Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τη Γερμανία γράφει ο Economist - Ο Αντ. Σαμαράς κερδίζει το σεβασμό των Ευρωπαίων - Γιατί άλλαξε στάση το Βερολίνο - Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τη Γερμανία γράφει ο Economist - Ο Αντ. Σαμαράς κερδίζει το σεβασμό των Ευρωπαίων - Γιατί άλλαξε στάση το Βερολίνο -  Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια
Το σεβασμό των Ευρωπαίων εταίρων αρχίζει να κερδίζει πλέον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με το κλίμα να αλλάζει υπέρ της Ελλάδα όπως κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel στην Αθήνα, ξεκάθαρη ένδειξη ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον επιλογή για τους Γερμανούς.
Το βρετανικό περιοδικό Economist επιχειρεί μια αναδρομή στο παρελθόν, τότε που ο κ. Σαμαράς ήταν το «κακό παιδί» της ευρωζώνης, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξόργιζε τους Ευρωπαίους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Γερμανοί άλλαξαν γνώμη κι άφησαν πίσω τους το σενάριο της Grexit.
Οι Γερμανοί θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά λιγότερο «επικίνδυνο» από τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ θεωρούν ότι οι συνέπειες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι μικρότερες από το χάος που θα προκαλούσε ενδεχόμενη έξοδός της. Την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συνεργάσιμος και αρχίζει να αποδέχεται τους όρους των Ευρωπαίων εταίρων ώστε να συνεχιστεί η στήριξη προς τη χώρα μας.
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν πειστεί για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα προβλήματα όπως είναι η επιπρόσθετη χρηματοδότηση και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να την κρατήσουν στο ευρώ, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κι άλλα χρήματα.
Το περιοδικό ωστόσο εκφράζει τη πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις στο ελληνικό ζήτημα και μία εξ αυτών θα ήταν να εκταμιευτούν τώρα τα δάνεια διάσωσης για να συνεχίσει η Ελλάδα, με την υπόσχεση το όποιο κενό χρηματοδότησης θα καλυφθεί στη συνέχεια.  Άλλη λύση αποτελεί να χαρακτηριστούν αβέβαιες οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ευρωζώνη να  υποσχεθεί ότι θα αντιμετωπίσει το ελληνικό χρέος, αν η ανάπτυξη κριθεί απογοητευτική. Τέλος, σε περίπτωση άρνησης του ΔΝΤ να συνεχίσει τη χορήγηση δανείων προς την Ελλάδα, η ευρωζώνη να  αναλάβει το βάρος από μόνη της, αγνοώντας το ΔΝΤ, όπως συνέβη στο παρελθόν  με τηνΛετονία.
«Η Ελλάδα ίσως έχει δίκιο να νομίζει ότι η μεγαλύτερη ώθηση για την οικονομία της θα ήταν να δώσει τέλος στο ‘δράμα της δραχμής’. Όμως, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να περιλαμβάνει και τις πιστώτριες χώρες, και κυρίως τη Γερμανία. Το πρόβλημα του ευρώ δεν είναι μόνο τα δυσλειτουργικά κράτη, όπως η Ελλάδα, αλλά και η δυσλειτουργική νομισματική ένωση», υπογραμμίζει το βρετανικό περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης