Παρά την θετική έκπληξη της απόφασης του MSCI πού είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί η αγορά από το πτωτικό σερί, τα βασικά προβλήματα παραμένουν.....
Ωστόσο, παρά την αρχική έκρηξη των αγοραστικών παρεμβάσεων, τα κέρδη περιορίστηκαν, με την Εθνική να κλείνει στο +1,97% από +7,94% υψηλό ημέρας και τον Μυτιληναίο στο +3,11% από +6,61% .
Τα κέρδη διατήρησαν η δεικτοβαρής Coca Cola +5,69%, η Jumbo +3,96% η οποία τελικά δεν διεγράφη από τον MSCI ενώ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή +8,49%.
Σημειώνεται, ότι το επιτελείο της Macquarie του επενδυτικού ομίλου από την Αυστραλία βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει τον τελικό γύρο επαφών για δύο σημαντικά deal, την Αττική Οδό αλλά και του 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα στα 22,5 με 23 ευρώ ανά μετοχή ή premium 30% από τις τρέχουσες τιμές στα 17,38 ευρώ.
To bankingnews είχε αναφέρει ότι η Εθνική ήταν οριακό εάν θα εισέλθει στον δείκτη MSCI Greece Standard αλλά η έκπληξη ήταν ξεκάθαρα ο Μυτιληναίος που δεν αναμενόταν... με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας που χρησιμοποιεί o αμερικανικός οίκος MSCI.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, από την είσοδο της Εθνικής αναμένονται εισροές 150 εκατ. ευρώ ενώ από την ένταξη της Μυτιληναίος 70 - 80 εκατ. ευρώ ενώ άλλοι αναλυτές έχουν βάλει χαμηλότερα τον πήχη με εισροές 24,2 εκατ. ευρώ (καθαρές) στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και περί τα 4,4 εκατ. ευρώ θα είναι οι καθαρές εισροές στη Μυτιληναίος.
Ο Γενικός Δείκτης έκελισε στις 867 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 880 – 890 μονάδων ενώ στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 850 - 840 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 561 μονάδες, με άνοδο +2,7% από +5,56% υψηλό ενδοσυνεδριακό και μετά από δώδεκα συνεδριάσεις πτωτικές με αθροιστικές απώλειες -20,95%.
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Eurobank +3,76% από +5,99% υψηλό ενοσυνεδριακό και ακολούθησαν Πειραιώς +3,42% στο υψηλό της ημέρας και Alpha Bank +1,87% από +4,87% υψηλό ενδοσυνεδριακό.
Ωστόσο, παρά την θετική έκπληξη της απόφασης του MSCI πού είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί η αγορά από το πτωτικό σερί, τα βασικά προβλήματα παραμένουν.....
Η έκρηξη του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος διαρκείας στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών κ.α. αποτελούν ένα κοκτείλ αβεβαιότητας, που συντηρεί το αρνητικό κλίμα στις παγκόσμιες αγορές .
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο μόλις +0,03%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά -0,52%. Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,79%.
Οι ροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI – Μικρό καλάθι κρατάνε ξένοι αναλυτές
Πλέον, στον MSCI Greece Standard οι ελληνικές μετοχές είναι 8, και συγκεκριμένα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και Eurobank ενώ οι αλλαγές, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου.
Ωστόσο, χαμηλότερα έχουν βάλει τον πήχη ξένοι αναλυτές για τις επικείμενες ροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου θα δούμε εισροές 24,2 εκατ. ευρώ (καθαρές) στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία είναι νέα προσθήκη στον MSCI Greece Standard.
Περί τα 4,4 εκατ. ευρώ θα είναι οι καθαρές εισροές στη Μυτιληναίος, ενώ στον ΟΠΑΠ αναμένονται εκροές 1 εκατ. ευρώ.
Περιορισμένες είναι και οι ροές για τις υπόλοιπες μετοχές όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό πίνακα.
Συνολικά οι καθαρές εισροές θα είναι πέριξ των 23 εκατ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τόσο θα αυξηθεί ο τζίρος στην τελευταία συνεδρίαση πριν την 1η Ιουνίου.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,65% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,83%.
Περί τις 11:30, με έκρηξη στις αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη άνω του +7% , Eurobank +5%.....αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με Μυτιληναίο άνω του +6%, Coca Cola πλησίον του +5%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,56% και ο Γενικός Δείκτης στο +3,20%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,43% στις 867 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,55 μονάδες και χαμηλό τις 851,93 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 39,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 28,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες..
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,87 εκατ. ευρώ και όγκου 3,89 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 3,22 εκατ. ευρώ.
Τα Πλαστκά Κρήτης 13 χιλ. τεμάχια αξίας 202 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 40 χιλ. τεμάχια αξίας 262 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 880 - 890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες και οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 850 - 840 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 820 και οι 800 μονάδες και στο πολύ δυσμενές σενάριο οι 780 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 561 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 580 μονάδες και τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 620, οι 640 και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 550 - 540 μονάδων και ακολουθούν οι 500 μονάδες..
Ήπιες πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,44%
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ανάκαμψη αλλά και ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,44%, το 10ετές ιταλικό 2,82% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,92%
Από το Καλοκαίρι του 2021 αναφέρουμε σε βαθμό επίμονο ότι θα δούμε αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα 3,5% με 4%... προσέξτε τότε το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε απόδοση 0,55%.
Ωστόσο θεωρούμε ότι κάναμε λάθος το 3,5% με 4% απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαμε να δούμε και αποδόσεις 4,5% και σε ένα ομολογουμένως ακραίο σενάριο και 5%... ωστόσο το 4,25% με 4,50% θεωρούμε ότι είναι το βασικό σενάριο…
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούν στην αυστηροποίηση της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων της είναι αρνητικό από το 2014.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη με τις αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως αυξήσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ στις αποφάσεις της Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, άλλαξε τον τόνο της και προσδιόρισε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων «εβδομάδες» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς τίτλων στις αρχές του επόμενου τριμήνου.
"Υπέκυψε" δηλαδή στις αυξανόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο δηλώνοντας ότι η «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων».
Στην Αθήνα η Macquarie για διπλό deal – Θέλουν Αττική οδό και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή… έναντι 4 δισ - Πίεση Μαρινάκη για πώληση
Το επιτελείο της Macquarie του επενδυτικού ομίλου από την Αυστραλία βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει τον τελικό γύρο επαφών για δύο σημαντικά deal στα οποία επικεντρώνεται την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την Αττική Οδό τα οποία μπορούν να καταλήξουν σε μια επένδυση περί τα 4 δισεκ. ευρώ.
Στα επενδυτικά σχήματα σε συνεργασία με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Αττική οδό, εμπλέκονται όλοι οι μεγάλοι όμιλοι… Κοπελούζος, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ κ.α.
Ωστόσο οι αυστραλοί έχουν αποφασίσει ότι η Αττική Οδός είναι ένα project που συμπληρώνει τον επενδυτικό τους σχεδιασμό για την Ελλάδα και έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν ενεργά, ενδιαφέρονται σοβαρά ώστε να πλειοδοτήσουν στην διαγωνιστική διαδικασία… που θα μπορούσε να φθάσει και τα 3 δισεκ. ευρώ…
Εν τω μεταξύ, ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία η Macquarie ως γνωστό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα 22,5 με 23 ευρώ ανά μετοχή ή premium 30% από τις τρέχουσες τιμές στα 17,38 ευρώ.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά σημαντική αλλαγή στην στρατηγική του Γιώργου Περιστέρη βασικού μετόχου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καταγράφεται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενώ αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… εξετάζει την πλήρη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Πιέζει ο Μαρινάκης για πώληση
Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες από ορισμένους κύκλους που αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας Β. Μαρινάκης πιέζει ώστε να πουλήσει τις μετοχές που έχει αποκτήσει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο Μαρινάκης με ποσοστό σχεδόν 6% - κατά άλλους το ποσοστό του είναι μεγαλύτερο – ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρήσει το deal ώστε να μπορέσει να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει.
Συν τοις άλλοις ο στόχος του δεν ήταν να καταστεί στρατηγικός επενδυτής αλλά δυνητικός πωλητής και αυτό αποδεικνύεται και από το δάνειο που έλαβε σχεδόν 35 εκατ από την Optima Bank.
Εάν δεχθούμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 22,5 με 23 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 54,34% ή 1,45 δισεκ. ευρώ.
Εκ των οποίων 43,2 εκατ μετοχές αναλογούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 37,30% ή τίμημα 972 εκατ. ευρώ.
Το 11,06% των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης αναλογεί σε 12,7 εκατ μετοχές ή τίμημα 285 εκατ ευρώ.
Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 155 εκατ ευρώ.
Οπότε σε ένα σενάριο όπου ο υποψήφιος επενδυτής προσέφερε 22,5 με 23 ευρώ ανά μετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελάμβανε τίμημα περίπου 972 εκατ. ευρώ
ο Γιώργος Περιστέρης 285 εκατ ευρώ
ο Βαγγέλης Μαρινάκης 155 εκατ ευρώ
Συνολικό άθροισμα 1,41 δισεκ. ευρώ - Δεν δικαιολογείται όμως τέτοια αποτίμηση
Εάν δοθούν 22,5 με 23 ευρώ θα υπάρξει deal αλλά τα 23 ευρώ αναλογούν σε υπερτίμημα σχεδόν 40% ή premium 40%.
Αξίζει αυτό το υπερτίμημα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η απάντηση είναι σαφής όχι δεν αξίζει τέτοιο υπερτίμημα γιατί θα αποτιμάει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 115,8 εκατ μετοχές Χ 22,5 ευρώ = 2,66 δισεκ. από περίπου 1,85 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Θεωρούμε την αποτίμηση στα 2,6 δισεκ. της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ακραία πανάκριβη… προσέξτε ακραία υπερτιμημένη και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τις επιδόσεις της εταιρίας.
Από την άλλη βέβαια παραχωρώντας όλη την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και το management... αυτό ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος πρέπει να το πληρώσει αλλά τα 2,6 δισεκ. συνολική αποτίμηση δεν δικαιολογείται…
Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό ήταν αδιέξοδο.
Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα πάρει 1 δισεκ. ευρώ και θα μειώσει τον δανεισμό της 50% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα πάρει 285 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις της.
Ο Μαρινάκης θα αποχωρήσει με ένα εντυπωσιακό υπερκέρδος από την επένδυση του.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ξεκολλήσει από τα 9 με 9,50 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 958 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…
Κέρδη στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 13/5 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,64%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,67%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +2,12% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,93% .
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή άνοδος στην Wall Street
Ανοδικά κινούνται σήμερα 13/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από μια εβδομάδα με διακυμάνσεις στην οποία κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κυρίως από τη Fed.
Στα επιχειρηματικά, η μετοχή του Twitter έφτασε να υποχωρεί προσυνεδριακά έως 23%, καθώς η αγορά βλέπει κατάρρευση της συμφωνίας, μετά την ανακοίνωση του Elon Musk ότι βάζει «στον πάγο» προσωρινά την εξαγορά.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Tesla ενισχύεται 6%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Deutsche Telekom σημείωσε άνοδο 0,3% αφού ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας ανακοίνωσε ισχυρά τριμηνιαία στοιχεία, ενισχύοντας τις προοπτικές του έτους.
Στα μάκρο, λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με την πτώση στο κόστος των πετρελαιοειδών αντιστάθμισε την άνοδο στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Για τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 12,0%, μετά την άνοδο του Μαρτίου κατά 13,0%.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση των τιμών κατά 0,6%.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με άνοδο +0,85% στις 2.317 μονάδες.
Στα εμπορεύματα, πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -7,04% στα 99,20 ευρώ .
Στον αντίποδα, άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται +3% στα 110,64 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να σημειώνει άνοδο +3,2% στα 109,53 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,5%, ο S&P 500 στο +2,2%, ο Nasdaq στο +3,3% και το ETF GREC στο +1,83% ( 25,00 δολ. ).
Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες - Στο επίκεντρο MSCI και ΕΤΕ +2% από +8%
Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη στις τράπεζες που προήλθαν λόγω της ένταξης της Εθνικής στον δείκτη MSCI Greece Standard, με τις συναλαλγές σε ικανοποιητικά επίπεδα
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2630 ευρώ, με άνοδο +1,97%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9168 ευρώ, με άνοδο +1,87%, με όγκο 14,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με άνοδο +3,42%, με όγκο 1,89 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με άνοδο +3,76%, με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1080 ευρώ, με άνοδο +2,86%, με όγκο 271 χιλ. τεμάχια και και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -0,95%και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.
Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Μυτιληναίος λόγω MSCI και ΤΕΝΕΡΓ +9%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με επίκεντρο την ένταξη στον δείκτη MSCI Greece Standard, του Μυτιληναίου, ο οποίος όμως μετά τα αρχικά κέρδη +6,61% έκλεισε με άνοδο +3,11%
Στις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισαν Τέρνα Ενεργειακή +8,49%, Coca Cola, Jumbo, Motor Oil...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιτάν...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,89 ευρώ, με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 8,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,70 ευρώ, με άνοδο +5,61% και κεφαλαιοποίηση στα 7,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με άνοδο +1,72% και αποτίμηση 2,48 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,17 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 503 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με πτώση -1,22% και αποτίμηση 4,59 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,82 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,39 ευρώ, με άνοδο +4,06% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,23 ευρώ, με άνοδο +3,11% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με άνοδο +3,96% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,09 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 755 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,5260 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0259 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,44% - Το spread με την Ιταλία στις 64 μ.β
ήπιες πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 13/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές αγορές, με επίκεντρο τις ανησυχίες ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενέργεια και τον πληθωρισμό
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,44%, το 10ετές ιταλικό 2,82% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,92%..
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων, στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης από 244 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,55% ή 155 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 64 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης…
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/5 τα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και την αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Μαΐου του 2022 στο 2,82%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/5/2022 στο 0,92% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,56% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,03% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,97% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,82% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,35%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών