -0,47%, με όγκο 526 χιλ. και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,92 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 376 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Aegean ...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο Ελλάκτωρ -2,85% και ακολούθησε ο Τιτάν.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,70 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση στα 11,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,2050 ευρώ, με άνοδο +2,35% και αποτίμηση 7,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,6650 ευρώ, με άνοδο +2,54% και αποτίμηση 3,31 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,52 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,17 ευρώ, με άνοδο +5,36% και αποτίμηση 4,65 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,64 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,52 ευρώ, με άνοδο +1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με άνοδο +2,49% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,36 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,95 ευρώ, με άνοδο +2,63% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,033 ευρώ, με άνοδο +3,13% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,65% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 27 μονάδες βάσης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/1 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης με επίκεντρο οι σημερινές αποφάσεις της Fed, όπου θα επισπεύσει τις διαδικασίες για αύξηση των επιτοκίων εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Έτσι, ενώ τον Δεκέμβριο προγραμμάτιζε τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2022, προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αυξήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
Στον αντίποδα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο διστακτική. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξαγγείλει παρά μόνο την «αρχή του τέλους» για το πολυδάπανο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όσον αφορά τα επιτόκια αποκλείεται το σενάριο αύξησης τους πριν να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,64% και το ιταλικό 10ετές στο 1,34%.
Το ελληνικό 10ετές 1,65% με το αμερικανικό 10ετές 1,78% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 173 μονάδες βάσης από 171 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,18% ή 118 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 27 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/1 στις χώρες της Ευρωζώνης, με την εκτίναξη του πληθωρισμού, την ενεργειακή κρίση αλλά και την αλλαγή πλεύσης των κεντρικών τραπεζών …να εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στις αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Ιανουαρίου του 2022 στο 1,38%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/1/2022 στο -0,08% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,42% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,65% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,38% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,83%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών