Η Ουκρανική κρίση, πληθωρισμός, υψηλές τιμές ενέργειας και ανατιμήσεις επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία με την αβεβαιότητα να παραμένει…
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 922 μονάδες, με βασική στήριξη τις 900 μονάδες και πρώτη αντίσταση τις 930 - 940 μονάδες ενώ ισχυρή αντίσταση αποτελούν οι 950 μονάδες
Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τα αρχικά κέρδη +2%, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -1,81% και Εθνική -1,14% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,86% και Eurobank -0,67%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Viohalco -1,53%, ΓΕΚ Τέρνα -1,51%, Τέρνα Ενεργειακή -1,33% .....ενώ ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ +2%, Quest +1,38%....
Στην εβδομάδα ο αρνητικός απολογισμός του Γενικού Δείκτη ήταν στο -2,87% και του FTSE 25 στο -3,39% ενώ οι απώλειες για τον Τραπεζικό Δείκτη έφτασαν το 6,73%.
Σε επίπεδο μήνα, η άνοδος του Γενικού δείκτη περιορίστηκε στο +4,89% και του Τραπεζικού Δείκτη στο +0,28%, ενώ ο FTSE 25 σημείωσε κέρδη 5,10%.
Η Ουκρανική κρίση, πληθωρισμός, υψηλές τιμές ενέργειας και ανατιμήσεις επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία με την αβεβαιότητα να παραμένει…
Στο επίκεντρο ο ενργειακός πόλεμος Ρωσίας - Δύσης, ενώ είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ακόμη και εάν αναφέρεται ως σχεδιασμός.
«Η Ρωσία έχει εγκλωβίσει την Ευρώπη σε μια παγίδα όπου οι περαιτέρω περιορισμοί και κυρώσεις θα αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ενώ όσο αυξάνονται οι κυρώσεις τόσο θα αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου οπότε η Ρωσία θα είναι κερδισμένη».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν την προέλαση και καθημερινά να επιτυγχάνουν εδαφικά κέρδη, μικρά μεν αλλά υπαρκτά με ορατή την πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι καθηλωμένο μεταξύ της ζώνης των 900 - 950 μονάδων ενώ στην αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές ομόλογο το οποίο αποτελεί το ομόλογο αναφοράς μιας χώρας και δείχνει το ρίσκο χώρας και τις δυνατότητες δανεισμού μιας χώρας, εκτινάχθηκε στο 3,35% .
Σημειώνεται ότι υπό αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να φθάσει στο 4%, επίπεδα τα οποία υπερβαίνουν το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα επαναφέρουν τα ζητήματα του χρέους.
«Έκρηξη» πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 9,4% τον Απρίλιο 2022, «φωτιά» οι ανατιμήσεις - Στην Ευρωζώνη 7,5%
Στο 9,4% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό του 7,5%, και τις τιμές της ενέργειας στη ζώνη του ευρώ να καταγράφουν άλμα 38% σε ετήσια βάση.
Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 8% σύμφωνα με την Eurostat και στο 8,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι ανατιμήσεις - «φωτιά» κυρίως σε ενέργεια και τρόφιμα αναμένεται να συνεχιστούν, με τα ελληνικά νοικοκυριά να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις λόγω της ακρίβειας.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στις οικιακές τιμές του φυσικού αερίου (+96%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,68%.
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με άνοδο έως +2% η Εθνική, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,38% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,65%
Περί τις 14:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank και |Alpha Bank πλησίον του -2% και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,36% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,29% στις 922 μονάδες έχοντας υψηλό στις 931,12 μονάδες και χαμηλό τις 919,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips .
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,36 εκατ. ευρώ και όγκου 1,94 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,37 εκατ. ευρώ και η Eurobank 420 χιλ. τεμάχια αξίας 422 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 737 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 41 χιλ. τεμάχια αξίας 154 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 16χιλ. τεμάχια αξίας 240 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 124 χιλ. τεμάχια αξίας 2,23 εκατ. ευρώ
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 922 μονάδες με βασική στήριξη τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 889 ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 865, οι 850 και οι 840 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 935 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 980 και οι 1000 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 644 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 650 – 640 μονάδων και ακολουθούν οι 630, οι 610 και οι 600 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 675 μονάδες και ακολουθούν οι 700, οι 720 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Μεγάλη επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,35%
Ισχυρές πωλήσεις καταγράφόνται σήμερα 29/4 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,35%, το 10ετές ιταλικό 2,76% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,88%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισμαστικής χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Στις 4 Μαΐου 2022 η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του δολαρίου στο 0,75%.
Όμως η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία, έρχονται ακόμη πολλές αυξήσεις ίσως ακόμη άλλες 5 αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν άλλες 3 αυξήσεις.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν στην συνεδρίαση τις FED στις 5 Ιουνίου να υπάρξει αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%...διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 2,25%
Εν τω μεταξύ, αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του ερχόμενου Ιουνίου προανήγγειλε στην ομιλία της στο Αμβούργο της Γερμανίας την Τετάρτη 27 Απριλίο,υ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Για να το εγγυηθεί αυτό, η ΕΚΤ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να βάλει τέρμα στις αγορές ομολόγων - «με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, πιθανότατα τον Ιούλιο», όπως είπε.
Η απόφαση θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο με βάση τα στοιχεία που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούνιο.
Είναι καθήκον μας και η εντολή μας να διασφαλίσουμε ότι πράγματι θα διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε η Lagarde.
Societe Generale: Επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έως το α' εξάμηνο 2023 - Σταθεροποίηση στα ομόλογα
Aνάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένει για την Ελλάδα η Societe Generale, ενώ βλέπει και σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων.
Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε πρόσφατα από την Standard & Poor's (ΒΒ+ με θετικές προοπτικές), όπως ανέμενε η Societe Generale με τη χώρα να βρίσκεται μόνο μια βαθμίδα μακριά από την περιοχή της επενδυτικής βαθμίδας.
Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, η αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας.
«Αναμένουμε ότι η Fitch θα ακολουθήσει την S&P και θα αναβαθμίσει και αυτή την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με τη χώρα να ανακτά την επενδυτική της βαθμίδα έως το πρώτο εξάμηνο του 2023», αναφέρουν οι αναλυτές.
Η Wargaming πουλάει το 20,2% στην Ελληνική τράπεζα, έχει στραφεί στην Eurobank – Προς πώληση 2,5 δισ. NPEs του Cairo
Ο λευκορωσικός όμιλος παιχνιδιών Wargaming με έδρα το Μινσκ πουλάει το 20,2% των μετοχών που κατέχει στην Ελληνική τράπεζα Κύπρου και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποταθεί και στην Eurobank η οποία σχετικά πρόσφατα απέκτησε το 12,6% των μετοχών.
Ο όμιλος Wargaming προσέγγισε την Eurobank ζητώντας 1 ευρώ ανά μετοχή για να πουλήσει το 20,2% των μετοχών ή τίμημα 83 εκατ ευρώ (83 εκατ μετοχές Χ 1 ευρώ).
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου διαθέτει 413 εκατ μετοχές με συνολική χρηματιστηριακή αξία 314 εκατ ή 0,76 ευρώ ανά μετοχή.
Έως τώρα συμφωνία μεταξύ της Wargaming και της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα δεν υπάρχει.
Ωστόσο η Wargaming θέλει να αποχωρήσει ίσως γιατί επίκεινται κυρώσεις.
Ως γνωστό οι Ρωσικές και Λευκορωσικές εταιρίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των κυρώσεων των δυτικών χωρών.
Η Wargaming ζητάει υπερβολικά υψηλά τιμήματα για να πουλήσει ενώ ως γνωστό δυνητικά μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση στο εγγύς μέλλον.
H Eurobank εάν αποκτούσε το 20,2% της Wargaming θα ήλεγχε το 32,8% της Ελληνικής Τράπεζας και κατ΄ ουσία θα ήταν ο βασικός στρατηγικός επενδυτής…
Για την ώρα δεν υπάρχει deal αλλά μόνο διερευνητικές επαφές…
Η doValue πουλάει 2,5 δισεκ. από την τιτλοποίηση Cairo
Εν τω μεταξύ η doValue πουλάει 2,5 δισεκ. από την τιτλοποίηση Cairo με στόχο να αντλήσει 75 εκατ αν και το πιθανότερο είναι το τελικό τίμημα να κινηθεί πέριξ ή κάτω από 50 εκατ.
Το Cairo είναι η τιτλοποίηση προβληματικών δανείων της Eurobank που πωλήθηκαν στην doValue.
Ο βασικός λόγος της πώλησης είναι η αύξηση της απόδοσης διαχείρισης καθώς η πανδημία και η ουκρανική κρίση εσχάτως… δεν έχουν αλλάξει το προφίλ όσων πελατών είναι κόκκινοι… συνεχίζουν δηλαδή να μην μπορούν να πληρώσουν.
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 29/4 οι ασιατικές αγορές, με τον μήνα Απρίλιο να αποτελεί τον χειρότερο μήνα τους εδώ και δύο χρόνια, καθώς οι φόβοι για την ανάπτυξη της Κίνας και οι διαφαινόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ παρέσυραν το κλίμα και εκτόξευσαν το δολάριο ως καταφύγιο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +2,41%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +4,01% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,03%.
Οι ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πιέσεις στην Wall Street
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 29/4 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεταβλητότητα και με επίκεντρο τις ανησυχίες για τον ενεργειακό πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με άνοδο +2,55% στις 2.444 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +4,57% στα 104,40 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +2,41% και στα 109,85 δολ. το βαρέλι και το αργό στο +2,34% στα 107,83 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,2%, ο S&P 500 στο -1,5%, ο Nasdaq στο -1,5% και το ETF GREC στο -1,67% ( 26,72 δολ. ).
Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,8250 ευρώ, με πτώση -1,14%, με όγκο 2,44 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0860 ευρώ, με πτώση -1,81% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3880 ευρώ, με πτώση -0,86%, με όγκο 971 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9998 ευρώ, με πτώση -0,67%, με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,71 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1410 ευρώ, με άνοδο +0,43%, με όγκο 4,3 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 173 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,90 ευρώ, με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -1,53%, ΓΕΚ Τέρνα -1,51%, Τέρνα Ενεργειακή -1,33%.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Quest, Eλλάκτωρ ....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,40 ευρώ, με άνοδο +0,66% και αποτίμηση 8,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,39 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση στα 7,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,65 ευρώ, με άνοδο +0,66% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2950 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με πτώση -0,21% και αποτίμηση 5 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,24 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,70 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,44 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,14 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 760 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6880 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 633 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0286 ευρώ, με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,35% - Το spread με την Ιταλία στις 69 μ.β
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 29/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,35%, το 10ετές ιταλικό 2,76% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,88%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ έχει αρχίσει να χαλαρώνει προσεκτικά τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης εδώ και κάποιους μήνες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, που θα είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίου για την κεντρική τράπεζα του ευρώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Στις 4 Μαίου 2022 η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο παρέμβασης του δολαρίου στο 0,75%.
Όμως η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία, έρχονται ακόμη πολλές αυξήσεις ίσως ακόμη άλλες 5 αν και το πιθανότερο είναι να υπάρξουν άλλες 3 αυξήσεις.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν στην συνεδρίαση τις FED στις 5 Ιουνίου να υπάρξει αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%...διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 2,25%
Εν τω μεταξύ, αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του ερχόμενου Ιουνίου προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde στην ομιλία της στο Αμβούργο της Γερμανίας την Τετάρτη 27 Απριλίου.
Για να το εγγυηθεί αυτό, η ΕΚΤ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να βάλει τέρμα στις αγορές ομολόγων - «με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί αυτό στις αρχές του τρίτου τριμήνου, πιθανότατα τον Ιούλιο», όπως είπε.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 242 μονάδες βάσης από 228 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,43% ή 143 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 69 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Επιδεινώση καταγράφεται σήμερα 29/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τις πληθωριστικές πιέσεις
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Απριλίου του 2022 στο 2,76%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/4/2022 στο 0,93%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,57% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,99% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,94% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,32%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών