Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ακατανόητη άνοδος στο ΧΑ +1,54% στις 940 μον. - Πιθανή είσοδος ΕΤΕ στον MSCI, αργότερα ο Μυτιληναίος

Ακατανόητη άνοδος στο ΧΑ +1,54% στις 940 μον. - Πιθανή είσοδος ΕΤΕ στον MSCI, αργότερα ο Μυτιληναίος
Ενώ η προσοχή εστιάζεται στο Ουκρανικό μέτωπο, αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη που ήδη υπήρχαν και πριν από τη σύγκρουση
(upd14) Ακατανόητη άνοδος καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 940 μονάδες, την ώρα που σημειώνεται κλιμάκωση της Ουκρανικής κρίσης και έκρηξη του πληθωρισμού, με στηρίξεις από τις τράπεζες, με Πειραιώς +8,21%, Alpha Bank +7,12%... ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη στη δεικτοβαρή Coca Cola +4,01%.
Στο επίκεντρο οι προσδοκίες για πιθανές αποφάσεις του οίκου MSCI στις 12 Μαίου 2022, όπου η μετοχή της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε υπό όρους - προσοχή ακόμη δεν είναι βέβαιο - να ενταχθεί στον Morgan Stanley Capital International (MSCI) Greece, στον δείκτη standard.
Πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι ακόμη δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για είσοδο της μετοχής του Μυτιληναίου στον MSCI Greece standard.
Εν τω μεταξύ, νέα ιστορικά υψηλά καταγράφει ο Μυτιληναίος +1,76% με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτο αξίας 76,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,1483% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ σύμφωνα με τη επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης πρόκειται για πώληση ιδίων μετοχών σε μεγάλο fund του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι το  free float η διασπορά μετοχών του Μυτιληναίου ήταν 73,5% που αναλογεί σε χρηματιστηριακή αξία 1,88 δισεκ. ευρώ ενώ αν συμπεριλάβουμε και το σημερινό πακέτο το free float ανεβαίνει στο 76,65% και χρηματιστηριακή αξία στα 1,96 δισεκ ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 940 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίσταση των 930 - 940 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Πειραιώς στο +8,21% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Alpha Bank +7,12%, Eurobank +3,72% και  Εθνική +2,52%
Στο επίκεντρο παραμένει η Ουκρανική κρίση ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επόμενη φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε 18 και 19 Απριλίου 2022 εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας..
Ειδικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν εντατικούς βομβαρδισμούς σε πολλές περιοχές κατά μήκος της πρώτης γραμμής στα ανατολικά και ταυτόχρονα προχώρησαν και σε χερσαίες επιθετικές επιχειρήσεις.
Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων συνεχίζει να υποδηλώνει ότι ο Πρόεδρος Putin απαιτεί βιαστική επίθεση για να επιτύχει τους στόχους του, πιθανώς μέχρι την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου.
Ενώ η προσοχή εστιάζεται στο Ουκρανικό μέτωπο, αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη που ήδη υπήρχαν και πριν από τη σύγκρουση.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ανησυχία για έλλειψη εμπορευμάτων επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία.
Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση του πληθωρισμού και την επίδρασή του στην οικονομική ανάπτυξη οδηγούν  τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες, αυξάνοντας τις αποδόσεις τους, με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 2,87% με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s να μην αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στις 22/4.
Η Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές ενώ η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου 2022.

Στις 12 Μαίου πιο πιθανή η είσοδος της Εθνικής στον MSCI standard - Δεν θα ενταχθεί ακόμη ο Μυτιληναίος, μάλλον 11/11

Στις 12 Μαίου 2022 η μετοχή της Εθνικής τράπεζας θα μπορούσε υπό όρους - προσοχή ακόμη δεν είναι βέβαιο - να ενταχθεί στον Morgan Stanley Capital International (MSCI) Greece, στον δείκτη standard.
Πηγές στο Λονδίνο αναφέρουν ότι ακόμη δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για είσοδο της μετοχής του Μυτιληναίου στον MSCI Greece standard.
Να σημειωθεί ότι δυο μετοχές διαφοροποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο στην συνεδρίαση στις 19 Απριλίου 2022, λόγω προσδοκίας για αναβάθμιση στον MSCI αλλά τα νέα δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Η Εθνική τράπεζα στα 3,9470 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 3,61 δισεκ. έχει κλείσει σημαντικά την ψαλίδα από την Eurobank μόλις στα 320 εκατ ευρώ και ο Μυτιληναίος στα 17,91 ευρώ με την συνολική χρηματιστηριακή αξία στα στα 2,56 δισεκ. ευρώ
Η Fidelity είχε εκτιμήσει ότι εάν ενταχθεί ο Μυτιληναίος θα υπάρξουν τοποθετήσεις 80 εκατ λόγω της ένταξης στον MSCI Greece.
Στην Εθνική μια αναβάθμιση θα φέρει εισροές 150 εκατ ευρώ.
Ωστόσο με βάση την τελευταία πληροφόρηση ο Μυτιληναίος ακόμη δεν θα ενταχθεί στον MSCI standard και μάλλον η αναβάθμιση μεταφέρερται για τις 11 Νοεμβρίου 2022 , ενώ οι πιθανότητες της Εθνικής έχουν αυξηθεί για αναβάθμιση στις 12 Μαίου αλλά ακόμη δεν είναι οριστικό καθώς παραμένουν οι ανασταλτικοί παράγοντες.
Ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την Εθνική τράπεζα είναι το περιορισμένο free float... καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3% των μετοχών.
Το free float η διασπορά μετοχών της Εθνικής τράπεζας είναι 59,7% που αναλογεί σε χρηματιστηριακή αξία 2,15 δισεκ. ευρώ δηλαδή οριακά  άνω του ορίου των 2 δισεκ.
Το free float η διασπορά μετοχών του Μυτιληναίου ήταν 73,5% που αναλογεί σε χρηματιστηριακή αξία 1,88 δισεκ. ευρώ ενώ αν συμπεριλάβουμε και το σημερινό πακέτο το free float ανεβαίνει στο 76,65% και χρηματιστηριακή αξία στα 1,96 δισεκ ευρώ.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,39% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,95%.
Λίγο μετά τις 16:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές τράπεζες στις τράπεζες, με την Alpha Bank +8,51%, Πειραιώς πλησίον του +8%, Eurobank +4%...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με τη δεικτοβαρή Coca Cola +4,22%, ΟΠΑΠ +2,5% ...o  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,20% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,93%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,54% στις 940 μονάδες έχοντας υψηλό στις 944,32 μονάδες και χαμηλό τις 928,47 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, ειδικότερα του Μυτιληναίου.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 185,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 76,5 εκατ. ευρώ σε πακέτο Μυτιληναίου, ο όγκος  43,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 84,88 χιλ. ευρώ και όγκου 9,67 εκατ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 750 χιλ. τεμάχια αξίας 2,92 εκατ.ευρώ, η Alpha Bank 3,69 εκατ. τεμαχία αξίας 4,2 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 703 χιλ. τεμάχια αξίας 973 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 4,5 εκατ. τεμάχια αξίας 76,5 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 940 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίσταση των 930 - 940 μονάδων και ακολουθούν οι 950, οι 960 και οι 970 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 887 ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 865, οι 850 και οι 840 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 677 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 660 μονάδων και τις 675 μονάδες και ακολουθούν οι 690, οι 700 και οι 720 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610, οι 600, οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες..

Ήπιες αγορές στην ελληνική αγορά ομολόγων  – Το 10ετές 2,87%

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 20/4 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις αρχικές πιέσεις,  με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,87%, το 10ετές ιταλικό 2,47% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,89%
Οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και της αρνητικής επίδρασής τους στην οικονομία με την Fed να προχωρεί σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ανησυχία των επενδυτών αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι  οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2022 εκτινάχθηκε στο 8,5% από 7,8% τον Φεβρουάριο του 2022, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 1981 εξέλιξη που θα ασκήσει πίεση στην FED να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης τον Μάιο κατά 0,50% ή 0,75%.
Από την άλλη, αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, τονίζοντας  ότι η Ουκρανική κρίση προκαλεί τεράστια προβλήματα στις  οικονομίες στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο, με την δέσμευσή να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, επί τάπητος θα μπορούσε να βρεθεί και ένα νέο εργαλείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Σε μεγάλη ταραχή η διοίκηση της Ελλάκτωρ – Διάτρητη η υπερασπιστική γραμμή που ετοιμάζουν

Σε «βαθιά νερά» και μάλιστα με φουρτούνα, κολυμπούν πλέον αρκετά μέλη της Διοίκησης της Ελλάκτωρ που ετοιμάζουν την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν.
Το κρίσιμο ερώτημα που στοιχειώνει τις νύκτες τους είναι απλό: Γνώριζαν το κόλπο του ολλανδού τυχοδιώκτη που τους είχε προσλάβει;
Ήξεραν ότι αγοράζει κρυφά μετοχές Ελλάκτωρ, τις κρύβει και συνεπώς έχει σίγουρα πλειοψηφία;
Συμμετείχαν στην παράσταση παραπλάνησης που είχε στηθεί για να εξαπατηθεί το επενδυτικό κοινό, οι εποπτικές αρχές αλλά και η πολιτική ηγεσία.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, επιφανής νομικός Γ. Μυλωνογιάννης, γνώριζε την απόκρυψη του πραγματικού ποσοστού του Ολλανδού ή ο συνάδελφός του νομικός και υπουργός Νίκος Δένδιας τον είχε πείσει ότι είναι ένας φιλέλληνας επενδυτής;
Εμείς θα θέλαμε, να είμαστε σίγουροι ότι δεν γνώριζε και «έπεσε από τα σύννεφα» μετά τις αποκαλύψεις αλλά ο εξαιρετικά επιθετικός τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στους μη ελεγχόμενους μετόχους και ο προστατευτικός τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε τους ελεγχόμενους μετόχους, δείχνουν σαφώς ότι γνώριζε.
Η αλαζονεία με την οποία συμπεριφέρθηκε στην Greenhill και τους εκπροσώπους της δείχνει τον «εκρηκτικό» όπως λέγεται χαρακτήρα του αλλά και ένα πολιτικό ζήτημα.
Ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ως φορολογικός σύμβουλος του οποίου εμφανίζεται;
Μήπως απλά αξιοποίησε την οικογενειακή φιλία για να για να εξασφαλίσει ασυλία για τον Ολλανδό από τις ελληνικές εποπτικές αρχές;
Το γεγονός ότι οι εποπτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους δείχνει ότι δεν υπήρχε εμπλοκή του πρωθυπουργικού επιτελείου στην υπόθεση.
Προκύπτει ωστόσο ανυπέρβλητο θέμα εμπιστοσύνης για κάποιον που εκμεταλλεύεται υψηλές γνωριμίες για να εξυπηρετήσει πελάτες. Και φυσικά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ο ολλανδός τυχοδιώκτης τον κορόιδεψε κι αυτόν για να αποκτήσει πολιτική κάλυψη.
Φαίνεται όμως ότι ο Holterman της Reggeborgh επιζητούσε και αριστερή κάλυψη.
Ο στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα και συνεργάτης του Ολλανδού, εργολάβος Κ. Τούμπουρος, προστάτευσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενημερώνοντάς τον ότι έκρυβαν μετοχές, παραπλανούσαν την αγορά;
Μάλλον όχι, όπως φάνηκε με εντυπωσιακό τρόπο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού.
Παραλίγο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κήρυσσε ανένδοτο αγώνα προκειμένου να υπερασπιστεί την Ελλάκτωρ κατά της απόφασης του Πρωθυπουργού να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πολίτες που παγιδεύτηκαν στα χιόνια μέσα στη πρωτεύουσα δυο μέρες.
Είναι το μοναδικό θέμα, για το οποίο η αντιπολίτευση προτίμησε την σιωπή αντί της πολεμικής εναντίον της κυβέρνησης.
Ακόμα δεν είδαμε τίποτα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 20/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,86%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,37%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,55% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,01%.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 20/4 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση και στα εταιρικά αποτελέσματα και στον απόηχο των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (24/4).
Ετήσια άνοδο 2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2022, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
Στα 7,6 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τετάρτη, από πλεόνασμα 23,6 δισ.ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021. 
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί οριακά -0,28% στις 2.310,76 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +3,71% στα 97,25 ευρώ.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent ενισχύεται +0,44% στα 107,67 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο +0,63% στα 102,69 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο -0,60% και το ETF GREC στο +1,84% (28,28 δολ. )

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο υψηλό της ημέρας η Πειραιώς +8%

Ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να κλείνει με τα μεγαλύτερα κέρδη +8,21% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες  και με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,9470 ευρώ, με άνοδο +2,52%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1515 ευρώ, με άνοδο +7,12% με όγκο 15,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ, με άνοδο +8,21%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,06 ευρώ, με άνοδο +3,72%, με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,03 ευρώ, με άνοδο +6,19% και κεφαλαιοποίηση 460 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1420 ευρώ, με άνοδο +2,16% με όγκο 223 χιλ. τεμάχια  και  κεφαλαιοποίηση 174 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 358 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου του  Μυτιληναίου.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, ΕΛΧΑ, Aegean, Lamda, Μυτιληναίος,...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, OTE, Ελλάκτωρ......
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -1,06% και αποτίμηση 7,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,70 ευρώ, με άνοδο +4,01% και κεφαλαιοποίηση στα 7,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,1550 ευρώ, με άνοδο +0,43% και αποτίμηση 3,12 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,36 ευρώ, με άνοδο +1,7% και  αποτίμηση 5,07 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,69 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 1,63 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,91 ευρώ, με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -4,46% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,16 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 763 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,75 ευρώ, με άνοδο +3,18% και κεφαλαιοποίηση 657 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0296 ευρώ, με άνοδο +3,14% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,87% - Το spread με την Ιταλία στις 40 μ.β

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 20/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις αρχικές πωλήσεις, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,87%, το 10ετές ιταλικό 2,47% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,89%.
Παρά την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία η Fed προχωρά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με κύριο σκοπό να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 8,5% στα υψηλά 41 ετών, με αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού της.
Στο αντίποδα, αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, τονίζοντας  ότι η Ουκρανική κρίση προκαλεί τεράστια προβλήματα στις  οικονομίες στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο, με την δέσμευσή να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, επί τάπητος θα μπορούσε να βρεθεί και ένα νέο εργαλείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 202 μονάδες βάσης από 203 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,23% ή 123 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης…

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 20/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τις πληθωριστικές πιέσεις
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Απριλίου του 2022 στο 2,47%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/4/2022 στο 0,85%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,543% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,81% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,78% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,47% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,10%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης