Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τη διεθνή κρίση και με τη στήριξη ΕΤΕ, ΟΤΕ +4% και Τιτάν +6%, το ΧΑ +1,73% στις 906 μον. - Μην ελπίζετε σε ράλι

Παρά τη διεθνή κρίση και με τη στήριξη ΕΤΕ, ΟΤΕ +4% και Τιτάν +6%, το ΧΑ +1,73% στις 906 μον. - Μην ελπίζετε σε ράλι
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις προοπτικές και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τη διεθνή κρίση, στις 906 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους, με την  Εθνική να ξεχωρίζει από τις τράπεζες στο +3,68% αλλά και από τις δεικτοβαρείς ΟΤΕ +4,28% και ΟΠΑΠ +3,43% με μέτριες όμως τις συναλλαγές.
Επίσης, με σημαντική άνοδο έκλεισε ο Τιτάν +6,46% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +8,92% καθώς στις 9/5 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γ.Σ., με θέμα τη μείωση του κεφαλαίου κατά ποσό 200 εκατ. ευρώ, υπό τη μορφή επιστροφής μετρητών στους μετόχους ενώ η συνέλευση θα δώσει εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. προκειμένου να αποφασίζει κατά την κρίση του την ημερομηνία αποπληρωμής σε μία ή περισσότερες δόσεις.
Tαυτόχρονα και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι δείκτες κινούνται ανοδικά μετά την αστάθεια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, με τον Dax στην Γερμανία +1,1% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +1,5%..
Στο επίκεντρο, η Ουκρανική κρίση με τις εχθροπραξίες να συνεχίζονται 45 ημέρες, ενώ δε διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά ούτε διαθέσεις αποκλιμάκωσης με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται....
Ειδικότερα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στο 8,9%, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 8,9% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, από 7,2% τον Φεβρουάριο, λόγω των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα τρόφιμα, στο υψηλότερο ποσοστό από το 1996.

Σε απάντηση για «τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του πολέμου» στην Ουκρανία οι πρεσβευτές των χωρών-μελών στην ΕΕ  προχώρησαν στο 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ για ρωσικά πλοία ενώ και οι χώρες μέλη της G7 ανακοίνωσαν την επιβολή νέων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως την απαγόρευση κάθε νέας επένδυσης σε τομείς-κλειδιά.
Στα παραπάνω προστίθεται και το μέτωπο της πανδημίας  με το lockdown στη Σανγκάη να συνεχίζεται δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην Γαλλία  εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 24/4.
Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από την προοπτική επιθετικών αυξήσεων  επιτοκίων παγκοσμίως .
Από την μια η Fed προχωρά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με κύριο σκοπό να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, με αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού της παρά τις παρενέργειες στην Ουκρανική κρίση παρενέργειές της ενώ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022 και θα εξαρτηθεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων ενώ για να εδραιωθεί άνω των 900 μονάδων απαιτείται η αύξηση των συναλλαγών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +3,68% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,36% και Πειραιώς +0,66% ενώ η Eurobank έκλεισε αμετάβλητη από υψηλό ημέρας +4,9%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε +1,75%, ενώ ο FTSE 25 με κέρδη +1,93%. Ωστόσο, o Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε -0,99%


Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,42% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,54%.
Λίγο μετά τις 15:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eurobank ,  Eθνική ;anv toy +4% και  ο Τραπεζικός  Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,95%.
Περί τις 15:30 με τα κέρδη του Τιτάν να φτάνουν το +9%, των δεικτοβαράων ΟΠΑΠ, ΟΤΕ άνω του +3% και με συνδυασμό τα κέρδη των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,96%%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,73% στις 906 μονάδες έχοντας υψηλό στις 908,35 μονάδες και χαμηλό τις 894,63 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,58 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,56 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 391 χιλ. ευρώ και η Jumbo 95,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ.  ευρώ.
Ο Sarantis 15 χιλ. τεμάχια αξίας 110 χιλ. ευρώ και η Epsilon net 15 χιλ. τεμάχια αξίας 107 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 940, οι  950 και οι 970 μονάδες.
Η διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων οδηγεί στη ζώνη των 870 - 865 μονάδων και με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 644 μονάδες, με πρώτη αντίσταση ττις 650 – 660 μονάδες, και ακολουθούν οι 675, οι 690, οι 700 και οι 720 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 625 μονάδες και ακολουθούν οι 610, οι 600, οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες..

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,85%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 8/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο  τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,85% , το 10ετές ιταλικό 2,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,64%.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της FED έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, συζήτησαν την συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. και συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Επίσης,  η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλά μέλη της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Η ανησυχία των επενδυτών  αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι  οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα  εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, μεγάλος αριθμός μελών έκριναν ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού απαιτεί άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, παρότι η ανασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μεγάλη.
Συνολικά, στη συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022.

Γιατί θέλει να πουλήσει μέρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Περιστέρης και που κόλλησε το deal με Macquarie

Μέχρι τώρα ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ήταν στο απυρόβλητο ακολουθώντας τις κλασσικές μεθόδους ώστε μια εταιρία να παραμένει στο απυρόβλητο και με τις πλάτες ορισμένων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης κατάφεραν να φθάσουν στα 5 δισεκ. ανεκτέλεστα έργα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ωστόσο έχει κολλήσει χρηματιστηριακά – κατά ένα περίεργο τρόπο στα 9,40 ευρώ ή 976 εκατ κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τις φήμες και διαρροές βρίσκεται επίσης κολλημένη στην ζώνη των 16,5 ευρώ ή 1,90 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δώσει πειστική απάντηση πως από ένα καλό όμιλο όπως παρουσιάζεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η Reggeborgh μια ομάδα ευκαιριακών κερδοσκόπων από την Ολλανδία αποχωρεί και καταλήγει σε ένα άλλο όμιλο τον Ελλάκτωρ που πνέει τα λοίσθια;
Ουδείς διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να φύγει η Reggeborgh από την καλή εταιρία και να καταλήξει στην κακή εταιρία;
Επίσης ουδέποτε δόθηκε πιεστική απάντηση γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει σταθερά στα 9,50 ευρώ και η μετοχή δεν μπορεί να ανακάμψει πολλώ δε μάλλον να φθάσει στα 11,20 ευρώ που πούλησε η Reggeborgh στον Γιώργο Περιστέρη στον βασικό μέτοχο του ομίλου.
Επίσης γιατί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από τα 9 ευρώ κινειτοποιεί όλες τις δυνάμεις... στήριξης με τις επαναγορές ιδίων μετοχών να είναι ακατάπαυστες...
Γιατί χρειάζονται τόσες πολλές επαναγορές ιδίων μετοχών;
Η απάντηση είναι απλή…
Στην προσπάθεια της να γίνει μεγάλη εταιρία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταχρεώθηκε είναι από τις πιο δανεισμένες εταιρίες και ταυτόχρονα συμμετέχει σε διαγωνισμούς όπως της Εγνατίας Οδού όπου το περιθώριο κέρδους είναι εκπληκτικά περιορισμένο…και όλα αυτά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου τα έχουν διαπιστώσει.
Γιατί πωλείται το 20% με 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής;
Εδώ και καιρό το bankingnews έχει αποκαλύψει τα σχέδια για να πωληθεί μέρος του 20% με 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Η πώληση έχει ένα στόχο να μειώσει τα δανειακά βάρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα οποία καθηλώνουν την μετοχή και αμαυρώνουν το προφίλ του ομίλου αφήνοντας σκιές που δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να πάρουν ρίσκο.
Όπως πρόσφωατα αναφέραμε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξετάζει να πουλήσει το 14% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ενώ φαίνεται πλέον πιθανό να πουλήσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης το 6% που κατέχει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δηλαδή συνολικά 20% ή ποσοστό 20% με 21%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο Γιώργος Περιστέρης το 11,06%, η Atale το 5,98% είναι εταιρία συμφερόντων Μαρινάκη.
Πουλώντας το 20% ή 21% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η μεν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα λάβει 300 εκατ ευρώ περίπου και ο Μαρινάκης 120 εκατ ευρώ αποκομίζει μια σημαντική χρηματιστηριακή υπεραξία.
Με τα 300 εκατ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον υλοποιήσει αυτό τον σχεδιασμό θα κατέχει το 22% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και μαζί με το 11% του Περιστέρη θα ελέγχουν την καταστατική μειοψηφία το 33%.
Τι συνέβη με την Macquarie
Ο επενδυτικός όμιλος Macquarie από την Αυστραλία έχει πάρει σημαντική επενδυτική θέση στην Ελλάδα στην ενέργεια και εξέτασε τόσο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και τις επιχειρήσεις Κοπελούζου.
Ωστόσο οι αναφορές ότι ενδιαφέρθηκε για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος του Ελλάκτωρ μάλλον είναι εικασίες ή εάν υπήρξε ενδιαφέρον ήταν μόνο διερευνητικές επαφές.
Ο Περιστέρης του ομίλου ΤΕΡΝΑ ζητούσε 25 ή 26 ευρώ για να πουλήσει στην Macquarie ενώ ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία πρόσφερε 21 ευρώ.
Κατά την άποψη μας η προσέγγιση αυτή κινείται στα όρια του ανέκδοτου… η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται στα 16,4 ευρώ και όχι στα 26 ευρώ… τα 20 ευρώ δίνουν υπερτίμημα 62% και μόνο ένας που πάσχει από κάποια ψυχική νόσο θα προσέφερε 62% premium σε μια συμφωνία.
Τα 26 ευρώ για το 21% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ισοδυναμεί με 630 – 635 εκατ ευρώ…
Το ερώτημα είναι άλλο…
Γιατί να θέλει να πουλήσει μέρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ο Γιώργος Περιστέρης;
Αφού η εταιρία βγάζει κάποια κέρδη και βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την υπερδανεισμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Γιατί κάποιος να θέλει να πουλήσει εάν δεν έχει κάποια ανάγκη;
Γιατί κάποιος να θέλει να πουλήσει εάν δεν βλέπει κάτι στον ορίζοντα;
Γιατί κάποιος να θέλει να πουλήσει εάν βλέπει μια προοπτική;
Η απάντηση είναι ότι ο όμιλος ΤΕΡΝΑ μετά την υπερδιόγκωση βάλτωσε και αυτό δείχνουν και τα χρηματιστηριακά δεδομένα ειδικά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αυταπόδεικτο.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί διαφορετικό project αλλά μπορεί να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ανοίγματα που καθηλώνουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 08/4 οι ασιατικές αγορές με την προοπτική για τις αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως να ανησυχεί τους επενδυτές, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και το lockdown στη Σανγκάη λόγω αύξηση κρουσμάτων του COVID - 19..
Επίσης Προβληματισμός επικρατεί για την επιβάρυνση που θα επιφέρει στην κινεζική οικονομία η εξέλιξη της πανδημίας Covid-19, ενώ, επίσης, οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στη Γαλλία, εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,41%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,44%%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,29% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,23%.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 8/4 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις νέες κυρώσεις της Δύσης και ΗΠΑ αλλά και να τιμολογήσουν τα δεδομένα από την δημοσίευση των πρακτικών των τελευταίων συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις εξελίξεις με την πανδημία, με αύξηση των κρουσμάτων στη Σανγάη και με το lockdown να συνεχίζεται δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, με τον πρώτο γύρο να πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Απριλίου. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί -1,62% στις 2.592,75 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +2,33% στα 107 ευρώ.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent ενισχύεται 0,04% στα 100,62 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,29% στα 96,32 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,4% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,3%.
Στην Wall Street, το Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο -0,20%, ο Nasdaq στο -0,85% και το ETF GREC στο +1,75% ( 27,29 δολ. ) .

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +4%, αμετάβλητη η Eurobank... από +5%

Aνοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεχωρίζει, ενώ η Eurobank από ενδοσυνεδριακά κέρδη πλησίον του +5% έκλεισε αμετάβλητη και με μέτριες συναλλαγές...
Η Εθνική έκλεισε στα 3,58 ευρώ, με άνοδο +3,68% με όγκο 2,84 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1150 ευρώ, με άνοδο +1,36% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3790 ευρώ, με άνοδο +0,66%, με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,03 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 5,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9380 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 419 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1450 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 37 χιλ. τεμάχια  και  κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Τιτάν +6%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τον Τιτάν να ξεχωρίζει στο +6,46% αλλά με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τιτάν, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Motor Oil, ΕΛΧΑ, Aegean... .
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,26 ευρώ, με άνοδο +4,28% και αποτίμηση 8,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,08 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση στα 7,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,87 ευρώ, με άνοδο +1,61% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,30 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 534 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,19 ευρώ, με άνοδο +3,43% και  αποτίμηση 5 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,84 ευρώ, με άνοδο +6,46% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,55 ευρώ, με άνοδο +2,3% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,48 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +4,12% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,09 ευρώ, με άνοδο +1,87% και κεφαλαιοποίηση 755 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7020 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 639 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,030 ευρώ, με άνοδο +5,26% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,85% - Το spread με την Ιταλία στις 48 μ.β

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 8/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και της δημοσίευσης των πρακτικών των τελευταίων συνεδριάσεων  της FED και της ΕΚΤ
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,85%, το 10ετές ιταλικό 2,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,67%.
Ειδικότερα, με σκοπό να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό η  Fed προχωρά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού της παρά τις παρενέργειες στην Ουκρανική κρίση παρενέργειές της ενώ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022 και θα εξαρτηθεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 217 μονάδες βάσης από 214 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,30% ή 130 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 48 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 8/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τα πρακτικά των συνεδριάσεων FED και ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Απριλίου του 2022 στο 2,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/4/2022 στο 0,68% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,34% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,61% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,96%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης