Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Sell off σε τράπεζες -10% με πωλήσεις από Goldman, Citi, BofA και ΧΑ -3,85% στις 891 μον. λόγω Ουκρανίας - Ολοταχώς στις 850 μον.

Sell off σε τράπεζες -10% με πωλήσεις από Goldman, Citi, BofA και ΧΑ -3,85% στις 891 μον. λόγω Ουκρανίας - Ολοταχώς στις 850 μον.
Η αγορά στις 891 μονάδες, διατηρώντας τις 880 μονάδες, με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη ενώ στην περίπτωση που η μεγάλη κρίση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα, δεν αποκλείονται οι 800 μονάδες ή οι 780 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Sell off καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 891 μονάδες, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας οι οποίες έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που… προσεγγίζουν το χάος, με χαμηλές τις προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία, αν και η ρωσική αντιπροσωπεία υποστηρίζει πως θέλει συμφωνία με το Κίεβο.
Mε επιθετικές ρευστοποιήσεις από Citigroup, Goldman Sachs, Bank of America, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -10,11% και ακολούθησαν Εθνική -8,84%, Alpha Βank -7,48% και Πειραιώς -5,60%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στις δημοπρασίες περιορίστηκε μέρος των απωλειών, με την Coca Cola να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση -8,02% και ακολούθησαν Viohalco -5,08%,  ΓΕΚ Τέρνα -4,92%, Ελλάκτωρ -4,59%, Μυτιληναίος -4,46%....
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα ενώ ενισχύθηκε από το πακέτο της Trastor συνολικής αξίας 98 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 52% του συνόλου των μετοχών.
Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα, η Wred έχει συμφωνήσει με την Τράπεζα Πειραιώς να αγοράσει το ποσοστό της. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 891 μονάδες, διατηρώντας την στήριξη των 880 μονάδων ενώ διέσπασε ενδοσυνεδριακά τις 894 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ) με ισχυρή την στήριξη των 850 μονάδων ε
νώ στην περίπτωση που η μεγάλη κρίση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα, δεν αποκλείουμε θα αποκλείαμε τις 800 μονάδες ή τις 780 μονάδες.
Στο καλό σενάριο η πτώση θα τελειώσει στις 850 μονάδες και στο πολύ αρνητικό σενάριο - στο σενάριο σοκ - θα τελειώσει κοντά στις παρυφές των 700 μονάδων.
Το bankingnews έγκαιρα – εδώ και εβδομάδες – αναφέρει ότι δεν πρέπει να ξεγράψουμε τις 800 μονάδες, το χάος σε Ρωσία – Ουκρανία έρχεται να λειτουργήσει προσθετικά και αρνητικά… στους δυσμενείς παράγοντες που επιδρούν στα χρηματιστήρια.

Μετά από πέντε ημέρες πολέμου στην Ουκρανία με εκατέρωθεν απώλειες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Κίεβο ενώ άγνωστο είναι το μέλλον των συνομιλιών, που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (28/2/2022) στη Λευκορωσία.
Η Ευρώπη συντονισμένα προχωράει σε σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πλήττοντας το 50% των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, μπλοκάροντας ορισμένες τράπεζες από το σύστημα συναλλαγών SWIFT ενώ απαγόρευσαν τις πτήσεις οποιουδήποτε ρωσικού αεροσκάφους πάνω από την εναέριο χώρο της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει ότι άπαξ και η εισβολή της Ρωσίας έχει εξελιχθεί σε πόλεμο, θα ενεργοποιηθεί η συνθήκη του Μοντρέ του 1936 με μεγάλη πιθανότητα να απαγορεύσει την διέλευση των ρωσικών πλοίων από τον Βόσπορο αλλά ακόμη αυτό δεν είναι σαφές.
Από την άλλη, διαταγή να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin την Κυριακή (27/2/2022).
Ο Putin επικαλέστηκε επιθετικές δηλώσεις ηγετών του ΝΑΤΟ και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Στις διεθνείς αγορές, οι αρχικές πιέσεις έχουν περιοριστεί,  με τον Dax στην Γερμανία -1,1% και τον S&P 500 στην Wall Street -0,50%.
Το χρηματιστήριο στην Μόσχα παρέμεινε κλειστό.


Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ισχυρές πιέσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,94% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,81%.
Λίγο μετά τις 12:30 με sell off στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -11,33% και με ισχυρές  πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με Coca Cola άνω του 7%...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,84% .
Περί τις 15:45 με επιθετικό sell off στο σύνολο των τραπεζών, ειδικότερα στην Eurobank -13,54%.. και με ισχυρές πιέσεις  στα μη τραπεζικά blue chips με Coca Cola -8,73%..ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,30% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -10,39%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,85% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 918,58 μονάδες και χαμηλό τις 878,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ύψηλα επίπεδα ενώ ενισχύθηκε από το πακέτο της Trastor.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 276,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 98 εκατ. ευρώ σε πακέτo της Trastor, ο όγκος 157,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 59,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 107 εκατ. ευρώ και όγκου 80 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, πακέτο συνολικής αξίας 98 εκατ. ευρώ και όγκου 78 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στην Trastor.
H Εθνική διακίνησε 661 χιλ. τεμάχια αξίας 2,17 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 254 χιλ. τεμάχια αξίας 357 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 331,2 χιλ. τεμάχια αξίας 5,91 εκατ. ευρώ, η Jumbo διακίνησε 30 χιλ. τεμάχια αξίας 383 χιλ. ευρώ, η Lamda 19 χιλ. τεμάχια αξίας 128 χιλ. ευρώ και η Q&R 381 χιλ. τεμαχίων αξίας 137 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891 μονάδες, με τις 880 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη ενώ διέσπασε ενδοσυνεδριακά τις 894 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και τις 900 μονάδες.
Η διάσπαση των 880 μονάδων οδηγεί στις 850 και στις  800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 639 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων με επόμενη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  700 μονάδες και ακολουθούν οι  720 και οι 750 μονάδες.

Βελτίωση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,52%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 28/2 στα ελληνικά ομόλογα με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας
Η ουκρανική κρίση σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια με αποτέλεσμα να καταγράφονται εισροές στην αγορά ομολόγων και ειδικότερα προς τα γερμανικά κρατικά χρεόγραφα και λιγότερο στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,52%, το 10ετές γερμανικό στο 0,18% και το 10ετές αμερικανικό στο 1,87%.
Με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα κήρυσσε της αρχή του τέλους στις αγορές ομολόγων στη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου με τη σταδιακή μείωση του ρυθμού των αγορών.
Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει το σχεδιασμό, ωθώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές στο Reuters τη Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν εντατικά την επιτάχυνση της εξόδου  από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τις αγορές ομολόγων παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα και το μείζον ζήτημα είναι εάν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης.
Το δημοσίευμα της ΕΚΤ, επισημαίνει ότι μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί.
Εν τω μεταξύ η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που… προσεγγίζουν το χάος.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που… που αν δούμε τα τα δεδομένα  με ψυχραιμία τότε… μια λέξη αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, οδεύουμε στο χάος.
1)Τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά η προέλαση των Ρώσων είναι αργή.
2)Ευρώπη και ΗΠΑ κλιμακώνουν πολύ επικίνδυνα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
3)Η Τουρκία για πρώτη φορά ανέφερε ότι η Ρωσία πλέον είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία και αυτό σημαίνει «θα εφαρμόσουμε όλα τα άρθρα του Μοντρέ με διαφάνεια» κοινώς η Τουρκία εξετάζει να ενεργοποιήσει την σύμβαση του Μοντρέ του 1936 δηλαδή να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τη διέλευση όλων των ρωσικών πολεμικών πλοίων.
4)Η BP αποφάσισε να πουλήσει το 20% στην Ρωσική εταιρία Rosneft με στόχο να αντλήσει 25 δισεκ. δολάρια.
Προφανώς η πώληση είναι μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
5)Τα ομόλογα και το Ρούβλι της Ρωσίας καταρρέουν.
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που προσφέρονται από τις τράπεζες έχουν τεράστιες αποκλίσεις, από 98,08 ρούβλια ανά δολάριο στην Alfa Bank, σε 99,49 ρούβλια στη Sberbank PJSC, 105 ρούβλια στον Όμιλο VTB, 115 ρούβλια στην Otkritie Bank στη Μόσχα και 171 ρούβλια ανά δολάριο στην τράπεζα Tinkoff από 83,8 δολάρια που ήταν οι τελευταίες τιμές.
Πρόκειται για υποτίμηση άνω του 50% για το Ρωσικό ρούβλι.
6)Οι ρώσοι καταφεύγουν στα ATMs των τραπεζών να σηκώσουν χρήματα, κίνδυνος για bank run στις καταθέσεις.
7)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τον εναέριο χώρο για την Ρωσία. Ο αποκλεισμός ισχύει για οποιοδήποτε αεροπλάνο που ανήκει, ναυλώνεται ή ελέγχεται από την Ρωσία ή Ρώσους επιχειρηματίες. Αυτό αποτελεί πρωτοφανή εξέλιξη.
8) Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT – στην Ευρώπη - θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς αγορές λόγω του κραχ στις συναλλαγές.
Ωστόσο προσέξτε ο αποκλεισμός αφορά μερικές τράπεζες.
Το θέμα του SWIFT αφορά και πολλές ευρωπαϊκές που συναλλάσσονται με την Ρωσία π.χ. Societe Generale στην Γαλλία ή Unicredit και Intesa San Paolo στην Ιταλία
9) Η Ευρώπη κυνηγά τους ρώσους επιχειρηματίες.
Ουσιαστικά η Ευρώπη τιμωρεί όλη την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας.
10) Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είπε ότι οι πολίτες στη χώρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν άμεσα από το ρωσικό έδαφος.
11)Η ΕΕ ενέκρινε 500 εκατομμύρια δολάρια ώστε να δοθούν όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει κατά της Ρωσίας.
12) Η ΕΕ απαγόρευσε επίσης όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, περιορίζοντας σοβαρά την ικανότητά της να χρησιμοποιεί συναλλαγματικά αποθέματα για να μειώσει το καταστροφικό πλήγμα από τις κυρώσεις
13) Υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ότι ουκρανικές εγκαταστάσεις που περιέχουν πυρηνικά απόβλητα υπέστησαν ζημιές
14) Ο Putin υποστηρίζει ότι έθεσε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε «υψηλό συναγερμό»
Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σοβαρή ενώ ο Λευκορώσος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι η Δύση σπρώχνει την Ρωσία στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
15)Λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία η Γερμανία αποφάσισε μεγάλη αύξηση των αμυντικών της δαπανών, εξέλιξη επίσης πρωτοφανής μετά την πτώση του Hitler.
16)Υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας από τους οίκους αξιολόγησης
17) Η έναρξη των διαπραγματεύσεων Ρωσίας με Ουκρανία ξεκίνησε....  αλλά ακόμη είναι ασαφές τι θα περιλαμβάνει το πλαίσιο…

Ήπιες μεταβολές  στις ασιατικές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν σήμερα 28/2 στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τη ρώσικη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,19%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,32%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,24% και  ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,84%.

Περιορίζονται οι αρχικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Περιορίζονται οι αρχικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τις κυρώσεις της Δύσης αλλά και την απόφαση του Ρώσου Προέδρου να θέσει σε ύψιστη επιφυλακή τις πυρηνικές δυνάμεις.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα, την ώρα που διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό στον πλανήτη, όσον αφορά την οικονομία, την άμυνα και τους εξοπλισμούς.
Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν και τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται.
Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3,83% στα 95,05 δολ. το βαρέλι και το brent στα 97,49 δολ. με άνοδο 3,58%. 
Το ρωσικό ρούβλι κατακρημνίστηκε σχεδόν 12% από 30% ιστορικά χαμηλό επίπεδο αφού οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και τον αποκλεισμό μεγάλων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,7%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,90%.
Στην Wall Street ο Dow Jones κινείται στο -0,90%, ο S&P 500 στο -0,50%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC -5,89%  στο ( 27,33 δολ. )

Sell off στις τράπεζες  με αυξημένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank -10%.

Sell off καταγράφηκε στις τράπεζες, με την Eurobank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,30 ευρώ, με πτώση -8,84% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2120 ευρώ, με πτώση -7,48% με όγκο 21,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4160 ευρώ, με πτώση -5,6%, με όγκο 4,9 εκατ..τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9762 ευρώ, με πτώση -10,11%, με όγκο 25,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,62 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με πτώση -2,78% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1548 ευρώ, με πτώση -4,44%, με όγκο 296 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 190 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,40 ευρώ, με πτώση -3,55% και κεφαλαιοποίηση 346 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές  συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Coca Cola -8%

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ στις δημοπρασίες περιορίστηκε μέρος των αρχικών απωλειών .
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola -8,02%, Viohalco -5,08%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,92%, Ελλάκτωρ -4,59%...
Στον αντίποδα και στις δημοπρασίες με θετικό πρόσημο έκλεισαν ΟΠΑΠ, Lamda, ΕΥΔΑΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 23,52 ευρώ, με πτώση -8,02% και κεφαλαιοποίηση στα 8,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -2,52% και αποτίμηση 7,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,47 ευρώ, με πτώση -0,06% και αποτίμηση 3,24 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,38 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 552 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,95 ευρώ, με άνοδο +0,54% και  αποτίμηση 4,57 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητος και  κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,04 ευρώ, με  πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,29 ευρώ, με  πτώση -2,72% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με πτώση -4,46% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,79 ευρώ, με  πτώση -1,62% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,22 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 769 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,83 ευρώ, με  πτώση -3,99% και κεφαλαιοποίηση 687 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0294 ευρώ, με  πτώση -8,70% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση  στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,52% - Το spread με την Ιταλία στις 75 μ.β

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 28/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία και τους επενδύτες να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και ειδικότερα στα γερμανικά..
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,52%, το ιταλικό 10ετές στο 1,77% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,87%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, καταγράφονται νέα δεδομένα καθώς οι επενδυτικές τράπεζες αλλάζουν στρατηγική και εκεί που έβλεπαν μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά την FED… τώρα βλέπουν λιγότερες αυξήσεις, βλέπουν ύφεση στις οικονομίες και… στο βάθος του ορίζοντα μειώσεις επιτοκίων – ξανά ποσοτική χαλάρωση δηλαδή – λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης.
Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία και η οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ κλιμακωθούν περαιτέρω, προφανώς πρέπει να ξεχάσουν οι επενδυτές τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 239 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 135 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,35% ή 135 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 75 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης – Στο επίκεντρο τα γερμανικά ομόλογα

Βελτίωση  καταγράφεται σήμερα 28/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στα  γερμανικά ομόλογα με επίκεντρο τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,77%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/2/2022 στο 0,18% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,79% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,04% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,16% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,77% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,55%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης