Στο επίκεντρο η Ουκρανική κρίση ενώ η σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας αυξάνουν την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εξελίξεις γύρω από την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας ενώ η σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας αυξάνουν την αβεβαιότητα και τον προβληματισμό.
Ωστόσο μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Donetsk και Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σε νέο μήνυμα του με αφορμή την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας, είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία.
Η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης καθορίζει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να βλέπουν περιθώριο να αποφευχθεί ένας πόλεμος, με τη μεταβλητότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων, με τον Dax στη Γερμανία -0,40% από αρχικά κέρδη +1% και τον S&P 500 -0,25% από +0,80%...
Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Μόσχα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.
Ωστόσο, εάν υπάρξει κλιμάκωση οι αγορές θα διορθώσουν και άλλο εύλογα, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης ενώ θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο διάστημα ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Ακόμη το ρίσκο είναι υπαρκτό αλλά όσο περνάνε οι μέρες εύλογα μειώνεται το ρίσκο γιατί μειώνονται οι πιθανότητες ένοπλης σύρραξης.
Στο καλό σενάριο οι αγορές θα τηρήσουν στάση αναμονής και στο δυσμενές σενάριο θα διορθώσουν ακόμη 5% με 8% εάν υπάρξει κλιμάκωση.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πλησίον της πρώτης αντίστασης των 950 μονάδων με τις 930 μονάδες να αποτελούν ισχυρό σημείο στήριξης, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 723 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί από την βασική στήριξη των 700 μονάδων..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +1,58% και ακολούθησαν Πειραιώς +1,09% και Eurobank +0,40% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.
Σε νέα μείωση της short θέσης στην Cairo Mezz PLC προχώρησε το Lansdowne στο 0,43% από 0,59% προηγουμένως στις 21/2.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο δίμηνο του 2022, το Lansdowne έχει μειώσει κάτω από το όριο της ενημέρωσης (0,5%) την ανοιχτή του θέση σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Eurobank ενώ διατηρεί μόνο την θέση του στην Alpha Bank στο 0,58%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ΕΛΠΕ +4% και Motor Oil +4% ενώ με απώλειες -1,8% έκλεισε η Coca Cola, λόγω της έκθεσης που έχει σε Ρωσία και Ουκρανία.
Αύριο 23/2 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,43%.
Λίγο πριν τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +3,43% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τα ΕΛΠΕ πλησίον του +3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,88% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,86%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,53% στις 949 μονάδες έχοντας υψηλό στις 952,33 μονάδες και χαμηλό τις 943,72 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,22 εκατ. ευρώ και όγκου 1,05 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 700 χιλ. τεμάχια αξίας 941 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 11 χιλ. τεμάχια αξίας 17 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 56 χιλ. τεμάχια αξίας 1εκατ. ευρώ.
Με σημαντικό discount πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα στην Q&R συνολικού όγκου 275 χιλ. τεμαχίων περίπου αξίας 99 χιλ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των μετοχών και η Quest 9 χιλ. τεμάχια αξίας 166 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 949 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 950 μονάδων και ακολουθούν οι 970, 980, οι 1000, και οι 1060 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 920, οι 900, και οι 893 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 723 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 760, οι 770, οι 780 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 700 μονάδες και ακολουθούν οι 690, οι 660, οι 650, οι 630 και οι 580 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,60%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,60% από 2,74% πρόσφατα , το 10ετές ιταλικό στο 1,94% και 10ετές αμερικανικό στο 1,98%.
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καταγράφονται νέα δεδομένα καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων – ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή – λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Να τονιστεί ότι πρόσφατα οι επενδυτικές τράπεζες εκτιμούσαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων το 2022 θα είναι 6 ή 7 και - πιο πρόσφατα - έως και 9 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων όπως προέβλεψε η JPMorgan.
Τώρα, με την κατάσταση στην Ουκρανία και με το πετρέλαιο να εκτινάσσεται σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι και να απειλεί να εκτιναχθεί σε επίπεδα που θα συνέτριβαν αμέσως την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (παρόμοιο με αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2008 όταν έφθασε στα 150 δολάρια σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία της Lehman πυροδότησε αμέσως την παγκόσμια οικονομική κρίση), πολλοί υποστηρίζουν ότι η FED θα είναι πολύ προσεκτική και έτοιμη να επιστρέψει ξανά στην ποσοτική χαλάρωση.
Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ.
H Εθνική θέλει placement του 20% το β΄ 6μηνο 2022 και το ΤΧΣ βλέπει το 2023 πριν τις εκλογές
H Εθνική τράπεζα θα ήθελε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε σύνολο 40,34% να πραγματοποιηθεί στο β΄ 6μηνο 2022.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βλέπει το placement το 2023 πριν τις εκλογές.
Ο στόχος είναι διττός, αφενός το 2023 ποντάρει ότι η μετοχή της Εθνικής θα βρίσκεται υψηλότερα και αφετέρου πριν τις εκλογές του Ιουνίου 2023… ένα placement θα βοηθούσε στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το χρηματιστήριο και τις τράπεζες, θα οδηγούσε σε εισροή νέων κεφαλαίων στην Εθνική και θα επανέφερε ξανά την χρηματιστηριακή αγορά στο διεθνές επίκεντρο.
Όπως έχει πρόσφατα τονίσει το bankingnews σχήμα 4-5 διεθνών επενδυτών πιέζει την Εθνική τράπεζα να προχωρήσει γρήγορα το placement για το 20% των μετοχών.
Αν και ο νόμος που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι έτοιμος… ετοιμάζεται προσεχώς… υπάρχει σχήμα 4-5 διεθνών επενδυτών που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές Εθνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας
To placement του 20% από το ΤΧΣ η Εθνική θέλει να υλοποιηθεί εντός του 2022
Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε το placement για το 20% των μετοχών ή 183 εκατ μετοχές να πραγματοποιηθεί εντός του 2022.
Θα μπορούσε το 13% με 14% να διατεθεί σε ξένους επενδυτές και το 5% με 6% σε έλληνες μικροεπενδυτές.
Αυτή την στιγμή καμία διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής δέχεται κρούσεις από ξένα funds για να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής τράπεζας.
Το 13% με 14% θα διατεθεί σε πλήθος επενδυτών, θα μπορούσε δηλαδή να εξαγοραστεί από 8-10 ή και περισσότερα funds.
Σε ποια τιμή;
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναφέρει ότι η τιμή ορόσημο για το placement θα είναι τα 3,5 ευρώ επίπεδα στα οποία έχει βρεθεί η Εθνική αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμη η διαδικασία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ήθελε το placement να πραγματοποιηθεί το 2023 με καλύτερες χρηματιστηριακές συνθήκες π.χ. την μετοχή της Εθνικής στα 4,5 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όποτε υλοποιηθεί το placement η τιμή θα καθοριστεί με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή μείον ένα discount 6% με 7% επί της χρηματιστηριακής τιμής, όπως έχει δείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Για την Εθνική το placement είναι μείζονος σημασίας γιατί θεωρεί ότι θα αυξηθεί το free float η διασπορά μετοχών εξέλιξη που θα δώσει μεγαλύτερο βάθος και δυναμική στην μετοχή και θα ενταχθεί και στον δείκτη standard της MSCI.
Η επικαιρότητα
Με την πανδημία του κορωνοϊού να είναι σε διαδικασία αποκλιμάκωσης , οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέα άρση περιοριστικών μέτρων.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο κατάργησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
Πάντως, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πρόωρη η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης μάσκας και τονίζουν πως πρέπει να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή σχετικά με την χαλάρωση των περιορισμών, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια νέα αναζωπύρωση.
Ωστόσο, η αποκλιμάκωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων οδηγεί σε αποσυμπίεση και το ΕΣΥ, το οποίο και αυτό αρχίζει σταδιακά να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.
Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 23/2 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,93%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,48%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,47% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,62%.
Το χρηματιστήριο του Τόκιο παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεταβλητότητα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης να καθορίζει το κλίμα, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,25% και ο Nasdaq στο -0,35% ενώ ανοδικά κινείται το ETF GREC +1,22% (29,13 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη .
Η Εθνική έκλεισε στα 3,67 ευρώ, με άνοδο +1,58% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,35 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5760 ευρώ, με άνοδο +1,09%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,97 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1435 ευρώ, με άνοδο +0,40%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,24 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,09 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 81 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,52 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 368 εκατ. ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Lamda ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκελισαν Sarantis -3,7%, Coca Cola, ΟΠΑΠ..
H Coca Cola έκλεισε στα 26,70 ευρώ, με πτώση -2,2% και κεφαλαιοποίηση στα 9,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,18 ευρώ, με άνοδο +2,13% και αποτίμηση 8,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,75 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 3,34 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -1,12% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,54 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,97 ευρώ, με άνοδο +4,03% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,70 ευρώ, με άνοδο +3,52% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,69 ευρώ, με άνοδο +2,55% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,29 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 776 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,95 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0343 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,60% - Το spread με την Ιταλία στις 66 μ.β
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις με την Ουκρανία .
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,60%, το ιταλικό 10ετές στο 1,94% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,98%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καταγράφονται νέα δεδομένα καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων – ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή – λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 235 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,31% ή 131 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 66 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 23/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,94%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/2/2022 στο 0,25% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,94% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,58%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών