Χρηματιστήριο

Moody’s: Η έλλειψη προόδου στη Σύνοδο Κορυφής για την τραπεζική ένωση υπονομεύει την πιστοληπτική ικανότητα των αδύναμων χωρών – Μετά τις γερμανικές εκλογές η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM - Fitch: Η ευρωζώνη θα επιβιώσει της κρίσης

tags :
Moody’s: Η έλλειψη προόδου στη Σύνοδο Κορυφής για την τραπεζική ένωση υπονομεύει την πιστοληπτική ικανότητα των αδύναμων χωρών – Μετά τις γερμανικές εκλογές η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM - Fitch: Η ευρωζώνη θα επιβιώσει της κρίσης
(upd) Δεν ικανοποίησαν τον οίκο αξιολόγησης Moody’s τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς δεν σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, με αποτέλεσμα το γεγονός να αποτελεί «credit negative» για τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Την ίδια ώρα η Fitch Ratings εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα επιβιώβσει της κρίσης.
Η έλλειψη προόδου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όσον αφορά την τραπεζική ένωση αποτελεί «credit negative» για τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, σχολιάζει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Μπορεί οι ηγέτες να δεσμεύθηκαν ότι θα καταλήξουν πριν από το τέλος του 2012 στο βασικό πλαίσιο λειτουργίας, ωστόσο η Moody’s εκτιμά ότι οι έντονες διαφωνίες ήταν εμφανείς ανάμεσα σε πολλούς αξιωματούχους.
«Η διαρκής παραφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την τραπεζική ένωση, θα συνεχίσει να υπονομεύει την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών που δέχονται πίεση.
Σύμφωνα με τη Moody’s, η τραπεζική ένωση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των σχεδιαζόμενων και προτεινόμενων αλλαγών με στόχο την ισχυροποίηση του πλαισίου λειτουργίας της ευρωζώνης.
Στις συνεντεύξεις τύπου που ακολούθησαν τη Σύνοδο, αξιωματούχοι από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, παρουσίασαν αντικρουόμενες απόψεις για την αποτελεσματικότητα της κοινής τραπεζικής εποπτείας, που μπορεί να οδηγήσει στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ενεργοποίηση της άμεσης ανακεφαλαιοποίησηε των τραπεζών είναι απίθανη πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.
Εν τω μεταξύ, ο Marc Ladreit de Lacharriere, ο οποίος κατέχει  το 50% της Fitch,  εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει από την κρίση χρέους παρά τους σημαντικούς κινδύνους.
Όπως δήλωσε στη Le Monde, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κέρδισε χρόνο ώστε κάποια κράτη να υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα εξαρτάται από αυτά να δράσουν καθώς ο χρόνος πιέζει, τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης