Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά δύο ετών, με σωρευτικά κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους +30% με τις μετοχές να έχουν αρχίσει να φουσκώνουν.
Σε ικανοποιητικά επίπεδα έκλεισαν οι συναλλάγες συμπεριλαμβανομένων όμως και των πακέτων, ειδικότερα της Alpha Bank συνολικής αξίας 19,7 εκατ. ευρώ και που αφορά το 0,58% του συνολικού κεφαλαίου..
Στο επίκεντρο η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7,5% το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, η οποία δημιουργεί προσδοκίες για επιθετική απάντηση από τη FED, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6-7 αυξήσεις επιτοκίων.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 2%, για πρώτη φορά από το 2019, ενώ επιδείνωση καταγράφεται και στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το 10ετές ελληνικό στο 2,62% καθώς δεν έπεισαν οι διαβεβαιώσεις της C. Lagarde ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 971 μονάδες στα υψηλά 7ετίας, με πρώτη αντίσταση τις 980 μονάδες ενώ η διάσπαση των 950 μονάδων οδηγεί στις 900 μονάδες..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τις αρχικές πιέσεις πλησίον του -2%, ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,28% και Εθνική +0,92% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -1,83% και Alpha Bank -0,24%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +6,07%, Aegean +2,99%, ΔΕΗ +2,49%...ενώ ήπια υποχώρησαν Viohalco -1,25%, Motor Oil -1,11%..
Με κέρδη +6,07% έκλεισε ο Ελλάκτωρ ο οποίος με την σημερινή άνοδο κάλυψε τις απώλειες από την αρχή του έτους αλλά και τις πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή μετά το φιάσκο στην Αττική Οδό.
Από την άλλη το ομόλογο του Ελλάκτωρ έχει εκτιναχθεί στο 12,65% με την τιμή στις 86,2 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι το ομόλογο ύψους 670 εκατ λήγει τον Δεκέμβριο του 2024 και φέρει κουπόνι 6,375%...
Σε μικρή μείωση της short θέσης του στη ΔΕΗ προχώρησε το Lansdowne στο 0,49% από 0,51%..
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,76%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,48%. Ωστόσο, η άνοδος στον Τραπεζικό Δείκτη έφτασε το 7,29%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά δύο ετών, με σωρευτικά κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους +30% με τις μετοχές να έχουν αρχίσει να φουσκώνουν.
Ενώ δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι χρηματιστηριακά οι τράπεζες θα ξεχώριζαν σε σχέση με μη τραπεζικές μετοχές που ήδη πολλές εξ αυτών βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη… τα επίπεδα όμως που έχουν φθάσει αποτελούν έκπληξη…
Οι τράπεζες δεν έχουν πολλά ανοδικά περιθώρια πάντως και χρήζουν προσοχής….
Ποιο απλά θεωρούμε ότι ενώ η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τα έντοκα έσοδα των τραπεζών, ποτέ οι τράπεζες δεν ευδοκίμησαν σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων – οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι καλά νέα για τις τράπεζες – ωστόσο η άνοδος των τραπεζικών μετοχών μετατρέπεται σε φούσκα.
Ήδη υπάρχουν 6-7 καλές φούσκες στις μη τραπεζικές μετοχές…
Το χρηματιστήριο έκλεισε στις 971 μονάδες… επιμένουμε ότι θα δούμε χαμηλά έτους για το 2022 τις 800 μονάδες.
Η διεθνής διόρθωση θα έρθει και θα ξεφουσκώσει το τεράστιο μπαλόνι των αποτιμήσεων ειδικά στην Wall Street.
Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές των τραπεζών;
Πέραν από τα κοινότυπα ότι είχαν μείνει πίσω σε σχέση με την άνοδο των μη τραπεζικών μετοχών υπάρχουν 4 λόγοι που διαδραματίζουν ρόλο.
Η μείωση των NPEs στο 5% με 7% έως τέλος του 2022 έχει ήδη προεξοφληθεί και δεν τον συμπεριλαμβάνουμε ως λόγο.
1) Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη από 1,8 με 2 δισεκ. ετησίως και να διανείμουν μέρισμα
2) Η άνοδος των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αποτιμήσεις άρα και τα κέρδη
3) Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους.
Σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτύχουν κέρδη.
4) Η άνοδος των μετοχών προϊδεάζει ότι διαμορφώνεται σταδιακά το τοπίο για placement στην Eurobank και στην Εθνική τράπεζα από το Fairfax και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όχι όμως άμεσα.
Πανικός στις Κεντρικές Τράπεζες, με την εκτίναξη του πληθωρισμού να επισπεύδει την αύξηση των επιτοκίων
Πανικός επικρατεί στις κεντρικές τράπεζες, καθώς ο πληθωρισμός – ειδικά η αρνητική έκπληξη στο 7,5% στις ΗΠΑ – αλλάζει άρδην τα δεδομένα και επιταχύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες θα σηματοδοτήσουν στην παρούσα φάση το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα τοξικό μηχανισμό ακραίας ανισότητας.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μηχανισμό όχι για να βοηθήσει τις οικονομίες αλλά τις μετοχές να φουσκώσουν περισσότερο και τα ομόλογα να καταγράψουν αρνητικές αποδόσεις, ώστε να δημιουργεί ένα πλασματικό περιβάλλον οικονομικής ευημερίας.
Οι τεράστιες φούσκες στις μετοχές και στα ομόλογα ήταν απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης και ένα τέλος πρέπει να δοθεί…
Με τους ειδικούς να έχουν εμμονή με τη συνεδρίαση της FOMC στις 16 Μαρτίου 2022, οι πιθανότητες έφτασαν στο 100% μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και περισσότερες από 6 αυξήσεις για όλο το 2022.
Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, απάντησε στις ανησυχίες για το πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ στο διαρκώς αυξανόμενο δείκτη τιμών καταναλωτή, με το πρόβλημα να υπάρχει και στις ΗΠΑ, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στην παρούσα φάση όχι μόνο δεν θα μείωνε τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά θα έπληττε και την οικονομία.
Επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα αποσύρει την επιθετική πολιτική τόνωσης των αρνητικών επιτοκίων μόνο σταδιακά και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Με τις χρηματαγορές να τιμολογούν τώρα σε αύξηση 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο, η Lagarde προειδοποίησε ότι μια αύξηση δεν θα αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα εμπόδια προσφοράς που έχουν τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, ενώ η FED αντιμετωπίζει ένα υπερπληθωρισμό που έχουν δει οι ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, και η ΕΚΤ προσπαθεί να καθησυχάσει....η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ανέλαβε αμέσως δράση.
Η Ιαπωνία, της οποίας τα επίπεδα χρέους εκπλήσσουν κάθε άλλο κράτος στον κόσμο, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό 10ετών κρατικών ομολόγων στο 0,25% προς υπεράσπιση των ορίων ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητά της να αποτρέψει τις αυξανόμενες παγκόσμιες αποδόσεις από την υπερβολική αύξηση του κόστους εγχώριου δανεισμού.
Η κίνηση αυτή θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου 2022, με στόχο να αποτρέψει το κραχ των αμερικανικών ομολόγων να μεταφερθεί στην Ιαπωνία.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,23% και τον Τραπεζικό Δείκτη -1,22%.
Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -2,3%, Eurobank -2,12%....και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Μυτιληναίος -1,68%, ΔΕΗ -1,36%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,75% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,84%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +1,81%, Εθνική πλησίον του +1%.... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,65%
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές όπως ΔΕΗ +2,49%, Τιτάν +2,01%, ΟΤΕε +1,45% ... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,74%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 971 μονάδες έχοντας υψηλό στις 971,19 μονάδες και χαμηλό τις 955,96 μονάδες.
Οι συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 121,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 30 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 57 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 46 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 29,9 εκατ. ευρώ και όγκου 19 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 13,74 εκατ. τεμάχια αξίας 19,7 εκατ. ευρώ, η Εθνική διακίνησε 192 χιλ. τεμάχια αξίας 713 χιλ. ευρώ και η Eurobank 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 5,12 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 94 χιλ. τεμάχια αξίας 1,65 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 55 χιλ. τεμάχια αξίας 902 χιλ. ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 420 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και η Jumbo 58 χιλ. τεμάχια αξίας 806 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 971 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 980 μονάδες και ακολουθούν οι 1000, οι 1010 και οι 1060 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930, οι 920, οι 900, και οι 887 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 980 μονάδες και ακολουθούν οι 1000, οι 1010 και οι 1060 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 745 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 770 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 700 μονάδες και ακολουθούν οι 680, οι 660, οι 650, οι 630 και οι 600 μονάδες.
O αμερικανικός οίκος Moody's και ο καναδικός οίκος DBRS δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα από εδώ και πέρα με ευκολία
Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές και η DBRS στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Η Ελλάδα απέχει δύο κλίμακες (3 με βάση την Moody’s) από το να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα και προφανώς αυτό θα γίνει μετά από πολύ σκέψη, οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πορεία της οικονομίας και βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος, θα καθυστερήσει όχι λόγω της πανδημίας αλλά λόγω της επιδείνωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα παραμείνει και το 2023 αλλά και της έκρηξης των αποδόσεων των ομολόγων με το 10ετές να έχει εκτιναχθεί στο 2,50%
Αυτό που έχει συμβεί στην χώρα είναι πρωτοφανές.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα έδωσε μάχη με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και φορτώθηκε 3 μνημόνια, οι δανειστές με τις αυστηρές συστάσεις τους ζητούσαν πλεονάσματα.
Λόγω της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί στην κυριολεξία με ελλείμματα πρωτοφανή, ελλείμματα τέτοιου ύψους που μας οδήγησαν στα μνημόνια… για όσους λησμόνησαν.
Η αποκλιμάκωση του χρέους είναι επίσης πολύ αργή, παρά την εικονική πραγματικότητα της αύξησης του ΑΕΠ.
Οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί, τα NPEs έχουν συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά αλλά αυτή η θετική εξέλιξη περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η βαθμολογία ΒΒ εμπεριέχει την μεγάλη βελτίωση των NPEs.
Το βασικό ερώτημα είναι πότε από τις 8 πλέον ημερομηνίες που έχουν απομείνει θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;
Η Fitch ίσως αναβαθμίσει την Ελλάδα 8 Ιουλίου 2022, η Moody’s είναι αδιάφορη σε αυτή την φάση καθώς ακόμη και εάν αναβαθμίσει την Ελλάδα ήδη υπολείπεται 3 κλίμακες σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Μας ενδιαφέρει η Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου και η DBRS ο καναδικός οίκος στις 18 Μαρτίου 2022.
Η γενική αίσθηση είναι ότι το 2022 θα έχουμε μόνο μια αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ+ και θα πρέπει να φθάσουμε στις εκλογές του 2023 – εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν το 2023 – ώστε να υπάρξει και νέα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade.
Η επικαιρότητα
Το σενάριο της σταδιακής άρσης των μέτρων και της επιστροφής σε μια σχετική κανονικότητα από τον Μάρτιο προκρίνουν οι επιστήμονες δεδομένου ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο σύστημα υγείας, σε μια χρονική στιγμή που αν και παρατηρείται μια σχετική μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμάται πως έχουμε μια «εύθραυστη σταθεροποίηση».
Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι ειδικοί αποφάσισαν να καθυστερήσουν για λίγες ακόμα εβδομάδες την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς έκριναν ότι το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και η μετατόπιση μολύνσεων σε άτομα άνω των 55 ετών, διατηρούν ακόμα το συναγερμό στην χώρα.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη τη χώρα, η οποία είναι σε «βαθύ κόκκινο», ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει το 1,5% του πληθυσμού.
Όσον αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις Απόκριες, οι περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της άποψης του να μην γίνουν και φέτος, αν και δεν αποκλείεται η θέση αυτή να επανεξεταστεί τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 11/2 οι ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που διαμορφώθηκε στο 7,5%, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,66%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,36% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,87% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,98%
Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας
Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 11/2 στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που τροφοδότησαν τις εκτιμήσεις για περισσότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed).
Στο 5,1% διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2022, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στο +0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,65%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,75% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,15%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,45%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,05% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,37% ( 29,97 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Πακέτο στην Alpha Bank
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, απορροφώντας τις αρχικές πιέσεις, ενώ οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από το πακέτο της Alpha Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,7490 ευρώ, με άνοδο +0,92% με όγκο 2,94 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4295 ευρώ, με πτώση -0,24% με όγκο 22,36 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,66 ευρώ, με πτώση -1,83%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1440 ευρώ, με άνοδο +1,28% με όγκο 16,9 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 482 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1768 ευρώ, με πτώση -1,23%, με όγκο 317 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,80 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 373 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +6,07%, Aegean +2,99%, ΔΕΗ ....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή..
H Coca Cola έκλεισε στα 30,09 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση στα 11,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +1,45% και αποτίμηση 8,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,6550 ευρώ, με άνοδο +2,49% και αποτίμηση 3,3 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,59 ευρώ, με πτώση -0,88% και αποτίμηση 4,8 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με άνοδο +2,01% και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,63 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,31 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,59 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8880 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0360 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,62% - Το spread με την Ιταλία στις 70 μ.β
Επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7,5%.
Mετά την FED η οποία άνοιξε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,55%, το ιταλικό 10ετές στο 1,87% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 2%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 236 μονάδες βάσης από 228 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,20% ή 120 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 70 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επίδεινωση καταγράφεται και σήμερα 11/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με τις αγορές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μετά και τα στοιχειά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,87%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/2/2022 στο 0,26% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,83% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,37%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών