Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική
Η Δύση βιαστικά χωρίς καμία έρευνα κατέληξε σε ένα συμπέρασμα για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή στην ουκρανική πόλη Bucha… ενώ η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη σφαγή.
Tη θέση πως οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ θα προβλέπουν την απαγόρευση όλων των νέων επενδύσεων στη Ρωσία διατύπωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki, τη στιγμή που σε αντίστοιχες κυρώσεις θα προχωρήσει τόσο η ΕΕ όσο και η G7.
Ειδικότερα, οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν αύριο 7/4 το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αν και η Γαλλία επιμένει σε embargo στο ρωσικό πετρέλαιο, σθεναρές αντιστάσεις προέβαλαν Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία, λόγω των κινδύνων για εκτόξευση του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς η Fed σήμερα Τετάρτη 6/4 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη 7/4 θα δημοσιεύσουν τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων του Μαρτίου.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη ανησυχία στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, πλησίον στον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων καθώς δεν έχει την υποστήριξη των συναλλαγών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -3,07% στο χαμηλό της ημέρας και ακολούθησαν Πειραιώς -2,07%, Alpha Bank -1,87% και Εθνική -1,54%.
Σε νέα μείωση της short θέσης στην Alpha Bank προχώρησε το Lansdowne στις 4/4, στο 0,39% από 0,50% προηγουμενώς.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή -2,11%, Aegean -1,97%, Viohalco -1,94% ..ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Ελλάκτωρ +1,1% καιΟΠΑΠ +0,74%.
Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με τις Lamda και Quest σήμερα Τετάρτη 6/4 μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Ο SSM θα αποφασίσει για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών τέλη Σεπτεμβρίου του 2022
Ο SSM ο Μόνιμος Μηχανισμός Εποπτείας των Τραπεζών που ανήκει στην ΕΚΤ θα αξιολογήσει εάν θα δώσει το πράσινο φως στην Eurobank και Εθνική τράπεζα να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022 τέλη Σεπτεμβρίου 2022…
Εάν δεν έχει υπάρξει ομαλοποίηση έως τότε λόγω του Ουκρανικού θα πρέπει να θεωρείται βασικό σενάριο η αναβολή καταβολής μερισμάτων.
Εάν η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί τότε είναι πιθανό ο SSM να εγκρίνει την διανομή μερίσματος περίπου 160 εκατ ευρώ για κάθε τράπεζα.
Για την Πειραιώς και Alpha bank θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος για την χρήση 2023 οπότε θα διανεμηθεί τον Μάρτιο του 2024.
Η Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου δεν θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου 2022 δεν θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία.
Η Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Με εξαίρεση την βαθμολογία της DBRS στην κλίμακα ΒΒ High που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος και της Moody’s σε Ba3 με σταθερές προοπτικές που είναι η χαμηλότερη βαθμολογία… η μέση κλίμακα αξιολόγησης της Ελλάδος είναι ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Δεν αναμένεται η Standard and Poor’s να αλλάξει την βαθμολογία της Ελλάδος καθώς η διεθνής κρίση, η αύξηση του κόστους δανεισμού – το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 2,65% - λειτουργούν κατά μιας αναβάθμισης.
Η επόμενη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου 2022.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,97%.
Λίγο πριν τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -4%, Eurobank πλησίον του 3% και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,53%
Λίγο μετά τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και με συνδυασμό τις απώλειες στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,95% στις 884 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,80 μονάδες και χαμηλό τις 882,74 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένοες στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11,78 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,4 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,78 εκατ. ευρώ και όγκου 3,62 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 2,83 εκατ. τεμάχια αξίας 9,80 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 656 χιλ. τεμάχια αξίας 889 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 98 τεμάχια αξίας 755 χιλ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα 32,3 χιλ. τεμάχια αξίας 301 χιλ. ευρώ και ο Καρέλιας
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, πλησίον στον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 880 - 870 μονάδων και με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 940, οι 950 και οι 970 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 675 μονάδες και ακολουθούν οι 690, οι 700 και οι 720 μονάδες..
Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,76%
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 6/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,76%, το 10ετές ιταλικό 2,35% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,62%.
Στα ομόλογα, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα για πρώτη φορά μετά το 2006, σημειώνεται αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο 2,72% υψηλότερα από την απόδοση του 30ετούς 2,65% καθώς οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς η Fed σήμερα Τετάρτη 6/4 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύριο Πέμπτη 7/4 θα δημοσιεύσουν τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στελέχους της Federal Reserve, Lael Brainard, ότι κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει σταθερά τα επιτόκια της, ενώ θα ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της ακόμα και από τον επόμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Moody's: Στα ύψη η αβεβαιότητα για την Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία - Τι θα κρίνει την αναβάθμιση
Υψηλή αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022, λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναφέρει η Moody's στην ετήσια ανάλυσή της για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο χρηματοπιστωτικό μέτωπο.
Η στρατιωτική σύγκρουση προκάλεσε δραστική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη φέτος.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης και των επακόλουθων κυρώσεων στην οικονομία της Ελλάδας είναι αβέβαιος και εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση.
Η Moody's υποβάθμισε πρόσφατα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2022 στο 3% από 5,2%, ενώ αναμένει στο 4,3% την ανάπτυξη για το 2023.
Όπως σημειώνει η Moody's, η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι σχετικά περιορισμένη.
H πιο αδύναμη ανάπτυξη και οι εκτεταμένες επιδοτήσεις ενέργειας για την στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προγραμματισμένες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και να θέσουν κινδύνους για τις προβλέψεις του οίκου για το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δεχόταν αναβάθμιση εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έδινε απτά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδυτικών και αναπτυξιακών δυνατοτήτων.
Μια ταχύτερη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους από ό,τι προβλέπεται σήμερα θα ήταν επίσης θετική για την αξιολόγηση, όπως και η επίλυση των συνεχιζόμενων ζητημάτων ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.
Αντίθετα, η αξιολόγηση θα δεχόταν πίεση εάν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναστραφούν, εάν μία αναζωπύρωση διαρκείας των κρουσμάτων του κορωνοϊού ή μια περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης του ΑΕΠ και περαιτέρω σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους.
Ρωσία: Ξένη τράπεζα απέρριψε πληρωμές ευρωομολόγου, ύψους 649,2 εκατ. δολ.
Ξένη τράπεζα απέρριψε πληρωμές ευρωομολόγου, ύψους 649,2 εκατ. δολ. όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, γεγονός που την ανάγκασε να πληρώσει σε ρούβλια.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει πλέον να διεκπεραιώνεται οποιαδήποτε πληρωμή σε δολάρια από ρωσικούς κυβερνητικούς λογαριασμούς σε αμερικανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της Ρωσίας.
Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή τοκοχρεολυσίων για ρωσικά κρατικά ομόλογα εκπεφρασμένα στο αμερικανικό νόμισμα δεν είναι εφικτή.
Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έπρεπε να πληρώσει ρούβλια στους κατόχους των ευρωομολόγων του σε δολάρια που λήγουν το 2022 και το 2042 καθώς μια ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει 649,2 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους του χρέους της.
Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η ξένη τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλύψει, απέρριψε την εντολή της Ρωσίας να πληρώσει κουπόνια στα δύο χαρτιά και επίσης δεν διεκπεραίωσε την πληρωμή της ονομαστικής αξίας του ευρωομολόγου που λήγει το 2022.Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία;
Η Ρωσία ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε ξένους κατόχους των ευρωομολόγων της του 2022 και του 2042 να μετατρέψουν τις πληρωμές σε ρούβλια σε ξένα νομίσματα μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ρωσίας στους λογαριασμούς συναλλάγματος, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η ικανότητα της Ρωσίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο χρέος βρίσκεται στο επίκεντρο μετά τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχουν παγώσει σχεδόν το μισό από τα κρατικά αποθέματα της χώρας και περιόρισε την πρόσβαση της Μόσχας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών.
Προς πώληση το 20% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, 14% από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 6% της Atale του Μαρινάκη
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξετάζει να πουλήσει το 14% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ενώ φαίνεται πλέον πιθανό να πουλήσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης το 6% που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δηλαδή συνολικά 20% ή ποσοστό 20% με 21%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο Γιώργος Περιστέρης το 11,06%, η Atale το 5,98% είναι εταιρία συμφερόντων Μαρινάκη.
Πουλώντας το 20% ή 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει 300 εκατ ευρώ περίπου και ο Μαρινάκης 120 εκατ ευρώ αποκομίζει μια σημαντική χρηματιστηριακή υπεραξία.
Με τα 300 εκατ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον υλοποιήσει αυτό τον σχεδιασμό θα κατέχει το 22% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και μαζί με το 11% του Περιστέρη θα ελέγχουν την καταστατική μειοψηφία.
Η Άσκηση Δέουσας Επιμέλειας της Attica bank καταλήγει σε δύο συμπεράσματα…
Η Άσκηση δέουσας επιμέλειας της Attica bank καταλήγει σε δύο συμπεράσματα.
Με την άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε μια διεξοδική έρευνα για την οικονομική κατάσταση της Attica bank και την κεφαλαιακής της επάρκεια.
Με βάση ενδείξεις ως προς το σκέλος του υφιστάμενου ισολογισμού οι ζημίες που προκύπτουν είναι μικρές και δείχνουν ότι εκτός τιτλοποιήσεων η Attica bank έχει καθαρίσει, έχει εξυγιανθεί.
Όμως η Άσκηση δέουσας επιμέλειας της Attica bank έλεγξε και τις τιτλοποιήσεις της τράπεζας όπου εκεί φαίνεται ότι η δυνητική ζημία μπορεί να φθάσει τα 550 με 620 εκατ ευρώ ή για να είμαστε ακριβείς έως 600 εκατ ευρώ γιατί μπορεί τα δεδομένα να μεταβληθούν.
Πρακτικά θα απαιτηθούν πολύ σημαντικά νέα κεφάλαια τα οποία θα επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Δεν εκτιμούμε ότι το Ellington θα θελήσει να επενδύσει στην προσεχή νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα ενεργοποιήσει και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Απώλειες στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 06/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,58%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,16%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,88% ενώ ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,02%.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 6/4 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις νέες κυρώσεις της Δύσης, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.
Οι αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των νέων κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και την αύξηση του πληθωρισμού, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις και για επιβολή ενεργειακού embargo στη Μόσχα.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια έκελισε με μικρή πτώση -0,31% στις 2.654,51 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει οριακή άνοδο +0,14% στα 108,72 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent υποχωρεί -0,72% στα 106,76 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο -0,45% στα 101,50 δολ. το βαρέλι.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, λόγω της ασθενούς ζήτησης από το εξωτερικό καθώς οι εφοδιαστικές ελλείψεις, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία περιόρισαν τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2,2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,75%, ο S&P 500 στο -1,2%, ο Nasdaq στο -2% και το ETF GREC στο +0,07% (26,73 δολ. ).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,4560 ευρώ, με πτώση -1,54% με όγκο 4,74 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με πτώση -1,87% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3750 ευρώ, με πτώση -2,07%, με όγκο 2,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,01 ευρώ, με πτώση -3,07%, με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,75 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9480 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 423 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1440 ευρώ, με πτώση -2,7%, με όγκο 34 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 176 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,75 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 353 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή -2,11%, Aegean -1,97%, Viohalco -1,94%....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Ελλάκτωρ +1,1%, ΟΠΑΠ +0,74%, Jumbo +0,58%...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,20 ευρώ, με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 7,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,68 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση στα 6,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,74 ευρώ, με πτώση -1,4% και αποτίμηση 2,96 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,27 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 527 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,62 ευρώ, με άνοδο +0,74% και αποτίμηση 4,81 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 1,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,38 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,55 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,6 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,96 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,71 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 642 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0281 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,76% - Το spread με την Ιταλία στις 41 μ.β
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 6/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ενώ παραμένει η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,76%, το 10ετές ιταλικό 2,35% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,62%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 209 μονάδες βάσης από 206 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,30% ή 130 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 41 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 6/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Απριλίου του 2022 στο 2,35%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/4/2022 στο 0,67% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,33% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,59% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,67% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,35% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,95%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών