Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, η κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πιθανότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης το Φθινόπωρο ...εντείνουν τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα
H παρέμβαση της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα απέτρεψε την περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα αλλά δεν έπεισε ...καθώς οι κερδοσκόποι και τα funds επέστρεψαν για να τεστάρουν την αποτελεσματικότητά της.
Σ΄αυτό το πλαίσιο, στην αγορά των ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,29% και το Ιταλικό στο 3,97%.
Ταυτόχρονα «βουτιά» καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Dax στη Γερμανία στο -3,2% ενώ με «βαριές» απώλειες -2,9% καταγράφει ο δείκτης S&P 500 στην Wall Street.
Είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός, η Ουκρανική κρίση, η ενεργειακή κρίση, αλλά και στο εσωτερικό η κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πιθανότητα μιας εκλογικής αναμέτρησης το Φθινόπωρο... ενισχύουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και εντείνουν τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα λειτουργεί μέσα σε ένα εφιαλτικό τοπίο.
Η διάσπαση των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 με 700 μονάδες οι οποίες αντικατοπτρίζουν δίκαιη αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σημειώνεται, ότι αύριο Παρασκευή 17/6 το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην τριπλή λήξη στην αγορά παραγώγων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -5,83% και ακολούθησαν Alpha Bank -5,21%, Εθνική -5,11% και Eurobank -4,81%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν Jumbo -4,44%, ΕΛΠΕ -3,97%, ΔΕΗ -3,87%, ΟΤΕ -3,66%....ενώ την περαιτέρω πτώση της αγοράς ανέκοψαν τα κέρδη +1,42% της δεικτοβαρούς Coca Cola.
Τη θετική για την Ελλάδα 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα χαιρετίσει το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, την ώρα που η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, με χρέος 394,5 δισ. και επιτόκια ομολόγων... 2017
Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και την προτελευταία δόση, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία ναι μεν θα αποδίδει τα εύσημα, ωστόσο είναι συνοδεύεται από αστερίσκους.
Η πολιτική της FED είναι πιο συγκροτημένη σε σχέση με την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ πανικοβλημένη από τις ακραίες κερδοσκοπικές κινήσεις που σημειώνονταν στα ομόλογα, αποφάσισε να συνεδριάσει τονίζοντας ότι θα ανακατανείμει τις επαναγορές των κρατικών ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο μηχανισμό στήριξης των κρατικών ομολόγων.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ βραχυπρόθεσμα αποτρέπει την περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα αλλά οι κερδοσκόποι και τα funds θα επιχειρήσουν να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της ΕΚΤ.
Από την άλλη, η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 30 χρόνια, εν μέσω πληθωριστικής έκρηξης και φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έδωσε σήμα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις τον Ιούλιο στο ύψος του 0,75%... δείγμα ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής ίναι αποφασισμένοι να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Το βασικό συμπέρασμα που διεξάγεται είναι ότι η ΕΚΤ προσπαθεί να αντισταθμίσει ετερόκλητους κινδύνους και την ποικιλομορφία των ιδιαιτεροτήτων των χωρών της ευρωζώνης ενώ η FED θα επιτύχει πιο γρήγορα αποτελέσματα επειδή η νομισματική της πολιτική είναι ενιαία και πιο ομοιόμορφη.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,13%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις με την Πειραιώςστο -5,96% και τις υπόλοιπες πλησίον του -5% αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips, με Jumbo, ΔΕΗ, ΟΤΕ ....άνω του -4% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,18% και ο Γενικός Δείκτης στο -3,02%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,82% στις 815 μονάδες έχοντας υψηλό στις 837,41 μονάδες και χαμηλό τις 813,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,66 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,67 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,8 εκατ. ευρώ και όγκου 648 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 598 χιλ. τεμάχια αξίας 9,52 εκατ. ευρώ και η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξάις 283 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 815 μονάδες, διασπώντας την πρώτη ζώνη στήριξης των 830 - 820 μονάδων και ακολουθούν οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 885 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 518 μονάδες, διασπώντας την πρώτη ζώνη στήριξης των 530 – 520 μονάδων και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 570 - 580 μονάδων και ακολουθούν οι 600, οι 630, οι 640 και οι 650 μονάδες.
Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 4,29%
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 16/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ οι οποίες βραχυπρόθεσμα απέτρεψαν την περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα αλλά δεν έπεισαν με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι και τα funds να επιστρέφουν για να τεστάρουν την αποτελεσματικότητά της.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,29%, το 10ετές ιταλικό 3,97% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,42%...
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλλαν στην επιδείνωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει… και η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται να αποδείξει ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσεις τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.
Από την άλλη η πολιτική που ακολουθεί η FED είναι πιο συγκροτημένη σε σχέση με την ΕΚΤ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση η FED αύξησε τα επιτόκια 0,75% και θα ακολουθήσει και νέα αύξηση 0,50% ή 0,75%
Τα επιτόκια παρέμβασης της FED βρίσκονται πλέον στο 1,50% με 1,75% μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προβεί σε αύξηση 0,75% στις 15 Ιουνίου 2022.
Στην συνεδρίαση της FED στις 26 και 27 Ιουλίου θα υπάρξει και νέα αύξηση 0,50% στο βασικό σενάριο ή 0,75% διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 2% με 2,25%...
Το επιτόκιο παρέμβασης της FED στο τέλος του 2022 θα διαμορφωθεί στο 3,4%...
Ήδη το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έχει διαμορφωθεί στο 3,42% με προοπτική να φθάσει στο 4,5% ή και 5% σε βάθος μηνών…
Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025
Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσδιορίζει ότι το 2025 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το έργο του που ήταν η διάσωση των ελληνικών τραπεζών και είτε να έχει αποεπενδύσει από όλες τις ελληνικές τράπεζες, είτε τα ποσοστά του να μεταφερθούν στο Υπερταμείο ή άλλο φορέα.
Πρωτίστως να αναφέρουμε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία ότι η έννοια της ιδιωτικοποίησης μας βρίσκει σύμφωνους, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται αυξημένα free float αυξημένη διασπορά μετοχών και μεγάλη ποικιλία μετόχων ξένων και ελλήνων καθώς και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που θα προέλθουν είτε από την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ή στο μέλλον από αυξήσεις κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες και μετά το 2025
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έννοια υποδηλώνει ότι είναι φορέας που στόχο έχει να διασφαλίσει την σταθερότητα των τραπεζών δηλαδή την κεφαλαιακή του επάρκεια έχοντας επενδύσει 44,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών των προβληματικών τραπεζών που έσπασαν σε good και bad bank... στις σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος.
Ωστόσο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει επιτευχθεί στις ελληνικές τράπεζες καθώς το ΤΧΣ με τα κεφάλαια και ο Ηρακλής με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις διασφάλισαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
Προσεχώς όλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν δείκτη NPEs ratio δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω του 10% ή σε ένα εύρος 5% με 8,5%...
Επίσης διαθέτουν κεφάλαια και ικανούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αν και στο κρίσιμο αυτό δείκτη όλες οι τράπεζες δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, π.χ. η Εθνική τράπεζα δεν είναι στην ίδια κατηγορία με την Πειραιώς.
Λίαν συντόμως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν συγκρινόμενους δείκτες με τις ευρωπαϊκές η επάνοδος στην κανονικότητα θα είναι γεγονός αλλά θα υπάρχει ένας αστερίσκος…
Σε σύνολο 22,8 με 23 δισεκ. tangible book κεφάλαια ή ενσώματα ίδια κεφάλαια τα 14,3 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που υποδηλώνει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι ασθενέστερη και υποδιαιρέστερη των ευρωπαϊκών.
Όσο επιτυγχάνουν κέρδη το DTC δεν είναι πρόβλημα… αλλά δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η Moody’s όσο και η Fitch θεωρούν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί μια ολοκληρωμένη θεσμική λύση για την αντιμετώπιση του DTC στις ελληνικές τράπεζες… ίσως το 2023..
Η πλήρης αποεπένδυση είναι λάθος…
Η πλήρης αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες είναι λάθος.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Ταμείο κατέχει το
40,3% της Εθνικής Τράπεζας
27% της Τράπεζας Πειραιώς
9% της Alpha bank
2,34% της Eurobank…
Το Ταμείο σε καλές χρηματιστηριακές περιόδους και όχι σε κακές συγκυρίες θα πρέπει με μυστικότητα να προετοιμάσει τα placement δηλαδή διάθεση μετοχών μέσω του χρηματιστηρίου σε ξένους και έλληνες επενδυτές.
Τι δεν πρέπει να συμβεί;
1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πρέπει να κοινοποιεί τα σχέδια πώλησης τραπεζικών μετοχών.
Θυμίζουμε ότι όταν έγινε γνωστό ότι το ΤΧΣ θα προχωρήσει σε placement στην Εθνική η μετοχή βρέθηκε σε καθεστώς ομηρίας λόγω της προσμονής για το placement.
Βέβαια το ΤΧΣ δεν είχε διαρρεύσει ότι σχεδιάζει να διαθέσει το 20% της Εθνικής τράπεζας αλλά στην Ελλάδα ως γνωστό δεν υπάρχουν μυστικά...
2)Η αποεπένδυση - πώληση μετοχών δεν θα πρέπει να ξεκινήσει από τις τράπεζες όπου το ΤΧΣ έχει μικρά ποσοστά.
Π.χ. είναι λάθος να ξεκινήσει η πώληση μετοχών από το ΤΧΣ πρώτα από την Eurobank στην οποία κατέχει το 2,34%.
Αντιθέτως τα placement θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Εθνική πρωτίστως και ακολούθως την Πειραιώς όπου τα ποσοστά είναι μεγάλα.
Θα πρέπει να υπάρξει σχετική σύγκλιση ποσοστών ενώ δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί καθεστώς ανισότητας π.χ. η πώληση του 2,34% της Eurobank είναι εύκολος στόχος αλλά θα δημιουργηθεί ανισότητα έναντι των άλλων τραπεζών…
3)Θεωρούμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διατηρήσει και μετά το 2025 ποσοστά μειοψηφίας στις ελληνικές τράπεζες υπό το εξής όρο.
Να διατηρήσει ποσοστά μειοψηφίας αλλά χωρίς το δικαίωμα veto για οποιαδήποτε θέμα… ούτε για αυξήσεις κεφαλαίου που αφορούν ζητήματα dilution – απίσχνασης, ούτε για θέματα bonus ή άλλων ζητημάτων.
Διεθνώς υπάρχουν κρατικά funds τα οποία κατέχουν ποσοστά μειοψηφίας σε νευραλγικές εταιρίες και ο τραπεζικός κλάδος είναι καίριας σημασίας.
Κατά την άποψη μας το ΤΧΣ θα μπορούσε να κρατήσει ποσοστά μεταξύ 5% με 8% στις ελληνικές τράπεζες π.χ. στην Εθνική 5% με 8% από 40,3% και στην Eurobank το 2,34% και μετά το 2025 ώστε το κράτος να καρπούται τα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες αλλά υπό τον όρο ότι θα ακυρωθεί η δυνατότητα veto.
To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι ένας κοινός μέτοχος μειοψηφίας όπως είναι πολλά funds στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών χωρίς κανένα δικαίωμα veto.
Αντί λοιπόν ο ΕΦΚΑ να είναι μέτοχος στις τράπεζες ή η ΔΕΚΑ η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών στο παρελθόν θα μπορούσε αυτό τον ρόλο να τον διαδραματίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Ναι στην ιδιωτικοποίηση αλλά όχι στην πλήρη αποεπένδυση, θεωρούμε ότι είναι στρατηγικό λάθος να αποχωρήσει οριστικά από τις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ…
Η παρουσία του ΤΧΣ ως κοινού μετόχου δεν σημαίνει κρατικός παρεμβατικός ειδικά μάλιστα στις 4 μεγάλες συστημικές οι οποίες ελέγχονται σχολαστικά από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τον SSM της ΕΚΤ…
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 16/6 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,40%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,61%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,57%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,16% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,15%.
«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της Fed - Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street έως -3%
Iσχυρή πτώση καταγράφεται σήμερα 16/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,.στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των αυξήσεων επιτοκίων στην αναπτυξιακή προοπτική, ενώ δεν πείθονται από την εντολή της ΕΚΤ για τη δημιουργία ενός εργαλείου κατά του κατακερματιμσού.
Εν τω μεταξύ, σε αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση κατά 0,25% στο 1,25% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να περιορίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται +11,20% στα 133,80 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -1% στα 117,35 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,80% στα 114,44 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,4% στις 2.352 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -3,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -3%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2,3%, ο S&P 500 στο -2,9%, ο Nasdaq στο -3% και το ETF GREC στο -3,76 ( 23,50 δολ. )
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0650 ευρώ, με πτώση -5,11% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8444 ευρώ, με πτώση -5,21%, με όγκο 9,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,97 ευρώ, με πτώση -5,83% και όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/6/2022 στα 0,6035 ευρώ ή 0,9958 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8710 ευρώ, με πτώση -4,81%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0850 ευρώ, με πτώση -2,25% και κεφαλαιοποίηση 484 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0801 ευρώ, με πτώση -8,98%, με όγκο 26 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.
«Βαριές» απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbo, ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Coca Cola, Motor Oil και Ελλάκτωρ.
H Coca Cola βρίσκεται στα 20,68 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση στα 7,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση -3,66% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,21 ευρώ, με πτώση -3,87% και αποτίμηση 1,99 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9940 ευρώ, με πτώση -3,44%, και κεφαλαιοποίηση 463 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,83 ευρώ, με πτώση -2,19% και αποτίμηση 4,88 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,10 ευρώ, με πτώση -2,46% και κεφαλαιοποίηση 869 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,53 ευρώ, με πτώση -3,97% και κεφαλαιοποίηση 2,δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,75 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,48 ευρώ, με πτώση -3,72% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,22 ευρώ, με πτώση -4,44% και κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,59 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3820 ευρώ, με πτώση -4,16% και κεφαλαιοποίηση 519 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0241 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,29% - Το spread με την Ιταλία στις 32 μ.β.
Νέα επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 16/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ οι οποίες βραχυπρόθεσμα απέτρεψαν την περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα αλλά δεν έπεισαν με αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι και τα funds επέστρεψαν για να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της ΕΚΤ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,29%, το 10ετές ιταλικό 3,97% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,42%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 248 μονάδες βάσης από 247 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 183 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,83% ή 183 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης…
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Εποιδείνωση καταγράφεται σήμερα 16/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ οι οποίες βραχυπρόθεσμα απέτρεψαν την περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα αλλά δεν έπεισαν καθώς οι κερδοσκόποι και τα funds τεστάρουν εκ νέου την αποτελεσματικότητά της.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Ιουνίου του 2022 στο 3,97%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/6/2022 στο 1,81%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,46% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,93% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,99% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,97% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,43%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών