Εάν ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας έχει μακρά διάρκεια, το κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιο, το ενεργειακό κόστος θα εκτιναχθεί και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά για χρόνια
Στις τράπεζες σημειώθηκαν πιέσεις έως -2,82% η Eurobank στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε με κέρδη +1,97%, από +3% ενδοσυνεδριακά, ενώ τα κέρδη +1,2% της Coca Cola αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες -1,83% του ΟΤΕ .
Η εισβολή συνεχίζεται αμείωτη, οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλα πλήγματα, ωστόσο ακόμη αντιστέκονται σε Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο μακράς διαρκείας στην Ουκρανία.
Εάν αυτό συμβεί, το κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιο, το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλά για χρόνια…
Για την εγχώρια αγορά στα θετικά, η απροσδόκητη αναβάθμιση από την DBRS που πλέον μας έχει μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική.
Ωστόσο, η απόφαση της DBRS να αναβαθμίσει την Ελλάδα είναι ακατανόητη, αδικαιολόγητη, δεν τεκμηριώνεται εν μέσω αυτής της δύσκολης και επιδεινούμενης συγκυρίας.
Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι την ώρα που παγκοσμίως το σύστημα κλυδωνίζεται και μια προβληματική οικονομία όπως της Ελλάδος να αναβαθμίζεται…
Ο καναδικός οίκος DBRS επικαλέστηκε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, την εξυγίανση των τραπεζών τις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας επί της ουσίας για την επιδείνωση του χρέους, την έκρηξη των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού αλλά και τις αρνητικές επιδράσεις της ενεργειακής κρίσης στην ασθενική ελληνική οικονομία.
Η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS, φαίνεται ότι εκπορεύεται περισσότερο από πολιτικά κίνητρα ή αποτελεί κίνηση δημοσίων σχέσεων για να λαμβάνει δουλειές στην Ελλάδα παρά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, η Moody's ούτε καν αξιολόγησε την ελληνική οικονομία στις 18 Μαρτίου 2022 αποδεικνύοντας το χάσμα προσέγγισης της τρέχουσας άκρως δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 - 840 μονάδες ενώ ισχυρή αντίσταση αποτελούν οι 887 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -2,82% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,7%, Alpha Bank -1,53% ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +1,97%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -3,69%, ΕΥΔ;ΑΠ -2,17%, ΟΤΕ -1,.83%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +2,98% και Viohalco +2,95%
Αύριο 22/3 δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης 2021 ο ΟΠΑΠ και η Fourlis μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης και στις 23/3 η Aegean.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά οδεύει προς τις 750 μονάδες εάν δεν υπάρξει άμεσα ειρήνη και ο πόλεμος παραταθεί στην Ουκρανία
Με την Ουκρανική κρίση να συντηρεί ένα καθεστώς αβεβαιότητας, με τον πληθωρισμό να μην υποχωρεί και τις οικονομίες να επιβραδύνονται, οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να προετοιμάζονται για τις 750 με 780 μονάδες.
Σε αυτή την περίπτωση ξεχάστε οριστικά τις 1.000 μονάδες για το 2022, ξεχάστε νέα υψηλά για το 2022 και το ερώτημα θα είναι μέχρι που θα πέσει η αγορά στις 780 μονάδες, στις 750 μονάδες.
Ως προς τις τραπεζικές μετοχές είναι προφανές ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις ακατανόητες τιμές στόχους που είχαν τεθεί προ λίγων εβδομάδων οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την νέα πραγματικότητα.
Το bankingnews τέλος του 2021 είχε παρουσιάσει μια πρόβλεψη για τα υψηλά και χαμηλά των τραπεζικών μετοχών του 2022.
Τι συνέβη;
Είδαμε υψηλότερα υψηλά από τις προβλέψεις μας αλλά είδαμε τα χαμηλά για το 2022 που είχαμε προβλέψει.
Ο πίνακας που ακολουθεί δημοσιεύτηκε τέλη του 2021 και αφορούσε πρόβλεψη για το 2022 των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,48% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,78%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες , ειδικότερα σε Εθνική +2,89%, Alpha Bank +2,32%....αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Coca Cola +2,61%...ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας -1,5% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,85%.
Περί τις 16:30 με πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -3,47%, Eurobank -2,44% αλλά και στον ΟΤΕ πλησίον του -3%...ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,94% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,92%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,41% στις 859 μονάδες έχοντας υψηλό στις 870,21 μονάδες και χαμηλό τις 854,90 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και όγκου 85 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 29,4 χιλ. τεμάχια αξίας 398 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 224 χιλ. ευρώ και η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξίας 422 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 - 840 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 790, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 887 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 611 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 590, οι 580, οι 570 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640 μονάδες και ακολουθούν οι 650, οι 675 και οι 700 μονάδες.
Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,67%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,67%, το 10ετές ιταλικό 1,97% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,23%.
Ο πέραν του στόχου πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιτείνουν την αβεβαιότητα τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, με την προοπτική της επιβράδυνσης να πλησιάζει επικίνδυνα.
Στην τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στο πλαίσιο ομιλίας της στο Institut Montaigne τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια για 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,25%-0,50%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων έπειτα από τρία και πλέον χρόνια.
Πέραν της αύξησης των επιτοκίων, οι προβλέψεις των αξιωματούχων της FOMC δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και στις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις της για φέτος, με στόχο το επιτόκιο αναφοράς της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επίσης, η FOMC «βλέπει» τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023, με το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 2,8% έως το τέλος του επόμενου έτους και να παραμένει σταθερό σε αυτό το επίπεδο το 2024.
Το κακό σενάριο για την Ελλάδα το 2022 – ΑΕΠ 2%, πληθωρισμός 14%, χρηματιστήριο 750 μον και καμία νέα αναβάθμιση
Υπάρχει κακό σενάριο όταν εν μέσω διεθνούς καταιγίδας ο καναδικός οίκος DBRS αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε BB High και την ίδια στιγμή η Moody’s ούτε καν προέβη σε αξιολόγηση;
Οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης στις 18 Μαρτίου 2022 για την Ελλάδα ήταν ακατανόητες, ειδικά της DBRS η αναβάθμιση της οποίας ήταν έκπληξη και αδικαιολόγητη κίνηση.
Σε αντιδιαστολή όλων αυτών στις 18 Μαρτίου η Moody’s επίσης αξιολογούσε την ελληνική οικονομία αλλά απέφυγε να αξιολογήσει... ήταν μια ορθή απόφαση εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ουκρανικού έκρηξης πληθωρισμού.
Είναι προφανές ότι τα κίνητρα της DBRS ήταν πολιτικά ή ιδιοτελή και δεν συνάδουν με μια ρεαλιστική αξιολόγηση.
Ποιο είναι το κακό σενάριο για την Ελλάδα το 2022;
Στο κακό σενάριο λαμβάνουμε υπόψη ως παραδοχές ότι
1) Το Ουκρανικό δεν θα τελειώσει άμεσα, ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε λίγες ημέρες κλείνει η ρωσική εισβολή ένα μήνα.
2) Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί
3) Η παγκόσμια κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα συνεχιστεί
4) Το παγκόσμιο πρόβλημα του πληθωρισμού θα συνεχιστεί
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον
1)Το ΑΕΠ της Ελλάδος θα συρρικνωθεί στο 1,8% με 2,2% ή κατά μέσο όρο 2%.
Το 2% απέχει σημαντικά από το 4,5% ή 5% ή 6% που ήταν οι εκτιμήσεις πριν κάποιους μήνες για τον ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ.
Με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2% προφανώς και εγείρεται θέμα χρέους.
Τα επιτόκια π.χ. στο 10ετές ομόλογο θα διαμορφωθούν υψηλότερα της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ.
2)Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 14% από 11% που έχουν υπολογίσει άλλοι θεσμοί.
Πληθωρισμός 14% σημαίνει καταστροφή για την μεσαία αστική τάξη
3)Το θέμα του χρέους και της μη βιωσιμότητας του επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διασώζεται από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ για το χρέος αλλά στην πράξη η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
4)Τόσο με την πανδημία όσο και με την ενεργειακή κρίση η Ελλάδα ποντάρει συνεχώς σε οικονομική στήριξη από την Ευρώπη.
Συνεχίζει να είναι μια αδύναμη και εξαρτημένη οικονομία που δεν μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς οικονομική στήριξη.
Αυτή η παράμετρος είναι πολύ αρνητική για το ρίσκο χώρας και την επενδυσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
5)Το ελληνικό χρηματιστήριο θα σταθεροποιηθεί ή θα βρεθεί στις 750 μονάδες που φαίνεται ότι θα είναι τα χαμηλά έτους.
Προφανώς οι επενδυτές του χρηματιστηρίου πρέπει να διαγράψουν τα σενάρια περί ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο όπως και τις υπερφίαλες τιμές στόχους στις τραπεζικές μετοχές.
6)Εφόσον η διεθνής καταιγίδα δεν κοπάσει άμεσα και κρατήσει για καιρό την ανώτερη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος την είδαμε για το 2022, το ΒΒ High ή BB+ με βάση την κλίμακα των άλλων οίκων αξιολόγησης.
Πάντως επαναλαμβάνουμε ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB High με σταθερές προοπτικές ήταν ακατανόητη και αδικαιολόγητη.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 21/3 οι περισσότερες ασιατικές αγορές με επίκεντρο την ανακοίνωση των αποφάσεων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC).
Αμετάβλητα διατήρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) τα βασικά επιτόκια τον Μάρτιο, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους στο 3,70% και το επιτόκιο πενταετούς δανεισμού στο 4,60%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η PBOC θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής εντός του β' τριμήνου 2022, καθώς αυξάνεται το εξωτερικό ρίσκο σε μία οικονομία που επιβραδύνεται ήδη.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της China Evergrande ανεστάλη στο Χονγκ Κονγκ, εν αναμονή ανακοίνωσης που περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες.
Αναλυτικά, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στο -0,89%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,77%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,22% ενώ ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα με οριακά κέρδη +0,08%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές σήμερα 21/3 λόγω αργίας.
Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 21/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ οι οικονομικές συνέπειες - κυρίως στην Ευρώπη - μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου 2022.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι τιμές παραγωγού στην Γερμανία αυξήθηκαν 1,4% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Destatis.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άλμα 25,9%.
Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν 68,0% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021 και κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.
Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ενισχύθηκαν 21,0% σε ετήσια βάση και 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,40%, ο S&P 500 στο +0,15% και ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο -1,18% ( 26,02 δολ. ).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Εξαίρεση η Εθνική με κέρδη +2%
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Εθνική η οποία διατήρησε το θετικό πρόσημο σ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κλείνοντας τείκά με κέρδη και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,11 ευρώ, με άνοδο +1,97% με όγκο 1,75 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,06 ευρώ, με πτώση -1,53% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,39 ευρώ, με πτώση -1,7%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0150 ευρώ, με πτώση -2,82%, με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9380 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 417 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1442 ευρώ, με πτώση -5,13%, με όγκο 159 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 177 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,54 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 348 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -3,69%, ΕΥΔΑΠ -2,17%, ΟΤΕ -1,.83%...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +2,98% και Viohalco +2,95%.
H Coca Cola έκλεισε στα 20,02 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση στα 7,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,67 ευρώ, με πτώση -1,83% και αποτίμηση 7,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,55 ευρώ, με πτώση -1,31% και αποτίμηση 2,88 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με άνοδο +1,12% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,40 ευρώ, με πτώση -0,40% και αποτίμηση 4,38 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,04 ευρώ, με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με άνοδο +2,98% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,76 ευρώ, με πτώση -2,17% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,76 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 660 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκελισε στα 0,029 ευρώ, με πτώση -0,68% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,67% - Το spread με την Ιταλία στις 70 μ.β
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 21/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,67%, το 10ετές ιταλικό 1,97% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,25%.
Σημειώνεται ότι η Fed στην τελευταία της συνεδρίαση αύξησε το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες 6 αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος.
Από την άλλη, στην συνεδρίαση της Fed, τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα, με τις αγορές χρήματος να προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος..
Τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Μάλιστα, η ίδια τάχθηκε κατά της αύξησης των επιτοκίων δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο ομιλίας της στο Institut Montaigne και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Lagarde προειδοποίησε ότι θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παρέχει στήριξη εν μέσω πολέμου. «Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα» επεσήμανε.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης από 223 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,20% ή 120 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 70 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 21/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο το Ουκρανικό, τις τελευταίες αποφάσεις FED και ΕΚΤ, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση ..που αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών
Οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από τον Δεκέμβριο του 2018 από την Fed προκειμένου να τιθασεύσει τιν πληθωρισμό ενώ προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Μαρτίου του 2022 στο 1,97%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/3/2022 στο 0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,74%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1539.48
0.56% (8.61)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
19,976,195
Τζίρος
107,014,220
Υψηλό ημέρας
1539.72
Χαμηλό ημέρας
1529.29
Άνοιγμα ημέρας
1531.54
Προηγούμενο κλείσιμο
1530.87
Τελευταία Ενημέρωση 21/01/2025 17:19:04
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1422.87
0.25% (3.56)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
13,579,735
Τζίρος
51,113,658
Υψηλό ημέρας
1428.01
Χαμηλό ημέρας
1412.67
Άνοιγμα ημέρας
1420.1
Προηγούμενο κλείσιμο
1419.3101
Τελευταία Ενημέρωση 21/01/2025 17:19:04
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
8.474
-0.07% (-0.006)
Σύμβολο
ΕΤΕ
Συν.Όγκος
1,883,850
Τζίρος
15,951,989
Υψηλό ημέρας
8.5
Χαμηλό ημέρας
8.41
Άνοιγμα ημέρας
8.48
Προηγούμενο κλείσιμο
8.48
Τελευταία Ενημέρωση 21/01/2025 17:18:38
EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ Α.Ε.
2.476
1.06% (0.026)
Σύμβολο
ΕΥΡΩΒ
Συν.Όγκος
3,715,685
Τζίρος
9,195,348
Υψηλό ημέρας
2.488
Χαμηλό ημέρας
2.438
Άνοιγμα ημέρας
2.455
Προηγούμενο κλείσιμο
2.45
Τελευταία Ενημέρωση 21/01/2025 17:14:34
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
14.95
0.47% (0.07)
Σύμβολο
ΟΤΕ
Συν.Όγκος
118,300
Τζίρος
1,762,092
Υψηλό ημέρας
14.95
Χαμηλό ημέρας
14.8
Άνοιγμα ημέρας
14.95
Προηγούμενο κλείσιμο
14.88
Τελευταία Ενημέρωση 21/01/2025 17:09:58
Σχόλια αναγνωστών