Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Καρφιά» Weidmann στον Draghi – Η ΕΚΤ πρέπει να έχει το κουράγιο να μένει προσηλωμένη στο καταστατικό – Πρωταρχικός στόχος η σταθερότητα των τιμών σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μαάστριχτ – Roesler: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να εποπτεύει όλες τις ευρωτράπεζες

«Καρφιά» Weidmann στον Draghi – Η ΕΚΤ πρέπει να έχει το κουράγιο να μένει προσηλωμένη στο καταστατικό – Πρωταρχικός στόχος η σταθερότητα των τιμών σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μαάστριχτ – Roesler: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να εποπτεύει όλες τις ευρωτράπεζες
Αιχμές κατά της απόφασης της ΕΚΤ για απεριόριστες αγορές ομολόγων άφησε για άλλη μιας φοράο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann αν και δεν αναφέρθηκε ευθέως στο ΟΜΤ. Πρωταρχικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών, τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει το κουράγιο να μείνει προσηλωμένη στο καταστατικό διαμήνυσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες για τις κεντρικές τράπεζες αυξάνονται σε περιόδους κρίσης. Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα του ευρώ και πρέπει να διατηρήσει την αξία του.
Μιλώντας σε συμπόσιο, ο Weidmann χαρακτήρισε το ευρώ «σταθερό νόμισμα», κυρίως λόγω τη ανεξαρτησίας και τις σταθερότητας των τιμών, που αποτελούν στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και δεν έχουν αμφισβητηθεί.
«Ένα νόμισμα μπορεί να παραμείνει σταθερό μόνο αν το κοινό εμπιστεύεται τις ικανότητες της κεντρικής τράπεζας και την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει τη σταθερότητα στις τιμές. Αυτή την εμπιστοσύνη την κέρδισαν πολλές κεντρικές τράπεζες τις τελευταίες δεκαετίας και αποτελεί το πιο πολύτιμό τους κεφάλαιο», υπογράμμισε ο διοικητής της Bundesbank.
Ο Γερμανός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε ευθέως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (OMT), ωστόσο υπογράμμισε ότι η Συνθήκη του Μαάστριχτ περιέχει ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοι καθιστούν τη σταθερότητα των τιμών πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ και απαγορεύουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες που δεν είναι ανεξάρτητες από τα κράτη, δεν τυγχάνουν εμπιστοσύνης ότι μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philip Roesler δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να εποπτεύει το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πάρει το χρόνο της ώστε να επεξεργαστεί το σχέδιο τραπεζικής εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι κατά της εποπτείας όλων των τραπεζών έχει ταχθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble.
Regling: «Δεν χρειάζεται επειγόντως κούρεμα του ελληνικού χρέους»
Εν τω μεταξύ, κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους άμεσα τάχθηκα ο Klaus Regling. «Δεν θεωρώ ότι ένα νέο κούρεμα χρέους χρειάζεται "επειγόντως" για την Ελλάδα» σημείωσε ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων της ΕΕ, Klaus Regling.
Σε σχέση με την Ισπανία, υπογραμμίζει ότι τα ισπανικά spreads έχουν υποχωρήσει, οπότε η Ισπανία «δεν δείχνει να επιθυμεί στην παρούσα φάση την κατάθεση επίσημου αιτήματος για πλήρη διάσωση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης