Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρομακτική η ανεργία των νέων σε Ελλάδα και περιφέρεια - Μεγάλο ποσοστό εντελώς αποκλεισμένο από την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την κατάρτιση - JP Morgan: Εντυπωσιακή η απόκλιση Βορρά - Νότου - Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πρόβλημα

Τρομακτική η ανεργία των νέων σε Ελλάδα και περιφέρεια - Μεγάλο ποσοστό εντελώς αποκλεισμένο από την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την κατάρτιση - JP Morgan: Εντυπωσιακή η απόκλιση Βορρά - Νότου - Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το πρόβλημα
Νέα επίπεδα ρεκόρ «χτύπησε» η ανεργία τον Ιούλιο, στο 25,1%, καταγράφοντας άνοδο εδώ και 35 μήνες, με το ποσοστό να είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης το οποίο διαμορφώνεται στο 11,4%.  Δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά τους νέους, καθώς είναι άνεργοι σε ποσοστό 54,2%.
Η στήλη Alphaville των Financial Times χαρακτηρίζει το ποσοστό τρομακτικό και δύσκολο να το δεχθεί κανείς.
Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα ανά ηλικία



Η ανεργία των νέων αποτελεί την πιο δραματική στατιστική. Στον παρακάτω πίνακα της JP Morgan απεικονίζεται η πορεία του δείκτη NEET, δηλαδή του δείκτη που αφορά τα άτομα που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης. Ο δείκτης στην Ελλάδα το 2011 διαμορφώθηκε στο 17,4% με την ανεργία στους νέους να διαμορφώνεται στο 44,4%. Άρα αυτή τη στιγμή ο εν λόγω δείκτης έχει επιδεινωθεί. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση, με τις Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία να βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, τουλάχιστον τότε.



Όπως σχολίαζε τότε η JP Morgan, η Eurostat γνωρίζει πολύ καλά την παραμόρφωση που προκαλείται στα στοιχεία από τον μεγάλο αριθμό των νέων που βρίσκονται στο τομέα της εκπαίδευσης, γι αυτό δημιούργησε έναν δείκτη ανεργίας που προσπαθεί να καταδείξει σε ποιο βαθμό οι νέοι είναι αποκλεισμένοι και από την εκπαίδευση αλλά και από την αγορά εργασίας.
Ο δείκτης  NEET αφορά νέους ηλικίας 15-24 ετών που δεν βρίσκονται στο τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης ή της αγοράς εργασίας και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο σε ετήσια βάση.
Όσο εντυπωσιακό είναι το μέσο ποσοστό για τον δείκτη ανεργίας στην ευρωζώνη συνολικά, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μεγάλη διασπορά ανάμεσα στις χώρες.
Την ώρα που Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία πλησιάζουν σε ποσοστά πλήρους απασχόλησης, οι χώρες του Νότου, δηλαδή Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία καταγράφουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία στις παραπάνω χώρες της περιφέρειας τα ποσοστά ανεργίας στους νέους ανέρχονται σε 52,9%, 55,4%, 35,9% και 34,7% αντίστοιχα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι δείκτες NEET καταδεικνύουν ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Τα στοιχεία του 2012 δεν είναι διαθέσιμα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει τάση επιδείνωσης.



Όπως σημειώνει η JP Morgan, η ιστορία δείχνει ότι η περιοχή έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Η δυνατότητα των νέων στον ευρωπαϊκό Νότο να ζουν με τους γονείς τους έχει περιορίσει τις συνέπειες από την υψηλή ανεργία.  Σε κάθε περίπτωση ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί.
Ακολουθεί ενημερωμένος πίνακας με τα στοιχεία που αφορούν και τη Βρετανία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης