γράφει :
Την ώρα που εξετάζονται επενδυτικά πλάνα και πως μπορεί να αυξηθεί το growth εγείρονται ερωτήματα για το αν οι διοικήσεις είναι νόμιμες.
Μπορεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να είναι στον έλεγχο του Υπερταμείου είναι αντισυνταγματική, να έλαβε κάποιας δημοσιότητας, ωστόσο για το μέλλον των δύο εταιρειών και το πως θα προχωρήσουν από δω και πέρα και το κράτος και οι εταιρείες δεν έχει τύχει της ανάλογης δημοσιότητας.
Η ειδησεογραφία περιορίστηκε στο αν το νερό πρέπει να είναι κρατικό ή όχι, αλλά η απόφαση φέρνει πάγωμα στο χρηματιστηριακό ταμπλό και έχει δημιουργήσει ανησυχίες στους επενδυτές.
Αν και διαρρέεται πως εξετάζεται από την Κυβέρνηση το τι μπορεί να γίνει ώστε να μη φύγουν από τον έλεγχο του Υπερταμείου και επιχειρείται να περάσει μία γραμμή ηρεμίας και τάξης, πληροφορίες όμως αναφέρουν πως τη μέρα που βγήκε η απόφαση επικράτησε πανικός στο υπουργείο Υποδομών.
Και αυτό γιατί δεν είναι απλά μία μεταφορά μετοχών.
Υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει για να φύγουν να υπάρξουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία περίπου 1 δισ. ευρώ που πρέπει να βρει το κράτος να δώσει στο Υπερταμείο, ενώ το τελευταίο εισπράττει και μερίσματα από τις δύο εταιρείες.
Μία εναλλακτική που εξετάζεται είναι και η αύξηση των μελών του Υπερταμείου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κρατική εκπροσώπηση.
Οι ξένοι μέτοχοι ενδιαφέρονται και για τις διοικήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ οι οποίες έχουν διοριστεί από το ταμείο.
Τώρα που είναι αντισυνταγματική η μεταφορά, είναι συνταγματική η διοίκηση ή θα πρέπει να γίνουν αλλαγές;
Αυτό μάλιστα λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο όπου η ΕΥΔΑΠ εξετάζει επενδυτικά σχέδια και ο διευθύνων σύμβουλος φέρνει επιχειρηματικές προτάσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και να αποκτήσει growth η εισηγμένη.
Φαίνεται όμως πως τα επενδυτικά πλάνα παγώνουν προς το παρόν.
Επιπλέον, και η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει δικό της επενδυτικό πρόγραμμα, όπως και η ΕΥΑΘ.
Θα πρέπει όμως να λυθεί κάποια στιγμή συνολικά η πολιτική της χώρας και της κάθε κυβέρνησης απέναντι στα περιουσιακά στοιχεία, σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Θέλουμε διοικήσεις που να επιλέγονται από ένα φορέα που έχει σκοπό να αξιοποιεί και να δημιουργεί αξία στα περιουσιακά στοιχεία, ή θέλουμε η εκάστοτε κυβέρνηση να αξιοποιεί πολιτευτές που δεν μπόρεσαν να μπουν στη Βουλή σε θέσεις μεγάλες δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων;
Το τελευταίο διάστημα η πορεία των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο, δείχνει «παγωμένη» με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να περιμένουν τις εξελίξεις.
Αυτά σε μία περίοδο όπου οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρατηρούνται σημαντικές εισροές κεφαλαίων.
Οι επενδυτές αναζητούν φθηνές μετοχές και ενώ οι δύο εισηγμένες είναι αδάνειστες, έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, δίνουν καλά μερίσματα και έχουν και καλή κερδοφορία, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν μηδενικό.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών