Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Draghi (EKT): Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα - Αναμένουμε την αξιολόγηση της Τρόικα - Πλήγμα για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη

tags :
Draghi (EKT): Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα - Αναμένουμε την αξιολόγηση της Τρόικα - Πλήγμα για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη
(upd) Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο έχει πολύ δρόμο ακόμα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μario  Draghi, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπως τόνισε, πρέπει να αναμένουμε την αξιολόγηση της Τρόικα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όταν ρωτήθηκε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι πολύ εύκολο να πιστεύει κανείς ότι η ΕΚΤ μπορεί να αντικαταστήσει τις κυβερνητικές πολιτικές και να αρχίσει να τυπώνει χρήματα, τόνισε ο κ. Deaghi, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. H EKT δεν πρόκειται να τυπώσει χρήμα, αυτό δεν θα συμβεί, διαμήνυσε  ο διοικητής της ΕΚΤ. Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων  (ΟΜΤ), τόνισε ότι βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές.
Ο κ. Draghi σημείωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη θα αποτελέσει πλήγμα για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, ωστόσο είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των συστημικών κινδύνων, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αποφασιστική δράση όλων των μελών του ESRB.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αναφέρθηκε και  στην ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία σήμερα παραμένει μειωμένη. Χαρακτήρισε ζωτικό μέρος της τραπεζικής ένωσης τον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η νομισματική πολιτική και η επίβλεψη πρέπει να είναι ξεκάθαρα διαχωρισμένες. Οι τράπεζες εκτός ευρωζώνης πρέπει να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους στην τραπεζική εποπτεία, τόνισε ο κ. Draghi.

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια - Ορατός ο κίνδυνος αποπληθωρισμό

Με την τελευταία έκθεσή του το ΔΝΤ χτυπά «καμπανάκι κινδύνου» για την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην Ευρωζώνη προκειμένου να μην εξαπλωθεί η κρίση.
«Η πιθανότητα μείωσης των τιμών είναι εξαιρετικά αυξημένη. Αυτή η πρόβλεψη δίνει στην ΕΚΤ τη δικαιολογία να διατηρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια ή ακόμη και να τα μειώσει περαιτέρω» αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
Σημειώνεται πως στις 5 Ιουλίου η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0,75% και σύμφωνα με τον πρόεδρο, Mario Draghi, νέα μείωσή τους δεν θα έχει παρά περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία. Αποψη που δεν συμμερίζεται το ΔΝΤ, αφού, όπως ισχυρίζεται, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο της και δεν αποκλείεται οι οικονομικές συνθήκες να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.
Ηδη, το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 0,2% το ρυθμό ανάπτυξης για την Ευρωζώνη το επόμενο έτος από 0,7% που έκαναν λόγο οι προηγούμενες εκτιμήσεις. Για το 2012 προβλέπει συρρίκνωση 0,4%.



(Πρώτη ενημέρωση: 10:29)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης