Οι επενδυτές αν και ποντάρουν στη λύση του Ουκρανικού, παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αυξάνει την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό
Η προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα εσχάτως έχουν καλλιεργήσει τις προσδοκίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση που θα επίλυε τις διαφορές.
Το πρώτο βήμα το πραγματοποίησε ο Zelensky ο πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος ξεκάθαρα εγκατέλειψε σχέδια για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το καθεστώς της Donbass στα ανατολικά της Ουκρανίας και της Κριμαίας που ούτως ή άλλως βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή ενώ από την άλλη πλευρά το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας για πρώτη φορά ανέφερε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να αμφισβητήσει τον Zelensky.
Οι επενδυτές αν και πόνταραν στη λύση του Ουκρανικού, παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς το ενεργειακό κόστος συνεχίζει να αυξάνει την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Πειραιώς +9,32% και Alpha Bank +8,42% από υψηλό ημέρας +11,02% και ακολούθησαν Εθνική +7,71% και Eurobank +6,96%.
Σημειώνεται ότι αύριο 10/3 στο κλείσιμο της συνεδρίασης η Eurobank ανοίγει την αυλαία των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των τραπεζών για το δ’ τρίμηνο.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Quest +7%, Viohalco +6,81%, Lamda +6,28%, ΔΕΗ +6,11%.. αλλά και η Coca Cola με κέρδη +5,12% μετά από την επταήμερη συνεχόμενη πτώση.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 820 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης διέσπασε τις 550 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί από τις κρίσιμες 500 μονάδες.
Στο σημερινό κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, λόγω της εξόδου των ρωσικών μετοχών.
Ωστόσο αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές σε αντικατάσταση των ρωσικών μετοχών, εντούτοις δεν υπήρξαν σημαντικές εισροές ή εκροές στις δημοπρασίες.
Αύριο 10/3 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη νομισματική πολιτική, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Ουκρανική κρίση
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες οι οποίες κατέγραψαν άνοδο σχεδόν +10% καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για... συμβιβασμό Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τράπεζες ξεφούσκωσαν και κατέγραψαν σωρευτικές απώλειες -30% ενώ έχασαν 10% από την αρχή του τρέχοντος έτους .
Με την σημερινή άνοδο οι σωρευτικές απώλειες από την Ουκρανική κρίση περιορίστηκαν στο -25% ενώ από την αρχή του 2022 καταγράφουν απώλειες πλησίον του 3%.
Σε δύο εβδομάδες έφυγε πλασματικός αέρας κοντά στα 4 δισεκ. ενώ οι καθαρές εκροές ήταν πάνω από 500 εκατ ευρώ
Η πτώση του Γενικού Δείκτη ακόμη δεν έχει τελειώσει, είδαμε τις 780 μονάδες και ναι δεν θα αποκλείαμε και τις 680 μονάδες... ωστόσο κάτω από τις 750 μονάδες θα τολμούσαμε να αγοράσουμε επιθετικότερα τραπεζικές μετοχές.
Η απάντηση μας είναι ξεκάθαρη… οι τράπεζες έχουν την αξία που κάθε φορά προσδιορίζει το χρηματιστήριο.
Πιστεύουμε ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει κάποιας μορφής ανοδική αντίδραση στις τράπεζες… όμως προσέξτε υπάρχουν δύο ειδών επενδυτές που αγοράζουν σήμερα, οι τολμηροί που πιστεύουν ότι το ενεργειακό χάος θα κοπάσει και οι επικίνδυνοι κερδοσκόποι που συνεχίζουν τις επιθετικές short θέσεις.
Βραχυπρόθεσμα ναι θα αγοράζαμε αλλά δεν θα κρατούσαμε τις μετοχές για πολύ τόσο τις τραπεζικές όσο και άλλων δεικτοβαρών τίτλων.
Επέλαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο καρτέλ των κατασκευαστικών μετά τις αποκαλύψεις του BN
Επέλαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες πραγματοποιείται τις ώρες αυτές.
Μετά από σειρά δημοσιευμάτων του bankingnews.gr με στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν την ύπαρξη καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών που μοιράζει το έργα και τις δημοπρασίες, φαίνεται ότι κινητοποιήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα πρωτοφανή που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό είναι και η ανάληψη έργων μετά από «διαγωνισμό» στον οποίο συμμετέχει μία εταιρεία!
Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές σε ποιες εταιρείες έγιναν «επισκέψεις» υπαλλήλων της Επιτροπής αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν κατασχεθεί κινητά, αρχεία εγγράφων και σκληροί δίσκοι υπολογισμών ακόμα και προσωπικές σημειώσεις όλων των στελεχών των κατασκευαστικών εταιρειών.
Σημειώνεται ότι υπήρχε ήδη προκαταρκτική έρευνα για τον τομέα ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν καταγγελίες ξένων κατασκευαστικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αρχή Ανταγωνισμού επειδή εμποδίζεται η είσοδός τους στην ελληνική αγορά από την λειτουργία του καρτέλ που έχει την ανοχή τουλάχιστον, της ελληνικής κυβέρνησης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +1,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,75%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank +11,04%, Εθνική +8,65% ....αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ +7,22%, Coca Cola +5%, ΟΤΕ +4,7% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +9,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +4,74%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +4,22% στις 822 μονάδες έχοντας υψηλό στις 827,11 μονάδες και χαμηλό τις 797,97 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 51,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 37,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,3 εκατ. ευρώ και όγκου 2,28 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 500 χιλ.τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1,3 εκατ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 110,4 χιλ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 30 χθιλ. τεμάχια αξίας 230 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 195 χιλ. τεμάχια αξίας 2,65 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 147 χιλ. τεμάχια αξίας 1,91 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 820 μονάδων και ακολουθούν οι 850, 892 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 μονάδες και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 558 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 570, οι 580, οι 600, οι 620, οι 650 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,35%
Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 9/3 τα ελληνικά ομόλογα ενώ πωλήσεις καταγράφονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,35%, το 10ετές ιταλικό 1,66% και 10ετές αμερικανικό στο 1,91%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν διαταραχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα και ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε ομηρεία, από την μια πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και από την άλλη δεν πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια γιατί το σοκ στις αγορές θα είναι μεγάλο.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα» ανέφερε ο Powell, που ηρέμησε τις αγορές κάνοντας λόγο για αύξηση 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.
Από την άλλη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε ότι είναι απίθανο ο πληθωρισμός να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα” ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυριανή 10/3 συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν λαμβάνοντας τα νέα δεδομένα με την Ουκρανική κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 16/03
Το χάος του ενεργειακού πολέμου βυθίζει το ελληνικό ΑΕΠ στο 1,8% για το 2022, σοκ για τράπεζες και επιχειρήσεις αλλά γιατί;
Το χάος που προκαλεί ο ενεργειακός πόλεμος… τρομοκρατεί την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις ελληνικές τράπεζες.
Ο βασικός λόγος είναι ότι ο προϋπολογισμός 2022, όπως και οι προϋπολογισμοί των περισσότερων εταιριών συντάχθηκαν με παραδοχή ότι το πετρέλαιο θα βρίσκεται στα 65 ή 70 δολάρια το βαρέλι, η εκτίναξη του πετρελαίου στα 135 δολάρια όπως πολλοί επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα του προϋπολογισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανεπίσημα τράπεζες αλλά και αναλυτές έχουν αναθεωρήσει δραματικά επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για το ελληνικό ΑΕΠ από +5% το 2022 στο 1,8% με 2%.
Αυτή η μεγάλη επιβράδυνση εύλογα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην εθνική οικονομία και επιδρά μόνο αρνητικά σε όλους τους τομείς.
1)Το χρέος της Ελλάδος στα 386 δισεκ. που είναι μη βιώσιμο θα δεχθεί ένα ακόμη σοκ καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος θα βρεθούν στα επίπεδα όπου θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.
Χωρίς τείχος προστασίας είναι βέβαιο ότι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια θα ασχοληθούν ξανά με την Ελλάδα με άσχημο τρόπο.
Η Ελλάδα διαθέτει το απόθεμα των 24 δισεκ. ως κάποιας μορφής δικλείδα ασφαλείας αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στα κόκκινα...
2)Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε σενάριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Στις 18 Μαρτίου η Moody’s και η DBRS δεν θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία ενώ όλος ο σχεδιασμός αναβάθμισης της Ελλάδος έχει καταρρεύσει για το 2022.
3)Οι τράπεζες λόγω αυτής της μεγάλης επιβράδυνσης βλέπουν ότι τα κέρδη του 2022 θα είναι λιγότερα του εκτιμώμενου ενώ όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που ανήκει στην ΕΚΤ δεν θα εγκρίνει διανομή μερισμάτων για την χρήση 2022.
4)Οι τράπεζες ανησυχούν ότι το ενεργειακό χάος μπορεί να δημιουργήσει μια νέα γενιά NPEs προβληματικών δανείων καθώς το μείγμα πληθωρισμός και ενεργειακό χάος πλήττει καίρια το διαθέσιμο εισόδημα, οπότε τα δάνεια αποτελούν ένα ευαίσθητο δείκτη της κοινωνικής και οικονομικής συμπεριφοράς.
5)Οι περισσότερες εταιρίες έχουν συντάξει προϋπολογισμούς για το 2022 με πολύ διαφοροποιημένους όρους και προϋποθέσεις σε σχέση με την νέα χειρότερη πραγματικότητα.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα business plan για το 2022 δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, τα κέρδη θα είναι προφανώς χαμηλότερα αλλά όλος ο σχεδιασμός της αγοράς.
Για τους λόγους αυτούς ξεφούσκωσε βίαια το ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές του Ιανουαρίου 2022 που μπήκαν στο χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες έπαιξαν το ανοδικό σενάριο στην οικονομία και αυτό δεν πρόκειται να βγει είναι 100% βέβαιο.
Έτσι εξηγείται γιατί υπήρξε τόσο βίαιο ξεπούλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Γιατί όλα τα funds που πριμοδότησαν το ράλι του Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου 2022 το εγκατέλειψαν κακήν κακώς;
Λόγω απουσίας σημαντικής προόδου, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας και με το ενεργειακό κόστος να συνεχίζει να αυξάνει την αβεβαιότητα, περιμένουμε οι επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί.
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 9/3 στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,30%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -1,13% και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,67% ενώ το χρηματιστήριο της Ν. Κορέα παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Ισχυρή ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Με σημαντική άνοδο κινούνται σήμερα 9/3 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία και να ποντάρουν σε ενδεχόμενη λύση, στον απόηχο των δηλώσεων Zakharova ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ανατροπή της κυβέρνηση Zelensky.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται, σημειώνοντας πτώση 25% στα 161 για το ολλανδικό TTF.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 5,3% στα 121 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -5,5% και τα 117 δολ. το βαρέλι.
Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Τα αποθέματα σε όλη την Ευρώπη παρουσίασαν διακυμάνσεις την Τρίτη πριν κλείσουν ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σηματοδοτώντας μια μεγάλη κλιμάκωση στη διεθνή απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +6,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +5,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +4,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,3%.
Στην Wall Street , ο Dow Jones κινείται στο +1,9%, ο S&P 500 στο +2,1%, ο Nasdaq στο +2,8% και το ETF GREC στο +4,84% ( 25,13 δολ. ).
Ισχυρή άνοδος στις τράπεζες μετά το sell off, με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες μετά το πρόσφατο sell off, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8650 ευρώ, με άνοδο +7,71% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0560 ευρώ, με άνοδο +8,42% με όγκο 15,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με άνοδο +9,32%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8450 ευρώ, με άνοδο +6,96%, με όγκο 13,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9160 ευρώ, με άνοδο +3,15% και κεφαλαιοποίηση 408 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1460 ευρώ, με άνοδο +3,84%, με όγκο 154 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 179 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,72 ευρώ, με άνοδο +3,98% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.
Ισχυρά κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Quest +7%, Viohalco +6,81%, Lamda +6,28%, ΔΕΗ +6,11%....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,17 ευρώ, με άνοδο +3,26% και αποτίμηση 7,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,98 ευρώ, με άνοδο +5,12% και κεφαλαιοποίηση στα 7,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με άνοδο +6,11% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, με άνοδο +6,02% και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 4,27 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,78 ευρώ, με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,80 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,38 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,07 ευρώ, με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με άνοδο +3,02% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,89 ευρώ, με άνοδο +4,39% και κεφαλαιοποίηση 734 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7220 ευρώ, με άνοδο +5,39% και κεφαλαιοποίηση 646 εκατ. ευρώ
.Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0284 ευρώ, με άνοδο +7,17% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,35% - Το spread με την Ιταλία στις 69 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 9/3 τα ελληνικά ομόλογα ενώ πωλήσεις καταγράφονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,35%, το ιταλικό 10ετές στο 1,66% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,91%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ εξετάζουν εντατικά την επιτάχυνση της εξόδου από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική και τις αγορές ομολόγων παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αβεβαιότητα και το μείζον ζήτημα είναι εάν θα θέσουν μια σταθερή ημερομηνία λήξης του προγράμματος τόνωσης.
Μια ταχύτερη έξοδος εξακολουθεί να είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι περίπου διπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ φέτος, με ακόμη και τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό να κινδυνεύει να υπερβεί.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί αύριο 10/03 και της FED στις 16/03.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 216 μονάδες βάσης από 221 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,45% ή 145 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 69 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στα γερμανικά ομόλογα με επίκεντρο τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Μαρτίου του 2022 στο 1,66%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/3/2022 στο 0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,66% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,50%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών