Ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος είναι αυτοκτονία για όλους αλλά ειδικά για την Ευρώπη που είναι εξαρτημένη από την ενέργεια της Ρωσίας
Το βλέμμα στραμμένο είναι στις εξελίξεις στην Ουκρανία και με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί καθώς δεν διαφαίνεται κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται σήμερα 1/4 με τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα να εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές, αν κρίνει κανείς από τις έως σήμερα αντιδράσεις των δύο πλευρών, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Αρνητικά επιδρούν τόσο η έκρηξη του πληθωρισμού όσο και της ανησυχίας από την πανδημία που επανέρχεται εξαιτίας των lockdowns στη Σαγκάη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ Ρωσίας - Ευρώπης για την πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να μην υποχωρεί από τις απαιτήσεις της για την πληρωμή των συμβολαίων σε ρούβλια.
Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι η εντολή Putin για πληρωμές σε ρούβλια είναι μη αναστρέψιμη και η Gazprom ενημερώνει τους πελάτες για την αλλαγή του τρόπου πληρωμής σε ρούβλια, παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων.
Ο στόχος είναι προφανής να υποχρεώσει την Ευρώπη να αποσύρει τις κυρώσεις και αυτό νομοτελειακά θα συμβεί…
Ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος είναι αυτοκτονία για όλους αλλά ειδικά για την Ευρώπη που είναι εξαρτημένη από την ενέργεια της Ρωσίας.
Η συστράτευση της Ευρώπης μαζί με τις ΗΠΑ για το Ουκρανικό έχει συνέπειες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές.
Οι κινήσεις των ΗΠΑ σε LNG και η απόφαση να αποδεσμεύσει 1 εκατ βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα… δεν θα εκτονώσουν την κατάσταση.
Ήδη η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι όλες αυτές οι κινήσεις θα κρατήσουν υψηλά τις τιμές ενέργειας και για τον λόγο αυτό αυξάνει την τιμή στόχο για το πετρέλαιο στα 115 δολάρια… για το 2023.
Εάν δεν αρθεί το αδιέξοδο καθώς η Ευρώπη και χώρες όπως η Γερμανία κινδυνεύουν ο κίνδυνος ύφεσης στην οικονομία αυξάνεται κατακόρυφα όπως και το κραχ στις αγορές μετοχών.
Εν τω μεταξύ, στο 8% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2022, ενώ στην Ευρωζώνη εκτιμάται στο ιστορικό υψηλό του 7,5%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων, με ισχυρή την στήριξη των 850 μονάδων ενώ για την προσέγγιση των 900 μονάδων θα απαιτηθεί η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισαν Εθνική +2,56% και Alpha Bank +2,02% και ακολούθησε με οριακά κέρδη η Eurobank +0,05% ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,14%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο δεικτοβαρής ΟΤΕ +3,29% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες αλλά και Ελλάκτωρ +3,63%, Aegean +2,89% ...ενώ υποχώρησαν ΕΛΧΑ -1,26%, Viohalco -1,01%, ΕΛΠΕ -0,95%...
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε +5,64%, ενώ ο FTSE 25 με κέρδη +5,83%, Ωστόσο, η άνοδος για τον Τραπεζικό Δείκτη έφτασε στο +7,54%.
Goldman Sachs: Αυξάνει τιμές - στόχους για Alpha, Πειραιώς
Σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρά η Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τον κλάδο με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021, στον απόηχο των αποτελεσμάτων για το δ΄τρίμηνο 2022.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αυξάνει σε 1,75 ευρώ την τιμή στόχο για την Alpha Bank από 1,68 ευρώ, στα 1,80 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 1,70 ευρώ, για την Eurobank αμετάβλητη στα 1,5 ευρώ, ενώ για την Εθνική εξακολουθεί να μη θέτει στόχο για την τιμή της μετοχής.
Τρεις είναι οι καταλύτες για τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs:
(1) αύξηση του NII κατά 3% κατά μέσο όρο το οικονομικό έτος 2023-2024, αντανακλώντας κάποιες θετικές επιδράσεις που σχετίζονται με τις προοπτικές των επιτοκίων πολιτικής που είναι hawkish και τη θετική προσαρμογή στα επιτόκια που περιγράφεται από τις ελληνικές τράπεζες,
(2) αύξηση του CoR κατά 5 μ.β. κατά μέσο όρο το 2023-2024 (σε γενικές γραμμές) αμετάβλητο, ενσωματώνοντας κάποιες αντιδράσεις από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και
(3) ελαφρώς μειωμένα λειτουργικά έξοδα (κατά 1% κατά μέσο όρο στο 2024) αντανακλώντας μια επικαιροποιημένη τις προοπτικές σχετικά με τις δυνατότητες βελτιστοποίησης του κόστους.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,16% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,31%.
Στο πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -1,41%, Εθνική -0,72%, ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας +0,61%.
Περί τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank και Εθνική πλησίον του +3% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2%.
Στις δημοπρασίες με τον ΟΤΕ να κλείνει στο υψηλό της ημέρας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +1,28%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,28% στις 890 μονάδες έχοντας υψηλό στις 890,70 μονάδες και χαμηλό τις 878,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 16,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,06 εκατ. ευρώ και όγκου 533 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ 28,6 χιλ. τεμάχια αξίας 478,3 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 164,1 χιλ. τεμάχια αξίας 2,18 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ διακίνησε 217,6 χιλ. ευρώ αξίας 1,67 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 20 χιλ. τεμάχια αξίας 332 χιλ. ευρώ.και ο Μυτιληναίος 2,7 χιλ. τεμάχια αξίας 41,2 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται ηζώνη των 870 – 860 μονάδων με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη και ακολουθούν οι 830 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 650 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 660 μονάδες και ακολουθούν οι 680, οι 700 και οι 720 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 580 και οι 550 μονάδες..
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,65%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού να παραμένει .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,65 %, το 10ετές ιταλικό 2,08% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,39%.
Στα ομόλογα, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα για πρώτη φορά μετά το 2006, σημειώνεται αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του 30ετούς ενώ η αποδόση 10 ετούς υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από τα επιτόκια 2ετίας καθώς οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα τις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Τα παραδοσιακά ολλανδικά ψέματα της Reggeborgh για την Ελλάκτωρ – O εδώ… θίασος γελοιοποιείται
Ήρθε η μέρα να τιμήσουμε το πατροπαράδοτο έθιμο της 1ης Απριλίου και για τον λόγο αυτό συγκεντρώσαμε δημοσιεύματα «έγκυρων κύκλων», ξέρετε αυτών που υποστηρίζουν ότι θα συμβεί κάτι… αλλά ποτέ δεν συμβαίνει έχουν χάσει την σοβαρότητα και την αξιοπιστία τους προκαλούν θυμηδία και σκορπούν άφθονο γέλιο.
Όταν λέτε ψέματα να σκέφτεστε τι λέτε…
Όταν κάποιος εφευρίσκει ένα ψέμα θα πρέπει τουλάχιστον να είναι αληθοφανές και όχι να αυτογελοιοπείται.
Η Ελλάκτωρ που έχει έσοδα περίπου 900 εκατ. ευρώ και ζημιές μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, θα κάνει αύξηση κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ.Γιατί;
Επειδή οι μέτοχοι Greenhill και Kiloman που έχουν το 30% της εταιρείας, δεν διαθέτουν 390 εκατ. ευρώ και συνεπώς δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην αύξηση και το ποσοστό τους θα συρρικνωθεί.
Υπάρχει και συνέχεια στα ανέκδοτα…
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ούτε και «οι δικοί μας» της Reggeborgh που έχουν στην πραγματικότητα 40% (αλλά το κρύβουν) έχουν δυνατότητα να βάλουν 520 εκατ. ευρώ.
Αλλάζουν τα σχέδια, θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 500 εκατ. ευρώ, όχι είναι πολλά και αυτά, οπότε χαμηλώνει ο πήχης, θα γίνει αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ.
Ελπίζουμε να μην διαθέτουν ούτε 90 εκατ. οι άλλοι και να ησυχάσει το αφεντικό από την Ολλανδία.
Μετά τις "έγκυρες πληροφορίες" για ΑΜΚ… πήρε σειρά η πώληση του 30% της Ελλάκτωρ... και τα ανέκδοτα συνεχίζονται
Αυτά κι άλλα χαριτωμένα, κυκλοφορούν και επειδή η εύλογη συνέπεια είναι να πιέζεται η τιμή της μετοχής, διαψεύδεται η υποτιθέμενη αύξηση κεφαλαίου και κυκλοφορούν καινούργιες «έγκυρες πληροφορίες»… ποιοι επιφανείς επιχειρηματίες θα αγοράσουν το 30% της ταλαίπωρης εταιρείας Ελλάκτωρ;
Πέφτουν σαν το χαλάζι τα εκατομμύρια που υποτίθεται προτείνονται και ορισμένοι μάλιστα φαίνεται να ανησυχούν μήπως οι Greenhill και Kiloman των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη απορρίψουν τις δήθεν προτάσεις που δέχονται.
Έχουν αγωνία, μην τύχει και ζημιωθούν χάνοντας την ευκαιρία.
Όλα αυτά θα ήταν χαριτωμένα ως έθιμο της πρωταπριλιάς, αλλά λέγονται πολύ καιρό πριν από την 1η Απριλίου και μάλλον θα λέγονται και πολύ μετά.
Συνεχίζουν να σκορπούν άφθονα γέλια, οι έγκυρες πληροφορίες αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός και το θέατρο σκιών συνεχίζεται...
Αρνητικό το κλίμα στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 1/4 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, ακολουθώντας το αρνητικό κλείσιμο των δεικτών της Wall Street.
Επίσης αρνητικά επιδρά η αύξηση των κρουσμάτων COVID -19 στην Κίνα με τα lockdowns στη Σαγκάη να συνεχίζονται…
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,56%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,19%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο -0,65% ενώ ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα κατέγραψε άνοδο +0,94%.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ήπιεα ανοδικά κινούνται σήμερα 1/4 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και την Ευρώπη να είναι αντιμέτωπη με προθεσμία για να αρχίσει τις πληρωμές ρωσικού αερίου με ρούβλια.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την Παρασκευή 1/4.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 4% στις 2.813 μονάδες.
Eν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού που άγγιξε ήδη το 7.9% και ανησυχιών για μια επικείμενη ύφεση, η αύξηση των θέσεων εργασίας στην οικονομία των ΗΠΑ το Μάρτιο ήταν κατά τι χαμηλότερη του αναμενόμενου, καθώς η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο σφιχτή.
Οι αυξήσεις θέσεων εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων το Μάρτιο ήταν 431.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σε 3,6%, με βάση τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση -6,08% στα 118,25 ευρώ.
Ήπιες απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent υποχωρεί -0,10% στα 104,17 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει απώλειες -0,60% στα 99,97 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,55%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο +2,07% (27,14 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +2,5%
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κινήθηκαν με μεταβλητότητα, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Εθνική να ξεχωρίζει...
Η Εθνική έκλεισε στα 3,44 ευρώ, με άνοδο +2,56% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1385 ευρώ, με άνοδο +2,025% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4130 ευρώ, με πτώση -0,14%, με όγκο 972 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0630 ευρώ, με άνοδο +0,05%, με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,94 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,96 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 428 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1506 ευρώ, με πτώση -0,79%, με όγκο 117 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 184 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο υψηλό της ημέρας ο ΟΤΕ +3%
Ανοδικά κινείται η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ΟΤΕ +3,29% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες αλλά και Ελλάκτωρ +3,63%, Aegean +2,89% ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΧΑ -1,26%, Viohalco -1,01%, ΕΛΠΕ -0,95%...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,94 ευρώ, με άνοδο +3,29% και αποτίμηση 7,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,36 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση στα 7,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,69 ευρώ, με άνοδο +1,18% και αποτίμηση 2,94 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,28 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,48 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,31 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,14 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7240 ευρώ, με πτώση -1,26% και κεφαλαιοποίηση 647 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0283 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,65% - Το spread με την Ιταλία στις 57 μ.β
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις τελευταίες πωλήσεις, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ενώ παραμένει η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,65%, το 10ετές ιταλικό 2,08% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,39%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης από 208 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,31% ή 131 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 57 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις τελευταίες πωλήσεις με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1η Απριλίου του 2022 στο 2,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/4/2022 στο 0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,47% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,83%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών