Οι φόβοι για ύφεση σκιάζουν τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε φάση στασιμοπληθωρισμού
Κύριο χαρακτηριστικό οι ιδιαίτερα χαμηλές καθαρές συναλλαγές, ενώ τα πακέτα τα οποία πραγματοποιήθηκαν ειδικότερα στις δημοπρασίες κάλυψαν το 41% του συνολικού τζίρου της αγοράς, ειδικότερα σε Eurobank και ΔΕΗ.
Επίσης, δεν έλειψαν και σήμερα και οι κινήσεις ωραιοποίησης (window dressing ) καθώς πλησιάζει η λήξη του α' εξαμήνου του 2022.
Στις υπόλοιπες τράπεζες με ήπιες απώλειες έκλεισαν Eurobank -0,33% και Πειραιώς -0,16% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips υποχώρησαν Μυτιληναίος -2,74%, ΔΕΗ -2,07%...
Το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρεί προσώρας τις 800 μονάδες ενώ το σενάριο ότι η αγορά θα ακολουθήσει μια πλαγιοκαθοδική πορεία και θα οδηγηθεί στις 700 μονάδες δεν είναι απλά δυσμενές αλλά βασικό.
Από τις 973 μονάδες υψηλό έτους (16/2) στις 700 μονάδες χαμηλό έτους θα είναι μια πτώση -28%...
Οι επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου τους επόμενους μήνες να προετοιμαστούν να δούμε τις 700 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +1,14%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά +0,83% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη +0,65%.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται νευρικότητα, με το 10ετές ελληνικό στο 3,81% από 3,75% νωρίτερα ενώ έχει απομακρυνθεί από τα τελευταία υψηλά του 4,74% (14/6) μετά τις αναφορές ότι θα παράσχουν στήριξη με ένα νέο εργαλείο, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει καθώς η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον QE για να αγοράσει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων – ή να μην το χρησιμοποιήσει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για επιλογή, όχι για νέο εργαλείο.
Αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση
Η ανησυχία παραμένει για ένα πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία και της διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη από την Ρωσία.
Οι φόβοι για ύφεση σκιάζουν τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε φάση στασιμοπληθωρισμού.
Το 2023 η ύφεση πλησιάζει την αδύναμη οικονομία της Ελλάδος.
Η επιβράδυνση της οικονομίας θα εξαφανίσει τα οφέλη των εσόδων από τον τουρισμό ενώ η μεγάλη επιδείνωση τον χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης θα έρθει να αποδείξει πόσο αδύναμη χώρα είναι η Ελλάδα.
Βέβαια οικονομίες εντάσεως ενέργειας όπως η Γερμανική θα υποστεί συστημικό σοκ εάν η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί τον χειμώνα του 2022 με 2023.
Deutsche Bank: Μειώνει τις τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Deutsche Bank, καθώς διαπιστώνει ότι παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις, οι μετοχές τους βρίσκονται στο περιθώριο λόγω της αποστροφής κινδύνου στις αγορές.
Κορυφαία επιλογή της με σύσταση Buy η Εθνική αν και μειώνει την τιμή στόχο στο 4,4 ευρώ από 4,5 ευρώ προηγουμένως όπως και σύσταση Buy για την Alpha Bank με στόχο τα 1,45 ευρώ από 1,55 ευρώ.
Θετική είναι και η στάση της για τη Eurobank, αλλά βρίσκει την αποτίμησή της λιγότερο ελκυστική, γι' αυτό και συστήνει Hold αυξάνοντας όμως την τιμή στόχο στα 1,20 ευρώ από 1,15 ευρώ ενώ Hold συστήνει και για την Πειραιώς αλλά με μείωση τιμής στόχου στα 1,35 ευρώ από 1,55 ευρώ προηγούμένως.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,35% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,34%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Εθνική +1,31% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +1,71%, ΟΤΕ +1,47%...o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,88% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,63%.
Περί τις 16:00 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική και Alpha Bank πλησίον του -3%, ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,04% ενώ τα κέρδη επιλεγμένων μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, όπως Jumbo, Coca Cola συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη στο -0,32%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,17% στις 834 μονάδες έχοντας υψηλό στις 843,58 μονάδες και χαμηλό τις 833,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 26,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 27,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 26,96 εκατ. ευρώ και όγκου 15,48 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 10 εκατ. τεμάχια αξίας 8,96 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 3 εκατ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ και η Εθνική 400 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 1,85 εκατ. τεμάχια αξίας 10,08 εκατ. ευρώ και η Jumbo 35 χιλ. τεμάχια αξίας 502 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 39 χιλ. τεμάχια αξίας 700 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 125 χιλ. τεμάχια αξίας 2,2 8εκατ. ευρώ και ο Sarantis 35 χιλ. τεμάχια αξίας 235 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 834 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 820 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 884 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 522 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,81% από 3,75%
Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει... καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,81%, το 10ετές ιταλικό 3,61% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,12%...
Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, στις τελευταίες του δηλώσεις, στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.
Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στο υψηλό ρεκόρ 8,1%, η Lagarde ανέφερε στις 16 Ιουνίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι σχεδιάζει τρόπους για τον περιορισμό των spread των ομολόγων.
Σύμφωνα με την Lagarde, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά της κρίσης θα ξεκινήσει εάν το κόστος δανεισμού για τα αδύναμα κράτη αυξηθεί πολύ ή πολύ γρήγορα.
Επί της ουσίας, είναι ένα «νέο μέσο κατά του κατακερματισμού» μετά την άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων εν μέσω ενδείξεων ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός αυξάνεται περισσότερο.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν υπάρχει νέο εργαλείο… και, φυσικά, δεν θα υπάρξει.
Η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπάρχον QE για να αγοράσει απεριόριστο ποσό κρατικών ομολόγων – ή να μην το χρησιμοποιήσει.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για επιλογή, όχι για νέο εργαλείο.
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλλαν στην επιδείνωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει… και η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται να αποδείξει ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσεις τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.
Προειδοποίηση - σοκ από 8 επενδυτικές τράπεζες - Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 έως τις 2.500 μονάδες ή -30%
Όλο και πιο ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις των επενδυτικών τραπεζών για τον δείκτη - βαρόμετρο της Wall Street, κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου συστημικά σοκ και τυφώνες στα χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, οκτώ ομάδες ανάλυσης των επενδυτικών τραπεζών τοποθετούν τον δείκτη μεταξύ 3.000 και 2.500 μονάδων έως το τέλος του έτους, επίπεδα που υποδηλώνουν μέση πτώση 30%.
Με άλλα λόγια , ο δείκτης θα χάσει το ένα τρίτο της αξίας του μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Και γι' αυτήν την εικόνα δύο είναι οι λόγοι:
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιστρέφει πλέον επιθετικά την πολιτική της και συρρικνώνει τον ισολογισμό της.
Ο άλλος μεγάλος λόγος είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός του στα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.
UBS: Διολίσθηση -20% στον S&P 500 ως το τέλος του 2022
Αύξηση της μεταβλητότητας σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές που μπορεί να επηρεάσει με επώδυνο τρόπο τους επενδυτές διαπιστώνει σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα η UBS.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα επιχειρεί να δώσει έναν χάρτη, καταθέτοντας τέσσερα πιθανά σενάρια (στασιμοπληθωρισμός ή ύφεση, ήπια προσγείωση ή αναπληθωρισμός-αναθέρμανση), προς ναυτιλλομένους ενόψει των επερχόμενων αντίθετων ανέμων που απειλούν την οικονομική δραστηριότητα…
Ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μέχρι το τέλος του έτους πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι στις 3.767 μονάδες…
Στο σενάριο της ύφεσης, η πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο και η άνοδος στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς θα είναι παρόμοια… (-20% ο S&P 500)
Ειρήσθω εν παρόδω, η UBS δίνει 30% πιθανότητα σε αυτό το σενάριο…
Στο σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», στο οποίο η UBS δίνει πιθανότητα 40%, η ελβετική τράπεζα «βλέπει» το αμερικανικό δεκαετές στο 3,25%... και τον S&P στις 3.900 μονάδες…
Στο τελευταίο σενάριο της αναθέρμανσης της οικονομίας (αναπληθωρισμός), η UBS προσδοκά ισχυρό ράλι στις αγορές μετοχών.
Societe Generale: Ο S&P 500 θα διολισθήσει στις 2.525 μον.
Σε μια εκτίμηση σοκ προέβη η Societe Generale, με πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα, για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500.
Όπως αναφέρει, αν οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν ανάλογες με αυτές που επικράτησαν κατά τη μεγάλη στασιμοπληθωριστική κρίση του 1970 η πτώση θα αγγίξει περίπου το -35% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 2.525 μονάδες… ως το τέλος του 2022.
DataTrek Research: Ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.300 με 2.790 μον. ή πτώση έως -24%
Ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.300 με 2.970 μον. ή πτώση έως -20% με ύφεση στην οικονομία αναφέρει σε ανάλυση του ο ελληνικής καταγωγής Nicholas Colas της DataTrek Research.
Ακολουθούν 3 σενάρια, το καθένα από τα οποία χρησιμοποιεί το ίδιο πολλαπλάσιο 18x, όχι το 17x μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Μέτρια πτώση κερδών (15%): 184 δολάρια ανά μετοχή (μείωση από 216 δολάρια ανά μετοχή επί του παρόντος)
Ο δείκτης S&P 500: 3.312 μονάδες
Τα κέρδη επιστρέφουν στα επίπεδα 2018 – 2019: 162 δολάρια ανά μετοχή, -25%
Ο δείκτης S&P 500: 2.916 μονάδες
Τυπική πτώση των κερδών λόγω ύφεσης (2%, μέσος όρος 1990 και 2000 – 2002) στα 155 δολάρια ανά μετοχή
Ο δείκτης S&P 500: 2.790 μονάδες ή πτώση -24%
Αυτά τα επίπεδα δεν πρέπει να σας τρομάζουν.
Όσο πολύ δύσκολο κι αν είναι το σημερινό επενδυτικό περιβάλλον, θα τελειώσει.
Ναι, ο πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα και ναι, η πολιτική της Fed είναι επιθετική.
Οι μετοχές φέρουν το κύριο βάρος της αβεβαιότητας που δημιουργούν αυτά τα ζητήματα.
Bank of America: Στις 19 Οκτωβρίου 2022 ο S&P 500 θα έχει υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες
Μπορεί στη Wall Street να άρχισε η bear market, αλλά δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Όπου υπάρχει αρχή, υπάρχει πάντα ένα τέλος.
Και σύμφωνα με την Bank of America, οι επενδυτές έχουν μόνο μερικούς μήνες πτωτικής αγοράς για να αντέξουν, αφού ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, ο S&P 500 διολίσθησε σε bear market στην αρχή αυτής της προηγούμενης εβδομάδας.
Και μετά θα έρθει μια ανοδική αγορά.
Σύμφωνα με την ιστορία, όπως επισημαίνει η Bank of America, η μέση πτώση από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο της bear market είναι 37,3% σε διάστημα 289 ημερών.
Η αντιστοίχιση αυτού του μοτίβου θα έδινε τέλος στην bear market στις 19 Οκτωβρίου 2022, που τυχαίνει να σηματοδοτήσει την 35η επέτειο της Μαύρης Δευτέρας, καθώς το χρηματιστηριακό κραχ του 1987 είναι ευρέως γνωστό, με, και πάλι σύμφωνα με στατιστικούς μέσους όρους, τον S&P 500 πιθανώς να πέσει στις 3.000 μονάδες.
JP Morgan: Ο S&P 500 θα υποχωρήσει -20% ως τον Οκτώβριο, στις 3.000 μονάδες
Διχασμός φαίνεται πως επικρατεί στους κόλπους μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, την JP Morgan, για την κατάσταση της οικονομίας και το μέλλον των αγορών…
Μάλιστα, η εν λόγω διχοστασία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις τιμές στόχους που οι αναλυτές του οίκου θέτουν κάθε φορά για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, με τους μεν να συστήνουν αγορά στα χαμηλά και τους δε να εκτιμούν ραγδαία πτώση -20%, ήτοι στις 3.000 μονάδες, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Morgan Stanley: Σε τροχιά ισχυρής διόρθωσης οι μετοχές, άμεσα στις 3.400 μονάδες o S&P 500
Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει πτώση στις 3.400 μονάδες (πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.390 μονάδες) τις επόμενες εβδομάδες, με καταλύτες τα ERP, τις αποδόσεις των ομολόγων και τα EPS.
Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Michael Wilson, οι αποτιμήσεις στις μετοχές διαγράφουν τροχιά διόρθωσης, εν αναμονή της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves, που παλεύει με το «όπλο» των επιτοκίων να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Την ίδια στιγμή, το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών (Equity Risk Premium - ERP) ακόμη δεν αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και οι οποίοι εντείνονται λόγω της πίεσης στα περιθώρια κέρδους και στην αδύναμη ζήτηση, καθώς η καταναλωτική ζήτηση φαίνεται να μειώνεται.
Ο λόγος για αυτό είναι πως, σε αντίθεση με τα επιτόκια, το ERP αποτελεί αντανάκλαση των προσδοκιών για την ανάπτυξη.
Goldman Sachs: Μόλις έλθει η ύφεση στις ΗΠΑ, o S&P 500 θα φτάσει στις 3.150 μονάδες
Μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας, ο S&P 500 οδεύει, όπως δείχνουν τα παράγωγα, σε μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση.
Και ο δείκτης βρίσκεται μόλις λίγες μονάδες μακριά από μια bear market (3.856 μονάδες είναι 20% πτώση από το υψηλό όλων των εποχών του Ιανουαρίου), με όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία - ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα - να βρίσκονται επίσης σε πτωτική τροχιά.
Και όλα αυτά στα πρώτα στάδια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, με την ομάδα ανάλυσης της Goldman Sachs να ανμένει ότι η Fed θα αυξήσει το επίτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, εάν διατηρήσει την αύξηση του Ιουνίου στις 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τον David Kostin της Goldman Sachs, η βασική πρόβλεψη για τις αποτιμήσεις αναμένεται να παραμείνει σχεδόν σταθερή, ενώ η αύξηση των κερδών μπορεί να ωθήσει τον S&P πίσω στις 4.300 στο τέλος του 2022, περίπου +10% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Evercore: Στις 2.900 μονάδες ο S&P 500
Σε μια πρόβλεψη σοκ για τη Wall Street προβαίνει η Evercore ISI, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 2.900 μονάδες (πτώση -30% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore ISI, Julian Emanuel, οι αμερικανικές μετοχές, στο δυσμενές σενάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη 30%, εάν η ένταση αύξησης του ενεργειακού κόστους προκαλέσει οικονομική συρρίκνωση.
Ο Emanuel αναθεώρησε επί τα χείρω την τιμή - στόχο του για τον δείκτη S&P 500 το 2022, στις 4.300 μονάδες, από 4.800 μονάδες, ωστόσο «περιέγραψε» άλλο ένα, ακόμα πιο πτωτικό σενάριο, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου να υποχωρεί στις 2.900 μονάδες - ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2020, μόλις η αγορά άρχισε να ανακάμπτει μετά την κατάρρευση που επέφερε η πανδημική κρίση.
«Αυτό που δεν έχουμε δει είναι ο θεμελιώδης καταλύτης και όλοι γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος θεμελιώδης καταλύτης είναι η πτώση στις τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της Evercore στο Bloomberg Television την Πέμπτη.
«Τον ψάχνουμε καθημερινά και δεν συμβαίνει».
Άνοδος στις ασιατικές αγορές
Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 24/6 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,23%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,89%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,01%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο +2,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,77%.
Kέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές
Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά το γεγονός ότι ο φόβος για παγκόσμια ύφεση παραμένει...
Οι αγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα του 2022, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλέστερες επιλογές εν μέσω ανησυχιών ότι οι πιο σφιχτές νομισματικές πολιτικές και το άλμα του πληθωρισμού θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 0,5% το μήνα Μάιο και κατά 4,7% σε ετήσια βάση, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες τιμές, περικόπτοντας τις δαπάνες δεδομένης της ανάγκης να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και βενζίνη.
Επίσης, επιδεινώθηκε ο δείκτης Ifo επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούνιο, στις 92,3 μονάδες από 93 τον Μάιο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -3,6% στα 128,49 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +3,36% στα 113,58 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +4% στα 108,42 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,83% στις 2.384 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +3,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,4%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,5%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +2%,ο S&P 500 στο +2,2%, ο Nasdaq στο +2,2% και το ETF GREC στο +0,25% ( 24,53 δολ. ).
Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στα χαμηλά της ημέρας ΕΤΕ και Alpha Bank
Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις Εθνική και Alpha Bank να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας και τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα..
Η Εθνική έκελισε στα 2,9510 ευρώ, με πτώση -3,5% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8576 ευρώ, με πτώση -2,92%, με όγκο 2,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9984 ευρώ, με πτώση -0,16% και όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,25 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/6/2022 στα 0,6035 ευρώ ή 0,9958 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8960 ευρώ, με πτώση -0,33%, με όγκο 11,86 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,090 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 27 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 110 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με πτώση -1,92% και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε το πακέτο της ΔΕΗ στις δημοπρασίες.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Μυτιληναίος, Viohalco, ΔΕΗ ..
H Coca Cola έκλεισε στα 21,10 ευρώ, με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση στα 7,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,37 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 7,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,45 ευρώ, με πτώση -2,07% και αποτίμηση 2,08 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9980 ευρώ, με πτώση -2,06% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,93 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 4,92 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,30 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,55 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,20 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,53 ευρώ, με πτώση -2,74% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,54 ευρώ, με άνοδο +3,12% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,59 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 808 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3940 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0247 ευρώ, με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.
Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,81 - Το spread με την Ιταλία στις 20 μ.β.
Νευρικότητα καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,81%, το 10ετές ιταλικό 3,61% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,12% από 3,04% νωρίτερα..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης από 238 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,63% ή 163 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης…
Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 24/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Ιουνίου του 2022 στο 3,61%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/6/2022 στο 1,50%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,44% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,56% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,61% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,31%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών