Μετά από ένα και πλέον μήνα εχθροπραξιών, δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος μετοχή ή κλάδο που να είναι ξεκάθαρα κερδισμένος.
Και αυτό γιατί όπως φαίνεται οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν τη μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών, αλλά και η ανησυχία για το αύριο είναι κυρίαρχη, αφού δε φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως αργά η γρήγορα η ζήτηση θα υποχωρήσει λόγω των υψηλών τιμών ακόμα και σε κλάδους που σήμερα είναι πολύ ισχυρή και οι προοπτικές μέχρι πρόσφατα ιδιαίτερα θετικές.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να είναι ένας κλάδος με κέρδος από τον πόλεμο, αφού η εξάρτηση από φυσικό αέριο θα πρέπει να περιοριστεί, άρα οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και ίσως και πιο γρήγορα και με λιγότερες αντιδράσεις.
Η Τέρνα Ενεργειακή είναι από τις ελάχιστες ξεκάθαρα κερδισμένες μετοχές, έχοντας γράψει μάλιστα και νέο ιστορικό υψηλό.
Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή έδειξε πως υπάρχει πεδίο συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων ακόμα και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έχει άνοδο από 23 Φεβρουαρίου, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Κίνα, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη 24 Μαρτίου 17,3%.
Ένας κλάδος που φαίνεται πως έχει περιορισμένη επίδραση είναι ο κλάδος της πληροφορικής με την Eplison Net να ενισχύεται 8,4% και να πιάνει και αυτή τα ιστορικά υψηλά της.
Δεν έχουν πάντως ακολουθήσει πολλές εισηγμένες του κλάδου της πληροφορικής το παράδειγμα της Epsilon Net.
Η Entersoft τα πηγαίνει καλύτερα από την αγορά και έχει απώλειες μόλις 1,5%, ενώ η Byte έχει χάσει 5,5% και η Space 9,5%.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει αποκτήσει αγοραστικό ενδιαφέρον η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία βέβαια λόγω των πετυχημένων επενδύσεων σε καράβια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει και υψηλά έσοδα από ναύλα, αλλά και καράβια που επένδυσε έχουν σήμερα σημαντικά υψηλότερη αξία.
Η μετοχή έχει άνοδο περίπου 5%.
Η Mermeren και λόγω καλών αποτελεσμάτων και μερίσματος έχει αντίστοιχη άνοδο.
Σταθεροποιητικά έχει κινηθεί η μετοχή των ΕΛΠΕ, λόγω και της υψηλής τιμής του πετρελαίου, κάτι που όμως δεν έχει κάνει η μετοχή της Motor Oil, η οποία έχει απώλειες περίπου 9%.
Από ‘κει και πέρα δε φαίνεται να ξεχωρίζει κάποια άλλη μετοχή και αρκετές από αυτές που έχουν άνοδο είναι με ελάχιστο όγκο (π.χ. Δούρος, Ξυλεμπορία προνόμια, Μινέρβα, ΣΑΤΟ, Κρέκα κ.α.).
Αππο την άλλη υπάρχουν περισσότερες μετοχές που έχουν απώλειες υψηλότερες από αυτές της αγοράς στον ένα μήνα των εχθροπραξιών.
Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει σε αυτό το διάστημα 11,2%.
Η Frigoglass με απώλειες 40,5% είναι στην πρώτη θέση και ακολουθεί η Coca Cola με 28,4%, λόγω της έκθεσης που έχουν στις δύο χώρες.
Η Alpha Bank έχει απώλειες 21,4%, η Κυριακούλης 20,9%, η Cenergy λόγω αποτελεσμάτων 19,8%, η Δομική Κρήτης 19%, η Lavipharm 19% και η ΔΕΗ 17,6%.
Η Aegean έχει χάσει 17% και η Πλαστικά Θράκης 16,5%, ενώ η Εθνική είναι χαμηλότερα κατά 16,2%.
Οι τράπεζες φαίνεται πως αν και οι διοικήσεις έχουν δηλώσει πως έχουν ελάχιστη εξάρτηση από τις εμπόλεμες χώρες να έχουν υποστεί ζημιά στις αποτιμήσεις.
Επιπλέον ο τουρισμός ίσως δεχθεί πλήγμα και υπάρξει υποχώρηση της Aegean.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Οι μετοχές του πολέμου – Ποιες έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν στον ένα μήνα των εχθροπραξιών
Αρκετοί κλάδοι έχουν υποστεί πλήγμα και αναλυτές περιμένουν πως σταδιακά η ζήτηση ίσως περιοριστεί περαιτέρω
Σχόλια αναγνωστών