Οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίές
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 865 μονάδων και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Οι επιπτώσεις από την Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, θα κρίνουν το μέλλον των αγορών, ενώ η εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφουσκώσει με στόχο τις 800 μονάδες και υπό όρους τις 780 μονάδες, δεν έχει αλλάξει.
Η ίδια εικόνα και στις διεθνείς αγορές με το πιθανότερο σενάριο ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street, να διορθώνει στις 3600 μονάδες από 4.100 μονάδες σημαίνει πτώση -12%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -15%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες,με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -5,05% και ακολούθησαν Eurobank -4,57% από χαμηλό ημέρας -7,44%, Alpha Bank -4,28% και Πειραιώς -3,79%.
Οι εταιρίες Kiloman και Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη πούλησαν το 30% του Ελλάκτωρ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη έναντι 190 εκατ ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή και πλέον αυτό είναι επίσημο.
Οι εφοπλιστές κατέχουν 104,46 εκατ μετοχές Χ 1,80 ευρώ = 190 εκατ ευρώ ενώ επένδυσαν 131 εκατ ευρώ δηλαδή κέρδος 60 εκατ ευρώ περίπου.
Σημειώνεται, ότι οι μετοχές Ελλάκτωρ και Motor Oil τέθηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στη μετοχή της Κέκροψ -28%, στον απόηχο της δικαστικής απόφασης όπου αναγνωρίσει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριο της εκτός σχεδίου έκτασης επιφανείας 242,25 στρ. στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού, στη θέση «Τουρκοβούνια».
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jay Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίς.
Αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη που ήδη υπήρχαν και πριν, απλώς η Ουκρανική κρίση επιδείνωσε το πρόβλημα.
Από την μια η επιθετική αύξηση των επιτόκια μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά από την άλλη τα αυξημένα κόστη δανεισμού θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -6,04%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε -6,51%. Ωστόσο, ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -9,53%.
Χωρίς αλλαγές ο MSCI 12/5
Οι αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley Capital International ανακοινώνονται την Πέμπτη 12 Μαΐου και θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς την 31η Μαΐου.
Ενώ είχαμε προβλέψει ότι στις 12 Μαΐου θα υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International MSCI Greece standard… με την είσοδο της Εθνικής και σε επόμενη αξιολόγηση του Μυτιληναίου… το πιθανότερο είναι ότι μάλλον δεν θα γίνει τίποτε…
Αν και για να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ οριακή… με το πιθανότερο σενάριο είναι να μην γίνει τίποτε.
Εάν όμως αναβαθμιστεί η Εθνική – το μόνο σενάριο που θα μπορούσαμε να δούμε – θα είχαμε εισροές έως 150 εκατ ευρώ.
Όμως όπως έχουμε τονίσει το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν αλλαγές, ούτε για την Jumbo, ούτε για τον Μυτιληναίο και ένα μικρό ερωτηματικό παραμένει για την Εθνική με πιθανότερο σενάριο να μην αναβαθμιστεί ούτε η Εθνική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Βank, Eurobank και Jumbo.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,87% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,8%.
Λίγο μετά τις 14:30 έντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εurobank -7,44%, Πειραιώς -4,74%...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Μυτιληναίος -6,06%, Coca Cola -4,96%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,25% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,75%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με ισχυρή πτώση -2,44% στις 866 μονάδες έχοντας υψηλό στις 880,75 μονάδες και χαμηλό τις 864,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 19 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 40,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 19 εκατ. ευρώ και όγκου 1,61 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 170 χιλ. τεμάχια αξίας 578 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 922 χιλ. τεμάχια αξίας 12,65 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ διακίνησε 96 χιλ. τεμάχια αξίας 1,67 εκατ. ευρώ, η Jumbo 140 χιλ. τεμάχια αξίας 2,05 εκατ. ευρώ.
Η Intrakat 60 χιλ. τεμάχια αξίας 141 χιλ. ευρώ και η Autohellas 226,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,99 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 866 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 865 μονάδεων και ακολουθούν οι 850 μονάδες όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 και τις 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες, πλησίον της στήριξης των 580 μονάδων, διασπώντας τις 600 μονάδες και τις 590 μονάδες και ακολουθούν οι 560 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθούν οι 650, οι 670 και οι 700 μονάδες.
Μεγάλη επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,52%
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 6/5 τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52%, το 10ετές ιταλικό 3,10% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,08%.
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jay Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης πούλησαν το 30% του Ελλάκτωρ στον Βαρδινογιάννη αντί 190 εκατ ή 1,8 ευρώ
Οι εταιρίες Kiloman και Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη πούλησαν το 30% του Ελλάκτωρ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη έναντι 190 εκατ ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή και πλέονμ αυτό είναι επίσημο.
Οι εφοπλιστές κατέχουν 104,46 εκατ μετοχές Χ 1,80 ευρώ = 190 εκατ ευρώ ενώ επένδυσαν 131 εκατ ευρώ δηλαδή κέρδος 60 εκατ ευρώ περίπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης μέσω της Ambrosia είχαν υποβάλλει πρόταση στην Reggeborgh που κατέχει 30% άμεσα και 10% έμμεσα στον Ελλάκτωρ για να εξαγοράσουν το 30% των Ολλανδών έναντι 1,50 με 1,55 ευρώ ανά μετοχή.
Η πρόταση αυτή είχε υποβληθεί πριν δύο εβδομάδες γύρω στις 20 με 22 Απριλίου και υπήρξε κρίσιμη συνάντηση των εφοπλιστών και της Reggeborgh στις 5 Μαίου 2022.
Η Reggeborgh απέρριψε την πρόταση των εφοιπλιστών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκε η πρόταση να αγοράσει η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη το 30% του Ελλάκτωρ από τους εφοπλιστές Μπάκου και Καυμενάκη έναντι 190 εκατ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,4840 ευρώ που ήταν η τελευταία τιμή στο χρηματιστήριο πριν την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πόρισμα 100 σελίδων έχει διαπιστώσει ακραίες παραβάσεις από την Reggeborgh στον Ελλάκτωρ και αναμένεται προσεχώς να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις...
Ποιο το σχέδιο;
Το σχέδιο συνοπτικά έχει ως εξής
Οι εφοπλιστές αποχωρούν από τον Ελλάκτωρ και σχεδιάζουν νέα εξαγορά, δεν αποχωρούν από την Ελλάδα, αντιθέτως θα παραμείνουν ενεργοί στα ελληνικά δρώμενα.
Η Motor Oil ενδιαφέρθηκε όχι για τον Ελλάκτωρ αλλά για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος που δραστηριοποιείται στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η EΛΤΕΧ Άνεμος θα αποσχιστεί από τον Ελλάκτωρ και θα αποτελέσει μαζί με άλλες δραστηριότητες του ομίλου Motor Oil τον ενεργειακό βραχίονα.
Με την απόσχιση ο Ελλάκτωρ θα καλύψει το κεφαλαιώδες ζήτημα του ομολογιακού των 670 εκατ ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί... αλλά θα χάσει και το πιο κερδοφόρο περιουσιακό του στοιχείο.
Ο Ελλάκτωρ ως μικρότερη εταιρία θα διεκδικήσει την Αττική Οδό και με βάση την έκβαση αυτού του project θα προχωρήσει στην συγχώνευση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία θα έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Macquarie η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί και με την νέα ενεργειακή εταιρία που θα δημιουργήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη.
Συμπέρασμα
Οι εφοπλιστές με 190 εκατ έναντι αρχικής επένδυσης 130 εκατ κερδίζουν 60 εκατ και σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές στην Ελλάδα.
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ενισχύεται δυναμικά στον χώρο της ενέργειας, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Ελλάκτωρ χάνει την ΕΛΤΕΧ Ανεμος αλλά αποπληρώνεται και το ομόλογο των 670 με 675 εκατ ευρώ.
Η Reggeborgh θα παραμείνει ο μέτοχος του Ελλάκτωρ που είναι πιθανό να συγχωνευθεί στο τέλος με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία στο μεσοδιάστημα θα έχει πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή...
Υπάρχουν και πολλά άλλα που ακόμη δεν μπορούν να γραφούν ακόμη... αλλά προσεχώς θα αποκαλυφθούν...
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα 6/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά το sell off στην Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -2,16%%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -3,81%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,23% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -2,16%
Στον αντίποδα, μετά από μια εβδομάδα σχεδόν απουσίας λόγω αργίας, ο δείκτης ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε ανοδικά στο +0,69%
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρές πιέσεις ασκούνται σήμερα 6/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..και τους επενδυτές να φοβούνται ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 428 χιλ. νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τη δημιουργία 420 χιλ. θέσεων.
Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,6%.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με πτώση -0,50%% στις 2.392 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση -2,9% στα 103,40 ευρώ.
Aνοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,10% και στα 112,15 δολ. το βαρέλι και το αργό στο +1,10% στα 109,44 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,7%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,80%, ο S&P 500 στο -1,20%, ο Nasdaq στο -1,4% και το ETF GREC στο -0,11% ( 25,45 δολ. ).
Sell off στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές
Συνεχίστηκαν για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με αυξημένες τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,3310 ευρώ, με πτώση -5,05%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9960 ευρώ, με πτώση -4,28% με όγκο 14,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2690 ευρώ, με πτώση -3,79%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9180 ευρώ, με πτώση -4,57%, με όγκο 8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,03 ευρώ, με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση 460 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1270 ευρώ, με πτώση -3,2%, με όγκο 175 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 155 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Motor Oil και Ελλάκτωρ
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι εταιρίες Kiloman και Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη πούλησαν το 30% του Ελλάκτωρ στην Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη έναντι 190 εκατ ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή και πλέον αυτό είναι επίσημο.
Οι εφοπλιστές κατέχουν 104,46 εκατ μετοχές Χ 1,80 ευρώ = 190 εκατ ευρώ ενώ επένδυσαν 131 εκατ ευρώ δηλαδή κέρδος 60 εκατ ευρώ περίπου.
Σημειώνεται, ότι οι μετοχές Ελλάκτωρ και Motor Oil τέθηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, Coca Cola, Τιτάν, Viohalco, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνον ΟΤΕ και Jumbo..
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,70 ευρώ, με άνοδο +0,74% και αποτίμηση 7,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,15 ευρώ, με πτώση -4,22% και κεφαλαιοποίηση στα 6,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,8550 ευρώ, με πτώση -3,31% και αποτίμηση 2,62 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,16 ευρώ, με πτώση -2,92% και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,54 ευρώ, με πτώση -2,59% και αποτίμηση 4,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,44 ευρώ, με πτώση -4,16% και κεφαλαιοποίηση 974 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,67 ευρώ, με πτώση -2,91% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,36 ευρώ, με πτώση -4,72% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,69 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -2,10% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0269 ευρώ, με πτώση -3,93% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,52% - Το spread με την Ιταλία στις 40 μ.β
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 6/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν κατά 50 μ.β..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52%, το 10ετές ιταλικό 3,10% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,08%.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων, στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 243 μονάδες βάσης από 241 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης…
Σημαντικές πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 6/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Μαΐου του 2022 στο 3,10%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/5/2022 στο 1,09% στο υψηλότερο σημείο από τις 10 Ιουνίου του 2015 το οποίο βρισκόταν στο 1,02% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,78% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,22% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,19% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,10% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,40%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών