Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έρχονται 2 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων για τους Ευρωπαίους ηγέτες - Πρέπει να αποφασίσουν πως θα κρατήσουν ζωντανή την Ελλάδα - Χωρίς τέλος το παζάρι για την ισχύ και τη μελλοντική διακυβέρνηση της ευρωζώνης

Έρχονται 2 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων για τους Ευρωπαίους ηγέτες - Πρέπει να αποφασίσουν πως θα κρατήσουν ζωντανή την Ελλάδα - Χωρίς τέλος το παζάρι για την ισχύ και τη μελλοντική διακυβέρνηση της ευρωζώνης
Πολλά είναι τα ανοικτά μέτωπα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, με τα πολιτικά ζητήματα της ευρωζώνης να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την τύχη της Ελλάδας και της Ισπανία. Βιάστηκε ο Francois Hollande να πει ότι τα χειρότερα πέρασαν, εκτιμά το Reuters.
Με δύο μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων για τα οικονομικά, την ισχύ και τη μελλοντική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, βρίσκονται αντιμέτωποι οι ηγέτες της ευρωζώνης, πριν βρεθούν σε θέση να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη η οποία έχει υποστεί πλήγμα από την απειλή διάσπασης του ευρώ.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Περιφέρειας, έχει αλλάξει τους όρους της κρίσης χρέους, σχολιάζει το Reuters.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Hollande, ότι η ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην επίλυση προβλημάτων που οδήγησαν σε παράλυση του ευρώ, χαρακτηρίζεται πρόωρη.
Θα μεσολαβήσουν πολλές νύχτες παζαριών μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν κοινό προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία, σε μια πιο σφικτή δημοσιονομική ένωση και σε περισσότερη στήριξη προς τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.
Θα πρέπει, σύμφωνα με το Reuters, να αποφασίσουν επίσης πως θα κρατήσουν ζωντανή την Ελλάδα, αν όπως αναμένεται, καταλήξει  σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, με αντάλλαγμα περισσότερες περικοπές και δομικές μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με πολλούς μήνες αβεβαιότητας όσον αφορά την Ισπανία και το αν θα καταφέρει να αποφύγει μια συνολική διάσωση.
Το πρακτορείο εκτιμά ότι η ευρωζώνη απέχει πολύ από την επιστροφή στα επίπεδα ανάπτυξης που είναι απαραίτητα για να καταστήσουν τα χρέη πιο διαχειρίσιμα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Προς το παρόν πάντως, αποφεύχθηκε η απειλή επιβίωσης του ευρώ, με όχημα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολιάζει ότι δεν υπάρχει πλέον η αίσθηση του επείγοντος, σε τέτοιο βαθμό, όσο το καλοκαίρι.
Την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σχολίαζε πως η αργή πρόοδος που σημείωσαν οι Ευρωπαίοι αυξάνει την πίεση για τη λήψη σημαντικών και ουσιαστικών αποφάσεων στη διάρκεια της επόμενης Συνόδου, τον Δεκέμβριο".
Κατά τον οίκο, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν μικρή πρόοδο, όσον αφορά στη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης οριστικών αποφάσεων στην επόμενη Σύνοδο.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Fitch, εάν η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας πραγματικής ένωσης δεν διατηρηθεί, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία των ηγετών, όσον αφορά στις προσπάθειες ανάσχεσης της κρίσης χρέους.
Εάν η αξιοπιστία πληγεί, συνεχίζει ο οίκος, η Ευρωζώνη θα παραμείνει ευάλωτη στις πιέσεις των αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης