Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

JP Morgan Cazanove: Προς τη σωστή κατεύθυνση μεν το deal Εθνική – Eurobank αλλά οι προκλήσεις παραμένουν – Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης – Φτωχή η αποτίμηση στην αγορά – Δεν περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις

JP Morgan Cazanove: Προς τη σωστή κατεύθυνση μεν το deal Εθνική – Eurobank αλλά οι προκλήσεις παραμένουν – Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης – Φτωχή η αποτίμηση στην αγορά – Δεν περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις
Ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει η JP Morgan Cazanove στην τελευταία έκθεση της με αφορμή την πρόταση της Εθνικής για εξαγορά της Eurobank, ωστόσο προειδοποιεί ότι η ολοκλήρωση του deal θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση «Taking the charge: NBG offer to Eurobank shareholders announced» (Σχολιάζοντας την προσφορά της ΕΤΕ στην Eurobank), η JP Morgan Cazanove επισημαίνει ότι το deal θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα με ενεργητικό 178 δισ. ευρώ, με 925 καταστήματα, μερίδιο αγοράς που θα ξεπερνά το 30% και ισχυρή παρουσία στην Τουρκία (Finansbank), την Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Μάλιστα θεωρεί ότι η προτεινόμενη συγχώνευση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι ένα βήμα για την υποστήριξη του ελληνικού banking, μειώνει τον συστημικό κίνδυνο, προωθεί τις συνέργειες και θέτει ένα επιπλέον κίνητρο για την τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στον κλάδο. Σε γενικές γραμμές η αγορά θα υποδεχτεί πολύ θετικά το deal, ενώ οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.
Στον αντίποδα, όμως, για την JP Morgan Cazanove η ολοκλήρωση του deal αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Έχοντας λάβει περίπου 11,4 δις. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (4πλάσιο ποσό της χρηματιστηριακής αποτίμησης), και με κάλυψη των αναγκών μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου το ένα τρίτο του ισολογισμού ), επαναλαμβάνει ότι προτιμά τις μετοχές των Erste, RBI, KBC που έχουν πιο ξεκάθαρο πλάνο ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου, τα κεφάλαια της RBI ήταν στα 152 δισ. ευρώ και της Erste στα 215 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την JP Morgan Cazanove αν υποτεθεί ότι η συνολική αποτίμηση του νέου ομίλου βρίσκεται στα 2,6 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η αξία θα είναι μόλις στο 3% των συνολικών καταθέσεων που φτάνουν στα 88 δισ. ευρώ, στο 1,5% του ενεργητικού των 178 δις. ευρώ, στο 2,4% των χορηγήσεων που φτάνουν τα 110 δισ. ευρώ (31/3/2012).
Όμως αυτή η αποτίμηση αντανακλά τα 11,4 δις. ευρώ που έχουν αντληθεί από το ελληνικό ΤΧΣ και τα 63 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Ο δείκτης core Tier 1 του 6,4% της ΕΤΕ αντανακλά τα 7,4 δις. ευρώ που έχουν αντληθεί από το ΤΧΣ και ο δείκτης 7,9% της Eurobank τα 4 δισ. ευρώ που έχει αντλήσει. Εάν ολοκληρωθεί το deal οι μέτοχοι της ΕΤΕ θα αντιπροσωπεύουν το 75% του νέου σχήματος και της Eurobank το 25%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης