Χρηματιστήριο

ΥΠΟΙΚ: Έρχεται "λίφτινγκ" στις διατάξεις της περαίωσης

ΥΠΟΙΚ: Έρχεται
«Αλμυρή» είναι σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς η  ρύθμιση για το κλείσιμο των ανέλεγκτων εκκρεμών υποθέσεων οι οποίοι ζήτησαν  χθες από την κυβέρνηση να μειώσει το κόστος της περαίωσης.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο της ρύθμισης για να κλείσει ένας επιτηδευματίας τα βιβλία του θα πρέπει να πληρώσει στην Εφορία  ελάχιστα ποσά τα οποία ξεκινούν από 4.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, ανεβαίνουν στα 7.000 ευρώ για μικρομεσαίες -ελεύθερους επαγγελματίες και φθάνουν στα 10.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται μήπως δεν υπάρξει προσέλευση στην περαίωση και δεν πιαστεί ο στόχος των 600 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογίσει για φέτος ( σ.σ. ποσό το οποίο έχει αμφισβητηθεί από την τρόικα). Εφόσον συμβεί αυτό θα  τεθούν σε εφαρμογή άλλα μέτρα όπως  περικοπές κατά 1 δις. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται για αλλαγές στις διατάξεις της περαίωσης, με το «λίφτινγκ» να εστιάζεται περισσότερο στον αριθμό των δόσεων και λιγότερο στα ποσά της περαίωσης.
Μεταβολή θα επέλθει και στο ύψος της προκαταβολής που καταβάλλει κάποιος για να μπει στην ρύθμιση πουν σήμερα ανέρχεται στο 25% των πρόσθετων φόρων.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται άκαμπτη σε τρία βασικά σημεία:
1. Βασικός συντελεστής 2%, που προσδιορίζει κατά βάση τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα. Η πλειοψηφία των φορέων ζήτησε μείωση στο 1% και πρότεινε ως εναλλακτικές λύσεις τη μείωση του φόρου 50% για ειλικρινείς φορολογούμενους ή περιορισμό συντελεστών προοδευτικότητας. Εν τούτοις αρμόδιοι παράγοντες αμέσως μετά τη συνάντηση τόνιζαν πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο συντελεστής», καθώς θα πέσει πολύ χαμηλά ο τελικός φόρος και συνεπώς τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.
2. Αυτοπεραίωση, που ισχύει από τη χρήση του 2004. Η πλειοψηφία των φορέων δεν δέχεται να ενταχθούν στη ρύθμιση οι αυτοπεραιωμένες υποθέσεις, καθώς θα ήταν "περαίωση στην περαίωση". Οι παράγοντες του υπουργείου εμφανίζονται να μην συζητούν το όλο θέμα τονίζοντας πως η αυτοπεραίωση δεν συνιστά κλείσιμο χρήσεων και δείχνουν τη νέα περαίωση. Στο κενό φαίνεται να πέφτει και το αίτημα της εξαίρεσης από την περαίωση έστω αυτών που μπήκαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο τη διετία 2007 -2008 ή ακόμα και της μείωσης 50% του φόρου.
3. Ελάχιστα ποσά φόρου (400 ευρώ ανά χρήση για μικρές επιχειρήσεις, 700 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες -μικρομεσαίες και 1.000 ευρώ για μεγάλες). Οι φορείς τόνισαν πως πρέπει να κατέβει ο πήχης. Άποψη των επιτελών του υπουργείου είναι ότι τα ποσά μπορεί να εξοφληθούν αν συνδυαστούν με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, δηλαδή αύξηση του αριθμού (μέχρι και 36) των δόσεων που ζήτηση η πλειοψηφία των φορέων, και μείωση της προκαταβολής φόρου τουλάχιστον 10% από 25%. Πάραυτα αφήνουν ανοιχτό παράθυρο μείωσής τους αν δεν βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Η επιμήκυνση, πάντως, του χρόνου αποπληρωμής ή μείωσης της προκαταβολής, που επίσης ζήτησαν οι φορείς, θα περιορίσει σημαντικά το προσδοκώμενο για φέτος κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ, ενώ τυχόν αποπληρωμή μέχρι 36 δόσεις παρατείνει μέχρι και το 2013 την είσπραξη του φόρου συνολικά.
Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Επιμελητηρίων, ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ, ΣΜΕΧΑ, ΙΟΦοΜ, ΠΟΦΕΕ, ΣΟΕΛ, ΠΟΕ -ΔΟΥ και ΗΑΤΤΑ εξεφράσεις τις ενστάσεις τους για πολλές από τις εξαιρέσεις (όπως μεγαλοϊδιοκτήτες, τις περίπου 2.000 πολύ μεγάλες εταιρείες) και ζήτησαν μεταξύ άλλων να υπάρξει συμψηφισμός με ΦΠΑ, να αναγνωριστούν οι ζημιογόνες χρήσεις, να ενταχθεί ο πιστωτικός ΦΠΑ που αφορά κυρίως επενδύσεις σε πάγια, να πάει πέραν της 12.11.2010 ο χρόνος ένταξης, να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση καπνικών και καυσίμων, να ενταχθούν και όσοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις μέχρι τη ψήφιση του νόμου, να αποσαφηνιστούν οι παραβάσεις του ΚΒΣ, να υπάρξει κίνητρο οριστικής παραγραφής μέχρι τη χρήση 2005 και απαλλαγής από στοιχεία για τις υπόλοιπες.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για νέα αρχή υποσχόμενη κίνητρα σε συνεπείς φορολογούμενους, αλλά και καλύτερες συνθήκες, όπως η άμεση εκδίκαση των υποθέσεων στα Δικαστήρια που θα διευθετηθεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι φορείς θα αποστείλουν τις προτάσεις τους μέχρι αύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στη Βουλή, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης