Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κλιμακώνεται και μαζί και ο ενεργειακός πόλεμος αυξάνοντας την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 925 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ισχυρή αντίσταση τις 950 μονάδες ενώ στην βασική στήριξη παραμένουν οι 900 μονάδες
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε μόνο η Eurobank +0,89% η οποία είχε τις μεγαλύτερες απώλειες το τελευταίο διήμερο πλησίον του -7% ενώ υποχώρησαν Εθνική στο -1,65% από υψηλό ημέρας +3,56% και Alpha Bank -0,90% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς.
Πολύ κοντά σε deal βρίσκεται η Τέρνα Ενεργειακή – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία έκλεισε – μεταξύ του Γιώργου Περιστέρη του βασικού μετόχου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του επενδυτικού ομίλου Macquarie…με τίμημα 22,5 με 23 ευρώ ανά μετοχή ή premium 28% από τις τρέχουσες τιμές στα 18 ευρώ .
Η εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κλιμακώνεται και μαζί και ο ενεργειακός πόλεμος μετά την απόφαση της Μόσχας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού Αερίου σε όσες χώρες αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγκάζεται σε υποχώρηση απέναντι στους όρους της Ρωσίας που πλέον αναζητά έναν εύσχημο τρόπο για να το παρουσιάσει, ώστε να μην θεωρηθεί ως νίκη του προέδρου Vladimir Putin.
Οι δηλώσεις από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων περί ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου και εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας δεν φαίνεται να πείθουν. Άλλωτε η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια είναι κάτι που δεν κρύβεται... Κι αυτό το γνωρίζει καλά και ο ίδιος ο Putin.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin εξαπέλυσε ευθείες απειλές κατά της Δύσης ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επέμβασης στην Ουκρανία αυξάνοντας την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Απέτυχε το 7ετές ομόλογο παρά την πολιτική αναβάθμιση από S&P
Στον απόηχο της επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου το βασικό συμπέρασμα που διεξάγεται είναι ότι ήταν αποτυχημένη και παρά την πολιτική αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s σε ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές στις 22 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι χωρίς αυτή την πολιτική αναβάθμιση η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επανεκδώσει το 7ετές ομόλογο η δημοπρασία του οποίου ήταν αποτυχημένη…
Από πλευράς ποιοτικών στοιχείων ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, καθώς σε προσφορές 4,8 δισεκ, σε εκδήλωση ενδιαφέροντος ευτυχώς που συμμετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες, σε επιτόκιο ένα ομόλογο 7ετές που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε 5ετές δεν μπορεί να έχει επιτόκιο 2,51% όταν… πριν ένα χρόνο στα 5 χρόνια η Ελλάδα δανειζόταν με επιτόκια κάτω του 0,10%.
Από εδώ και πέρα το ελληνικό δημόσιο θα δανείζεται με όλο και χειρότερους όρους, καθώς τα επιτόκια του παρελθόντος ήταν διαστρεβλωμένα και δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο ιστορικό του χαμηλό είχε διαμορφωθεί στο 0,54% ενώ σήμερα κινείται στο 3,17% ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και το 3,5%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αξίζει 850 μονάδες και υπό όρους οι 800 μονάδες όπου θα θεωρείται όμως υποτιμημένη αγορά
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν εξυγιανθεί δεν κινδυνεύουν από χρεοκοπία ή κεφαλαιακή ανεπάρκεια ωστόσο η οικονομία που είναι η μεγάλη εικόνα συνεχίζει… να είναι προβληματική.
Εάν οι επενδυτές διερωτώνται γιατί δεν ανακάμπτει το χρηματιστήριο καιρός είναι να δουν την μεγάλη εικόνα της Ελλάδος, της οικονομίας της.
Όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οικονομικός και ενεργειακός πόλεμος, όσο τα επιτόκια αυξάνονται από τις κεντρικές τράπεζες και όσο ο πληθωρισμός ναρκοθετεί την ανάπτυξη και υποχρεώσει ή διασύρει την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών… τόσο θα αποκαλύπτεται η γύμνια της ελληνικής οικονομίας.
Οι επενδυτές μπορεί να εστιάζουν σε διάφορα γεγονότα π.χ. 12 Μαίου στον δείκτη MSCI αλλά στην πράξη… το fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι 850 μονάδες που σημαίνει discount 925 μονάδες τρέχουσα τιμή – 850 μονάδες δίκαιη τιμή = έκπτωση ή discount -9% περίπου.
Σε ένα σενάριο όπου η κατάσταση διεθνώς επιδεινωθεί… δεν θα αποκλείαμε ξανά να δούμε τις 800 μονάδες που σημαίνει πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου περίπου -14%
Οι 850 μονάδες εμπεριέχουν λιγότερο ρίσκο για τους επενδυτές, οπότε οι 850 μονάδες αναδεικνύουν πιο δίκαια το ρίσκο χώρας όχι με όρους CDS δηλαδή του ασφαλίστρου στα ομόλογα έναντι του ρίσκου χώρας αλλά το πώς αποτιμά η χρηματιστηριακή αγορά την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδος.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,73% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,12%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη +3,56% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,6%.
Περί τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips, με Τέρνα Ενεργειακή +4%, ΟΠΑΠ +2,5%, Coca Cola +2%...και με συνδυασμό τα κέρδη +2,75% της Eurobank ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,57%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης οι τρτάπεζες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, πλην της Eurobank και ο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,47% ενώ ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο στο +0,35%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,71% στις 925 μονάδες έχοντας υψηλό στις 932,99 μονάδες και χαμηλό τις 921,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένοες στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,03 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,02 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,94 εκατ. ευρώ και όγκου 323 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα 50 χιλ. τεμάχια αξίας 491 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 25 χιλ. τεμάχια αξίας 454 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 135 χιλ. τεμάχια αξίας 508 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 14 χιλ. τεμάχια αξίας 97 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 925 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 980 και οι 1000 μονάδες..
Στην βασική στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 889 ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 865, οι 850 και οι 840 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 652 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 650 – 640 μονάδες και ακολουθούν οι 630, οι 610 και οι 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 680 μονάδες και ακολουθούν οι 700, οι 720 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,17%
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 28/4 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,17%, το 10ετές ιταλικό 2,72% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,86%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισμαστικής χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Στις 4 Μαίου 2022 η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του δολαρίου στο 0,75%.
Όμως η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία, έρχονται ακόμη πολλές αυξήσεις ίσως ακόμη άλλες 5 αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν άλλες 3 αυξήσεις.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν στην συνεδρίαση τις FED στις 5 Ιουνίου να υπάρξει αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%...διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 2,25%
Εν τω μεταξύ, αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του ερχόμενου Ιουνίου προανήγγειλε χθες Τετάρτη 27 Απριλίου στην ομιλία της στο Αμβούργο της Γερμανίας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Για να το εγγυηθεί αυτό, η ΕΚΤ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να βάλει τέρμα στις αγορές ομολόγων - «με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, πιθανότατα τον Ιούλιο», όπως είπε.
Η απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο με βάση τα στοιχεία που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούνιο.
Είναι καθήκον μας και η εντολή μας να διασφαλίσουμε ότι πράγματι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε η Lagarde.
Πολύ κοντά σε deal με την Macquarie η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 22,5 με 23 ευρώ ή 1,45 δισεκ. τίμημα για το 54,34%
Κοντά σε deal – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία έκλεισε – μεταξύ του Γιώργου Περιστέρη του βασικού μετόχου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και του επενδυτικού ομίλου Macquarie…με τίμημα 22,5 με 23 ευρώ ανά μετοχή ή premium 28% από τις τρέχουσες τιμές στα 18 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 2,09 δισεκ. ευρώ.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά σημαντική αλλαγή στην στρατηγική του Γιώργου Περιστέρη βασικού μετόχου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καταγράφεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενώ αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… εξετάζει την πλήρη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Εάν δεχθούμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 22,5 με 23 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 54,34% ή 1,45 δισεκ. ευρώ.
Εκ των οποίων 43,2 εκατ μετοχές αναλογούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 37,30% ή τίμημα 1 δισεκ. ευρώ.
Το 11,06% των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης αναλογεί σε 12,7 εκατ μετοχές ή τίμημα 292 εκατ ευρώ.
Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 159 εκατ ευρώ.
Οπότε σε ένα σενάριο όπου ο υποψήφιος επενδυτής προσέφερε 23 ευρώ ανά μετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελάμβανε τίμημα 1 δισεκ. ευρώ
ο Γιώργος Περιστέρης 292 εκατ ευρώ
ο Βαγγέλης Μαρινάκης 159 εκατ ευρώ
Συνολικό άθροισμα 1,45 δισεκ. ευρώ - Δεν δικαιολογείται όμως τέτοια αποτίμηση
Προφανώς για να υπάρξει deal δεν μετράει μόνο τι θέλει ο πωλητής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εν προκειμένω αλλά τι προσφέρει ο αγοραστής εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.
Εάν δοθούν 22 με 23 ευρώ θα υπάρξει deal αλλά τα 23 ευρώ αναλογούν σε υπερτίμημα σχεδόν 32% ή premium 32%.
Αξίζει αυτό το υπερτίμημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η απάντηση είναι σαφής όχι δεν αξίζει τέτοιο υπερτίμημα γιατί θα αποτιμάει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 115,8 εκατ μετοχές Χ 23 ευρώ = 2,66 δισεκ. από περίπου 2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Θεωρούμε την αποτίμηση στα 2,66 δισεκ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ακραία πανάκριβη… προσέξτε ακραία υπερτιμημένη και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τις επιδόσεις της εταιρίας.
Από την άλλη βέβαια παραχωρώντας όλη την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το management... αυτό ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος πρέπει να το πληρώσει αλλά τα 2,66 δισεκ. συνολική αποτίμηση δεν δικαιολογείται…
Ποιος ο στόχος
Ουδέποτε δόθηκε πιεστική απάντηση γιατί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κολλήσει σταθερά στα 9,50 με 9,80 ευρώ και η μετοχή δεν μπορεί να ανακάμψει πολλώ δε μάλλον να φθάσει στα 11,20 ευρώ που πούλησε η Reggeborgh στον Γιώργο Περιστέρη στον βασικό μέτοχο του ομίλου.
Επίσης γιατί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από τα 9 ευρώ κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις... στήριξης με τις επαναγορές ιδίων μετοχών να είναι ακατάπαυστες...
Γιατί χρειάζονται τόσες πολλές επαναγορές ιδίων μετοχών;
Η απάντηση είναι απλή…
Στην προσπάθεια της να γίνει μεγάλη εταιρία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταχρεώθηκε είναι από τις πιο δανεισμένες εταιρίες και ταυτόχρονα συμμετείχε και πλειοδότησε σε διαγωνισμούς όπως της Εγνατίας Οδού όπου το περιθώριο κέρδους είναι εκπληκτικά περιορισμένο…και όλα αυτά οι επενδυτές του χρηματιστηρίου τα έχουν διαπιστώσει.
Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Δυστυχώς στην Ελλάδα όταν γράφεις την αλήθεια κάποιοι δυσαρεστούνται αλλά η αλήθεια είναι μια.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό ήταν αδιέξοδο.
Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα πάρει 1 δισεκ. ευρώ και θα μειώσει τον δανεισμό της 50% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα πάρει 292 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις της.
Ο Μαρινάκης θα αποχωρήσει με ένα εντυπωσιακό υπερκέρδος από την επένδυση του.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεκολλήσει από τα 9,50 με 9,80 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 1 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 28/4 οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή παρακολουθούσαν την αντίδραση της αγοράς στην τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,75%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,58%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,65% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,08%.
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξανεμίζοντας τα αρχικά κέρδη με επίκεντρο τις ανησυχίες για τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας - ΕΕ και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Kαθαρά κέρδη ύψους 1,4 δισ. στερλινών (1,76 δισ. δολ.), ανακοίνωσε η Barclays, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 644 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται πτωτικά στο -0,58% στις 2.410 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση -4,7% στα 102,35 ευρώ.
Άνοδο αταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,42% και στα 106,44 δολ. το βαρέλι και το αργό στο +1,56% στα 103,62 δολ. το βαρέλι.
Προς των πυλών της ύφεσης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ σημείωσε απρόσμενη πτώση το α' τρίμηνο του 2022, ανατρέποντας την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις από το 1984.
Το ΑΕΠ υποχώρησε το α' τρίμηνο κατά 1,4% σε ετήσια βάση, από το +6,9% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,05%, του S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο -0,30% ( 26,62 δολ. ).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τα αρχικά κέρδη να εξανεμίζονται και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 3,8690 ευρώ, με πτώση -1,65%, με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1060 ευρώ, με πτώση -0,90% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,40 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0065 ευρώ, με άνοδο +0,89%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,73 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, με άνοδο +1,47% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1404 ευρώ, με πτώση -0,99%, με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 172 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ.
Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή +3%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή +3,21% και ΓΕΚ Τέρνα +2,58%
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησαν Τιτάν, ΔΕΗ....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,28 ευρώ, με άνοδο +1,67% και αποτίμηση 8,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,4550 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση στα 7,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,60 ευρώ, με πτώση -0,46% και αποτίμηση 2,9 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,30 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 534 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,21 ευρώ, με άνοδο +1,36% και αποτίμηση 5,01 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,25 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +1,81% και κεφαλαιοποίηση 1,68 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,88 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,26 ευρώ, με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,70 ευρώ, με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 638 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,028 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,17% - Το spread με την Ιταλία στις 45 μ.β
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 28/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,17%, το 10ετές ιταλικό 2,72% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,86%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Στις 4 Μαίου 2022 η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του δολαρίου στο 0,75%.
Όμως η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία, έρχονται ακόμη πολλές αυξήσεις ίσως ακόμη άλλες 5 αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν άλλες 3 αυξήσεις.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν στην συνεδρίαση τις FED στις 5 Ιουνίου να υπάρξει αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%...διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 2,25%
Εν τω μεταξύ, αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του ερχόμενου Ιουνίου προανήγγειλε χθες Τετάρτη 27 Απριλίου στην ομιλία της στο Αμβούργο της Γερμανίας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Για να το εγγυηθεί αυτό, η ΕΚΤ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να βάλει τέρμα στις αγορές ομολόγων - «με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, πιθανότατα τον Ιούλιο», όπως είπε.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 227 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,40% ή 140 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 45 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 28/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Απριλίου του 2022 στο 2,72%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/4/2022 στο 0,90%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,54% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,95% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,91% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,20% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,27%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών