γράφει :
Οι δύο πρώτοι μήνες για την Quest Συμμετοχών είχαν αύξηση πωλήσεων με διψήφιo ποσοστό αλλά ο πόλεμος και κυρίως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έκανε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιορίσουν την κατανάλωση με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων, ειδικά στην εμπορική δραστηριότητα να υποχωρήσει αισθητά.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και τον Απρίλιο ανέφερε η διοίκηση της Quest κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, αλλά συνολικά είπε πως περιμένει ήπια αύξηση πωλήσεων και διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας στα ίδια ίσως και λίγο χαμηλότερα επίπεδα.
Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Μάρκος Μπιτσάκος, σημείωσε επίσης πως είχε ο όμιλος να αντιμετωπίσει και την αλλαγή στην αντιμετώπιση της πανδημίας αφού πέρυσι υπήρχε lockdown και επηρέασε τις διαδικτυακές πωλήσεις.
«Βλέπουμε υψηλή αντοχή στο χαρτοφυλάκιό μας. Συνολικά, είμαστε καλύτερα έναντι πέρυσι και υψηλότερα σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες», είπε ο κ.Μπιστάκος.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Γεωργαντζής σημείωσε πως «είμαστε κάπως επιφυλακτικοί για τους επόμενους μήνες λόγω πολέμου, πληθωρισμού, ενεργειακού κόστους. Έχουμε ισχυρή ταμειακή βάση για να επενδύσουμε και να αναπτυχθούμε».
Το επενδυτικό πρόγραμμα για φέτος ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και θα τρέξει το μεγαλύτερο μέρος στο δεύτερο εξάμηνο.
Στη ΓΕΔ αναμένονται τα περισσότερα καθώς θα γίνει αύξηση κεφαλαίου, αλλά θα δοθούν και χρήματα για κεφάλαιο κίνησης.
Επίσης το logistic της ACS θα έχει ένα κομμάτι και θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου.
Ωστόσο, αναμένονται και επενδύσεις στην ενέργεια από 32ΜW που είναι τώρα η εγκατεστημένη ισχύς σε 33-34MW, λόγω ελλείψεων σε πάνελ.
Σε ερώτηση αναλυτή αν στα προϊόντα τεχνολογίας τα αποθέματα είναι αρκετά η διοίκηση ανέφερε πως θεωρεί πως είναι αρκετά, χωρίς να ξέρει όμως πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση και αν για παράδειγμα η κυβέρνηση δώσει κάποια κίνητρα που θα μπορούσε να δώσουν ώθηση στην κατανάλωση.
Για τη ΓΕΔ αναφέρθηκε πως μετά τη θετική εξέλιξη από την έγκριση του δικαστηρίου θα γίνει τους επόμενους μήνες η αύξηση κεφαλαίου.
Συνολικά το μισό Capex πάει στη ΓΕΔ με τη συνολική συνεισφορά στις πωλήσεις να μπορούσε να ανέλθει στα 30-40 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη προϋπολογίσει η διοίκηση.
Η εξαγορά θα βοηθήσει γιατί έχει πολύ δυνατά περιθώρια, σχεδόν τριπλάσια του κλάδου ΙΤ.
Τέλος για την ACS αναφέρθηκε πως η αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική και πως υπάρχει μείωση διψήφια στον όγκο, επειδή πέρυσι είχε lockdown.
Η διοίκηση πως είναι πολλά υποσχόμενη η αγορά και περιμένει πως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Βραχυπρόθεσμα ίσως επηρεαστεί λόγω των ενεργειακών τιμών, καθώς επηρεάζει την κατανάλωση.
Με την επένδυση ωστόσο, θεωρεί πως θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών