Ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία σκιάζει τις αγορές
Ενδεικτική ήταν η συμπεριφορά της Πειραιώς καθώς από κέρδη ενδοσυνεδριακά +6,12% έκλεισε στο +2,76% ενώ περιορίστηκαν και τα κέρδη στην Alpha Bank στο +3,89% από +5,98% υψηλό ημέρας.
Οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες, καθώς ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό και ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λειτουργεί ανασταλτικά για ανάληψη νέου ρίσκου.
Η αγορά δεν κατάφερε να ξεπεράσει την πρώτη αντίσταση των 870 μονάδων, με επόμενη τις 887 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ) ενώ στην πρώτη στήριξη παραμένουν οι 850 – 840 μονάδες.
Το βασικό σενάριο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξαναδεί τις 800 με 780 μονάδες και σε σενάριο ύφεσης στην οικονομία σε ΗΠΑ και Ελλάδα... μπορεί να προσεγγίσουμε και τις 750 μονάδες ή και χαμηλότερα.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ανησυχία για έλλειψη εμπορευμάτων επιβαρύνουν το οικονομικό outlook ενώ η επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα πλήξει τα υπερδανεισμένα κράτη όπως είναι η Ελλάδα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται σήμερα 24/5, στο 3,65%... πλησιάζει το 4%, έναντι πρόβλεψης 3,5% με 4% αν και το κρίσιμο τεχνικό σημείο είναι το 4,20%.
Οτιδήποτε πάνω από το όριο του 4,20% θα αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη.
Στα παραπάνω, προσθέτουμε και τις πολιτικές εξελίξεις, αφού το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, μετά τα πακέτα στήριξης και τις προσδοκίες από τον τουρισμό.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank +3,89% και ακολούθησαν Εθνική +3,05%, Πειραιώς +2,7% και Eurobank +0,84%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, με ΟΛΠ -2,29%, ΔΕΗ -1,35% Motor Oil -1,24% ....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +4,28% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ο Μυτιληναίος +3,13%.
Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες
Αδύναμος κρίκος της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος ενώ οι επιθετικές πωλήσεις το τελευταίο διάστημα σχετίζονται με την τακτική πολλών funds να μετριάζουν την έκθεση τους λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας σε τράπεζες και εταιρίες που εμφανίζουν υψηλότερο εταιρικό κίνδυνο από τον μέσο όρο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τον τρέχοντα μήνα, οι απώλειες για τις τράπεζες είναι σημαντικές, με την Πειραιώς -22,91%, Alpha Bank -17,13%, Εθνική -13,54% και ελεγχόμενες στην Eurobank -5,02%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα α' τριμήνου των Eurobank (25/5), Alpha Βank (26/5 ) και Εθνική τράπεζα ( 27/5).
H τεράστια πρόοδος που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες στην μείωση των NPEs σε μονοψήφια ποσοστά αντισταθμίζεται από την ποιότητα των κεφαλαίων, του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου αλλά και της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να θολώνει την οικονομική ορατότητα..
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,04% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,09%.
Στο πρώτο μισάωρο, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,35% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,27%
Λίγο πριν τις 16:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank +5,98%, Πειραιώς +6,12%, Εθνική +3,42% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Μυτιληναίο, Viohalco άνω του +3%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,18% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +3,97%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,42% στις 863 μονάδες έχοντας υψηλό στις 869,96 μονάδες και χαμηλό τις 857,46 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. ευρώ και όγκου 420 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 321 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ διακίνησε 30 χιλ. τεμάχια αξίας 393 χιλ. ευρώ και η Jumbo 16 χιλ. τεμάχια αξίας 233 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil διακίνησε 17 χιλ. τεμάχια αξίας 264 χιλ. ευρώ και ο ΟΛΠ 37 χιλ. τεμάχια αξίας 612 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 863 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 870 μονάδες και ακολουθούν οι 887 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200), οι 900, οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 850 - 840 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι 800 μονάδες και οι 780 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο οι 750 μονάδες και οι 700 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 574 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες, οι 620, οι 640 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 550 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500, οι 490 μονάδες και οι 470 μονάδες.
Ήπια βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,65%
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με τους επενδυτές να ανησυχούν για ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, τις συνέπειες της πληθωριστικής έκρηξης και συνακόλουθα, της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65%, το 10ετές ιταλικό 2,99% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 2,77%.
Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επικίνδυνα επίπεδα π.χ. 10ετές ελληνικό ομόλογο 3,66% είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ρίσκο χώρας έχει εκτιναχθεί και η Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος θα αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές προκλήσεις.
Εν τω μεταξύ το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,65% με προοπτική το 4,20% όπου θεωρείται ισχυρό τεχνικό σημείο.
Οτιδήποτε πάνω από το όριο του 4,20% θα αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη.
Οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρούν στην αυστηροποίηση της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων της είναι αρνητικό από το 2014.
Εν τω μεταξύ, νέο σήμα για αυξήσεις επιτοκίων εκπέμπει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας την πάγια -πλέον- θέση ότι τα επιτόκια θα έχουν επιστρέψει σε θετικό έδαφος έως το τέλος του γ' τριμήνου του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Επίσης, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επί του παρόντος δεν αναμένεται ύφεση στην ευρωζώνη αναφέροντας χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg από το World Economic Forum στο Davos ότι «Επί του παρόντος, δεν βλέπουμε ύφεση στην ευρωζώνη» και συμπλήρωσε «αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο».
Όσον αφορά τα επιτόκια, η ίδια υποστήριξε πως «η ΕΚΤ δεν είναι σε κατάσταση πανικού» και τόνισε ότι η πολιτική της ευρωτράπεζας είναι "απολύτως έγκαιρη" και απέρριψε τις «κατηγορίες» ότι η ΕΚΤ είναι «πίσω από την καμπύλη».
Alpha bank, Fidelity και Schroder’s και φήμες για Reggeborgh
Η Alpha bank βρίσκεται στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 1 ευρώ.
Με 5,5 δισεκ. κεφάλαια και με 800 εκατ αύξηση κεφαλαίου είχε παρουσιάσει μια δυναμική μετά την αύξηση κεφαλαίου στα μέσα του 2021 η οποία ατόνησε στην συνέχεια.
Εσχάτως κυκλοφορούν ορισμένες φήμες που ωστόσο μόνο σε λίγες θα δίναμε σημασία.
Το Fidelity που διατηρεί θέση στην Alpha bank αγοράζει αυτό είναι αληθές ενώ κινητικότητα δείχνει και η Schroder’s που και αυτό είναι αληθές.
Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει και μια φήμη που θέλει την Reggeborgh από την Ολλανδία να αυξάνει την επενδυτική της θέση στην Alpha bank που ωστόσο… στελέχη του ομίλου της Alpha bank αναφέρουν ότι δεν ξέρουν κάτι…
Η πραγματικότητα είναι ότι η Alpha bank με 2,11 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 5,5 δισεκ. κεφάλαια έχει P/BV 0,38 που ενώ είναι φθηνή αποτίμηση… δεν είναι αναντίστοιχη με την μείωση των αποτιμήσεων στην Ευρώπη.
Η παρουσία NPEs και οι χαμηλές προβλέψεις δημιουργούν μια σχετική ανασφάλεια στους επενδυτές που ωστόσο θεωρούμε ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Η Alpha bank δεν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια και τα υφιστάμενα είναι ικανά να μειώσουν τα NPEs χωρίς να αλλοιωθεί η κεφαλαιακή διάρθρωση…
Επίσης η Alpha bank έχει την χαμηλότερη σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι η χαμηλότερη μεταξύ των 4 μεγάλων τραπεζών.
Όμως η μετοχή έχει υποχωρήσει που εμπεριέχει τον κίνδυνο του μεγαλύτερου ρίσκου που περιλαμβάνει ο τίτλος αλλά πιστεύουμε ότι είναι και αποτέλεσμα, ρευστοποιήσεων από funds που αποχωρούν λόγω της διεθνούς αρνητικής συγκυρίας…
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Alpha bank, ωστόσο να θυμίσουμε ότι δεν θα διανείμει μέρισμα για το 2022 παρ΄ ότι θα επιτύχει αξιόλογα κέρδη…
Τράπεζα Πειραιώς φήμες ότι θα απορροφήσει την Attica bank ή θα συγχωνευθεί με την Alpha bank που προφανώς διαψεύδονται
Αν και συγκέντρωσε 3,1 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 1,4 δισεκ. από την αύξηση στα 1,15 ευρώ αν και διαθέτει 5,1 δισεκ. κεφάλαια και 4,2 δισεκ. με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 ή 2,7 δισεκ. CET 1… η χρηματιστηριακή αξία της βρίσκεται στα 1,4 δισεκ. ευρώ.
Η αποτίμηση της Πειραιώς έχει απόκλιση 2,2 δισεκ. από την Eurobank που διαθέτει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο ή 1,7 δισεκ. από την Εθνική τράπεζα.
Παρεμπιπτόντως είχαμε αναφέρει ως bankingnews ότι παρά την δυναμική της μετοχής της Εθνικής, δεν θα ξεπεράσει την χρηματιστηριακή αξία της Eurobank.
Η Πειραιώς βρέθηκε σε επίκεντρο φημών εσχάτως…
Στην μια περίπτωση ότι θα συγχωνευθεί με την Alpha bank, φήμη ανυπόστατη.
Στην άλλη περίπτωση ότι το δημόσιο θα δώσει την Attica Bank στην Πειραιώς καθώς υπάρχουν ζητήματα με την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Και η φήμη αυτή δεν ευσταθεί…..
Η αλήθεια είναι ότι η μετοχή της Πειραιώς στα 1,07 ευρώ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, προφανώς κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου και το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό;
Πιστεύουμε ότι σχετίζεται με την τακτική πολλών funds να μετριάζουν την έκθεση τους λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας σε τράπεζες και εταιρίες που εμφανίζουν υψηλότερο εταιρικό κίνδυνο από τον μέσο όρο.
Πρόσφατα η DBRS δήλωσε στο bankingnews ότι η Πειραιώς δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια… αλλά έχει και τα πιο αδύναμα κεφάλαια σε σχέση με τις άλλες τράπεζες στην Ελλάδα.
Δεν ανησυχούμε για την Πειραιώς, δεν ανησυχούμε ότι κρύβει κάτι, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές.
Όμως θα δηλώσουμε ότι έγκαιρα είχαμε αναφέρει ότι δεν πρέπει να παρασύρεστε από την άνοδο της μετοχής.
Όταν η μετοχής της Πειραιώς σημείωνε ράλι στην προσπάθεια να καλύψει το μεγάλο κενό με τις άλλες τράπεζες το bankingnews εξηγούσε ποια είναι τα όρια των δυνατοτήτων της μετοχής.
Σε καμία μετοχή δεν πέσαμε έξω… όχι δεν έχουμε καμία μαντική ικανότητα είναι θέμα ανάλυσης των αριθμών…
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 24/5 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,94%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -2,41%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,75%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,57% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,28%.
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές - Ισχυρές πιέσεις στην Wall Street
Πτωτικά κινούνται σήμερα 24/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, με τους φόβους για παγκόσμια ύφεση να κυριαρχούν, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ και των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στην Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να παρασύρουν πτωτικά τους κυριότερους δείκτες της αμερικανικής χρηματαγοράς.
Εν τω μεταξύ, κατώτερη των εκτιμήσεων ήταν η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της S&P Global.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης (PMI) έφτασε στο 54,4 τον Μάιο έναντι προσδοκιών για 54,9 μονάδες και 55,5 τον προηγούμενο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.
Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε απότομα στο 56,3 τον Μάιο έναντι 57,5 που αναμενόταν και 57,7 τον Απρίλιο, σε χαμηλά δύο μηνών.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με πτώση -0,65% στις 2.286 μονάδες.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,86% στα 84,00 ευρώ.
Οριακές απώλειες καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,05% στα 110,70 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,12% στα 110,17 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,4%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,2%, ο S&P 500 στο -2,1%, ο Nasdaq στο -3,3% και το ETF GREC στο +0,16% (25,60 δολ. ).
Κερδοσκοπικά παιχνίδια στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Bank +4%
Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με εμφανή τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις τράπεζες και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,4080 ευρώ, με άνοδο +3,05%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9350 ευρώ, με άνοδο +3,89%, με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0995 ευρώ, με άνοδο +2,76% και όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 23/5/2022 στα 0,06375 ευρώ ή 1,0520 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9576 ευρώ, με άνοδο +0,84%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0735 ευρώ, με άνοδο +5% με όγκο 164 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 317 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΛΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ ....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,35 ευρώ, με πτώση -0,86% και αποτίμηση 7,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,9250 ευρώ, με πτώση -0,37%και κεφαλαιοποίηση στα 7,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,2150 ευρώ, με πτώση -1,35% και αποτίμηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,19 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 508 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,01 ευρώ, με πτώση -0,38% και αποτίμηση 4,59 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,22 ευρώ, με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 957 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,24% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +3,13% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,60 ευρώ, με άνοδο +2,83% και κεφαλαιοποίηση 600 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,026 ευρώ, με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.
Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,65% - Το spread με την Ιταλία στις 66 μ.β
Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 24/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τον υψηλό πληθωρισμό, τη συνέχιση πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση επιτοκίων να συνεχίζουν να προβληματίζουν τις αγορές..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,65%, το 10ετές ιταλικό 2,99% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,77%..
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων, στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Εν τω μεταξύ, νέο σήμα για αυξήσεις επιτοκίων εκπέμπει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως είναι η πιθανή η έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια έως το τέλος του γ' τριμήνου του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 267 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,70% ή 170 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 66 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης…
Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 24/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και την αλλαγή της πολιτικής των Κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Μαΐου του 2022 στο 2,99%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/5/2022 στο 0,98% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,6% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,14% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,10% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,54%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών