Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Alpha bank: Μονόδρομος οι μεταρυθμίσεις στο Εργασιακό και Ασφαλιστικό

Alpha bank: Μονόδρομος οι μεταρυθμίσεις στο Εργασιακό και Ασφαλιστικό
Μονόδρομο χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Alpha bank τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα, επικροτώντας τα μέτρα που λήφθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Οπως τονίζουν, στο τριμηνιαίο οικονομικο δελτίο της τράπεζας, οι αλλαγές αυτές είναι οι μόνες που μπορούν να συμβάλουν στην αποφυγή του αδιεξόδου που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού.
Ειδικότερα, όπως εκτιμούν, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη μείωση της απασχολήσεως έως το 2030, αφεν ός μεν με μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και αφετέρου με την αύξηση του ποσοστού απασχολήσεως των νέων ηλικίας 15-29 ετών, των γυναικών, και των ηλικιωμένων άνω των 55 ετών, που είναι κατηγορίες πληθυσμού στην Ελλάδα με ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό πολύ χαμηλό.
Για να αυξηθεί, όμως, το ποσοστό απασχολήσεως, όπως τονίζουν,  απαιτείται η ελαστικοποίηση και η εκλογίκευση της αγοράς εργασίας αλλά και η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως προβλέπεται (όχι κατά σύμπτωση) από το Πρόγραμμα Σταθερότητος.
Γενικά, σε χώρες με τόσο έντονη τάση γηράνσεως του πληθυσμού, όπως η Ελλάδα, σημειώνεται στο σχετικό άρθρο,  οι μελλοντικοί συνταξιούχοι δεν μπορεί να βασίζονται στους μελλοντικούς εργαζόμενους για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις τους. Για τον λόγο αυτό στα συστήματα αυτά απαιτείται συγκέντρωση ικανοποιητικής συνταξιοδοτικής αποταμιεύσεως ήδη από την τρέχουσα περίοδο. Αντί αυτού, όμως, στην Ελλάδα έως σήμερα είχαμε υπερβολικά μεγάλο δημόσιο χρέος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης